Çelik Sektöründe 2017 - 30.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 30.Haftanın Öne Çıkanları

İnşaat Sektöründen Kalitesiz Demir Tepkisi

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, deprem kuşağındaki Türkiye’ye denetimsiz, kötü, paslı ve kalitesiz demirin girdiğini iddia etti. Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, 1996 yılında Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nda olasılık metodu hesaplarına göre eş ivme kontur haritası esas alınarak deprem bölgelerinin tespit edildiğini hatırlattı. "Yerli malım, yerli param” kampanyasına dikkat çeken Karataş, "Türkiye dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Ülkemizin yüz ölçümünün yüzde 42’si birinci derece deprem kuşağı üzerinde. Yapılması gereken en önemli önlem, ne olduğu belirsiz, kalitesinden asla emin olamayacağımız ithal inşaat çeliği tuzağına düşmemek olacak. İnşaat sektöründe yüzde 100 yerli malı demek ’869’ barkod numarası ile başlayıp, üretimi Türkiye’de Türk işçileri tarafından yapılmış ürün demek. Bunları kullanmak zorundayız ve Türkiye’de ambalajlanıp 869 barkodu ile piyasaya sürülen, yurt dışında üretilen ürünlerde vardır bu konuda da ayrıca çok dikkatli olmalıyız" dedi. Demirlerde kalitesizlik iddiası İnşaatlarda kullanılan demirlerde kalitesizlik alarmının çaldığını ileri süren Karataş, "İthalatı kolaylaştırmak için gümrük vergisi inince, İtalya’dan Türkiye’ye son 1 haftada 80 bin ton civarında kalitesiz ürün gelmiştir. Dünya Çelik Derneğinin (WorldSteel) 2015-2016 Dünya Ham Çelik Üretimi Raporuna göre, dünya çelik üretiminde 8’inci sırada olan ülkemiz, Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinci durumdaydı ve üretimini 2016 yılında bir önceki yıla yani 2015 yılına göre, ton bazında yüzde 1.4 eksi değişim gösteren Almanya’nın, bu anlamda yüzde 5.2 artı değişim göstererek önüne geçmişti. 2016 yılında dünyanın en büyük on çelik üreticisi arasında sadece Çin, Hindistan, Türkiye ve Ukrayna’nın ham çelik üretiminde artış gözlenmişti. İnşaat sektöründe demir sıkıntısı yaşanıyor bahanesiyle geçen mayıs ayında ithalatın önünü açmak için indirilen gümrük vergileri kalitesiz ve denetimsiz demir çelik ürünlerinin Türkiye’ye girmesine neden oldu. Geçen ay İtalya’dan Cezayir pazarı için üretilen 80 bin ton civarında kalitesiz ürün denetlenmeden Türkiye pazarına girdi. Son bir haftada da ki bu çok büyük bir orandır, Türkiye’nin değişik limanlarına Cezayir’in AFNOR standardına göre üretilmiş,80 bin ton civarında kalitesiz çelik denetlenmeden pazara girmiştir. Bu limanlarımıza indirildiği görülen, İtalya menşeli, Türk Standartları (TS) 708 standardına uygun olmayan, sertifikasız, bir yıldan fazla bekletilmiş ve paslanmış inşaat demiri, yalnızca çelik sanayiini baltalamakla kalmayacaktır. Aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci inşaat demiri ihracatçısı olan ve deprem bölgesinde bulunması nedeniyle, belirli standartlarda inşaat demiri kullanma yükümlülüğünün bulunduğu ülkemizde, tüketicilerin güvenliği de göz ardı edilmiştir" ifadelerini kaydetti. ( Milliyet, 24 Temmuz 2017 )

Nucor Section 232 Sonucuna Hazırlanıyor

Nucor olarak, Section 232 soruşturması çerçevesinde, olumlu ve geniş kapsamlı bir karar çıkmasından yana olduklarını belirten Nucor CEO’su John Ferriola’nın, “Section 232 kapsamında alınacak olan karar, çelik sanayini her yönüyle kavrayacak. Soruşturma bireysel olarak herhangi bir ürünü veya bölgeyi hedeflemeyecek. Açıklanacak olan önlemin de, tüm dünya ülkelerinden yapılan tüm çelik ürünleri ithalatını kapsayacağını ümit ediyoruz” şeklinde konuştuğu haber veriliyor. İthalatın engellenmesi halinde, ABD yassı mamul piyasasının yerli talebi karşılayabilecek güçte olup olmadığı ile ilgili bir soru üzerine Ferriola’nın, “Tüketicilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için gereken tüm gayreti göstereceğiz. Bize bir şans verin. Size neler yapabileceğimizi gösterelim. Bunun üstesinden gelebiliriz” dediği kaydediliyor. ( Kallanish, 24 Temmuz 2017 )

İran’da 1,2 Milyon Ton Kapasiteli Çelik Tesisi, Global Kütük Fiyatlarını Baskılayabilir

Almanya’da yerleşik ekipman ve teknoloji tedarikçisi SMS Group tarafından yapılan açıklamada, İran’ın Yazd bölgesinde yıllık 1,2 milyon ton kütük üretim kapasiteli yeni bir çelik tesisinin faaliyete geçtiği ifade ediliyor. İran’ın Endonezya’ya yönelik satışları gibi faaliyetler nedeniyle, halihazırda baskı altında bulunan global kütük fiyatlarının, İran’da oluşabilecek yeni kapasitelerden olumsuz yönde etkileneceği belirtiliyor. İran’da yerleşik Chadormalu Mining & Industrial (CMIC) ve Parsland Mines & Industries Development Co (Pamidco) firmalarının mülkiyetinde bulunan yeni tesisin, elektrik ark ocağı ve 6 yollu sürekli döküm makinasına sahip olduğu belirtiliyor. CMIC Pamidco ortaklığında inşa edilen tesisin, İran kütük pazarına giren son üretici olduğu, son yıllarda İran’da devlet destekli projeler kapsamında, toplamda yıllık 6 milyon tonluk kapasitesinin üretime başladığı bildiriliyor. CMIC’ın ayrıca, İran’da yıllık 8 milyon tondan fazla demir cevheri zenginleştirme ve işleme kapasitesine sahip olduğu ifade ediliyor. İran’da slab üretim kapasitesinin de artmaya devam ettiği, Primetals Technologies tarafından ülkenin güneyinde yıllık 2,8 milyon ton kapasiteli bir slab üretim tesisi yatırımının devam ettiği kaydediliyor. ( Metal Bulletin, 25 Temmuz 2017 )

İran’da Bardsir Steel Kütük Tesisini Açtı

İran’da yerleşik Bardsir Steel’in yıllık 1 milyon ton kapasiteli elektrik ark ocaklı tesisinin yatırımı tamamlayarak üretime başladığı, tesisin hurda ve firmanın 2015 yılında devreye aldığı yıllık 960.000 ton kapasiteli DRI tesisinin ürünlerini kullanacağı, firmanın 2018 yılında ikinci bir DRI tesisini devreye almayı planladığı haber veriliyor. Bardsir Steel’in sahibi olan Sirjan Iranian Steel Co’nun (Sisco), yıllık 4 milyon ton kapasiteli demir cevheri ve 2,5 milyon ton kapasiteli peletleme tesisine sahip olduğu, Bardsir Steel ile kütük üretime başlanmasının, Sisco’nun katma değer zincirinde hammaddeden yarı mamule yönelme eğilimini gösterdiği ifade ediliyor. Bu arada, Sirjan şehrinin, İran’ın en büyük iki demir cevheri madencisinden birisi olan Gol Gohar’a ev sahipliği yaptığı belirtiliyor. ( Kallanish, 25 Temmuz 2017 )

Hint Hükümeti Borcunu Ödeyemeyen Çelik Şirketleri İçin Uluslararası Çelik Şirketlerini Davet Edecek

Hindistan hükümetinden bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, hükümet uluslararası çelik şirketlerini ve özel sermaye yatırımcılarını, iflas kararı verilen, borcunu ödeyemeyen çelik şirketlerine bakmaları için ülkeye davet edecek. Hint ticari bankalarının borcunu ödeyemeyen çelik şirketlerini Ulusal Şirket Hukuku Mahkemesi’ne (NCLT) sevk ederek, bu şirketlere karşı yeni iflas kanunlarını uygulamaya başladığını belirten yetkiliye göre, borç verenler bu şirketlerin varlıklarını talep ettikten sonra, söz konusu varlıklar Hindistan piyasasına girmek isteyen uluslararası çelik şirketleri veya özel sermaye yatırımcıları için cazip seçenekler olabilir. Yetkili bazı küresel özel sermaye yatırımcılarının Hindistan'da Varlık Yeniden Yapılandırma Şirketleri kurmak istediklerini ve bunun için başvurularını hükümete sunduklarını belirtti. Söz konusu yatırımcılar, borçlarını ödeyemeyen Hint çelik şirketlerine bakmaları için davet edilebilir. ( SteelOrbis, 25 Temmuz 2017 )

Danieli JSW Limited’e İki Yeni Galvanizleme Hattı Tedarik Edecek

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, yıllık 200.000 mt kapasiteli teneke levha tesisi siparişinin ardından, Hint çelik üreticisi JSW Limited’den yıllık 450.000 mt kapasiteli iki yeni sıcak daldırma galvanizleme hattı siparişi aldığını duyurdu. Şirketin Vijayanagar tesisine kurulacak olan yeni galvanizleme hatlarında inşaat sektörüne yönelik kaplamalı ürün üretilecek. Hatların dikey tavlama fırınlarının ise radyant tüplerle donatılarak karışık gazlarla çalıştırılacağı ve bu sayede oldukça rekabetçi gaz tüketim değerleri elde edileceği bildirildi. Yeni hatların 2018 yılının sonunda üretime başlaması planlanıyor. ( SteelOrbis, 26 Temmuz 2017 )

Nucor CEO’su: ABD Çelik Sektörünün Sürdürülebilirliği İthalata Karşı Güçlü Vergilere Bağlı

Nucor CEO'su John Ferriola, CNBC'de yayınlanan ve Jim Cramer tarafından sunulan Mad Money’nin konuğu oldu. Bir ticaret savaşının ortasında olduklarını belirten Ferriola’ya göre, ABD bu savaşı kaybediyor. Ferriola, yabancı rakipleri kazançla değil, istihdamla motive oldukları için, bu ülkelerin özellikle imalat sektöründe faaliyet yapan şirketlere zarar vererek, ABD çelik sektöründe işsizlik sorunu yaratmaya çalıştıklarını savundu. Ferriola’ya göre, çelik imalatın temel taşı, imalat ise güçlü bir ekonominin temel taşıdır. Nucor CEO’suna göre, yabancı çelik üreticilerinden yapılan düşük maliyetli ithalat, traktörden parçaya kadar her şey için malzeme tedarik eden ABD’li çelik üreticileri üzerinde baskı oluşturmaya devam ederse, söz konusu ithalat sonunda ABD piyasasını yutacak. Çin'i yağmacı bir ülke olarak niteleyen Ferriola, Çin’in ABD başkanını, ABD Ticaret Bakanlığı'nın uyguladığı yüzlerce antidamping vergisi ve telafi edici vergi olmasına rağmen, çelik ithalatına güçlü vergiler uygulayan politikaları yürürlüğe koymaya sevk ettiğini belirtti. Ferriola çelik ithalatına kota veya geniş kapsamlı vergiler getirebilecek devam etmekte olan 232. madde soruşturmasına da değinerek, bu tarz politikaların yürürlüğe girmesi durumunda, Nucor ve diğer şirketlerin faaliyetlerini artırmak için tamamen yeni bir iyileşme dalgası başlatabileceklerini iddia etti. ABD çelik sektöründeki çeşitli kaynaklara göre ise 232. madde soruşturmasının sonucunda getirilmesi beklenen güçlü vergiler, ABD menşeli çelik ürünlerinin fiyatlarını hızlı bir şekilde artırabilir ve bu durum düşük fiyatlı çelik ithalatına dayanan imalat sektörüne zarar verebilir. (SteelOrbis, 27 Temmuz 2017 )

Gelecek Yıl, İran Demir Cevheri İhracatına Vergi Uygulayabilir

İran’ın, önümüzdeki İran yılının sonuna kadar (20 Mart 2019) demir cevheri ihracatını sınırlayacak önlemler almayı planladığı, böylece yerli üreticilere yeterli miktarda demir cevheri arzı yapılmasının ve katma değeri yüksek ürünlerin ihracatına yoğunlaşılmasının hedeflendiği kaydediliyor. Daha önce demir cevheri ihracatına % 5-15 aralığında vergi uygulanmasının planlanmış olduğu, ancak bu çalışmaların uygulamaya aktarılamadığı hatırlatılıyor. ( Metal Expert, 27 Temmuz 2017 )

Celsa Yüksek Elektrot ve Alaşım Maliyetlerini Karşılamak İçin Fiyatlarına Ekstra 9 €/ton Ekledi

Çarşamba günü alıcılara gönderdiği bildiride İspanyol elektrik ark ocaklı üretici Celsa’nın, ferro alyaj, elektrot ve refrakterlerin de dâhil olduğu ikincil hammadde maliyetlerinin artması nedeniyle 1 Ağustos tarihinden itibaren verilen siparişlerde, ekstra 9 €/ton alınacağını duyurduğu haber veriliyor. Grafit elektrot maliyetlerinin, Çin hükümetinin çevresel sebeplere dayanarak kısıtlama getirmesi nedeniyle kalsine edilmiş petrol koku tedarikinin sınırlı hale gelmesinden dolayı hızlı bir şekilde yükseldiği bildiriliyor. Celsa’nın alıcılara gönderdiği bildiride, Temmuz 2017’ye kadar söz konusu ek maliyetlerin, alıcılara yansıtılmadığını, ancak artık maliyetlerdeki artışın kısa vadeli bir sorun olmadığı, 2017 yılının geri kalanında ve 2018 yılının tamamında da devam etmesinin beklendiği belirtiliyor. Diğer taraftan, bir başka üreticiden bir kaynağın ise, ekstra maliyetlerin, uluslararası hurda fiyatlarına daha yakından bağlantılı olan uzun mamul fiyatlarındaki yükseliş ile absorbe edildiğini ve mevcut durumda elektrot ve ferro alyaj maliyetlerinin ayrı bir fiyatlandırma faktörü olarak kullanılmayacağını, buna ek olarak değişen ferro alyaj maliyetlerinin, satış bağlantısı fiyatlarına ferro alyaj referans fiyatı da dâhil edilen bir formül kullanarak otomatik olarak eklendiğini ifade ettiği kaydediliyor. Öte yandan Türkiye’de yerleşik bir tüccarın, elektrot maliyetlerinin giderek büyüyen bir sorun olduğunu, önümüzdeki aylarda durumun daha da kötüleşeceğini belirttiği ve elekrot maliyetinin, ton çelik başına 6-7 $/ton civarında olduğuna dikkat çektiği vurgulanıyor. ( Platts, 27 Temmuz 2017 )

Dillinger Dünyanın İlk 600 Mm Kalınlığındaki Slab Üretimini Yaptı

Alman çelik levha üreticisi Dillinger Hütte, Dillingen tesisindeki CC6 sürekli döküm ünitesinde dünyanın ilk 600 mm kalınlığındaki slab üretimini yaparak yeni bir rekor kırdığını açıkladı. Dillinger, söz konusu hattın devreye girmesinden bir yıl sonra Dillinger’ın kalın levha tesisinde kullanılacak yüksek kaliteli slabın artık en büyük ebatlarda üretilebileceğini belirtti. Böylece, Dillinger, artık çok büyük ebatlarda levha üretimi yapabilecek. Dillinger, yeni slab hattıyla birlikte daha kısa sürede fazla kalın levha üretebileceklerini, bu yeni hattın rüzgar enerjisi, kazan ve basınçlı kazan üretimi alanındaki müşterileri için fayda sağlayacağını belirtti. ( SteelOrbis, 28 Temmuz 2017 )



( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ