Çelik Sektöründe 2017 - 18.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 18.Haftanın Öne Çıkanları

POSCO Gwangyang Tesisindeki Yeni Galvanizleme Hattının İnşasını Tamamladı

Güney Koreli çelik üreticisi POSCO, Gwangyang tesisindeki 7 No’lu sürekli galvanizleme hattının inşasını tamamladığını duyurdu. Yıllık 500.000 mt üretim kapasitesine sahip olan tesiste otomotiv sektörüne yönelik yüksek mukavemetli çelik ürünleri üretilecek. Proje için yapılan yatırım ise 255,4 milyar KRW (224,79 milyon $) seviyesinde yer alıyor. Otomobil üretiminde kullanılan hem sıcak daldırma galvanizli hem de sıcak daldırma galvanile çelik ürünleri üretecek olan 7 No’lu sürekli galvanizleme hattı dünyanın bu alandaki ilk tesisi olarak dikkat çekiyor. ( SteelOrbis, 02 Mayıs 2017)

Çin'deki Fiyat Artışı Türkiye'nin Demir Çelik İhracatını Tetikledi

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2016 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirildi. Genel Kurul sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Çin'de demir-çelik fiyatlarındaki yükselişin Türk demir-çelik sektörünün rekabetçiliğini arttırdığını ve ihracatlarında olumlu bir değişime yol açtığını söyledi. Şahin, 2017 yılından umutlu olduklarını, 2017 yılı sonunda 1 milyar 250 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Piyasayı Çin belirliyor

Dünya genelinde 1 milyar 600 milyon ton demir-çelik üretimi olduğu bilgisini paylaşan Şahin, "Çin, 800 milyon ton üretimle dünya üretiminin yüzde 49'unu tek başına yapıyor. Çin'deki demir-çelik fiyatlarındaki değişim tüm dünyayı etkiliyor. 2013 yılına kadar çok rekabetçi bir politika izlediler. Türkiye'nin dibindeki Ürdün'e bile bizim ihraç fiyatlarımızın altında ürün satar hale geldiler. Şu anda ise Çin'in fiyatlarının yüksekliği Türk demir-çelik sektörüne nefes aldırdı. Hong Kong, Singapur gibi Uzakdoğu ülkelerine bile ihracat yapar konuma geldik" dedi.

Kentsel dönüşüm ciddi hareketlilik getirir

Türkiye'nin demir-çelik üretiminin tüketiminden fazla olduğuna işaret eden Şahin, sektörün ihracat yapma zorunda olduğunu kaydederek, "İhracatta Afrika yeni pazar konumunda. Etiyopya ve Mısır'a ihracatımız artıyor. THY, en fazla dış hat uçuşu olan havayolu. Türk firmalarının dış ticaret departmanlarında konusuna hakim insanlar var. Tüm dünyayı dolaşıyor, ihracatımızı arttırıyoruz. Yemen'e 600-700 bin ton ihracat yapıyoruz" diye konuştu. Türkiye'de 20 yıl vadeli verilen konut kredilerinin inşaat sektöründe canlanmaya yol açtığını ifade eden Şahin, "Konutların yüzde 50'sinin kentsel dönüşüm ile yenilenmesi söz konusu. Kentsel dönüşüm ciddi oranda hareketlenirse birkaç yıl inşaat sektörü canlanır. İnşaat sektörü 200 kalem ürünün tüketildiği, istihdama büyük katkı sağlayan bir sektör" dedi.

Şahin, Ege Bölgesi'nde üretim yapan ancak ihracatı İstanbul'da kayda alınan çok sayıda demir-çelik firması olduğu için Ege Bölgesi'nin demir-çelik ihracatının gerçek boyutunun kamuoyuna yansımadığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin en büyük demir-çelik ihracatçısı firmaların İzmir'deki fabrikalarında üretilen ürünlerin ihracatının Ege Bölgesi'nde kayda alınması halinde Ege Demir ve Demirdışı Metallar İhracatçıları Birliği'nin ihracat rakamı 2.5 milyar dolara ulaşabilecektir" diye konuştu. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2016 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda 2017 yılı iş programı ve bütçesi kabul edilirken, birliğin 2017 yılı bütçesi 3 milyon 850 bin TL oldu. ( Dünya, 01 Mayıs 2017 )

Çelikte Türkiye'nin Eli Güçlenecek

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun, TSK'nın ihtiyacı olan silah ve ağır silah sistemlerinin üretimi için stratejik öneme sahip ve tedariğinde sıkıntılar yaşanan vasıflı çeliğin üretimini gerçekleştirebilecek yeni çelikhane projesinde sona gelindi.
2017 Yılı Yatırım Programı'na göre, kamu iktisadi teşekkülleri arasında imalat sanayisinde bu yıl en fazla yatırımı Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu gerçekleştirecek. Kurumun bu yıl en fazla ödenek ayırdığı ve tamamlamayı planladığı yatırım ise yıllık 120 bin ton imalat kapasitesine sahip Kırıkkale'deki yeni çelikhane yapımı olacak. MKE, kurumun ve ülkenin ihtiyacı olan vasıflı çelik malzemelerinin (serbest dövme çelik malzemeleri, silah, mühimmat ve aksam parçaları) üretim kabiliyetinin ve yeteneğinin günümüz teknolojisine uyarlanarak kazanılabilmesi için yeni çelikhane kurulmasına yönelik olarak Danieli & C.Officine Mecchaniche SpA firması ile "Anahtar Teslimi Çelikhane Sözleşmesi" imzaladı.

Sözleşme doğrultusunda kurum, son teknolojiye sahip yeni bir çelikhaneye kavuşacak. Tesisle, MKE'nin üretim kapasitesi ve ürün yelpazesi genişleyecek, üretimdeki kayıplar en aza inecek. Yaklaşık 63 milyon euroluk sözleşme bedeliyle hayata geçirilen yeni çelikhane, elektrik ark ocağı, pota ocağı, vakum altında gaz giderme ünitesi, toz toplama ve filtreleme tesisi ve bunları destekleyecek yardımcı tesislerden oluşuyor.

Çelikhanenin kurulmasıyla 30 ton/döküm kapasiteli elektrik ark ocağı, 30 ton kapasiteli pota ocağı, 30 ton kapasiteli vakum altında gaz giderme tesisiyle günde 18- 19 döküm alma ve 3 vardiya çalışma esasına göre yılda (220 gün üretim yapılacağı öngörüsüyle) ortalama 120 bin 385 ton sıvı çelik üretilecek. MKE'nin eski çelikhanesinin yıllık üretim kapasitesi 25 bin tonla sınırlı bulunuyordu. MKE, yeni çelikhane ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan silah ve ağır silah sistemlerinin üretimleri için stratejik öneme sahip ve tedariğinde sıkıntılar yaşanan vasıflı çeliğin üretimini gerçekleştirebilecek. Çelikhane ile MKE, namlu çeliği, vasıflı çelik, takım çeliği ve paslanmaz çelik üretebilme yeteneğine sahip olacak. Kurumun tüm silah malzemeleri bu çelikhanede üretilecek. Çelikhaneyle kurulacak toz toplama ve filtreleme tesisiyle tamamen doğa dostu bir tesis oluşturulacak.

Ayrıca halen Türkiye'de serbest dövme (açık kalıpta) üretimi bakımından en büyük üretici konumunda olan MKE, dövme tesislerinde piyasanın ihtiyacı olan dövülmüş çelikleri üreterek ülkenin ihtiyacının önemli bir kısmı sağlayacak. Bu sayede Türk sanayisine ve ekonomisine katkıda bulunulacak.

Sektörlerin rekabet gücünü artıracak

MKE Genel Müdürü Ahmet Taşkın, yaptığı açıklamada, 1920'li yıllarda Türkiye'de çeliği ilk kez üreten kurumun, bu üretimi son 10 yıla kadar sürdürdüğünü söyledi. Bölgeye katkı, MKE'nin altyapısının değerlendirilmesi ve Türkiye'nin çelik konusundaki ihtiyaçlarını karşılayacak üretimin yapılması amacıyla 2015'te anahtar teslim vasıflı çelik üretim tesisi yatırımına başladıklarını ifade eden Taşkın, şöyle konuştu: "Çelikhanemiz artık tamamlanmak üzere ağustos ayında da üretimi başlatmayı düşünüyoruz. Toplam üretim kapasitemiz yılda 120 bin ton ve tamamı vasıflı çelik olacak. Türkiye'nin bu alanda toplam 350 bin ton ithalatı var. İhtiyacın tamamına yakını yurt dışından karşılanıyor. Bizim üretimimiz sayesinde toplam ihtiyacın 3'te birine yakın kısmı yurt içi imkanlarla karşılanacak. Ürettiğimiz çeliğin çoğunu dövülmüş çelik olarak piyasaya arz edeceğiz. Bir kısmını ara mamul olarak arz edilecek. Bu alanda Türkiye'nin önemli bir açığını kapatmak için bir hizmet sunacağımızı düşünüyoruz." Söz konusu yatırımın hayata geçmesiyle yurt dışına bağımlılığın önemli oranda azalacağını vurgulayan Taşkın, ihtiyaçlarını daha kolay ve kısa zamanda karşılayabilecek olan kullanıcıların da rekabet imkanlarının artacağını ifade etti.

Taşkın, "Bu yatırım sadece MKE'ye imkan sağlayacak, üretimlerini destekleyecek bir imkan değil. Aynı zamanda üreteceğimiz çeliği kullanacak sektörler açısından da yurt içi ve yurt dışı pazarlarda rekabet güçlerine güç katılacak." dedi. Taşkın, çelik sektörünün miktar olarak 2023 yılında Türkiye ekonomisinin dünyada ilk 10 içerisinde yer alma hedefini yerine getirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Ancak vasıf olarak eksiğimiz çok. Ülkemizde üretilen ve otomotivden savunma ve havacılığa uzanan birçok sanayinin ihtiyaç duyduğu ürünleri yurt dışından ithal ediyoruz. MKE'nin üretici vasıflı çelik ile bu ihtiyacın 3'te biri yerli imkanlarla karşılanmış olacak. İlk üretim ağustos ayında başlayacak. Tam kapasiteye ulaşmak belli bir zaman alacaktır. Tesisi en kısa zamanda tam kapasiteye ulaştırmayı hedefliyoruz." ( Fortune Turkey/HaberTürk, 02 Mayıs 2017 )

Demir Çelik Sektöründe Dışa Bağımlılık Bitecek

Demir çelik sektörüne yeni yol haritası geliyor. Hem demir çelik hem demir dışı metaller sektörünün dış pazarda sürdürülebilir rekabetçiliğini artırmak üzere hazırlanan yeni taslak strateji belgesinde; demir dışı metaller lojistik merkezinin kurulması, cevher aramalarının teşvik edilmesi, sektörün önünü açacak hukuki ve idari düzenlemelerin yapılması, dış ticarette aksayan yönlerin giderilmesi, atıkların değerlendirilmesi, üniversiteye ‘sanayi tecrübesi’ dersi, AR-GE kapasitesinin, üretim altyapısının ve insan kaynaklarının geliştirilmesi gibi önemli hamleler yer alıyor. Özellikle süper alaşım üretimi, dikkat çeken yenilikler arasında. Sıcaklık, hız ve sürtünmeye dayanaklı süper alaşım parçalarında ithalata bağımlı kalınmaması için, Türkiye’de üretim yapılacak. Söz konusu alaşımların özellikle savunma sanayi ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılan makine ve teçhizatlarda kullanıldığı biliniyor. Bunların üretiminde TÜBİTAK ve Atılım Üniversitesi önemli rol üstlenecek. ( Türkiye, 29 Nisan 2017 )

Endüstri Bölgeleri Kurulacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Üretim Reform Paketi'nin Bakanlar Kurulunda görüşüleceğini aktararak, organize sanayi bölgelerinin (OSB) kuruluş süreçlerini kısaltacaklarını ve sanayiciye ucuz parsel temin edeceklerini söyledi. OSB'lere şirket, gayrimenkul yatırım şirketi kurma ile parsel kiralama yetkisinin verileceğini belirten Özlü, Türkiye'de sanayi parsellerinin maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, sanayicinin parasını, kaynaklarını arsaya ve fabrika binasına değil, işletme sermayesine ayırmasını istediklerini dile getirdi. Özlü, bu bakımdan sanayiciye ucuz sanayi parseli temin etmek veya uzun vadeli kiralama yöntemiyle sanayi parseli vermek gibi bir yöntem seçtiklerini kaydetti. Endüstri bölgelerinden bahseden Özlü, "Endüstri bölgesi kurma imkanı getiriyoruz. Bir iş adamının arazileri var. Burada endüstri bölgesi kurmak istiyor, özel, yönetimi kendisine ait. Bu kişiler devletin kurduğu endüstri bölgelerindeki bütün haklardan, indirimlerden, teşviklerden faydalanacaklar ve yönetimleri de kendilerine ait olacak. OSB'lerdeki emlak ve diğer vergiler de düşürülecek. Emlak vergisi miktarını belki de sıfırlayacağız." diye konuştu.

300 OSB'de en az 300 teknik kolej

Bakan Özlü, mesleki eğitime de değinerek şunları ifade etti: "OSB'lerde OSB yönetimlerinin teknik kolej kurmalarını destekliyoruz. Teknik kolejlerin altyapı, bina ve laboratuar kurmaları için biz destek vereceğiz bakanlık olarak. 15 yıl vadeli yüzde 3'e kadar düşük faizli krediler ilk 2-3 yılı ödemesiz vereceğiz. Buradaki amacımız sanayicimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanı artırmak. Amacımız 300 OSB'de en az 300 teknik kolej kurmak. ( Dünya, 01 Mayıs 2017 )

Karabük Üniversitesi ve Kardemir A.Ş.'den Güney Kore'ye İş Birliği Ziyareti

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ve Kardemir A.Ş Genel Müdürü Ercüment Ünal’dan oluşan heyet üniversite sanayi iş birliğini güçlendirecek adımlar atmak üzere Güney Kore’ye gitti. Güney Kore ziyareti kapsamında, dünyanın en büyük demir çelik üreticilerinden Pohang Demir Çelik Şirketi (POSCO) ve ona bağlı Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (POSTECH) arasındaki başarılı iş birliği modeli yerinde incelenerek teknik gözlemler yapıldı. Bu ziyaret kapsamında Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Kwangwoon Üniversitesi gibi bazı önde gelen üniversiteler ile öğretim üyesi ve öğrenci değişim programlarının yanında çeşitli alanlarda iş birliğine imza atıldı.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat görüşmeler kapsamında ilk olarak POSTECH Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Doh-Yeon Kim ile bir araya geldi. Daha sonrasında ise Direktör Prof. Dr. Ki Bong Lee eşliğinde dünyanın en büyük elektron hızlandırıcı laboratuarlarından birisi olan POSTECH Üniversitesi’ne bağlı Pohang Accelerator Laboratory gezildi. Bu görüşmelerin ardından Rektör Polat, Kwangwoon Üniversitesi’ni ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Jang H. Chun ile Mevlana ve Erasmus anlaşmalarına imza attı. Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Güney Kore temaslarında daha önce Karabük Üniversitesi’ne ziyaret gerçekleştiren enerji geri kazanım konularında hizmet veren KTEC Şirketinin Başkanı Enerji Uzmanı S. H. Moon ile de bir araya geldi.

Kore ziyaretinde Rektör Prof. Dr. Refik Polat ve Kardemir A.Ş Genel Müdürü Ercüment Ünal’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Demir, Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Oya Önalan ve Kardemir A.Ş. Haddehaneler ve Tekerlek Fabrikası Başmüdürü İbrahim Tozlu eşlik etti. Ayrıca, tüm görüşmelerde Karabük Üniversitesi ve Kardemir A.Ş. heyetine Güney Koreli birçok firmanın yurt dışı temsilciliğini yapan Glory Asia Corp. firmasının Başkanı Moon Kyu Shim rehberlik etti. ( Milliyet, 28 Nisan 2017 )

Liberty House Tata Steel UK’in Vasıflı Çelik Faaliyetlerinin Devralımını Tamamladı

Uluslararası çelik ve maden grubu Liberty House, Hindistan merkezli Tata Steel Limited’in İngiltere’deki bağlı kuruluşu Tata Steel UK’in vasıflı çelik faaliyetlerinin satın alınmasına yönelik prosedürlerin tamamlandığını ve birimin adının Liberty Specialty Steels olarak değiştirildiğini duyurdu. Söz konusu birimin satın alınmasıyla birlikte, Liberty, South Yorkshire’da çelik sektöründe 300 kişilik yeni istihdam yaratılacağını ve rekabet gücünün artırılması için yeni tesis ve ekipmanlara 20 milyon £’a kadar yatırım yapılacağını belirtti. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni Liberty Specialty Steels Rotherham’daki elektrik ark ocaklarında, dökümhanede ve çubuk tesisinde üretimi önemli derecede artıracak. Elektrik ark ocaklarındaki üretimi yıllık 1 milyon mt’un üzerinde artırmayı planlayan Liberty Specialty Steels, çubuk tesisinin üretimini de yıllık 400.000 mt’un üzerine çıkarmayı hedefliyor. Bununla birlikte Liberty Specialty Steels’in, Stocksbridge’deki yeni sermaye yatırımlarını kullanarak havacılık piyasasındaki konumunun geliştirilmesi planlanıyor. Bu sene şubat ayında Liberty, Tata Steel UK ile şirketin vasıflı çelik faaliyetlerini satın almak için anlaşma imzaladığını açıklayarak, 100 milyon £ değerindeki anlaşma ile 1.700 işçinin ve tedarik zincirindeki birçok işçinin işlerinin güvence altına alındığını bildirmişti. ( SteelOrbis, 03 Mayıs 2017)

Khorasan Steel Complex, Ham Çelik Üretim Kapasitesine 700.000 ton Ekledi

Khorasan Steel Complex’in (KSCO) 700.000 ton ham çelik kapasiteli yeni çelik tesisinin, üretim kapasitesini ikiye katlayarak üreticinin İran’da ham çelik üretim kapasiteleri 1 milyon ton seviyesini geçen tesisler arasına katılmasını sağladığı, buna ek olarak tesisin, Khorasan Steel Complex’i Doğu İran’da yerleşik en büyük çelik kompleksi konumuna getirdiği duyuruluyor. KSCO Genel Müdürü Seyyed Hossein Ahmadi’nin, 189,5 milyon dolar maliyetindeki söz konusu yeni tesiste 110 tonluk elektrik ark ocağı ve döküm makinesinin yanı sıra çeşitli ekipmanların da bulunduğunu belirttiği ifade ediliyor. Buna ek olarak firmanın başka projelerinin de olduğu; firmanın Sangan Maden Bölgesi’nde bulunan 2,5 milyon ton kapasiteli pelet tesisinin bu yıl devreye alınacağı, bunun yanı sıra üreticinin, 2,5 milyon ton kapasiteli konsantre demir cevheri tesisi inşa etmekte olduğu kaydediliyor. (SteelGuru/Kallanish, 04 Mayıs 2017 )

Hindistan’ın Odisha Eyaleti POSCO India’dan Geri Alınan Araziyi Yeni Bir Çelik Projesi İçin Ayırdı

Hindistan’ın Odisha eyaleti hükümetinin Güney Koreli çelik üreticisi POSCO’nun Hint bağlı kuruluşu POSCO India’dan geri alınan toprakları yeni bir çelik tesisi kurulması için teklif sunacak alternatif yatırımcılar için elinde tutacağı bildirildi. Odisha hükümetinden bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz hafta Odisha hükümeti POSCO India’nın ilk olarak 2005 yılında planladığı çelik tesisi ile ilgili herhangi bir gelişme olmaması nedeniyle söz konusu araziyi geri aldı. Eyaletteki Paradip limanına yakın olan arazinin boş bırakılmayacağı ve hükümetin yeni bir çelik tesisi projesi konusunda bazı yatırımcılar ve çelik şirketleri ile görüşmeye başladığı bildirildi. Bu kapsamda, hükümet yetkilileri ve Hint çelik üreticisi JSW Limited’in, JSW’nin Paradip’te yaklaşık 8 milyar $ değerinde yatırımla çelik tesisi kurma planları ile ilgili olarak görüştükleri ifade edildi. Bununla birlikte, söz konusu hükümet yetkilisi, bahsi geçen arazinin hükümetin toprak bankasına ekleneceğini ve JSW’nin de şu an için olası birçok yatırımcıdan biri olduğunu söyledi. Diğer yandan, bu haftanın başında, POSCO çelik tesisi ve hükümetin arazi edinimine karşı çıkan Paradip yerli halkının kurduğu bir organizasyon ise arazinin çiftçilere geri verilmesini talep etti. ( SteelOrbis, 04 Mayıs 2017 )

Hindistan, Çelik Üretimini Artıracak Olan ve Hükümet Projelerinde Yerli Çelik Kullanımını Zorunlu Hale Getiren Politikaya Onay Verdi

Hindistan hükümetinin çelik üretimini önümüzdeki 13 yıl içinde üçe katlayacak ve yerli çelik tüketimini destekleyecek olan iki yeni politikayı onayladığı haber veriliyor. Hindistan Çelik Bakanlığı’nın, Ulusal Çelik Politikası’nı ve yerli demir ve çelik ürünlerinin hükümet projelerinde kullanımını zorunlu hale getiren politikayı onayladığı duyuruluyor. Hindistan’ın, 2030 yılına kadar çelik üretim kapasitesini 300 milyon ton seviyesine yükseltmeyi hedeflediği ve Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel) verilerine göre geçtiğimiz yıl Hindistan’ın ham çelik üretiminin 95,6 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği bildiriliyor. Ulusal Çelik Politikası’nın altyapı projelerinde, otomotiv ve konut sektörlerinde çelik tüketimini artırma hedefine paralel olarak Hindistan’ın çelik tüketiminin, 2030 yılında mevcut seviye olan 60 kilogramdan kişi başına 160 kilograma yükselmesinin beklendiği aktarılıyor. Hükümet projelerinde yerli demir ve çelik ürünlerinin kullanımını zorunlu hale getiren ikinci politikanın, teklif süreci henüz başlamamış olan tüm hükümet ihalelerinde geçerli olacağı vurgulanıyor. ( Metal Bulletin, 05 Mayıs 2017 )

ArcelorMittal Galati Galvanizleme Hattına 6 Milyon € Yatırım Yaptı

Küresel çelik devi ArcelorMittal’in Romanya merkezli bağlı kuruluşu ArcelorMittal Galati, galvanizli çelik ürünlerinin kalitesinin artırılması amacıyla galvanizleme hattını 6 milyon € değerinde yatırımla yenilediğini duyurdu. Yenileme projesi ile şirket, müşterilerinin ürün kalitesi ve özellikleri ile ilgili yeni taleplerini karşılayabilmeyi, faaliyetlerinin güvenliğini artırmayı ve üretim hacmini artırmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 05 Mayıs 2017 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ