Çelik Sektöründe 2017 - 12.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 12.Haftanın Öne Çıkanları

JFE ve Baosteel, Çelik Tozu İçin Ortak Girişimde Bulundu

Japonya’da yerleşik JFE Steel’in, mevcut durumda Baowu Steel Group’un bünyesindeki Çinli Baosteel Metal ile 50:50 çelik tozu ortak girişiminde bulunduğu, söz konusu ortak girişimin otomotiv sektörüne yönelik tedarike odaklı olduğu haber veriliyor. Ortak girişimin, Şanghay’da bakır ve nikel alaşım kaplamalı demir tozu üretecek yeni bir fabrika kuracağı belirtiliyor. Sözkonusu yeni fabrikanın, 2018 yılında devreye alınmasının planlandığı ve maliyetinin 15,7 milyon dolar tutarında gerçekleşeceğinin tahmin edildiği, buna ek olarak, fabrikanın kapasitesi ile ilgili herhangi bir bilgi verilmediği, ancak tedarikin başta otomotiv sektörüne yönelik olacağı; çelik tozu kalıplarının otomotiv sektöründe küçük otomotiv parçalarının üretiminde kullanıldığı açıklanıyor. ( Kallanish, 20 Mart 2017 )

Tata Steel-ThyssenKrupp, Mayıs Ayına Kadar Birleşmeyi Tamamlaması Bekleniyor

Tata Steel’in, Mayıs ayına kadar Almanya’da yerleşik ThyssenKrupp ile şirket birleşmesini tamamlayacağı yönünde bilgi alındığı duyuruluyor. Tata Steel-ThyssenKrupp ortaklığında fiyat görüşmeleri aşamasına gelindiği ve firmaların Mayıs ayına kadar birleşmeyi tamamlamalarının beklendiği, görüşmelerde aşama kaydedilmesinin, ThyssenKrupp ile birleşmesine engel teşkil eden Tata Steel’in emeklilik ikramiyeleri ile ilgili ödeme sorununu Mart ayının başlarında çözmesinden kaynakladığı aktarılıyor. Tarafların faaliyetlerini birleştirmek için geçtiğimiz yılın Temmuz ayından bu yana görüşme halinde oldukları, Birleşik Krallık’da yerleşik en büyük çelik tesisi olan 5 milyon ton ham çelik kapasiteli Port Talbot’un, ThyssenKrupp ile söz konusu olası ortak girişime dahil edilmesinin beklendiği, buna ek olarak Hollanda’da faaliyet gösteren 7,5 milyon ton kapasiteli IJmuiden tesisinin de ThyssenKrupp’un 15 milyon ton kapasiteli çelik birimine dahil edilebileceği bildiriliyor. ( Metal Expert, 21 Mart 2017 )

Donetsksteel, ATO Bölgesindeki Varlıklarının Kontrolünü Kaybetti

Metinvest’in ardından Donetsksteel’in de 1 Mart tarihinden bu yana Ukraynalı yetkililerin kanun yetkisinin dışında kalan Donetsk bölgesindeki varlıklarının kontrolünü kaybettiği haber veriliyor. Donetsksteel’in, DMZ, Makeevkoks ve Yasinovsky Coke Plant’in kontrolünü tamamen kaybettiği, DMZ’nin, Şubat ayının sonlarından bu yana, koklaşabilir kömür tesislerinin ise Mart ayının ortalarından beri atıl durumda olduğu, öte yandan Makeevkoks’un ay ortasından bu yana firmanın kontrolünden çıktığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 22 Mart 2017 )

ArcelorMittal, Emisyonu Azaltmak Amacıyla Gijón Tesisine 5 Milyon € Yatırım Yapacak

ArcelorMittal’in, yeni bir elektrofiltre sistemi için Gijón tesisine 5 milyon € yatırım yapacağı, söz konusu yatırımın, emisyonun AB’nin yeni limiti olan 20mg/Nm3 seviyesine düşmesini sağlayacağı haber veriliyor. Elektrofiltre sisteminin 2017 yılının sonuna kadar tamamlanmasının planlandığı kaydediliyor. Gijón tesisinin, 6 milyon ton kapasiteli sinterleme tesisi, 4,8 milyon ton kapasiteli iki yüksek fırını ve 1,1 milyon ton kapasiteli bir bazik oksijen fırınının mevcut olduğu; tesisin, 900.000 ton kütük, 600.000 ton filmaşin, 380.000 ton ray ve 600.000 ton levha üretimi yaptığı belirtiliyor. (Metal Expert, 22 Mart 2017 )


Fitch, "Çin'in Çelik İhracatındaki Düşüş Geçici"

Fitch Ratings, Çin'in çelik ürünleri ihracatında son 3 aydır yaşanan düşüşün geçici olduğunu ve Çin hükümetinin politikalarının yol açtığı kısa vadeli çelik açığının sonucu olduğunu savundu. Çin'in çelik ürünleri ihracatı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 22,5 ve yıllık bazda yüzde 29,1 azalarak 5,75 milyon ton oldu. Fitch'in Çin'in küçük tesisler tarafından hurdadan üretilen ve inşaat sektöründe kullanılan 'detiaogang' olarak bilinen çelik ürününü Haziran 2017'ye kadar piyasadan kaldırma politikasının ve hava kirliliğini kontrol için çelik üretiminin geçici olarak azaltılmasının çelik piyasasında geçici bir arz sıkışıklığı yaşanmasına yol açtığını ve bunun ihracatı azalttığını vurguladı. Cari çelik fiyatlarının daha önce atıl olan çelik kapasitelerinin yeniden devreye alınmasına yol açacağını tahmin eden Fitch, geçici arz açığının gelecek 3-6 ayda ortadan kalkacağını ve ihracatın yeniden artmasına, fiyatların ılımlılaşmasına yardım edeceğini savundu. ( Foreks Haber Merkezi, 23 Mart 2017 )

New York Valisinin “Amerikan Malı Al” Önerisi Yerli Çelik Sanayiince Desteklendi

New York Valisi Andrew Cuomo’nun, bu yıl kamu altyapı projeleri için “Amerikan Malı Al” koşullarının sıkılaştırılması yönündeki direktifinin, ABD çelik sektöründen destek bulduğu haber veriliyor. Ele alınan bazı büyük çaplı projelerin, ithal çeliğe dayalı olduğu; yerli basında New York’un LaGuardia Havalimanı’nın 4 milyar dolar tutarındaki yenileme projesinde Çin ve Kanada çıkışlı çeliğin kullanılacağı yönündeki bilgilere yer verildiği kaydediliyor. New York & New Jersey Liman İdaresi’nden bir sözcünün, projede kullanılacak çelik ürünlerin % 50’sinin yerli olacağını açıkladığı, ancak Amerika İmalat Birliği’nin (AAM) ABD’nin ithal çeliğe bağımlılığını azaltmak için daha fazla adım atılması gerektiğinin altını çizdiği ifade ediliyor. AAM Başkanı Scott Paul’un, ABD’de çelik üretmeye hazır pek çok kalifiye işçinin bulunduğunu ve kamu altyapı projelerinin yurtdışındaki işçilere istihdam sağlamasının kabul edilebilir bir tarafının olmadığını belirttiği aktarılıyor. ( Kallanish, 23 Mart 2017 )

Yeni Yatırım Yasası Mısır Çelik Sektörünü Destekleyecek

Mısırlı çelik üreticilerinin ve tüccarların, yeni yatırım yasasının onaylanmasıyla birlikte döviz piyasasında dengelenme görüleceği ve dolar kıtlığının yakın zamanda telafi edileceği yönünde beklentiye girdikleri belirtiliyor. Buna ek olarak yeni yatırımların cazibesinin inşaat sektörünün canlanmasını destekleyebileceği ve çelik talebini artırabileceği aktarılıyor. Mısır Parlamentosu’nun, uzun zamandır beklenen yeni yatırım yasasını Mart ayının sonuna kadar onaylayacağını resmi olarak duyurduğu, hükümetin, 2015 yılının Mart ayında yatırım ile ilgili bir yasa tasarısını onayladığı ve 2016 yılının Aralık ayında yasada değişiklik yaptığı, ancak henüz nihai onayı vermediği kaydediliyor. Mısır Ekonomik Komitesi Başkanı Aly El-Gohary’nin, yeni yasanın yatırımcı güvenini artırmayı, bürokrasiyi ortadan kaldırmayı, projelerin izin süreçlerini kısaltmayı ve yabancı yatırımcı çekmeyi hedeflediğini açıkladığı ifade ediliyor. Eski Yatırım Bakanı Dalia Khorshid’in, 2016-2017 yılında Mısır’ın 10 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekmeyi hedeflediği yönünde açıklamada bulunduğu aktarılıyor. Mısır hükümetinin yeni yatırım yasasını onaylama yönündeki kararın, ABD dolarına erişim sıkıntısı çeken yerli çelik sektörü mensuplarınca desteklendiği, piyasa oyuncularının çoğunun, söz konusu hamlenin Mısır döviz piyasasını yatıştırabileceği görüşünde oldukları bildiriliyor. Buna ek olarak, Mısır çelik sanayiinin mevcut durumda altyapı projelerinde ve inşaat sektöründe yabancı yatırımdan yararlanmakta olduğu, söz konusu durumun, uzun mamul tüketimini artıracağı; en fazla tüketimin inşaat demirinde görüleceği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 24 Mart 2017)

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi