Çelik Sektöründe 2017 - 32.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 32.Haftanın Öne Çıkanları

BIR: Çin’deki Yüksek Talep ve Fiyatları Küresel Marjları Destekliyor

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu’nun (BIR), Çin’in iç piyasasında çelik fiyatları ve marjları yüksek seyrettiği sürece, küresel kapasite kullanımının da artacağını, sözkonusu durumun, Çin’de yerleşik tesislerin ve tüccarların ihraç piyasasının aksine iç piyasaya odaklanmaya devam etmelerinin gerektiği anlamına geldiğini belirttiği aktarılıyor. Çin’in çelik ihracatının Haziran ayında, Mayıs ayındaki 7 milyon tondan, 6,8 milyon tona gerilediği ve söz konusu miktarın Nisan ayındaki 6,5 milyon tona kıyasla 500.000 ton civarında daha yüksek, ancak aynı zamanda geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla % 26 oranında daha düşük olduğu belirtiliyor. Ayrıca BIR’ın, Temmuz ayında ihracatın daha da düşük seviyede gerçekleştiğini tahmin ettiği kaydediliyor. BIR’ın, çelik ihracatındaki söz konusu azalışın, iç piyasadaki yüksek fiyatları, çeşitli ülkelerin uyguladığı telafi edici vergilerin etkisini, Çin’in indüksiyon ocaklarını kapatmasını ve ülkedeki güçlü GSYİH ve PMI’yi yansıttığını ifade ettiği ve AB’de çelik sektöründe, talepteki büyümenin üretimdeki artışı geçmesinden kaynaklanan yüksek fiyatlar ve düşük fiyatlı ithalatın azalması ile sağlıklı bir ivme görüldüğüne vurgu yaptığı belirtiliyor. BIR’ın aynı zamanda, inşaat demiri ve HRC fiyatlarında düşüş olmasına rağmen, ABD’de 2017 yılının geri kalanı için olumlu beklentinin mevcut olduğuna dikkat çektiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 07 Ağustos 2017 )

TANAP’a 500 Milyon $’lık Destek Yolda

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nca (EBRD), Güney Gaz Koridoru’nun en büyük kısmını oluşturan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinde kullanılmak üzere, Azerbaycan’a ait Güney Gaz Koridoru AŞ’ye sağlanması planlanan 500 milyon dolarlık finansman paketinin 18 Ekim’de yapılacak yönetim kurulu toplantısında onaylanması bekleniyor. EBRD’den yapılan yazılı açıklamada, toplam maliyeti 8,6 milyar dolar olan TANAP projesi için daha önce Dünya Bankası’nın 800 milyon dolarlık ve Asya Kalkınma Bankasının 600 milyon dolarlık finansmanı onayladığı hatırlatıldı. Avrupa Yatırım Bankası’nın da TANAP için finansman sağlamayı düşündüğü belirtilen açıklamada, projenin Türkiye ve Avrupa’nın enerji güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini sağlaması açısından önemli olduğu vurgulandı. Açıklamada, TANAP’ın inşaat süresince 9 binden fazla, kalıcı olarak 300 kişiye istihdam sağlayacağı ifade edildi.

Toplam yatırım 5 milyar $’ı bulacak

Çoğunluğu Azerbaycan hükümetine ait şirketin TANAP için yapacağı toplam yatırımın 5 milyar doları bulacağı kaydedildi. TANAP’ta Güney Gaz Koridoru’nun yüzde 58, BOTAŞ’ın yüzde 30, BP’nin de yüzde 12’lik hissesi bulunuyor. İlk etapta 16 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak TANAP, bu gazın 6 milyar metreküpünü Türkiye’ye, 10 milyar metreküpünü Avrupa’ya taşıyacak. ( Vatan, 05 Ağustos 2017 )

Çin Hurda Sanayiini Geliştirmeyi Hedefliyor

Ağustos ayının başında Çin’in, Ağustos-Eylül döneminde hurda işleyen firmaların denetleneceğini duyurduğu, söz konusu denetimin, hurda sektörünün geliştirilmesinin desteklenmesi amacıyla hurda işleme faaliyetlerini, hurda sanayiinin durumunu ve yerli tercihli ticaret politikalarını inceleyeceği haber veriliyor. Denetimin birinci olarak önceliğinin, ölçek, teknik, ekipman, kapasite, enerji tüketim seviyelerinin yanı sıra, mevcut tesislerde ve projelerde geri dönüştürülen hurdanın entegrasyon seviyesi olduğu, ikinci olarak ise hurda standartlarının yeniden değerlendirileceği, bunun yanı sıra olası şirket birleşmeleri ve satın almaları gibi büyük sanayi değişikliklerinin inceleneceği, son olarak ise söz konusu denetimin, vergi istisnası ve borçlar gibi yerli tercihli politikaları ele alacağı aktarılıyor. Ekonomi ve Bilgi Komisyonu’nun (EIC), ülke çapında geri dönüşüm kaynaklarının sanayi standartlarına entegrasyonunu teşvik ettiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 08 Ağustos 2017 )

SAIL-ArcelorMittal Ortaklığı İki Ay Daha Ertelendi

Hindistan hükümetinden üst düzey bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Hint çelik üreticisi Steel Authority of India Limited (SAIL) ile küresel çelik devi ArcelorMittal'in, Hindistan'da otomobil üretiminde kullanılan çelik imalatı yapmak için planladığı ortaklığa dair nihai karar iki ay daha ertelenecek. Temmuz ayında açıklanması beklenen söz konusu ortaklığa ilişkin kararın, hükümet politika danışma organının iki çelik üreticisi arasında fikir birliği sağlaması şart koşulduğu için ertelendiğini açıklayan yetkiliye göre, Hindistan hükümeti, hükümetin danışma organı NITI Aayog’u SAIL ve ArcelorMittal arasındaki fikir ayrılıklarını giderecek bir rapor sunmakla görevlendirdi ve NITI Aayog'un raporu hazırlamak için biraz daha zamana ihtiyacı var. Yetkili, NITI Aayog tarafından incelenecek konular arasında hammadde kaynağı bulma, fiyatlandırma ve ArcelorMittal'den SAIL'e yapılacak teknoloji transferinin yer aldığını belirtti. ( SteelOrbis, 08 Ağustos 2017 )

Erdemir'den Yeni Yatırım Hamlesi

Erdemir, yüksek katma değerli çeliklerin üretimine yönelik ısıl işlem tesisi yatırımı için çalışmalara başlama kararı aldı. Şirketten KAP'a yapılan açıklamaya göre, iki yıl içerisinde hayata geçmesi planlanan bu yatırımla Erdemir, yüksek mukavemetli ve aşınmaya karşı dirençli çelikleri ürün gamına dahil edecek. Yapılacak tesis Erdemir'de bulunan, Türkiye'nin ilk ve tek levha haddehanesinin tamamlayıcısı konumunda olacak. ( Dünya, 09 Ağustos 2017 )

Fujian Qingtuo Group Yeni Çelik Kapasitesi Kuracak

Çin'in Fujian Eyaleti Ekonomi ve Bilgi Teknolojisi Komisyonu, Fujian merkezli çelik üreticisi Fujian Qingtuo Group için kapasite değiştirme planlarını açıkladı. Plana göre, Hebei eyaleti merkezli Aoyu Iron and Steel Co. (Aoyu Steel), yıllık 1,08 milyon mt pik demir ve 1,21 milyon mt ham çelik kapasitesine sahip 480 m3’lük iki yüksek fırını ve 45 mt’luk iki konvertörünü kapatacak. Aoyu Steel kapatacağı kapasiteyi 400 milyon RMB (49,5 milyon $) karşılığında Fujian Qingtuo Group’a satarken, Fujian Qingtuo Group ise söz konusu eski kapasitenin yerine yenisini kuracak. Buna göre, Fujian Qingtuo Group Fujian’da, yıllık 1,08 milyon mt pik demir ve 900.000 mt ham çelik kapasitesine sahip 1.200 m3’lük yeni bir yüksek fırın, iki 100 mt’luk AOD konvertör, iki alaşım eritme fırını, bir LF rafine fırını ve iki VOD rafine fırını kuracak. ( SteelOrbis, 09 Ağustos 2017 )

Avrupalı Elektrik Ark Ocaklı Çelik Üreticileri, Elektrot Kıtlığı Nedeniyle Daha Fazla Baskı Altında Kalacak

Grafit elektrot kıtlığı sorununun Avrupalı elektrik ark ocaklı çelik üreticilerini etkilemekte olduğu ve söz konusu durumun, tesislerin elektrot stokları azaldığında daha da kötü bir hal alabileceği belirtiliyor. Başta Avrupa olmak üzere dünya çapında elektrot arz sıkıntısına farklı faktörlerin sebep olduğu ve dolayısıyla elektrik ark ocaklı çelik tesislerinde maliyetleri yükselttiği, söz konusu faktörlerden birinin, başlıca düşük kalite elektrot tedarikçisi konumundaki Çin’de elektrot üretiminin, çevresel sebeplerden kaynaklı azalması olarak nitelendirildiği ifade ediliyor.

Liberty Speciality Steels’den bir sözcünün, çelik sanayiinde hem maliyetlerin yükseldiğini hem de grafit elektrota erişimin azaldığını, bu değişimin grafit elektrotun hammaddesi olan needle kok arzının kısıtlı olmasından ve yakın zamanda küresel çapta grafit elektrot piyasasında üretim kapasitesinin azalmasından kaynaklandığını dile getirdiği kaydediliyor. Böylece elektrot fiyatlarının sıçrayarak elektrik ark ocaklı üreticilerin üretim maliyetlerindeki artış ile karşı karşıya kalmalarına neden olduğu ve görünümün Avrupalı çelik üreticileri için iyimser olmadığı aktarılıyor. Bir üreticinin, zamanında elektrot tedarikini yapmamış olan firmaların, sadece 2017 yılında değil, 2018 yılının ilk yarısına kadar tedarikte zorluk yaşayacaklarını belirttiği ve orta vadede tesislerin mevcut stoklarının bitmesi ile elektrot kıtlığı yaşayacaklarını, Güney Avrupa’da elektrik ark ocaklı tesislerin çoğunun yaz dolayısıyla kapanacağını, ancak Eylül ayından itibaren, elektrot kıtlığının etkilerinin çok net hissedilebileceğini ifade ettiği bildiriliyor.

Söz konusu durumun etkilerinin Avrupa çelik sektöründe görülmeye başlandığı, Celsa Group’un, Ağustos ayı itibarıyla elektrot da dâhil olmak üzere artan maliyetler nedeniyle tüm ürünlerin fiyatlarını artırdığı ve sözkonusu elektrot maliyeti ilavesinin daha sonra yükselebileceği sinyalini verdiği, buna ek olarak AB’de en büyük üretici konumundaki ArcelorMittal’in, artan maliyetler nedeniyle uzun mamul fiyatlarını 40 €/ton yükselttiği, diğer çelik üreticilerinin de tatil döneminden sonra aynı stratejiyi izlemesinin beklendiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 10 Ağustos 2017 )

Erdemir'den Stratejik Yatırım Atağı

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR), Türkiye'de üretilmeyen yüksek katma değerli çeliklerin üretimine yönelik ısıl işlem tesisini kurma çalışmalarına başladı. Şirketin açıklamasına göre, OYAK Maden ve Metalürji Grubu çatısı altında yeni bir büyüme dönemine adım atan ERDEMİR, Türkiye çelik sektörünün ihtiyaç duyduğu yeni yatırımların müjdesini verdi.
Türkiye’de üretilmeyen yüksek katma değerli çeliklerin üretimine yönelik ısıl işlem tesisini kurmak için harekete geçen şirket, ülkenin en önemli çelik ithalat kalemlerinden olan galvanizli geniş malzemeler üretimi için de harekete geçti. Türkiye çelik sanayii için bir ilk olan ve iki yıl içerisinde hayata geçmesi planlanan bu yatırımla Erdemir, yüksek mukavemetli ve aşınmaya karşı dirençli çelikleri ürün gamına dahil edecek. Yapılacak tesis Erdemir’de bulunan, Türkiye'nin ilk ve tek levha haddehanesinin tamamlayıcısı konumunda olacak.

Şirket, bir diğer önemli yatırımı olan 2. Galvanizleme Hattı'nı da 2018 yılının ilk yarısında devreye alacak. 350 bin ton kapasiteli bu hattın işletmeye alınmasıyla birlikte, ülkenin en önemli katma değerli çelik ithalat kalemlerinden olan galvanizli geniş malzemeler, Türkiye'de üretilir hale gelecek. Otomotiv, beyaz eşya ve yapı sektörü ağırlıklı olmak üzere Türk imalat sanayisi ERDEMİR kalitesiyle galvanizli geniş malzemelere yurt içinden ulaşabilecek.

"Sanayimizin geleceğini destekliyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taş, grubun sağlam adımlarla büyüdüğünü belirterek, ekonominin cari açıkla mücadelesi, yatırım ve istihdam ihtiyacı doğrultusunda hareket ettiklerini, bu vizyoner yaklaşımın, gruba başarı getirirken ülke ekonomisinin geleceğine de katkı sağladığını aktardı.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, yeni yatırıma ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Yüksek katma değerli ve Türkiye'de üretilmeyen ürünlere yönelik stratejik yatırımlarımızla, sanayimizin geleceğini destekliyor, güçlendiriyoruz. Çelik sektörünün lideri olarak, ülkemizin küresel rekabette öne çıkması için üzerimize düşeni yapacağız. Teknolojideki yenilikleri takip ederek, bilgi üreterek, yeni yatırımlarımızın ve Ar-Ge çalışmalarımızın da desteğiyle katma değerli ürünlerle ürün gamımızı genişleteceğiz ve kapasite kullanımımızı en üst düzeyde tutarak ilerleyeceğiz. Kaynaklarımızı en etkin şekilde yöneterek, Türk sanayisinin yanında olmaya devam edeceğiz."
"Bu yatırım Türkiye'de ilk ve tek"
OYAK Maden ve Metalurji Grubu Başkanı Ömer Baktır ise sektörün ihtiyacı olan teknolojik dönüşümü teşvik edecek nitelikte bir yatırımın arifesinde olduklarını dile getirerek, "Yüksek mukavemetli ve aşınmaya karşı dirençli çelikleri Erdemir’in ürün gamına dahil etmeye hazırlanıyoruz. Erdemir’de bulunan levha haddehanesinin tamamlayıcısı konumunda olacak bu tesis ve büyük yatırımın grubumuza finansal ve operasyonel başarı olarak yansıyacağına, aynı zamanda Türkiye çelik sanayisinin uluslararası pazarlardaki gücünü artıracağına inanıyorum. Grubumuza ve Türkiye çelik sektörüne hayırlı olmasını dilerken Erdemir’in stratejik yatırımlarının devam edeceğini bildirmekten memnuniyet duyuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İhracatı yüzde 57 artırarak 44 ülkeye ulaştı

Açıklamada şirketin ihracatına ilişkin verilen bilgilere göre, yüksek katma değerli ürünlere yönelik yatırımlarıyla büyümeye odaklanan OYAK Maden ve Metalurji Grubu, yılın ilk yarısında bağlı şirketleriyle birlikte yüksek bir performans sergiledi ve önemli finansal sonuçlar elde etti. İlk altı ayda 0,6 milyon ton uzun, 3,8 milyon ton yassı olmak üzere toplamda 4,4 milyon ton nihai ürün üreten ERDEMİR, bu dönemde 0,6 milyon ton uzun ve 3,7 milyon ton yassı ürün satışı gerçekleştirdi. İhracatını da geçen yılın aynı dönemine göre % 57 artıran şirket, yılın ilk yarısında 44 ülkeye 0,8 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Erdemir bir önceki yılın aynı dönemine göre % 36 artışla 2,4 milyar dolar satış geliri elde etti. Şirket, Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri AŞ'nin derecelendirme raporuna göre 2017 yılında kurumsal yönetim ilkelerine uyum notunu 2 puanlık artışla 9,22'ye yükseltti. ( Milliyet, 09 Ağustos 2017 )

IREPAS: Global Uzun Çelik Piyasasındaki Talep Büyümeden Destek Alıyor

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği'nin (IREPAS) yayımladığı kısa vadeli görünüm raporuna göre, global uzun çelik piyasasında talep iyi seviyelerde yer almaya devam ederken, büyümenin çelik tüketimine global ölçekte destek sağladığı bildiriliyor.
Çin’in çelik ihracatının 2014 seviyelerine dönmesi global arz talep dengesinde büyük rol oynuyor
Çin’in çelik ihracatı geçtiğimiz üç yıl içinde kaydettiği ciddi artışın ardından 2014 yılı seviyelerine geri döndü. IREPAS raporunda Çin’den global piyasalara yapılan çelik arzının azalmasının arz talep dengesinin toparlanmasında büyük rol oynadığı ifade edildi.

Ticarette oyunu yeni kaynaklar belirliyor

Çin çelik ihracatındaki keskin düşüşün bir sonucu olarak, global ticarette yeni kaynaklar önem kazanıyor. Aynı zamanda, çoğu yerel piyasanın güçlü durumda olduğu ve çeliği dışarı vermek yerine içerde tutmayı tercih ettiği görülüyor. Siyasi durum, kurdaki değişiklikler, iç piyasalardaki iyileşme ve artan girdi maliyetleri gibi faktörlerden dolayı arzın sınırlı olduğu piyasa şartlarında mevcut talebi karşılamak için yeni kaynaklar bulmanın çok da kolay olmadığı belirtiliyor.

Türkiye’de ithal hurda fiyatları 2016 yılı seviyelerine tırmandı

IREPAS raporunda, Türkiye’de ithal hurda fiyatlarının 320$/mt seviyelerine tırmanarak 2016 yılında kaydedilen tepe noktasına geri döndüğüne işaret edildi. Talebin önemli ölçüde güçlendiği ve hurda bağlantılarının geçtiğimiz yıl ağustos ve eylül aylarında yapılan sevkiyat hacimlerini aştığı gözlendi. Türkiye’de hurdaya olan güçlü talebin birkaç nedeni var: zayıflayan ABD doları, Çin’den yapılan çelik ihracatının azalması, çelik ürünlerine olan güçlü talep ve güçlü fiyatlar. Öte yandan, hurdaya dayalı üretim yapan çelik üreticilerinin kapasite kullanım oranlarında da artış görüldü. ABD uzun çelik piyasasında arz yükselişte ABD’de uzun çeliğe olan talep aynı seyrederken, arzın yükselişte olduğu görülüyor. Uluslararası fiyatların da artmasıyla, ithal ürünlerin ABD iç piyasasıyla rekabetinin daha da zorlaştığı bildiriliyor.

Global piyasalarda fiyatlar 500$/mt FOB eşiğini geçti

IREPAS’a göre, global piyasalarda fiyatlar hem yerel hem de ihracat piyasalarından aldığı destekle yükselerek 500$/mt FOB eşiğini geçti. Bu durumun global piyasaları etkileyen iki büyük güç olan Çin çıkışlı ve Türkiye çıkışlı inşaat demiri için geçerli olduğu belirtildi.

Çin’deki kapasite kapatmaları Sovyet ticaret bloğunun çöküşünden bu yana görülen en önemli gelişme

Çin’in kapasite kapatmaya devam etmesinin Sovyetler’in başı çektiği ticaret bloğunun çöküşünden bu yana görülen en önemli gelişme olduğu düşünülüyor. Çin’deki düşük stok seviyelerinin de piyasa beklentileri açısından pozitif bir etki yarattığı belirtiliyor.

ABD doları güç kaybetmeye devam etti

Zayıf seyrini sürdüren ABD doları, bu yıl avro karşısında %12 değer kaybetti. IREPAS raporunda düşük faiz oranlarının piyasada hareketliliği artırmaya yardımcı olduğu ifade edildi.

Elektrik ark ocaklı tesislerde kapasite kullanımı artmaya devam ederse elektrot büyük bir sorun haline gelebilir

Geçtiğimiz yıl 2.000$/mt seviyesinden alıcı bulan ultra yüksek güçlü grafit elektrotlar şu an 10.000$/mt’dan satılıyor. Hatta bazı spot piyasa bağlantılarında bu fiyatın 15.000$/mt’a kadar çıktığı görülüyor. IREPAS, elektrik ark ocaklı tesislerde kapasite kullanım oranının artmaya devam ettiği takdirde bu durumun ciddi bir sorun haline geleceği konusunda uyardı. Düzenli elektrot tedarikine sahip üreticilerin önemli bir avantaj elde edeceği belirtilirken, bir diğer potansiyel sorunun refrakter tedariki olduğu ve bu konuların üretimi kısa vadede sınırlandırabileceği ifade edildi.
Körfez ülkeleri gibi bazı geleneksel ihracat piyasaları düşük fiyatlar nedeniyle hedef olmaktan çıktı
Bazı bölgelerde rekabet makul sınırlar içinde devam etse de bazı bölgelerde artan fiyatlar nedeniyle hala güçlü. Ancak Körfez ülkeleri gibi bazı geleneksel ihracat piyasalarının, iç piyasalarındaki oldukça düşük fiyatlar nedeniyle ihracat satışlarında hedef olmaktan çıktığı gözleniyor.

Yılın ikinci yarısının alımlar açısından rekabetçi geçmesi bekleniyor

IREPAS, 2017 yılının ikinci yarısının alımlar açısından rekabetçi geçmesinin beklendiğini bunun da öngörülemeyen ve beklenmeyen gelişmeler olmazsa fiyatların artacağı anlamına geldiğini bildirdi. Belirli ürünlerde görülen keskin fiyat artışları nedeniyle, filmaşin ve inşaat demiri gibi bazı ürün grupları arasındaki fiyat farklarının normalin dışına çıktığı gözlendi.

Piyasanın durumunu değiştirebilecek bazı faktörler

Yukarıda bahsedilenlere rağmen, ABD 232. Madde soruşturması sonucunda ağır önlemler açıklarsa, ortaya çıkacak olan fazladan arz global piyasada durumların yeniden değişmesine yol açabilir. Ayrıca, hammadde ve çelik ürünleri fiyatlarındaki ciddi artışların da yakın gelecekte fiyatlarda düzeltme görülebileceği yönünde endişeler doğurduğu görülüyor. 2017 çelik üreticileri için oldukça iyi bir yıl oluyor Sözü edilen son iki konu dışında, piyasa genellikle stabil ve tatmin edici durumda. (SteelOrbis, 10 Ağustos 2017 )

Elektrot Üreticileri Artan Talebe Ayak Uyduracak

CRU Danışmanı Dawn Brooks’a göre grafit elektrota ve başlıca grafit elektrot girdisi needle koka yönelik talebin, Çin’de yeni çelik kapasitesinin çevre kısıtlamaları nedeniyle elektrik ark ocağına dayalı olmasının planlanması ile artacağı, ancak, elektrot üreticilerinin söz konusu talep artışına ayak uyduracakları ve mevcut yüksek elektrot fiyatlarının uzun süre devam etmesinin öngörülmediği ifade ediliyor. Brooks’un, elektrot fiyatlarındaki keskin yükselişin, Çin çelik sanayiindeki talepten ziyade, arz sıkıntısından kaynaklandığını, elektrik ark ocağına dayalı çelik üretiminde maliyetlerinde ve elektrot fiyatlarının yıllık bazda 10 kat yükselmesinin ton başına çelik üretimindeki maliyetin 80 $ seviyesinde artmasına yol açacağını belirttiği aktarılıyor. Buna ek olarak Brooks’un, needle kok fiyatlarının, 450 $/tondan 3.200 $/ton civarına yükseldiğini, söz konusu fiyat yükselişinin, tedarik zincirinin tamamını etkilediğini, hammadde tedarikçilerinin, elektrot üreticilerinin taleplerini karşılayamadığını ve küresel çapta çelik tesislerinin yıl sonuna kadar elektrot stoklarının bitmesinden endişe ettiklerini ifade ettiği kaydediliyor. 2016 yılının ikinci yarısından bu yana, Kuzey Çin başta olmak üzere toplamda 300.000 ton elektrot üretim kapasitesinin, çevresel faktörler nedeniyle kapatıldığı, Henan ve Shandong eyaletlerinde elektrot üretiminin % 20 oranında kısıtlandığı ve Çin’de kış sezonunda üretimlerin durdurulacağı yönündeki endişeler nedeniyle, elektrotların stoklandığı rapor ediliyor. Bu arada küresel çapta sadece birkaç rafineri tarafından imal edilen needle kok kıtlığının, mevcut durumda faaliyet gösteren elektrot üreticilerinin talebi karşılayabilmek amacıyla üretimi artırmalarına engel teşkil ettiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 11 Ağustos 2017 )

Kardemir’den 3,5 Milyon ton/yıl Üretim Yatırımı

Kardemir, 3,5 milyon ton üretim hedefi için yatırımlarına devam ediyor. Kardemir’den konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi. “Şirketimizde, sıvı çelik üretim kapasitelerinin 3,5 Milyon tona çıkartılması ve ürün yelpazesinin katma değeri yüksek ürünlerle çeşitlendirilmesine yönelik yatırımlar devam etmektedir. Bu kapsamda, 2010 yılından itibaren başlanılan yatırımlarla birlikte bugün için 2,4 Milyon tona ulaşan fiili üretim seviyeleri yakalanmıştır. Mevcut 90’ar tonluk 1 ve 2 no’lu konvertör kapasitelerinin 120 tona çıkartılması için gerekli olan tüm yatırım ekipmanları alınmış olup, üretim planı kapsamında yapılacak montajlarını müteakip, konvertörler 120 ton kapasiteye çıkarılacaktır.

4. Sürekli Döküm Makinesi Yatırımı İçin İhale Süreci Başlıyor

Yönetim Kurulumuz mevcut 2.4 milyon ton/yıl kapasiteden 3.5 milyon ton/yıl kapasiteye ulaşmak için 4 Nolu yeni bir Sürekli Döküm Makinesi kurulmasını kararlaştırmıştır. 1.250.000 ton/yıl kapasite ile kurulacak olan yeni Sürekli Döküm Tesisi için ihale hazırlıkları devam etmekte ve Kasım 2017 sonuna kadar yüklenici firmanın belirlenmesi hedeflenmektedir. 16 ayda tamamlanması planlanan yatırımla birlikte şirketimizin döküm kapasitesi 2019 yılında 3,5 Milyon ton seviyesine ulaşacaktır. Şirketimizin rekabet gücüne güç katacak olan yeni yatırım kararının tüm paydaşlarımız için hayırlı olmasını diliyoruz.” ( Kardemir/Milliyet/Hürriyet/BusinessHT 10 Ağustos 2017 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ