Çelik Sektöründe 2017 - 31.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 31.Haftanın Öne Çıkanları

İnşaat Demiri İthalatında Gümrük Vergisini %10'a Düşüren Karar Uygulamaya Girdi,

İnşaat demiri ithalatında mevcut durumda yüzde 30 olarak uygulanan gümrük vergisi oranını yüzde 10'a indiren Bakanlar Kurulu kararı Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanırken; Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, düzenlemenin mevcut durumda tükettiğinin üç katı üretim kapasitesi bulunan Türk üreticisine zarar vereceğini, ayrıca iç pazara kalitesiz ürün girişine yol açacağını söyledi. İnşaat sektörü temsilcileri son dönemde piyasada istedikleri miktarda ürün bulamamaktan ve fiyat artışlarından şikayet ediyordu. Söz konusu şikayetlerin ardından hükümet, inşaat demirine uygulanan gümrük vergisinde yeni bir ayarlama üzerinde çalışmaya başlamış; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Reuters'a geçen hafta verdiği söyleşide Bakanlar Kurulu kararının kısa bir süre içinde Resmi Gazete'de yayımlanacağını söylemişti. Resmi Gazete'nin 28 Temmuz 2017 tarihli sayısında yer alan, ancak Bakanlar Kurulunca 5 Haziran 2017 tarihinde karara bağlandığı dikkat çeken ithalat rejimi kararına ek karara göre, inşaat demirinde daha önce bazı ülkelere yüzde 30 olarak uygulanan gümrük vergisi oranı yüzde 10'a çekildi. Diğer ülkelere uygulanan yüzde 5.6'lık gümrük vergisi ise sabit tutuldu. Gümrük vergisi indirimi Cuma günü itibarıyla yürürlüğe girdi.

Düzenleme ilgili Reuters'a değerlendirmede bulunan Yayan, tüm dünyada 2015 yılından bu yana çelik ithalatına karşı son derece sert tedbirler alınırken, Türkiye'nin tam tersi bir yaklaşım sergilediğini belirterek, "Türkiye tükettiğinin iki katı inşaat demiri üretimi yapan ve tükettiğinin üç katı üretim kapasitesi bulunan bir ülke. Gümrük vergisi indirimi yerli üreticiye zarar vermesinin yanında, dış ticaret dengemizi de olumsuz etkiler" dedi ve ekledi: "Gümrük vergisinde indirim ve buna bağlı ithalat baskısı nedeniyle iç piyasadaki fiyatların düşeceği beklentisi varsa, böyle bir şey kesinlikle gerçekleşemez. Çünkü fiyatlar dünyadan bağımsız oluşmuyor. Türkiye'deki demir fiyatlarını belirleyen küresel piyasalardaki fiyatlardır." TÇÜD verilerine göre, 2016'da Türkiye'de 16 milyon ton inşaat demiri üretilirken, inşaat demiri tüketimi ise 9 milyon ton civarında oldu. Türkiye 2016'da 6,8 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Bunun mali değeri 2,55 milyar dolar oldu. Türkiye Çin’den sonra dünyanın ikinci en büyük uzun ürün ihracatçısı ve en büyük nervürlü inşaat demiri ihracatçısı konumunda bulunuyor. Yanlış Karar Gümrük vergilerinin indirilmesinin arz yetersizliğinden kaynaklanmadığını vurgulayan Yayan, şunları söyledi: "Demir-çelik fiyatları Türkiye'de belirlenmiyor. Dünyada belirleniyor. Bu nedenle alınan karar yurt içinde fiyatları düşürmez. Vergilerin düşürülmesiyle sadece ithalat kolaylaştırılmıştır. Türkiye'nin kendi üretimi varken ithalata kolaylaştırılmasını anlamak mümkün değildir. Bir taraftan istihdam seferberliği yapacaksınız, bir taraftan ödemeler dengesi sıkıntısından söz edeceksiniz. Bir taraftan da ithalatı teşvik edeceksiniz. Anlamak mümkün değil."
Karar Gözden Geçirilmeli
Kararın yeniden değerlendirilmesini beklediklerini ifade eden Veysel Yayan, dünya genelinde yaşanan durgunluk ve Türkiye'nin hedef pazarlarında yaşanan sorunlar nedeniyle inşaat demiri ihracatında düşüş yaşandığını da bildirdi. Haziran ayında 20 bin ton civarında ithalat olduğunu da belirten Yayan, ithalatın artmasının Türkiye'nin lehine bir durum olmadığını söyledi.

Kalitesiz Ürün Tehlikesi Doğacak!

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci de üreticiler adına yaptığı açıklamada, "Bu karar Türk çelik sektörü açısından son derece olumsuzdur. Türkiye inşaat çeliği ihracatında dünya ikincisi olan önemli bir ülkedir" dedi. Dışarıda yaşanan bir takım olumsuzluklar nedeniyle sektörün ihracatının düştüğünü hatırlatan Ekinci, "Sektörümüzün yaşadığı bu zorluklar yetmiyormuş gibi iç pazarımız dampingli, devlet teşvikli ve kalitesi TS 708'e uymayan ne olduğu belirsiz ürünlerin ithalatına açılmış durumdadır. Ama asıl büyük tehlike Türkiye gibi yüksek deprem riski ile karşı karşıya olan bir ülkeye standart dışı, kalitesiz inşaat çeliğinin ve yarı mamul olan kütüğün girmesi riskidir" uyarısı yaptı. Türkiye'deki müteahhitlerin dünyanın en ucuz, en kaliteli inşaat çeliğini kullandığını ifade eden Ekinci, şunları söyledi: "Gümrük indirimi tartışmaları ile birlikte ucuz, kalitesiz, başka ülke standartlarında veya standart dışı inşaat çeliğinin ülkemize girmeye başladığını geçen günlerde tespit ettik. Çelik sektörü kısır hesaplar için günah keçisi yapıldı. Görünen o ki asıl niyetleri ucuz ithalatın önünün açılması olan müteahhitler amaçlarına ulaşmıştır." Sektörde İthalata Yönelik Son Dönemde Alınan Kararlar TÇÜD'ün değerlendirmesine göre, son dönemde ithalatı cazip kılıcı yönde alınan kararlar Türkiye'nin üretebileceği ürünlerin ithalatını kolaylaştırıcı; üretemediği ürünlere yönelik yatırımları da zorlaştırıcı bir etki yaratıyor. Buna göre, Şubat ayında yurtiçinde üretimi bulunan tellerin ithalatında 6,000 tonluk tarife kontenjanı açılarak, gümrük vergilerinden muaf ithalat imkânı sağlanmıştı. Temmuz ayının başında ise yüzde 25 ilave gümrük vergisi uygulanmakta olan alaşımsız tellerde, söz konusu ürünlerin toplam ithalatının yüzde 60 oranındaki kısmına tekabül eden bölümün vergileri yüzde 5'e indirilmiş ve alaşımlı çubuklarda da bazı GTP'ler (gümrük tarife pozisyonu) için vergi muafiyeti getirilmişti. Türkiye'nin en çok çelik ithalatı yaptığı ülkeler arasında yer alan Ukrayna ile de yıl sonu itibarıyla bir Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi beklenirken; üretiminin çok büyük bölümünü ihraç eden Ukrayna'nın bu ürünlerini Türkiye'ye yönlendirme ihtimali de Türk çelik sektörü açısından tehdit oluşturabilir. ( Investing/Reuters/Hürriyet/Memleket/Aydınlık, 28 Temmuz 2017 )

Liberty Tata Steel UK’in Hartlepool’daki Boru Tesislerinin Devralımını Tamamladı

Uluslararası çelik ve maden grubu Liberty House, Hint çelik üreticisi Tata Steel Limited’in İngiltere’deki bağlı kuruluşu Tata Steel UK’in Hartlepool’daki boru tesislerinin alımını tamamladığını duyurdu. Liberty, bir süredir zor durumda olan Hartlepool’daki boru tesislerinde faaliyetleri yeniden inşa etmeyi planladığını ve tesislerdeki mevcut 140 kişilik istihdama 100 kişi daha ekleyeceğini belirtti. Bununla birlikte şirket, 42 inç ve 84 inç ebatlarında boyuna tozaltı ark kaynaklı boru (LSAW) üretimi yapılan söz konusu tesislere boru üretimi için İskoçya’daki Dalzell ve Clydebridge tesislerinde üretilen levhanın tedarik edileceğini ve boru tesislerinde enerji sektörüne yönelik ürün üretileceğini açıkladı. Hartlepool’daki iki boru tesisinin yıllık toplam 250.000 mt civarında üretim kapasitesi bulunuyor. Bu sene temmuz ayının başında Liberty, Tata Steel UK ile söz konusu tesisleri satın almak için ön anlaşma imzaladığını duyurmuştu. ( SteelOrbis, 02 Ağustos 2017)

Çin'in Elektrot Sıkıntısı Çelik Sektörünü Etkiliyor

Çin’in grafit elektrot sektörünün önde gelen şirketlerinden Gansu eyaleti merkezli FangDa Carbon New Material Co., Ltd’e göre, bu sene Temmuz ayı sonu itibarıyla Çin’de grafit elektrot fiyatları daralan arz sebebiyle yıllık bazda %695 artış gösterdi. FangDa Carbon New Material Co., Çin’in elektrot üretiminin bu yıl 500.000 mt seviyesinde olmasını ancak ülkenin elektrot talebinin ise 600.000 mt’a çıkmasını beklediğini söyleyerek bu durumun 100.000 mt civarında açığa sebep olacağını belirtti. Mevcut yıllık elektrot üretim kapasitesi 1,1 milyon mt olan Çin’de bu sene gerçekleştirilen katı çevre denetimleri sebebiyle Shandong, Hebei ve Henan eyaletlerindeki birçok elektrot üreticisi üretimlerini azaltmak zorunda kaldı. Çin'de artan elektrot fiyatlarının yanı sıra, Çinli elektrot üreticilerinin hisse fiyatları da önemli ölçüde arttı. Azalan arzın yanında, bu sene elektrot fiyatlarında görülen keskin artış düşük kaliteli inşaat çeliği üretiminin ve 2016 yılı sonu itibarıyla ara frekanslı endüksiyon fırınlarının kaldırılması ve bunun sonucunda Çin’de elektrik ark ocaklarının kullanımının artmasından kaynaklanıyor. Grafit elektrotlar elektrik ark ocağı bazlı çelik üretiminin vazgeçilmez unsurları arasında yer alıyor. 2015 yılında, Çin’de elektrik ark ocaklarında üretilen ham çelik hacmi 2010 yılına göre 17,52 milyon mt düşüşle 44,80 milyon mt olurken, bu oran 2015 yılında, 2010 yılına göre 4,5 puan düşerek ve 2015 yılı küresel ortalamanın ise çok altında kalarak Çin’in toplam ham çelik üretiminin %6,1’ini oluşturdu. Bununla birlikte Çin’de Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 7/20 hurda bulunabilirliğinin artması da çelik üretiminin elektrik ark ocaklarına kaymasına yol açtı. Çin Demir Çelik Birliği (CISA) Genel Sekreteri Liu Zhenjiang, 28 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada, Çinli çelik üreticilerinin elektrik ark ocaklı çelik üretimlerini geliştirmeye odaklanmaları gerektiğini ifade etti. ( SteelOrbis, 04 Ağustos 2017 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi