Çelik Sektöründe 2017 - 21.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 21.Haftanın Öne Çıkanları

G20, Küresel Çelik Piyasalarını Bozucu Şartlar ile Mücadele Etmeli

Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries’in, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin bir araya gelerek küresel çelik piyasalarındaki dengesizliklerin kaynağı ile mücadele etmesi gerektiğini ve söz konusu hususu Çinli mevkidaşlarıyla da görüştüğünü belirttiği ifade ediliyor. Brigitte Zypries’in, piyasada bozulmalara yol açan etmenleri ele almak için birlikte çalışılmasının gerektiğini ve bunun da ancak G20 seviyesinde yapılabileceğini, bu nedenle söz konusu hususun Almanya’nın G20 Başkanlığı sırasında çözüme kavuşturulmasının son derece önemli olduğunu dile getirdiği kaydediliyor. Brigitte Zypries’in, Pekin’deki gezisi esnasında Çinli mevkidaşlarıyla Çin’deki kapasite fazlalığı sorunu ve bunun global çelik piyasalarında yol açtığı dengesizlikleri görüştüğü ve söz konusu hususta çizgilerinin belli olduğu: ihracata yönelik bir ekonomi olarak Almanya’nın uluslararası piyasalara adil şartlarda adil erişiminin olması gerektiğini ifade ettiği aktarılıyor. ( SteelGuru, 22 Mayıs 2017 )

Çelik Üreticilerinin Ukrayna Endişesi

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, Ukrayna ile imzalanması muhtemel serbest ticaret anlaşmasına (STA) çelik sektörünün dâhil edilmesinden duydukları endişeyi dile getirdi. Yayan yaptığı açıklamada, Türkiye ile Ukrayna arasında STA imzalanabileceğine ilişkin haberleri hatırlattı. Ukrayna'nın dünyanın en büyük çelik ihracatçıları arasında yer aldığını belirten Yayan, bu ülkenin ürettiği çeliğin yüzde 83'ünü ihraç ettiğini bildirdi. Yayan, Türkiye'nin, Ukrayna'nın ikinci büyük pazarı konumunda bulunduğuna işaret ederek, "Ukrayna, gümrük vergileri sıfırlanırsa üretiminin yüzde 50'sini rahatlıkla Türkiye'ye satabilme imkânına kavuşur. Dolayısıyla Ukrayna ile imzalanması muhtemel STA'nın etki analizinin ciddi bir şekilde yapılması lazım." diye konuştu. Türkiye'nin Ukrayna'ya çelik ihracatının, bu ülkeden yapılan ithalatın yüzde 2'si seviyesinde bulunduğunu ifade eden Yayan, "STA imzalanırsa ihracat oranı yüzde 10 olur diyemeyiz. Hala yüzde 2'ler seviyesinde kalacağı endişelerimiz var. Güney Kore ile yapılan STA'nın ardından bu ülkeden yapılan çelik ithalatının 4 misli artması gibi bir tablo Ukrayna ile yapılacak anlaşma sonrasında da ortaya çıkabilir." değerlendirmesinde bulundu.

'Sektörün endişeleri yok sayılamaz'

Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ile yapılan STA nedeniyle Türk firmalarının devlet yardımı alamadıklarını ve ihracat yapmak kaydıyla dâhilde işleme rejimi kapsamında sınırsız ithalat gerçekleştirebildiğini anlatan Yayan, bunlara ilaveten STA kaynaklı bir ithalatın çelik sektörünün rekabette zorlanmasına yol açacağını dile getirdi. Yayan, çelik sektörünün dünyanın birçok ülkesinde stratejik sektör olarak görüldüğünü aktarırken, "Ukrayna, ekonomisinin büyük bölümünü çelik sektörü üzerinde geliştiriyor. Böyle bir ülkeyle yapılacak anlaşmada Türk çelik sektörünün endişelerini yok saymak olmaz." dedi. Türkiye ile olası bir STA anlaşması imzalanması durumunda Ukrayna'nın çelik ürünleri satışına yoğunlaşacağını ifade eden Yayan, Türkiye'nin ise bu konuda Ukrayna'da kat edeceği bir alan bulunmadığını, bu yüzden çelik sektörü üzerinden STA imzalanmaması gerektiğini söyledi. Türk çelik sektörünün geçmişte yıllık 20 milyar dolar seviyelerinde ihracat yapmasına karşın bugün itibarıyla tutarın 12 milyar dolar düzeyine gerilediğini anlatan Yayan, "Bu yıl sonunda toplam ihracatımızın 15 milyar dolara ulaşabileceğini düşünüyoruz. 20 milyar doları görmüş bir sektör açısından 12 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkılması başarı değildir." diye konuştu. (Dünya/AA/BloombergHT/Yeni Asır/Yeni Şafak, 22 Mayıs 2017 )

Çin, Hurda Tüketimini Artırmayı Hedefliyor

Çin’in, önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde hurda sanayiindeki gelişmenin hızlanacağı yönündeki beklenti ile, ilk forumunu 16 Mayıs tarihinde gerçekleştiren Ulusal Hurda Sanayii Birliği’ni (NSIU) kurduğu duyuruluyor. Çin Metal Hurda Tüketimi Derneği’nin (CAMU), 2016 yılında yıllık hurda arzının 160 milyon tona ulaştığını ve 2020 yılına kadar söz konusu miktarın 200 milyon ton seviyesine ulaşacağını belirttiği ifade ediliyor. Geçtiğimiz yıl Çin’in hurda tüketiminin % 8,2 oranında artışla 90.1 milyon tona yükseldiği, Çin’de indüksiyon ocaklarının devre dışı bırakılmasıyla hurdanın ucuzladığı ve söz konusu durumun, kayıtlı çelik üreticilerinin hurda tüketimini artırabileceği aktarılıyor. CAMU Genel Sekreteri Li Shubin’e göre NSIU’nun fonksiyonunun hükümet ve dernekleri hurda sanayiinin gelişmesi için bir araya getirmek, hurda standartları belirlemek, buna ek olarak işleme ve lojistik açısından bilgi merkezi işlevi görmek olduğu kaydediliyor. Hurdaya dayalı çelik üretiminin, ton başına 1,3 ton demir cevheri tasarrufu yapacağı, standart kömür tüketimini 350 kilogram, karbondioksit emisyonunu ise 1,4 ton seviyesinde azaltacağı bildiriliyor. Mevcut durumda Çin’in hurda sanayiinin ulusal standartlar ve sınırlı politik desteğin bulunmaması gibi temel sorunlar ile karşı karşıya olduğu, Çin Maliye Bakanlığı ve Devlet Vergi Yönetimi’nin, onay almış hurda firmalarına katma değer vergisinin % 30’unun iade edilmesi yönünde karar aldıkları ve şimdiye kadar firmaların sadece % 32’sinin vergi iadesini elde edebildikleri belirtiliyor. ( Kallanish, 23 Mayıs 2017 )

ISSF: Hindistan Dünyanın En Büyük İkinci Paslanmaz Çelik Üreticisi Oldu

14-19 Mayıs tarihleri arasında Tokyo’da yıllık konferansını gerçekleştiren Uluslararası Paslanmaz Çelik Forumu’nun (ISSF) açıkladığı verilere göre Hindistan’ın Japonya’nın yerine geçerek Çin’in ardından dünyanın en büyük paslanmaz çelik üreticisi konumuna yükseldiği duyuruluyor. Hindistan’ın, Japonya’yı geride bırakarak 2016 yılında ikinci sıraya yükseldiği belirtiliyor. Hindistan’ın paslanmaz çelik üretiminin, 2016 yılında % 9 oranında artışla 2015 yılındaki 3 milyon tondan 3,32 milyon tona ulaştığı ve Hindistan Paslanmaz Çelik Kalkınma Derneği’nin (ISSDA), yerli paslanmaz çelik sanayii ile ortak çabalarının sonucunda ikinci sıraya yerleşmelerinin mümkün olduğunu belirttiği kaydediliyor. 2016 yılında paslanmaz çelik üretimi bir önceki yılki 21,6 milyon tona kıyasla %15,2 oranında artışla 25 milyon ton seviyesinde gerçekleşen Çin’in, dünyanın en büyük paslanmaz çelik üreticisi konumunu koruduğu belirtiliyor. 2015 yılında dünyanın en büyük paslanmaz çelik üreticisi konumunda bulunan Japonya’nın, geçtiğimiz yıl üretiminin % 1 oranında artışla 3,06 milyon tondan 3,09 milyon tona yükseldiği, ancak sıralamadaki yerini Hindistan’a kaptırdığı ifade ediliyor. ISSDA Başkanı K. K. Pahuja’nın, Hindistan paslanmaz çelik sanayiinin daha da ileriye gidebilmesi için hükümetin desteklerini sürdürmesinin temenni edildiğini ifade ettiği vurgulanıyor. ( SteelGuru/Metal Bulletin, 24 Mayıs 2017 )

Çelik Zırh’ın Babayiğidi : Türkiye savunma sanayinin millileşmesi için dev bir adıma hazırlanıyor.

Yerli tank, helikopter ve millileşmesine çalışılan tüm savunma araçlarında, ekipmanlarında kullanılacak yerli çelik zırhın üretimi için düğmeye basıldı. Hürriyet’e özel bilgi veren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı “Çok yakında zırh çelikleri ile ilgili müjdeyi vereceğiz. Tüm Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladık. Çok yakında bununla ilgili somut adımları atacağız” diye konuştu. Milli tanklarda, ‘Kobra’larda kullanılan bütün çeliklerin tamamen ithal edildiğine dikkat çeken Fuat Tosyalı, Hürriyet’in “Savunma sanayii ile işbirliği mi yapıyorsunuz” sorusu üzerine, ”Tabii bu zırh üretimi çok büyük bir yatırım. Bu tip yatırımlar müşterisiz olmaz. Pazarı da biliyoruz. Tahminim 1.5-2 milyar dolarlık bir yatırım olacak. Sadece zırh çeliği değil özel çelik de üretecek. Zırh çeliği ile ilgili pazar Türkiye’de daha gelişmedi ama gelişecek. Savunma Sanayii Türkiye’de gelişmeye başladı. Bu ülkede üretilen ürün için sanayiciyi koruyacaksın” cevabını verdi.

Harsco İle Ortaklık

Fuat Tosyalı ayrıca sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. New York Borsası’nda işlem gören global endüstri şirketi HarscoCorporation ile önemli bir işbirliğine imza attıklarını belirten Tosyalı Osmaniye’de bulunan Tosçelik tesislerinde metal geri kazanım hizmetleri ve cüruf satışı için yeni bir ortak girişim kurduklarını açıkladı. Konuyla ilgili bilgi veren Tosyalı, “Türk çelik sektörünün temel sorunlarından biri olan cürufun bertaraf edilmesinin yanı sıra tekrar ekonomiye kazandırılması. Ortağımızın 100 yılı aşkın deneyimlerinden yararlanmayı ve bu atıkları Türk ekonomisine yeniden kazandırmayı hedefliyoruz. Harsco ile Türkiye’deki faaliyetlerinde yüzde 50/50 olmak üzere bir firma kurma kararı aldık. İlk önce Osmaniye’de tesis kuruyoruz ve Osmaniye İskenderun bölgesindeki çelik üreticilerinin demir çelik cürufunu ekonomiye kazandıracağız. Bu şirketin Türkiye’deki adı Tosyalı Harsco oldu” dedi.

Cüruf Asfalt Olacak

Yatırımla birlikte demir çelik cürufunun artık atık olmaktan çıkıp demir çelik yan ürünü olacağını belirten Tosyalı, şöyle konuştu: “Demir çelik üretiminde çıkan cürufün yüzde 45’i yol yapım amaçlı, yüzde 20’lik kısmı genel dolgu malzemesi, yüzde 15 – 20’lik kısmı çimento sektörüne, yüzde 10’luk kısmı da ağır beton ve yapı işleri sektöründe kullanılacak. Daha önce bu alanlarda cüruf kullanılmıyordu çünkü içindeki metal malzemeler, karışımlar tutuculuğu azaltıyordu. Harsco kendi geliştirdiği teknoloji ile cüruf içindeki metaller algılayan ve geliştirdiği yazılımla da metal geri kazanma verimliliğini yükselten bir sistem uyguluyor. Cürufun içindeki yüzde 5-10 metali geri kazanıyoruz. İlk etapta hedefimiz Osmaniye bölgesi. İkinci etapta İzmir 3’ncü etapta ise Marmara bölgesi var. Şu an İngiltere’de tamamen asfalt yapımında ve buradan çıkmış Özellikle Harsco’nun asfalt tesislerinden çıkan asfaltlar kullanılıyor. Asfalt için dağlar taşlar kırılıp tekrar çevreyi bozacağına, bu geri dönüşümlü malzemeden yapılıyor. Malzeme zaten hazır. Çok ucuz değil ama pahalı da değil. Demir çelik atığı derdinden kurtuluyoruz.”

En Çevreci Boruyu Üretecek

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı hedeflerinden birinin de dünyanın en küçük karbon ayak izine sahip borusunu üretmek olduğunu söyledi. Osmaniye’deki fabrikalarının çatısının 250 bin metrekarelik tek bir çatı olduğuna dikkat çeken Tosyalı “Dünyadaki en büyük 5 solar sisteme sahip çatılardan bir tanesi. Haziran ayından itibaren güneşten elde edeceğimiz enerjiyle boru üretimimizin tamamını gerçekleştireceğiz. Ve dünyanın en küçük karbon ayak izine sahip boruyu üretiyor olacağız. Dakikada 5 bin metrenin üzerinde boru üretiyoruz. TANAP’a her gün 1000 tonun üzerinde boru verdik. Daha diğer yükleniciler teslim edemedi. Taahhüdümü yerine getirip belgemi aldım” diye konuştu. “Cezayir’i İhracatçı Yaptık” FUAT Tosyalı, TANAP’a boru ürettikleri fabrikanın aynısını şimdi de Cezayir’e kurdukların söyleyerek “Bu fabrikamız Afrika’da ve Sahra’da Akdeniz’e petrol hatları ve gaz hatlarına odaklanacak. Cezayir net ithalatçı konumundaydı. Cezayir’in biz girdiğimizde yıllık 3,5 milyon ton ithalatı vardı. Ülkenin bütün ithalatını ikame ediyoruz şu anda. Ve bu senenin sonuna doğru ilk defa ihracata başlayacağız” dedi. ( Hürriyet, 23 Mayıs 2017 )

ArcelorMittal Kryvyi Rih 5 No’lu Kok Fırını Bataryasının İnşasına Başladı

Küresel çelik üreticisi ArcelorMittal'e bağlı Ukrayna merkezli ArcelorMittal Kryvyi Rih, yeni 5 No’lu kok fırını bataryasının inşasına başladığını duyurdu. 7-9 ayda tamamlanması planlanan 5 No’lu kok fırını bataryası için yapılacak olan yatırımın ve bu sene şubat ayında devreye alınan 6 No’lu kok fırını bataryası için yapılan yatırımın toplam 170 milyon $ civarında yer aldığı bildirildi. Söz konusu kok fırını bataryaları ile şirket kurum içi kok ve kok gazı üretimini artırarak dışarıdan kok ve doğal gaz alımını azaltmayı hedefliyor. ArcelorMittal Kryvyi Rih söz konusu proje kapsamında yıllık 1,06 milyon mt kok üretmeyi planlıyor. Bununla birlikte, 6 No’lu kok fırını bataryasında ise bataryanın tam kapasiteye ulaşması için çalışmaların devam ettiği bildirildi. ( SteelOrbis, 23 Mayıs 2017 )

Çinli Yatırımcılar Malezya’da Entegre Çelik Tesisi Açacak

İç piyasada artan çelik talebini karşılamayı hedefleyen Çinli yatırımcıların, ülkede entegre çelik tesisi açarak Malezya piyasasına girmeye karar verdikleri duyuruluyor. Buna ek olarak, üreticinin iç piyasadaki varlığını artırmanın yanı sıra ihracata da odaklanmasının beklendiği vurgulanıyor. Devlet güdümlü Guangxi Beibu Gulf Port International Group ve özel firma Guangxi Shenlong Metallurgical Company’nin ortak girişimi olan Alliance Steel’in, Malezya’nın Pahang eyaletinde 3,5 milyon ton kapasiteli entegre tesisinde H-profil ve uzun mamul üretimi yapmayı planladığı kaydediliyor. Yüksek fırının, 2017 yılının sonu- 2018 yılının başında devreye alınmasının planlandığı ve proje ile ilgili detayların henüz açıklanmadığı bildiriliyor. Bu arada Alliance Steel’in, Malezya’da faaliyet gösteren en büyük entegre tesis olacağı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 25 Mayıs 2017 )

Çin, Rusya ve AB, ABD’nin Ulusal Güvenlik Soruşturmasına İtiraz Etti

ABD’nin başlıca üç ticari ortağının Çarşamba günü Washington’da gerçekleşen adil olmayan ithalatın ulusal güvenliğe etkilerini inceleyen 232. Bölüm soruşturması ile ilgili oturumda endişelerini dile getirdikleri aktarılıyor. Çin Ticaret Bakanlığı Başkatibi Yu Gu’nun, ABD’nin milli savunma ve diğer kritik sektörlerinin çelik ihtiyacının, yerli üretimle karşılandığını ve karşılanacağını belirttiği ve Amerika Demir ve Çelik Enstitüsü’nün yayımladığı rapordan alıntı yaptığı ve savunma sanayiine yönelik iç piyasa sevkiyatlarının, toplam sevkiyatların % 3 civarını oluşturduğuna dikkat çekerek ulusal güvenlik gerekçesinin tartışmaya açık olduğunu dile getirdiği bildiriliyor. Rus ticari temsilci Alexander Zhmykhov’ın, ABD’nin Rusya’ya uyguladığı mevcut ticari kısıtlamaların yeterince yüksek olduğunu belirttiği ifade ediliyor. Diğer taraftan Eurofer Uluslar arası İlişkiler Direktörü Karl Tachelet’in, haksız ticaretin temel sebeplerine çözüm bulmak için ABD’nin Avrupa Birliği ile işbirliği yapmasının daha doğru olacağını ve ABD’nin soruşturmanın devam ettirilmesi konusunda ısrar etmesi halinde, ölçeğini mümkün olduğu kadar daraltması gerektiğini ifade ettiği kaydediliyor. (Kallanish, 26 Mayıs 2017 )

Nucor, 176 Milyon Dolarlık Otomotiv Çeliği Galvanizleme Hattı İnşa Edecek

ABD’li çelik üreticisi Nucor’un, Ghent, Kentucky’deki sac tesisine 176 milyon dolar tutarında galvanizleme ve paklama hattı inşa etmeyi planladığı duyuruluyor. Söz konusu yeni hattın, 72 inç genişliğinde sac üretmesinin ve Kuzey Amerika’daki en geniş sıcak haddelenmiş sac galvanizleme hattı olmasının beklendiği aktarılıyor. Yıllık 500.000 ton kapasiteli olması öngörülen hattın, otomotiv sektörüne yönelik üretim yapacağı, böylece firmanın hem otomotiv piyasasındaki hem de ABD’nin Ortabatı kaplamalı sac piyasasındaki payını artıracağı açıklanıyor. Gerekli izinlerin alınmasının ardından hattın inşasının 2 yıl içinde tamamlanmasının ve tesisin devreye alınmasıyla birlikte mevcut 430 kişiye ek olarak 75 kişiye tam zamanlı istihdam yaratmasının öngörüldüğü vurgulanıyor. ( Metal Bulletin/Kallanish, 26 Mayıs 2017 )

Çemtaş, Elektrik Ark Ocağını Yeniledi

Çemtaş’ın, çelikhane kapasitesini % 15 seviyesinde artıracak olan ve yenileme çalışması tamamlanan elektrik ark ocağını devreye aldığı haber veriliyor. Primetals tarafından yürütülen 1,4 milyon €’luk (1,57 milyon $) yenileme çalışmasının, çelikhane ünitesinde jet brülör sistemi ilavesini, yenilenmesini ve eski trafonun büyütülmesini kapsadığı belirtiliyor. Üreticinin aynı zamanda Mart ayında Primetals’den haddehanesinin yenilenmesi için ekipman sipariş ettiği bildiriliyor. ( Kallanish, 26 Mayıs 2017 )




( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ