Çelik Sektöründe 2017 - 46.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 46.Haftanın Öne Çıkanları


ArcelorMittal, Meksika’da Çelik Üretimini Artırmayı Hedefliyor

ArcelorMittal’in, Meksika’daki yatırım planlarına vurgu yaptığı belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Meksika’da düzenlenen Latin Amerika çelik kongresinde ArcelorMittal Mexico CEO’su Víctor Cairo’nun, planlanan gelişmeleri ana hatlarıyla belirttiği kaydediliyor. Cairo’nun, yatırımların ardından firmanın ülkede 5 milyon ton haddelenmiş yassı çelik, 1 milyon ton slab ve 1,8 milyon ton uzun çelik üretimine ulaşmayı beklediğini belirttiği ifade ediliyor. Firmanın, Lázaro Cárdenas’daki yeni sıcak şerit tesisinin inşasını duyurduğu, söz konusu projenin 3 yılda tamamlanmasının beklendiği ve tamamlanması ile ArcelorMittal Mexico’nun üretim kapasitesini % 32 oranında artışla mevcut 4 milyon tondan 5,3 milyon tona yükseltmesine olanak sağlayacağı aktarılıyor. Cairo’nun yatırımlara ilişkin olarak, Meksika’nın ArcelorMittal’in en güçlü kollarından biri haline geleceğini ve her türlü yüksek mukavemetli çelik türünü üretebileceğini, buna ek olarak ülkede üretimin çeşitlendirilmesi için fırsat gördüklerini dile getirdiği rapor ediliyor. Son olarak Cairo’nun ArcelorMittal'in yeni yatırım projesinin, slabın haddelenmiş saca dönüştürülmesine, böylece üretim ve enerji maliyetlerini azaltmasına olanak sağlayacağını belirttiği rapor ediliyor. ( Kallanish, 13 Kasım 2017 )

Tata Steel Port Talbot Tesisine 30 Milyon £ Civarında Yatırım Yapacak

Hindistan merkezli çelik devi Tata Steel’in Avrupa birimi olan Tata Steel Europe, Tata Steel’in İngiltere, Güney Galler’deki çelik üretim faaliyetlerinin geleceğini güvence altına almak için 30 milyon £ civarında yatırım yapacağını duyurdu. Bu kapsamda, Tata Steel’in, Port Talbot tesisindeki bazik oksijen fırınını yenileyeceği bildirildi. Bununla birlikte şirketin, çelik tesisindeki büyük vinçleri yenilediği ve emisyonları en aza indirgemek için gelişmiş toz toplama davlumbazları kurduğu belirtildi. Tata Steel Europe tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu yatırımlar, Tata Steel’in İngiltere’deki faaliyetlerin güvenilirliğinin güçlendirilmesi ve müşteriler tarafından talep edilen yüksek performanslı çeliklerin geliştirilmesi ve üretilmesini sağlamak için planlanan bir dizi yatırımın parçası olarak gerçekleştiriliyor. Tata Steel UK CEO’su Bimlendra Jha ise, bahsi geçen yatırımların, şirketin güvenilirliğini artırmasına ve İngiltere'deki çelik üretiminin uzun vadeli geleceğine olan bağlılığını göstermesine yardımcı olacağını ifade etti. ( SteelOrbis, 13 Kasım 2017 )

Akçakoca'da Demir Çelik İhtisas OSB'si Kuruldu

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Düzce'nin Akçakoca ilçesine "Akçakoca Demir Çelik İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (OSB)" kurulduğunu belirtti. Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB'nin 88,5 hektar büyüklüğünde olacağını aktaran Özlü, Türkiye'nin 305'inci OSB'sinde ana metal sanayisi, fabrikasyon metal ürünleri, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman, motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treylerle diğer ulaşım araçlarının imalatlarının yapılacağını vurguladı. Özlü, burada her türlü demir, çelik ve metal ürünlerinin bulunacağına işaret etti. OSB'nin tam kapasite faaliyete geçmesiyle yaklaşık 3 bin kişiye istihdam imkânı sağlanacağını ifade eden Özlü, bölgenin Akçakoca sanayisini de canlandıracağını kaydetti. ( Hürriyet, 14 Kasım 2017 )

EUROFER: Emisyon Ticaret Sistemi Reformu Çelik Üretim Maliyetlerini Artıracak

Avrupa Çelik Derneği (EUROFER), Emisyon Ticaret Sistemi Reformu (EU ETS) görüşmelerinin, iki yılı aşkın süredir devam eden yasama sürecinin ardından 8 Kasım 2017 tarihinde tamamlandığını açıkladı. EUROFER, açıklamada reform anlaşmasının ilk öneriye nazaran bazı hususlarda gelişme gösterirken, yoğun küresel rekabete maruz kalan AB çelik sektörü için küresel çapta eşit şartlar oluşturmada yetersiz kaldığını belirtti. Avrupa Parlamentosu’nun AB çelik sektörünün küresel çapta rekabet gücünü güvenceye alma çabalarını takdir ettiklerini, ancak Avrupa’da en verimli çelik tesislerinin bile sistemden kaynaklanan büyük maliyetler ile karşı karşıya kalması nedeniyle reform anlaşmasının bu hedefe ulaşmada yetersiz kaldığını dile getiren EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, çelik sanayiindeki diğer rakiplerin karşı karşıya kalmadığı söz konusu maliyetlerin, küresel rekabet baskısına en çok maruz kalan çelik sektörünü riske attığına dikkat çekti. İklimi korurken sanayi rekabetine etkiyi sınırlandıran daha iyi bir anlaşma geliştirilebileceğini belirten Eggert, politikacıların, en iyi performans gösterenler de dâhil AB’de yerleşik çelik firmalarına ek doğrudan ya da dolaylı karbon maliyetleri getirmeden, iklim hedeflerini koruyabileceklerini ifade etti. Hayal kırıklığı yaratan son anlaşmanın, çelik sanayiinin endişelerine kısmen cevap verdiğini belirten Eggert, EUROFER'e göre bunun, açık arttırma ve ücretsiz tahsisatların çapraz sektörel düzeltme faktörlerini (CSCF) azaltmak için sınırlı bir esneklik ile dağıtılmasını ve daha düşük bir kıyaslamalı (benchmark) azaltım oranını içerdiğini açıkladı. Son olarak Eggert, rekabetçi ve yenilikçi bir Avrupa çelik sanayiinin, düşük karbonlu ekonomiye geçiş yaparken gerekli olduğunu, politikacıların, rekabetçi maliyetler ile yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması için eşit şartlar sağlamaları gerektiğine vurgu yaptı. ( TÇÜD, 15 Kasım 2017 )

ABD’de Çelik Üretimi Toparlandı

Geçtiğimiz hafta ABD’de ham çelik üretiminin toparlanarak, önceki kayıplarını telafi ettiği, buna ek olarak yılın başından bu yana yerli çelik üreticilerinin, 2016 yılının aynı dönemine kıyasla üretim seviyelerini yükselttikleri bildiriliyor. Amerika Demir ve Çelik Enstitüsü’nün (AISI) verilerine göre ham çelik üretiminin, haftalık bazda % 1,4 artışla 1,74 milyon short tona yükseldiği, çelik üretiminde kapasite kullanımının 1 puan artış göstererek % 74,6 seviyesine çıktığı ve geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında çelik üretimi % 9,3 yükselirken, kapasite kullanımının 7,5 puan arttığı ifade ediliyor. Yılın başından bu yana verilerin, üretimin % 4 artışla 78,2 milyon ton, kapasite kullanım oranının ise 3,8 puan yükselişle % 74,6 seviyesinde gerçekleştiğini gösterdiği belirtiliyor. Söz konusu dönemde başlıca bölgelerde daha yüksek seviyede üretim ile güçlü performans görüldüğü ve en büyük artışın çelik üreticilerin üretimi haftalık bazda %5,9 seviyesinde yükselttiği Kuzeydoğu bölgesinde görüldüğü, buna ek olarak Güney eyaletlerinde çelik üretiminin % 5,1, Ortabatı bölgesinde ise %3,1 oranında arttığı aktarılıyor. Aynı zamanda ülkenin Batı eyaletlerinde üretimde %13,5, Büyük Göller bölgesinde ise % 2,3 seviyesinde azalış yaşandığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 15 Kasım 2017 )

Değişen İthalat Kaynakları Avrupa’nın Yassı Ürün Arzını Yeniden Şekillendiriyor

Bu hafta Madrid’de düzenlenen Kallanish Avrupa Çelik Piyasaları 2017 Konferansı’nda konuşmacıların, ihracatçıların Avrupa sac piyasasındaki yeni koşullara nasıl adapte oldukları ile ilgili görüşlerini paylaştıkları ifade ediliyor. 2017 yılında Hindistan ve Türkiye’nin Avrupa’ya sac ihraç eden en büyük tedarikçi konumuna geldikleri, söz konusu durumun, diğer tedarikçi ülkelerin ticari kısıtlamalara maruz kalmasından kaynaklandığı belirtiliyor. İstatistiklere göre, 2017 yılının başından bu yana Hindistan’ın Avrupa’nın toplam yassı ürün ithalatının % 19’unu teşkil ettiği, Türkiye’nin piyasadaki varlığının ise %13’e yükseldiği, söz konusu yeni gelişmeler ışığında, daha önce Avrupa’nın yassı ürün ithal ettiği başlıca tedarikçi konumunda bulunan Çin ve Rusya’nın kaybeden taraf olduğu aktarılıyor. Çoğu katılımcının, geleceğe yönelik olarak AB dışında sac tedarikçisi olarak Türkiye’nin önemli rol oynayacağına inandıkları bildiriliyor. Borçelik İhracat Müdürü Ersun Özdemirel’in, Avrupa’ya yönelik yassı ürün ihracatının son yıllarda artış gösterdiğini ve Türkiye’nin, 2017 yılının ilk 9 aylık döneminde 1.4 milyon ton HRC ihraç ederek, 2010 yılından bu yana ilk kez Avrupa’ya net HRC ihracatçısı olduğunu belirttiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 16 Kasım 2017 )

Unesid: Şirket Birleşmeleri AB’de Kapasite Azaltımı Getirmiyor

Bu hafta Madrid’de düzenlenen Kallanish Avrupa Çelik Piyasaları 2017 Konferansında konuşan İspanya Çelik Üreticileri Derneği Unesid Başkanı Andres Barcelo’nun Avrupa sac sektöründe devam etmekte olan şirket birleşmelerinin, piyasaya kapasite azaltımı getirmediğini belirttiği, özellikle ArcelorMittal’in Ilva’yı satın alması ve Thyssenkrupp ile Tata Steel’in birleşmesine atıfta bulunduğu aktarılıyor. Söz konusu firmaların, birleşme ile üretim kapasitelerinin azaltılması ihtimalini doğrulamadıklarını ve bunun AB çelik sektörü için bir sorun teşkil edebileceğini belirten Barcelo’nun, konferansta Avrupa’da daha fazla kapasite azaltımının gerekip gerekmediği sorusuna, böyle bir azaltımın gerekmeyebileceğini, ancak verimsiz çelik üreticilerinin yerel yetkililer tarafından desteklenmemesi gerektiğini ifade ettiği kaydediliyor. Son olarak Barcelo’nun, Avrupa çelik sanayiinin en büyük sorununun düşük kârlılık olduğunu, ancak 2017 yılının bölgede çelik sektörü için iyi bir yıl olduğunu ve 2018’de talebin daha da büyüyeceğini dile getirdiği belirtiliyor. (Kallanish, 16 Kasım 2017 )

İran Demir Cevheri İhracatını Artırdı

İran'ın demir cevheri ihracatının, çoğunlukla küresel demir cevheri piyasasında İranlı madenciler için uygun fiyat koşullarının sağlanması nedeniyle arttığı, yurtdışı satışlardaki artışın, ülkedeki konsantre üretimin yükselmesine katkıda bulunduğu haber veriliyor. İran yılının ilk yedi ayında (21 Mart - 22 Ekim 2017) yıllık % 6 artışla 10.5 milyon ton demir cevheri ihraç ettiği, son gümrük istatistiklerine göre, değer bakımından ihracatın 592,8 milyon dolara ulaştığı ve ihracat hacminin yaklaşık % 95'inin Çin'e yönelik olduğu bildiriliyor. Ayrıca, Azerbaycan, Ermenistan, Özbekistan, Slovenya, Afganistan, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkmenistan, Türkiye, Japonya, Irak, Rusya Federasyonu ve Hindistan’a da satış gerçekleştirildiği bildiriliyor. Söz konusu pozitif sonuçların, yıl boyunca küresel piyasadaki İranlı madenciler için uygun fiyat koşulları nedeniyle elde edildiği, özellikle, küresel piyasada % 62 tenörlü Avustralya çıkışlı demir cevheri için ortalama fiyatın, bu dönemde cfr Çin 67.9 $/ton seviyesinde bulunmasından kaynaklandığı, sonuç olarak, İran’ın, konsantre demir cevheri üretiminin yıllık % 19 artışla 21,88 milyon ton seviyesine yükselerek yeterli bir büyüme gösterdiği açıklanıyor. ( Metal Expert, 17 Kasım 2017 )

Nucor Mevcut Illinois İnşaat Demiri Tesisine Ticari Profil Tesisi de Kuracak

Nucor Corporation, Bourbonnais, Illinois’de bulunan mevcut inşaat demiri tesisine ticari profil tesisi de kuracağını açıkladı. Yıllık kapasitesi 500.000 ton olacak ticari profil tesisinin, 180 milyon $'a mal olması bekleniyor. Projenin tamamlanması yaklaşık iki yıl alacak. Yaptığı basın açıklamasında ortabatı bölgesinin ticari profil için en büyük pazarlardan biri olduğunu belirten Nucor, eritme kapasitesini ve altyapısını optimize ederek şirketin mevcut inşaat demiri tesisini tam kapasiteyle kullanabileceklerini açıkladı. Nucor, bölgedeki yüksek miktardaki hurda arzından faydalanacaklarını açıkladı. Nucor Steel Kankakee, Inc., inşaat demiri arz etmeye devam edecek. ( SteelOrbis, 17 Kasım 2017 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ