Çelik Sektöründe 2017 - 20.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 20.Haftanın Öne Çıkanları

Kroman Çelik’in Elektrik Ark Ocağı Performansı Arttı

Kroman Çelik’in elektrik ark ocağının performansının ve enerji tasarrufunun, Danieli tarafından yenilenmesinin ardından arttığı haber veriliyor. Danieli’nin, elektrik ark ocağının verimliliğini artırmak ve dönüşüm maliyetlerini azaltmak amacıyla Q-Melt otomatik elektrik ark ocağı süreç kontrol teknolojisi ve kimyasal enjenksiyon sisteminin yenilenmesi kurulumu gerçekleştirdiği açıklanıyor. Bir ayın ardından elektrik ark ocağının performansının saatte 8 ton artış gösterdiği, dökümden döküme süresinin 2,4 dakika azaldığı, elektrik tüketiminin ise 25 kilovat saat/ton gerilediği kaydediliyor. (Kallanish, 15 Mayıs 2017 )

Kocaer, Verimlilik Proje Ödülleri’nde Birinci Oldu

Türkiye demir-çelik sektörünün en büyük yapısal çelik üreticilerinden Kocaer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği 2017 Verimlilik Haftası kapsamında gerçekleştirilen Verimlilik Proje Ödülleri’nde pek çok dev markayı geride bırakarak Büyük Ölçekli İşletmeler Ar-Ge Kategorisi’nde birinci seçildi.

Ford Otosan, Vestel, Eczacıbaşı gibi şirketlerin projeleri ile yarışan Kocaer, birincilik ödülüne layık görüldü. Kocaer, demir-çelik sektöründe bu ödülü kazanan ilk firma oldu. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ödül töreninde birincilik ödülünü T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ den alan Kocaer Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, verimlilikle ilgili yaptığı bu çalışmalar ülkemizin rekabet gücünün artırılması için büyük önem taşıyor. İşletmelerin verimlilik artışlarını desteklemek ve bu alanda gerçekleştirilen projelerin teşviki için gerçekleştirilen bu tür organizasyonlar, biz sanayicilerin motivasyonuna da önemli katkı sağlıyor.” diye konuştu. Sektördeki İlk Ar-Ge Merkezi Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Kocaer, Markalaşma, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. Bu vizyonla, Bakanlık onaylı ilk Ar-Ge Merkezi’ni sektöre kazandırmış olmanın yanı sıra sektörün öncülerinden biri olarak Turquality programına da dahiliz. Ülke olarak hedeflediğimiz gelişmişlik seviyesine ve küresel ölçekte hak ettiğimiz yere verimlilik, performans odaklılık ve mükemmelliği önceleyen bir yaklaşımla ulaşabileceğimize inanıyoruz. Bu inanışla, sektörümüze katkı sağlayacak gelişmeleri takip ve öncülük etmeye devam edeceğiz” dedi.

Rekabet İçin Yeni Ürünler Geliştiriliyor

2017 yılının ikinci yarısında, ürün gamında yaratacakları inovasyonu kapsayan yatırımları devreye alacaklarını vurgulayan Kocaer, “Ar-Ge merkezimizde sahip olduğumuz teknik ve mühendislik bilgi birikimini, akademik çevrelerle örnek teşkil edecek üniversite-sanayi işbirliği ürünü projelere dönüştürüyoruz. Yeni nesil kalite çelikler, modern ve verimli üretim teknikleri, Türkiye’de üretimi olmayan bir nevi ithal ikamesi sağlamak amaçlı ürün geliştirme projeleriyle çelik dışı ileri teknoloji malzemeleri geliştirmeye yönelik yatırım çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Tüm bu gelişmeler, bize dünya çapında rekabet edebilme yeteneği kazandırıyor” diye konuştu. Turquality İle Global Rekabet Gücü Yaklaşık 130 ülkeye yaptıkları satışlarla dünyanın her noktasında bulunduklarını anlatan Kocaer, “Global pazarlarda güçlü bir Türk markası olarak daha fazla yer almayı hedefliyoruz. Markamızın yurt dışı piyasalardaki imajını, itibarını, pazar payını süreklilikle geliştirmede, şüphesiz dâhil olduğumuz Turquality programının katkısı çok önemli. Enerji, ulaşım, madencilik, tünel, gemi inşa, tarım, yapısal çelik sektörlerinde yurt dışı ve yurt içindeki birçok büyük projede ürünlerimiz tercih ediliyor. Değişen taleplerle, nitelikli kalitelerde ve özel ebatlarda üretimlerimiz Ar-Ge merkezimizin desteğiyle ilerliyor. Aldığımız bu ödülü de bu nedenle çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu. ( Ticaret Gazetesi, 17 Mayıs 2017 )

ISRI, Hurda İhracatının Büyümesinin Desteklenmesi Çağrısında Bulundu

Hurda Geri Dönüşüm Sanayileri Enstitüsü’nün (ISRI) verilerine göre ABD’de elde edilen hurdanın çeyreğinin ihraç edildiği belirtiliyor. John Dunham and Associates’in raporuna göre, ABD’de toplanan hurdanın % 26,4’ünün ihraç edilerek, 28 milyar dolar tutarında ekonomik faaliyet oluşturduğu bildiriliyor. ISRI Başkanı Robin Wiener’in, küresel hurda talebinin ABD ekonomisinin büyümesine katkıda bulunduğunu, sadece hurda ihracatının bile Amerika’da binlerce kişiye istihdam sağladığını ve milyarlarca dolar vergi geliri getirdiğini, söz konusu durum göz önünde bulundurularak serbest ve adil ticaretin devam ettirilmesinin, deniz aşırı piyasalardaki ortaklarla ilişkilerin güçlendirilmesinin ve yeni piyasalara açılmanın son derece önemli olduğunu, bunun sadece dış piyasalarda faaliyet gösteren ABD’li geri dönüşümcüleri değil aynı zamanda ekonomiyi de desteklediğini belirttiği aktarılıyor. Trump yönetiminin bugün, ABD’nin dış ticaret açığı ile ilgili bir açık oturum düzenleyeceği ve Trump yönetiminin mevcut ticari anlaşmaları yeniden görüşme taraftarı olduğu ifade ediliyor. ( Kallanish, 18 Mayıs 2017 )

Gerdau Meksika ve Hindistan'daki Tesislerini Satmayı Düşünüyor

Brezilyalı entegre çelik üreticisi Gerdau'nun, Meksika ve Hindistan'daki tesislerini satmayı düşündüğü konuşuluyor. Steel Orbis 2015 yılının ağustos ayında ve 2016 yılının temmuz ayında, Gerdau'nun Güney Amerika'da bulunan bazı varlıkları ile Hindistan ve Orta Amerika’da bulunan varlıklarını satmak istediğini bildirmişti. Kolombiya'da bulunan tesisi Gerdau Diaco'nun %50 hissesini satmış olan Gerdau, İspanya’daki vasıflı çelik birimi Sidenor’u da Clerbil'e 155 milyon € karşılığında satmıştı. Medyada yer alan bilgilere göre, Gerdau Meksika’da bulunan iki tesisinden birini de satabilir. Şirketin satacağı tesis, 2007 yılında 259 milyon $’a satın aldığı Sidertul olabilir. Söz konusu tesisin yıllık ham çelik kapasitesi 500.000 mt seviyesinde bulunuyor ve tesiste inşaat demiri ile profil üretiliyor. Sidertul’un ana ihracat piyasası ABD. Ancak Trump'ın ticaret korumacılığı Sidertul’un faaliyetlerini sınırlayarak, tesisin satılmasına sebep olabilir. Gerdau'nun borcunu azaltmak için ana varlık statüsünde olmayan varlıklarını satmak istediği konuşuluyor. Gerdau çeyreksel mali sonuçlarını açıklarken, sık sık yüksek getirili varlıklarına odaklanmak için bazı varlıklarını elden çıkarmak istediğini belirtiyor. Gerdau, Hindistan’daki tesisinin ise bir kısmını satıp, söz konusu tesisi ortaklık tesisine çevirebilir. ( SteelOrbis, 18 Mayıs 2017 )

Hint SAIL Kapasite Artırımına Devam Edecek

Hint çelik üreticisi Steel Authority of India Limited'a (SAIL) bağlı Bhilai Steel Plant’ten (BSP) bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, SAIL’in Indian Railways’in tek ray tedarikçisi konumunu kaybetmesine rağmen, BSP evrensel ray tesisindeki (URM) kapasite artırımına devam edecek. Yetkili, bu yılın ocak ayında üretime başlayan evrensel ray tesisinin kapasitesinin yıllık 1,2 milyon mt'dan yıllık 2 milyon mt'a çıkarılacağını açıkladı. Yetkiliye göre, Indian Railways, özel çelik şirketlerinden ray alımlarına başlasa da BSP tesisinin tek parça halinde 130 metrelik ve 260 metrelik ray üretebilmesi, genişletilecek evrensel ray tesisi için yeterli talebin oluşmasını sağlayacak. Yakın zaman öncesine kadar, BSP Indian Railways’in tek ray tedarikçisiydi. Ancak geçen ay Indian Railways, önümüzdeki dört ay boyunca 250.000 mt ray tedarik etmek için küresel bir ihale açtı ve böylece Indian Railways’in ray tedarikindeki yaklaşık 30 yıllık SAIL tekeline son verildi. (SteelOrbis, 18 Mayıs 2017 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi