Çelik Sektöründe 2017 - 43.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 43.Haftanın Öne Çıkanları

BIR: Hindistan Çelik Bakanlığı Ülkenin Büyüme Stratejisi İçin Hurdayı Çok Önemli Görüyor

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu’nun (BIR) Yeni Delhi'de düzenlenen toplantısında, Hindistan Çelik Bakanlığı temsilcileri, hurdanın ülkenin büyüme stratejisi için büyük önem taşıdığını belirtti. Hindistan Çelik Bakanı Birender Singh’e göre, ülke salımları azaltmak amacıyla hurdadan üretim yapan çelik tesislerine geçmeye ve doğrudan indirgenmiş demir (DRI) ve demir cevherine olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken, ülkenin demir cevheri ve DRI üretimi önümüzdeki senelerde keskin bir düşüş kaydedebilir. Hint hükümeti, ayrıca, 2030 yılında ham çelik üretimini 300 milyon mt seviyesine ulaştırma amacının bir parçası olarak hurdadan üretim yapan elektrik ark ocaklı (EAO) çelik tesislerinden elde edilen üretimi artırmayı hedefliyor. Hindistan yerel piyasasında hurda fiyatlarının artan talep sebebiyle yükselmesi bekleniyor ve ülke yerel hammaddeyi artırmak için yerel hurda işleme tesislerine daha fazla yatırım yapacak. Hindistan'ın hurda ithalatı, bu yılın ilk yarısında 2016 yılının aynı dönemine göre %32 düşerken ve ekim ayında yavaşlamaya devam ederken, söz konusu ithalatın 2018 yılında yeniden artış göstermesi bekleniyor. Bakanlıktan Aruna Sharma, yerel üreticilerin hurda ihtiyacının karşılanması için hurda ithalatına yönelik vergilerin azaltılacağı veya kaldırılacağını belirtti. ( SteelOrbis, 23 Ekim 2017 )

Kardemir, Yeni Bir Çevre Yatırımını Daha İhale Etti

Kardemir, yeni bir çevre yatırımının daha ihalesini tamamlayarak yüklenici firmasını belirledi. Kardemir Yönetim Kurulunun 12.10.2017 tarihli toplantısında alınan karar ile Genel Müdürlük Makamına verilen yetki doğrultusunda “Çelikhane Konverter ve Maden Çukurları Toz Toplama Sistemi” ihalesi bugün tamamlandı. “Çelikhane Konverter ve Maden Çukurları Toz Toplama Sistemi” ihalesine en uygun teklifi veren ALFER Mühendislik firması yetkilileri bugün Kardemir’e davet edildi. Firma yetkilileri ile Kardemir Satınalma Müdürlüğünde yapılan görüşmeler sonucunda taraflar arasında teknik ve ticari anlaşma sağlandı. Anlaşma sonrasında hazırlanan protokole ise Kardemir adına Genel Müdür Ercüment Ünal ve Satınalma Müdürü Harun Cebeci imza koyarken, ALFER Mühendislik adına ise firma yetkilisi Cem Özdemiroğlu protokolü imzaladı. “Çelikhane Konverter ve Maden Çukurları Toz Toplama Sistemi” ihalesi için ALFER Mühendislik yetkilisi Cem Özdemiroğlu ile el sıkışan Kardemir Genel Müdürü Ercüment Ünal yaptığı açıklamada, yapılan ihalenin hem taraflar hem de Karabük için hayırlı olmasını diledi.

Ünal açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta Belediye Başkanımız Sayın Rafet Vergili’yi ziyaret etmiş ve kendileri ile birlikte düzenlediğimiz ortak basın toplantısında şirketimizin bugüne kadar yaptığı ve bundan sonra bir takvime bağlanarak yapacağı çevre yatırımları konusunda açıklamalarda bulunmuştum. Bu açıklamada başlıca Sinter, Kok, Yüksek Fırınlar ve Çelikhane bölgelerinde yapılacak olan çevre yatırımların bulunduğunu belirtmiş ve bu yatırımlara ilişkin ihalelerinde hızla sonuçlandırılarak yatırımlara başlanacağını ve 2018 yılsonunda yaklaşık 50 Milyon USD’lik çevre yatırımlarının tamamlanacağını ifade etmiştim. Yine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Ceylan’a da yapılacak olan çevre yatırımlarımız hakkında bilgi vermiş, Karabük Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze de Çevre İlerleme Raporumuzu sunmuştuk. Bugün en önemli çevre yatırımlarımızdan birisinin daha ihalesini tamamlayarak yüklenici firmasını belirlemiş bulunuyoruz. Çelikhane Konverter ve Maden Çukurları Toz Toplama Sistemini ALFER Mühendislik firmasına ihale ettik. Firma hızla yatırım sürecine başlayacak. Bu yatırım 2018 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Hem taraflar için hem de Karabük’ümüz için hayırlı olmasını diliyorum.

Yine bilindiği gibi Haziran ayında kamuoyuna açıkladığımız ve yüklenici firması yine ALFER Mühendislik olan Sinter Fabrikası Muhtelif Noktalara Toz Toplama ve Tozsuzlaştırma Sistemleri Kurulması işi ile ilgili çevre yatırımımız da devam ediyor. Yüksek Fırın Tozsuzlaştırma Sistemi ihalesi ise bu hafta başında oluşturuldu ve 8 Kasım 2017 Çarşamba günü ihale kapanacak. Bu yatırıma ilişkin ihale sürecini de hızla tamamlamak istiyoruz. Böylelikle yıl sonuna kadar çevre yatırımlarına ilişkin projelerin tamamını başlatmış olacağız. Ocak 2018 tarihinde de Belediye Başkanımıza söz verdiğimiz gibi Kardemir’de Belediye Başkanımızın katılımı ile tüm yatırımların başladığını gösteren, yatırımların ilerleme raporunu kendilerine taktim edip, sahada çevre yatırımları montaj çalışmalarını yerinde birlikte değerlendireceğiz.”

Bu yıl Haziran ayında Kireç Fabrikası Tozsuzlaştırma Sistemini tamamlayarak devreye alan Kardemir, daha öncede 50 MW’lık Enerji Santrali, Merkezi Atık Su Arıtma Tesisi, Biyolojik Arıtma Tesisi, OPG 100 Kazanları Elektro Filtre Sistemleri, Çelikhane Gaz Temizleme Sistemi, Yeni Sinter Elektro Filtreleri ve Torbalı Toz Toz Toplama Sistemi, 50 ton/saat kapasiteli Gaz Yakan Kazan, Radyasyon Ölçüm İstasyonu, Konverter Gazı Toplama Sistemi, Konverter İkincil Toz Toplama Sistemi, Hava Kalitesi İzleme İstasyonu, Yenişehir Isı Santralinin Doğalgaza Dönüşümü, C Projesi Çöktürme Havuzu, Kuru Tip Gaz Temizleme Sistemi, Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçümleri, Yüksek Fırın 2 ve Yüksek Fırın 3 Tepe Gazı Analizör Sistemleri, Sürekli Emisyon (Toz+Gaz) Ölçüm Sistemi, Fabrika Geneli Havai Hat ve İçme Suyu Hat Değişimleri, Yenişehir İçme Suyu Boru Hat Değişimi, Yeni Curuf Değerlendirme Tesisi, Kükürt Giderme Tesisi (Toz Toplama Sistemi Dahil), Yeni Hurdalık Holü, Çamur Susuzlaştırma Tesisi Filtre Pres, 3. Sürekli Döküm Tesisi Soğutma Suyu ve Su Sistemleri, Kok Fabrikaları Toz Bastırma Sistemleri, 1 Nolu Yüksek Fırın Toz Toplama sistemi, 1 Nolu Yüksek Fırın Şarj ve Tozsuzlaştırma Sistemi, Yüksek Fırın Cevher Hazırlama Toz Bastırma Sistemi, Sinter 1 ve Sinter 2 Makinelerinin ESP’lerinin Bakımı, Merkezi Atık Su Arıtma Tesisi Online İstasyonunun Yenilenmesi gibi yaklaşık 100 Milyon USD tutarındaki çevre yatırımlarını tamamlamıştı. Kardemir’de halen Sinter 1-2 ve 3 Makinelerinin Baca Gazı Desülfürizasyon Tesisleri, Biyolojik Arıtma Tesisi İyileştirilmesi, Kırma Eleme Tesisleri Toz Toplama Sistemleri ile partikül madde konsantrasyonunun düşürülmesi amacıyla fabrika sahası içerisinde bulunan ana güzergâhtaki yolların betonlanması yatırımları ise devam ediyor. ( Kardemir, 20 Ekim 2017 )

Tosyalı-Toyo, Osmaniye’deki Yassı Ürün Tesisinde Üretime Başladı

Türk-Japon ortak girişimi olan Tosyalı-Toyo’nun Osmaniye Organize Bölgesi’ndeki yassı ürün tesisinde üretime başladığı haber veriliyor. % 51’i Tosyalı Holding’e, % 49’u Japon Toyo Kohan’a ait olan sözkonusu ortak girişimin temelinin 2015 yılında atıldığı belirtiliyor. Toplamda 1,2 milyon ton haddeleme kapasiteli tesiste soğuk haddelenmiş sac (CRC), sıcak daldırma galvanizli sac (HDG), teneke ve boyalı sac (PPGI) üretimi gerçekleşeceği kaydediliyor. Tesiste üretilen ürünlerin cep telefonu ve tablet bilgisayar imalatında kullanılacağı, buna ek olarak tesisin otomotiv akümülatörlerine çelik levha da tedarik edeceği aktarılıyor. Çeliğin minimum kalınlığının 8 mikron olacağı belirtiliyor. Söz konusu tesisin, 0,16-2 mm kalınlığında ve 700-1.300 mm genişliğinde CRC üretimi için 1,60-4 mm kalınlığında sac haddeleyeceği bildiriliyor. ( Metal Bulletin, 24 Ekim 2017 )

ArcelorMittal, Bhushan Steel’e İlgi Gösteriyor

Hindistan basınına göre ArcelorMittal’in, borçlarını ödeyemeyecek durumda olan Bhushan Steel’e ilgi gösterdiği ifade ediliyor. Hindistan’da sıfırdan çelik yatırımları konusunda ilerleme kaydedemeyen ArcelorMittal’in, böylece ülkede uygun fiyata iyi çelik varlıkları satın alabilme şansı yakalayabileceği bildiriliyor. Öte yandan firmanın, söz konusu husus ile ilgili net bir açıklama yapmadığı vurgulanıyor. Bhushan Steel’in, başlıca otomotiv sacı üreticilerinden biri olduğu, Hindistan’ın da en hızlı büyüyen otomotiv piyasalarından biri haline geldiği belirtiliyor. ( Kallanish, 24 Ekim 2017 )

Moody's: Avrupa Çelik Sanayiinin 2018 Yılı Görünümü Durağan

Moody’s’in Avrupa çelik sektörünün 2018 yılına dair görünümünün, çelik tüketiminin büyüyeceği yönündeki beklenti, yükselen fiyatlar ve anti-damping önlemleri nedeniyle olumlu olduğunu, ancak ithalat sorununun yanı sıra yapısal kapasite fazlalığının devam edeceğini belirttiği duyuruluyor. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in, Avrupa çelik sanayiinin 2018 yılında durağan bir performans göstereceğini, buna ek olarak çelik tüketen sanayilerde artan talebin ve hammadde fiyatlarının dengelenmesinin yanı sıra ticari korunma önlemlerinin önümüzdeki bir-bir buçuk yıllık dönemde yüksek çelik fiyatlarını desteklemesinin beklendiği ifade ettiği kaydediliyor. Moody’s Başkan Yardımcısı Gianmarco Migliavacca’nın, Avrupa çelik sanayiinin durağan görünümünün, toparlanan ekonomik koşulların yanı sıra otomotiv, inşaat ve sermaye malları piyasasındaki talep artışına paralel olarak 2017-18 döneminde çelik tüketiminin % 1,5-2 seviyesinde büyüyeceği yönündeki beklentileri yansıttığını belirttiği aktarılıyor. Moody’s’e göre Avrupa’da yerleşik çelik tesislerinin, ortalama kapasite kullanım oranlarının % 85 seviyesinde tutmalarının beklendiği ve söz konusu durumun durağan sektör performansını yansıttığı, ancak yapısal kapasite fazlalığının çelik sanayii için endişe teşkil etmeyi sürdürdüğü ifade ediliyor. Sektörde planlanan ve mevcut şirket birleşmeleri ve satın almaların kapasite fazlalığını dizginlemesinin mümkün görünmediği, özellikle Am Investco Italy’nin Ilva’yı satın almasının Güney Avrupa’da çelik üretimini kısıtlamak yerine artıracağı, bunun yanı sıra Tata Steel-ThyssenKrupp birleşmesinin, ancak 2020 yılından sonra kapasite konsolidasyonu ile sonuçlanabileceği belirtiliyor. Bu arada artan ithalatın çelik sanayii için kısıtlayıcı bir faktör olmaya devam ettiği, Eurofer’in verilerine göre 2017 yılının 8 aylık döneminde AB’nin çelik ithalatının % 4,3 artışla 16,9 milyon tona ulaştığı, ancak sözkonusu ithalatın geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki % 12,5 (16,2 milyon ton) seviyesindeki artışa kıyasla daha yavaş büyüdüğü vurgulanıyor. ( Metal Expert, 25 Ekim 2017 )

Endonezya Çin’in Kilit Hurda İhraç Piyasası Haline Geliyor

Eylül ayında Çin’in demirli hurda ihracatının, elektrik ark ocaklarındaki kısıtlamalar ve Güneydoğu Asya’dan gelen istikrarlı talep nedeniyle artmaya devam ettiği, özellikle 2016 yılına kıyasla çelik üretimi toparlanan Endonezya’nın Çin’in kilit hurda ihraç piyasası haline gelmekte olduğu belirtiliyor. Eylül ayında Çin’in, 508.120 ton hurda ihraç ederek, bu yıl toplam ihracatını 1,34 milyon ton seviyesine yükselttiği, 2016 yılının Ocak-Eylül döneminde söz konusu ihracatın sadece 812 ton seviyesinde gerçekleştiği bildiriliyor. Çin’in toplam hurda ihracatının dörtte üçünü teşkil eden Güneydoğu Asya’nın en baskın rota olduğu ve sadece Endonezya’nın bile Çin’in Eylül ayındaki ihracatının %32’sini ya da 162.047 tonluk kısmını oluşturduğu ifade ediliyor. (Kallanish, 27 Ekim 2017)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ