Çelik Sektöründe 2018 - 1. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 1. Haftanın Öne Çıkanları


Ilva’nın Kapatılması, Çevre Planına Yönelik Başvurunun Geri Çekilmesi ile Engellendi

İtalya’da bölge yetkililerinin Ilva’nın çevre planına yönelik temyiz başvurusunu geri çektikleri, böylece firmanın kapanma riskinin ortadan kalktığı duyuruluyor. 29 Aralık 2017 tarihinde Puglia bölge yönetiminin, bölge İdari Mahkemesi’ne yapılan Ilva’nın çevre planına yönelik başvuruyu geri çektiği, söz konusu kararın Taranto yetkililerinin benzer hamlesinin ardından geldiği ve bunun da Bakan Carlo Calenda’nın daha önce uyardığı gibi, Ilva’nın 8 Ocak 2018 tarihinde kapanmayacağı anlamına geldiği aktarılıyor. Ayrıca bu kararın, ArcelorMittal ile satın alma görüşmelerinin önünü açtığı, firmanın Ilva’nın çevre iyileştirme planı için 1,1 milyar €’dan fazla harcama yapmayı hedeflediği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 02 Ocak 2018 )

NMDC 2018-19 Mali Yılında 10 Milyon Mt’luk Cevher Madeninin Devreye Alacak

Hindistan’ın en büyük demir cevheri madencisi NMDC Limited, 2018-19 mali yılında Chhattisgarh eyaletinde bulunan ve bölgedeki sünger demir üreticilerine cevher tedarik edecek olan demir cevheri madeninde üretime başlayacağını açıkladı. Madencilik ruhsatının NMDC ve Chhattisgarh Mineral Development Corporation ortaklığı olan NCL Limited’e geçmesiyle madenin devreye alınması hızlandırıldı. Tahmini 324 milyon mt cevher rezervine sahip madende 2018-19 mali yılı itibarıyla yılda 10 milyon mt üretim yapılması bekleniyor. ( SteelOrbis, 02 Ocak 2018 )

2018 Öngörünümü: AB Çelik Sektörü Birleşmeye Hazırlanıyor Ancak Rekabet Riski Mevcut

Avrupa çelik sanayii 2018 yılında önemli şirket birleşmelerine hazırlandığı, ancak kapasite fazlalığı azaltımının rekabetçi bir piyasa ile dengelenmesi gerektiği bildiriliyor. Yeni Yılda Tata Steel ve ThyssenKrupp’un Avrupa çelik faaliyetlerinin birleşmesinin resmen tamamlanmasının beklendiği, her iki firmanın da % 50 hissesinin olacağı Thyssenkrupp Tata Steel’in, Tata’nın Hollanda ve Birleşik Krallık’taki varlıklarının yanı sıra ThyssenKrupp’un Almanya’daki varlıklarının birleşmesi ile Avrupa’nın ikinci en büyük çelik üreticisi konumuna geleceği belirtiliyor.

Buna ek olarak Thyssenkrupp’un, İtalyan paslanmaz yassı çelik üreticisi Acciai Speciali Terni’yi (AST) satmayı planladığı, ancak söz konusu varlığın Avrupalı bir alıcıya satışının, Avrupa Komisyonu’nun anti-tekel kuralları nedeniyle engellenebileceği ifade ediliyor. Avrupa Komisyonu’nun anti-tekel kurallarının aynı zamanda ArcelorMittal başkanlığındaki AM Investco konsorsiyumunun İtalyan çelik üreticisi Ilva’nın devralınması planını da önleyebileceği, Avrupa Komisyonu’nun Kasım ayında AM Investco’nun Ilva ihalesine rekabet endişeleri nedeniyle inceleme başlattığı hatırlatılıyor. Ilva’nın Güney İtalya’daki Taranto tesisinin, Avrupa’da bulunan en büyük tek tesisli sıcak haddelenmiş sac kapasitesi olmakla birlikte İtalya’nın da tek konvertere dayalı çelik üreticisi konumunda olduğu, AM Investco konsorsiyumunun, 2018 yılına kadar Ilva tesisinde nihai mamul üretimini, 2016 yılındaki 6 milyon tona kıyasla 9,5 milyon ton seviyesine çıkarmayı planladığı kaydediliyor. Ancak, Komisyon’un AM Investco ile birleşmenin çeşitli yassı ürün piyasalarında rekabeti azaltacağından ve özellikle Güney Avrupa’da yerleşik alıcıların bunun sonucu olarak daha yüksek fiyatlar ile karşı karşıya kalacağından endişe ettiği, yatırım bankası Jefferies’in, Ilva’nın Avrupa’da yerli yassı çelik üretiminde piyasa payının % 6’sını ve bölgedeki galvanizli çelik üretimindeki payının ise %9’unu elinde tuttuğunu tahmin ettiği aktarılıyor.

Jefferies’e göre, satın almanın gerçekleşmesi halinde ArcelorMittal’in Avrupa yassı çelik piyasasındaki payının % 33’den % 40’a yükseleceği vurgulanıyor. Avrupa Komisyonu’nun 8 Kasım 2017 tarihinden itibaren karar vermek için 90 iş günü olduğu ve ArcelorMittal’in Komisyon ile yakından çalışmaya devam edeceklerini açıkladığı, öte yandan Aralık ayında İtalyan haddeci Marcegaglia’nın AM Investco konsorsiyumundan çıktığı, yerine Cassa Depositi e Prestiti (CDP) ve İtalyan yatırım bankası Intesa Sanpaolo’nun geçtiği; ArcelorMittal’in Marcegaglia’nın konsorsiyumdan soruşturmada olası sorunlardan kaçınmak için çıktığını açıkladığı ifade ediliyor. Diğer taraftan Marcegaglia’nın konsorsiyumdan çıkışının, birleşmenin önündeki engelleri tamamen ortadan kaldırmadığı, Kasım ayında iki üst düzey politikacının, İtalya hükümetinin ArcelorMittal’in Ilva’nın devralınmasının bir parçası olarak öne sürdüğü çevre planına onay vermesine yönelik bölgesel İdari Mahkeme’ye şikâyette bulunduğu, buna karşılık İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda’nın, AM Investco ve Ilva işçilerini temsil eden İtalyan ticari birlikleri arasındaki görüşmelerin Mahkeme bir karara varana kadar dondurulduğunu açıkladığı ve buna ek olarak Mahkeme’nin şikâyeti kabul etmesi halinde Ilva’nın kapatılabileceğini belirttiği, ancak daha sonra başvurunun geri çekilmesi ile bu ihtimalin ortadan kalktığı belirtiliyor.

ArcelorMittal’in, şirket birleşmelerinin sadece Avrupa’da değil aynı zamanda dünya çapında kapasite fazlalığı sorununun çözümü için gerekli bir adım olduğunu ve Ilva ihalesi ile 2020 yılına kadar tüm faaliyetlerinde, sabit gider etkisi hariç 310 milyon € (368 milyon $) seviyesinde maliyet tasarrufu sağlamayı hedeflediği, buna ek olarak piyasa oyuncularının, söz konusu satın almanın sonucu olarak ArcelorMittal’in diğer tesislerinde de AB anti-tekel kuralları gereğince kapasite azaltım faaliyetlerinin gerçekleşebileceğini öne sürdürdükleri rapor ediliyor. 2018 yılında tamamlanması beklenen ThyssenKrupp ve Tata Steel Europe'un birleşmesinin de kapasite azaltımı sağlayacağı, analistlerin birleşmeden kaynaklanan kapasite kapatma faaliyetlerinin Tata Steel’in 4,9 milyon ton kapasiteli Port Talbot, Güney Galler çelik tesisinde gerçekleşeceğini tahmin ettikleri bildiriliyor. (Metal Bulletin, 03 Ocak 2018 )

CMC Yeni İnşaat Demiri/Çelik Üretim kapasitesi Satın Alacak

ABD’li uzun mamul üreticisi Commercial Metals Company’nin (CMC), Brezilyalı Gerdau’dan 600 milyon $ değerinde inşaat demiri ve çelik üretim kapasitesi satın almayı planladığı bildiriliyor. Söz konusu anlaşmanın, ABD’de 33 inşaat demiri üretim tesisinin yanı sıra Tennessee, Florida, New Jersey ve California’daki çelik tesislerini kapsadığı, tesislerin toplam yıllık haddeleme kapasitelerinin 2,5 milyon short ton seviyesinde olduğu ifade ediliyor. CMC'den yapılan açıklamaya göre, satın almanın ardından firmanın yıllık inşaat demiri ve üretim kapasitesinin artacağını ve 2,7 milyon ton ergitme kapasitesi eklendikten sonra CMC’nin küresel ergitme kapasitesinin yaklaşık 7,2 milyon ton seviyesine ulaşacağı ifade ediliyor. Satın almanın 2018 yılının sonuna doğru tamamlanmasının beklendiği açıklanıyor. ( Kallanish, 03 Ocak 2018 )

Severstal Yeni Polimer Kaplama Hattında Üretime Başladı

Rus çelik üreticisi Severstal Cherepovets tesisinde polimer kaplama hattında üretime başladığını açıkladı. 8 milyar RUB (139,5 milyon $) yatırım yapılan hatta polimer kaplama ve sıcak daldırma galvanizli ürün üretimi yapılacak. Hattın yıllık 200.000 mt polimer kaplama ve 400.000 mt galvanizli ürün üretmesi bekleniyor. Galvanizli biriminin ise şubat ayında üretime başlaması planlanıyor. Böylece Severstal kalınlığı 3 mm’ye kadar galvanizli çelik üretebilecek. Severstal CEO’su Alexander Shevelev, yeni üretim tesisleriyle birlikte yüksek katma değerli ürün gamının destekleneceğini, ithal ikamesi yapılacağını ve Rus inşaat sektöründe devam eden gelişime katkı sağlanacağını söyledi. Shevelev yeni hat tam kapasiteye ulaştığında ithal tedarikçilere gerek kalmayacağını, üç büyük Rus metal işleme tesisinin Rusya’nın polimer kaplama çelik ihtiyacının tümünü karşılayacağını ifade etti. ( SteelOrbis, 02 Ocak 2018 )

Tosyalı 2020'ye Kadar 4 Binin Üzerinde İstihdam Yaratacak

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2020 yılına kadar dünya demir çelik şirketleri arasında ilk 20'de olmayı hedeflediklerini belirterek, "Bugün 6 bin kişi olan istihdamımız o tarihe kadar 10 bin kişiyi aşmış olur." dedi. AA muhabirine 2017 yılını değerlendiren ve 2018 öngörülerini paylaşan Tosyalı, Holding bünyesinde bulunan şirketleri ile demir çelik sanayisinde 3 kıtada 20'nin üzerinde tesisle faaliyet gösterdiklerini, hedeflerinin, yüksek teknolojili çelik ürünlerinde Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Tosyalı, Osmaniye'de çelik borudan, yassı yapısal çeliğe, spiral boru üretim ve kaplamadan, filmaşin ve inşaat demirine kadar üretim yaptıkları 5 ayrı tesisin bulunduğunu aktararak, bu tesislerde yüksek teknolojiyi kullandıklarını ve katma değerli ürünler elde ettiklerini kaydetti. Sektördeki yerlerini daha da sağlamlaştırmak için yatırımlara ağırlık verdiklerini ve yurt dışı fırsatları değerlendirdiklerini anlatan Tosyalı, Türkiye'deki yatırımlara da devam edeceklerini vurguladı. Tosyalı, Japon iştirakli Tosyalı Toyo üretim tesislerinin geçen yıl faaliyete başladığını anımsatarak, bu yatırımın, Japonların Toyoto'dan sonra Türkiye'deki en büyük yatırımı olduğunu, buradan elde ettikleri ürünlerin, Avrupa'dan Kafkaslar'a, Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyanın ihtiyacını karşılayacağını dile getirdi. Osmaniye'de bulunan tesislerinde kapasiteyi doldurduklarını ifade eden Tosyalı, "Şimdi İskenderun'da yeni bir tesis yapıyoruz. Yılda 2,5 milyon ton çelik üretim kapasiteli çok işlevsel bir tesis olacak. Tüm yeni yatırımlarımızda olduğu gibi burada da hedef ithalatı ikame etmek. Alaşımlı çelikler, civatalık, halatlık, yaylık çelikler, kord çeliği gibi alanlarda 1 milyon tonun üzerinde ithalat hacmi var. Bu yılın ilk yarısında bu yatırıma başlayacağız. 20 ay gibi bir sürede de bitiririz." diye konuştu.

"Bu yıl, 2017'den iyi geçecek"

Fuat Tosyalı, Türkiye'de çelik üretiminin 2017'de 36 milyon tonu geçtiğini belirterek, "Bu çok güzel bir rakam. Gittikçe de artacak. İhracat da çok arttı. Mesela Tosyalı olarak 2017 ihracatımız 10'uncu ay itibarıyla 450 milyon doları geçti. Beklentimiz 500 milyon doların üzerinde yılı kapatmak. Yüzde 30'dan fazla ihracatımız var." dedi. Bu yılın 2017'den iyi geçeceği öngörüsünde bulunan Tosyalı, Türkiye ekonomisine ve ihracatına katkı sağlayan bir şirket olarak yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Tosyalı, yatırımlarına, bugünün ekonomik konjonktürüne bakıp karar vermediklerini vurgulayarak, şunları ifade etti: "En kötü şartlarda bile üretim hacmini düşürmeyi, çalışan sayımızı azaltmayı, yatırım yaptığımız herhangi bir ülkeden çekilmeyi hiç aklımıza getirmedik. Aksine uzun vadeli yatırım politikalarımızı güçlendirerek Türkiye bayrağını farklı kıtalarda dalgalandırmaya devam ediyoruz. İthalatı ikame edecek katma değerli üretim 2018'de de odağımızda olacak. Düne kadar ürün skalamızda olmayan, yüksek teknoloji gerektiren ürünleri üretebilmek için gerekli yatırımları geri dönüşü çok geç olmasına rağmen öne çektik, hayati önem verdiğimiz Ar-Ge çalışmalarımızı artırdık. Avrupa ve dünya standartlarının üzerinde sürdürülebilir üretim kalitesine ulaştık. Tüm bu adımları atmaya devam edeceğiz. 2020 yılına kadar dünya demir çelik şirketleri arasında ilk 20’de olmayı hedefliyoruz. Bugün 6 bin kişi olan istihdamımız o tarihe kadar 10 bin kişiyi aşmış olur.

Hammaddeden nihai boru üretimine kadar tek çatı altında yapılanmış tek şirketiz. Peçete inceliğinde buruşturulabilecek kabiliyette çeliği de üretiyoruz, doğal gaz nakil borularını da, petrol borularını da... Bu bize büyük bir rekabet avantajı sağladığı gibi, bulunduğumuz her bölgenin lider istihdam kaynaklarından biri olmamızın da nedeni."

"Cezayir'de Tosyalı Algerie 10 milyar dolarlık bir değere ulaşacak"

Fuat Tosyalı, yurt içinde yaptıkları yatırımları son 10 yıldır yurt dışındaki atılımlarla güçlendirdiklerine işaret ederek, Cezayir'de Tosyalı Algerie ile ülkenin en büyük sanayicilerinden biri olduklarını söyledi. Tosyalı Algerie için şu ana kadar 2 milyar 250 milyon doları aşan bir yatırım yaptıkları bilgisini veren Tosyalı, şöyle devam etti: "Yatırımın ilk 2 fazı tamamlanmış durumda. 3. faz ise bu yıl devreye girecek. 4. faz için de kolları sıvadık. Bu faz, ikişer milyar dolarlık iki ayrı modülden oluşacak. Böylece yatırımlarımızın toplamı 6 milyar doları geçecek. Cezayir’deki bu yatırımla birlikte üretim kapasitemizi de ciddi oranda artırmaya hazırlanıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde toplam üretim kapasitemiz 8 milyon tonu aşacak. Aynı zamanda Türkiye'de olduğu gibi bu bölgede de ürün yelpazesini genişleteceğiz ve katma değeri yüksek ürünlere yöneleceğiz. Maden ve cevherden çelik üretimine ağırlık vereceğiz. Böylece Cezayir, Türkiye'den bugüne kadar yurt dışında yapılmış en büyük Türk yatırımlarından biri olmakla kalmayacak, aynı zamanda bir Türk şirketinin yurt dışındaki madende en büyük yatırımı da olacak." Tosyalı, Tosyalı Algerie'nin yakın gelecekte 10 milyar dolarlık bir değere ulaşacağını düşündüklerini belirterek, "Türkiye'deki ciromuzun ise 2017 sonunda 2 milyar doları geçmesini, 2019'da 2,5 milyar doları bulmasını bekliyoruz. 8 milyon ton üretim yapan bir yerin cirosu 5 milyar dolar olacak." dedi. Tosyalı Algerie'de kurulan spiral boru fabrikasında, öncelikle bölgenin petrol, doğal gaz ve su iletim hatlarında kullanılacak boruların üretileceğini aktaran Tosyalı, bu kapsamda çok sayıda projeyi yakından takip ettiklerini, burada ana boru tedarikçisi oldukları TANAP'tan iki kat fazla boru üreteceklerini söyledi. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Afrika'nın geleceğine çok güvendiklerini dile getirerek, şu an ihracat yapacak kapasitelerinin olmadığını, üretimlerini iç piyasada tükettiklerini, ancak 2018'den itibaren Sahra Altı Afrika'ya inşaat demiri ve filmaşin satacaklarını, bu bölgenin doğusu ve batısının da radarlarında olacağını sözlerine ekledi. ( Fortune Turkey/AA, 04 Ocak 2018 )

İran’da İki Yeni Pelet Tesisi Kuruldu

İran Maden ve Madencilik Sanayi Geliştirme ve Yenileme Örgütü’nün (IMIDRO) açıkladığına göre, Sangan’da iki yeni cevher işleme tesisi kuruldu. Yıllık 2,5 milyon mt pelet üretim kapasitesine sahip ilk tesisin 8 trilyon IRR (221,85 milyon $) yatırımla, yıllık 5 milyon mt pelet üretim kapasitesine sahip ikinci tesisin ise 11 trilyon IRR (305 milyon $) yatırımla kurulduğu ifade ediliyor. İkinci tesis IMIDRO (%40) ve Parsian Bank Investment (%60) ortaklığı ile kuruldu. IMIDRO, ayrıca, Sangan’daki cevher madenlerinin İranlı çelik üreticilerinin hammadde ihtiyacının %23’ünü karşıladığını belirtti. ( SteelOrbis, 03 Ocak 2018 )

Voestalpine Romanyalı Kaplama Şirketini Satın Aldı

Avusturyalı çelik üreticisi voestalpine AG, metal işleme birimi voestalpine Rotec GmbH’nin Timişoara’da bulunan Romanyalı kaplama şirketi Barum Technik’in KTL tesislerini satın aldığını açıkladı. Bundan böyle Barum Technik, 160 çalışanıyla birlikte voestalpine Rotec Coating SRL olarak faaliyet göstermeye devam edecek. Kaplama sektöründe yapılan bu devralım voestalpine Rotec’in değer zincirini büyüttüğünü gösteriyor. Voestalpine Rotec GmbH ve Barum Technik, sekiz yıldır boru elemanları kaplama sektöründe iş birliği halindeydi. ( SteelOrbis, 03 Ocak 2018 )

Metser, Katkı Malzemesinde Türkiye’yi Net İhracatçı Yaptı

Türkiye’nin yurtdışına bağımlı olduğu demir-çelik ürünlerinin kalitesini artıracak, onlara nitelik kazandıracak katkı malzemelerinin üretimini yapmak amacıyla 10 yıl önce yola çıkan Metser, ithalatı önemli ölçüde engellemesi yanında son 2 yıldır ihracata da başladı. Metser böylelikle Türkiye’yi döviz ödediği bir konuda döviz kazanır pozisyona geçirdi. Faaliyete 2007’de Doğanlar’da küçük bir atölyede, tek üretim bandıyla başladıklarını belirten Metser AŞ Genel Müdürü Sezai Atay, “İlk yılımız ürün geliştirme çalışmalarıyla geçti. CaSi, CaFe, saf kalsiyum, karbon, kükürt, alüminyum ve FeTi gibi katkı malzemeleri özellikle nitelikli çeliklere verildiğinde mukavemetini, işlenebilirliğini, temizliğini artırıyor. Sahip olduğumuz gelişmiş üretim bandı ile bu malzemeleri içeren 13 mm çapında, yaklaşık 5 bin metre uzunluğunda özlü tel bobinler üretiyoruz. Boru içine koyduğumuz bu tozlar pota ocağında sıvı çeliğe veriliyor. Bizden önce bu malzeme yurtdışından geliyordu. Ağırlık Avrupa’dan olmak üzere Çin’den de ithal ediliyordu” diye konuştu.

Ana tedarikçi olmayı hedefliyor

Tamamen ithal olan bir ürünü yerlileştirdikten sonra 2 yıl önce ihracata başladıklarını vurgulayan Atay, “2 yıl öncesine kadar kapasitemiz ancak yurtiçinin ihtiyacını karşılıyordu. Yeni hatlar devreye girdiğinde kapasitemiz arttı ve gözümüzü yurtdışına çevirdik. Mısır, Fas, Cezayir, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Avusturya’ya ihracata başladık. 2015’te üretimimizde yüzde 5 olan ihracatın payı 2017’de yüzde 20’ye ulaştı. Bu oran önümüzdeki yıllarda da daha aşağıya düşmez. İşin güzel olan tarafı büyük bir Avrupa firmasını da müşterilerimiz arasına kattık. Avusturya’nın en büyük çelik üreticisine satış yapmaya başladık” ifadelerini kullandı. Özellikle yurtdışında firmaların ana tedarikçisi olmayı hedeflediklerini dile getiren Atay, "Üretim bantlarımızda sürekli iyileştirmeler yapıyoruz. Birkaç yeni ürünümüz daha çıkacak. Pazar yelpazemize yeni ülkeler eklenecek. Başta Avusturya olmak üzere Avrupa’ya biraz daha yoğunlaşacağız” dedi. Metalurji mühendisi olduğunu anlatan Atay, “İşin içinden, üstelik tam da mutfağından geliyorum. Bu ürünleri kullandığım için ihtiyacın ne olduğunu iyi biliyordum. Ülke için bir şeyler yapma düşüncesiyle hareket ettim. İthalatın önüne geçmek için bu ürün grubunda karar kıldım” diye konuştu. ( Dünya, 03 Ocak 2018 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi