Çelik Sektöründe 2018 - 17. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2018 - 17. Haftanın Öne Çıkanları


NLMK, ArcelorMittal’in Belçika ve Lüksemburg’daki Haddeleme Hatlarını Satın Almayı Düşünüyor

Avrupa’da haddeleme faaliyetleri bulunan Rus üretici NLMK’nın, ArcelorMittal’in Ilva’nın satın alınması kapsamında satacağı haddeleme hatları ile ilgilendiği yönünde bilgi alındığı haber veriliyor. Belçika yerel basınına göre, ArcelorMittal’in, söz konusu hatların satılacak hatlar arasında bulunduğunu açıklamasının ardından NLMK’nın, Liege hatlarını ziyaret ettiği ve buna ek olarak ticari birliklerin Lüksemburg’da bulunan Dudelange tesisinin Liege faaliyetleri ile birlikte satılacağını doğruladıkları bildiriliyor. NLMK’nın, Belçika, Danimarka, İtalya ve Fransa’daki haddeleme faaliyetleri ile Avrupa piyasasına sac ve levha tedarikinde aktif olduğu kaydediliyor. NLMK’nın söz konusu duyumlar ile ilgili yorum yapmadığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl NLMK Europe’un, Rusya ve diğer ülkelerden ithal sıcak haddelenmiş saca yönelik ticari bariyerlerin firmanın Avrupa’daki varlıklarını desteklediği ve kapasite kullanımlarını arttırdığını açıkladığı vurgulanıyor. ( Kallanish, 24 Nisan 2018 )

Hindistan’ın Çelik Üretimi, 2018 Yılında 140 Milyon Ton Seviyesine Ulaşacak

Hindistan’ın çelik üretiminin, ülkede tüketimin daha da toparlanması ile bu yıl daha hızlı bir ivme ile büyüyeceği ve mevcut durumda Hindistan’da gerçekleşmekte olan birleşme sürecinin, değişimlerin ardındaki temel faktör olacağı belirtiliyor. Çelik Bakanı Chaudhary Birender Singh’e göre, ham çelik üretiminin, 2018 yılının sonuna kadar 140 milyon ton seviyesini göreceği, 2017 takvim yılında söz konusu üretimin % 5,9 artışla 101.2 milyon tona çıktığı ve üretimdeki bu denli hızlı artışın Ulusal Çelik Politikası’nın 2031 mali yılına kadar yılda 300 milyon ton hedefi ile paralel olduğu kaydediliyor. Daha yüksek seviyedeki üretimin, Aralık 2017’den bu yana hızla canlanan tüketim artışı ile destekleneceği; Nisan-Şubat döneminde nihai çelik ürün talebinin %7,6 artışla 81,9 milyon tona çıktığı bildiriliyor. İnşaat, sermaye malları ve otomotiv sektörünün, diğer çelik tüketen sanayiler arasında talep bakımından en iyi sonucu gösterdiği açıklanıyor. 2016 yılında devreye alınan yeni kapasitelerin ardından, büyük ölçekli projelerin 2019 yılından itibaren yürütülmeye başlanacak olması nedeniyle bu yıl üretimin, genel olarak tesislerin daha yüksek kapasite kullanım oranlarına bağlı olarak gerçekleşeceği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 24 Nisan 2018 )

Hindistan Çelik Bakanlığı Ulusal Hurda Politikasını Yıl Sonuna Kadar Şekillendirecek

Bir bakanlık yetkilisi, Hindistan Çelik Bakanlığı’nın 20 yıllık ya daha eski ticari taşıtların zorunlu olarak hurdaya çıkarılmasını sağlayacak ulusal hurda politikasını yıl sonundan önce şekillendireceğini bildirdi. Yetkili, Çelik Bakanlığı’nın Ulaştırma Bakanlığı’nın birkaç ay içinde, 20 yıllık ya da daha eski ticari taşıtların zorunlu olarak hurdaya ayrılması konusunda açıklama yapmasını beklediğini belirtti. Ulusal hurda politikası, hurda için ödenecek fiyat, ticari taşıtların parçalara ayrılması için standart uygulama prosedürü ve çeşitli kaynaklardan hurda toplama gibi konularla ilgili kanun ve yönetmelikler oluşturacak ve binek araçlardan elde edilen hurdanın, dayanıklı tüketim malları, elektronik ürünler ve beyaz eşya gibi başka kaynaklardan elde edilen hurdadan ayırt edilmesini teminat altına alacak. Yetkili, taşıtları zorunlu hurdaya çıkarma politikasına destek için gereken birçok hurda geri dönüşüm girişiminin kamu-özel ortaklığı yoluyla ve özel sektör tarafından yapılacağını bildirdi. Ayrıca, özel bir şirket olan Mahindra Intertrade Limited ve devlete ait bir ticaret firması olan MSTC Limited tarafından kurulan geri dönüşüm ortaklığı da buna örnek olarak gösterildi. (SteelOrbis, 25 Nisan 2018)

Celsa, Fransa’da İnşaat Demiri Üretimine Bu Yıl Başlayabilir

İspanya merkezli uzun mamul üreticisi Celsa’nın, bu yılın sonuna kadar Fransa’da inşaat demiri üretimine başlayabileceği ve üreticinin, ülkenin Güneyinde bulunan elektrik ark ocaklı kütük üretim tesisine iki haddeleme tesisi kurma planında aşama kaydettiği haber veriliyor. Celsa’nın kütük tesisinin bulunduğu Tarnos yetkililerine göre, projenin inşaatına başlanmaya hazır olunduğu rapor ediliyor. Celsa’nın, iki haddeleme tesisinin inşası için 2016 yılında izin aldığı bildiriliyor. Buna göre iki haddeleme tesisinden birinin bu yıl devreye alınabileceği ve 2016 yılında söz konusu tesislerin inşası ile kütük üretiminin, 700.000 ton/yıldan, 1.2 milyon ton/yıl seviyesine yükseleceğinin hesaplandığı vurgulanıyor. ( Kallanish, 25 Nisan 2018 )

MENA, Dünya DRI Üretimini Destekliyor

Doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretiminde liderler arasında olan Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkelerinin, oldukça elverişli koşullar ve çelik üretiminde sürdürülebilir kârlılık ile üretimlerini arttırmaya devam ettikleri, böylece yılın ilk çeyreğinde bölgenin, küresel DRI üretimini büyük oranda desteklediği ifade ediliyor. Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel) verilerine göre, Ocak-Mart döneminde dünya DRI üretiminin, % 15,7 artışla 20,5 milyon ton seviyesine ulaştığı ve MENA’nın, toplam üretimden % 50 pay alarak üretimdeki artışın başını çektiği haber veriliyor. Buna göre bölgenin özellikle metalize mamul üretimini % 29,4 artışla 10,3 milyon ton civarına yükselttiğine dikkat çekiliyor. En fazla artışın daha önce de olduğu gibi İran ve Mısır’ın üretiminde görüldüğü, İran, DRI kullanımına dayalı ham çelik üretimini, dış piyasadaki güçlü yarı ürün talebi sayesinde arttırırken, Mısır’ın üretiminin yeterli doğalgaz arzı ve yüksek yarı ürün kârlılığı ile arttığı aktarılıyor. Dünyanın en büyük DRI üreticisi konumundaki Hindistan’ın DRI üretimini % 3,2 artışla 7.5 milyon tona yükselttiği ve güçlü çelik talebinin ham çelik üretimindeki artışın ve artan hammadde ihtiyacının ardındaki en büyük faktör olduğu vurgulanıyor. ( Metal Expert, 26 Nisan 2018 )

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanlığı'na İÇDAŞ seçildi

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) çatısı altında Türkiye’nin çelik ihracatına yönelik faaliyetler hakkında çalışmalar yürüten Çelik İhracatçıları Birliği'nin (ÇİB) yönetimini yeni dönemde İÇDAŞ yönetim kurulu başkanlığı yürütecek. ÇİB 2017 yılı olağan genel kurulu bugün Türkiye İhracatçı Meclisleri (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde yapıldı. Genel kurula tek liste ile gidildi. Seçim sonucunda yönetim kurulu, denetim kurulu ile asil ve yedek üyeleri ayrıca TİM delegeleri belirlendi. Yoğun ilgi gösterilen seçimde İÇDAŞ, 4 yılı kapsayan yönetim kurulu başkanlığına seçildi. Çelik ihracatına yönelik sorunları ve olanakları değerlendirerek, sektöre yön veren ÇİB, Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı veren sektörlerin başında yer alıyor. Türkiye’nin ihracatta her yıl ilk on şirketi arasında yer alan İÇDAŞ, yeni dönemde ÇİB’in bayraktarlığını yapacak. ÇİB Yönetim Kurulu’nda şu firmalar yer aldı: Borusan Mannesman, Çetin Civata, Çolakoğlu Metalurji, Diler Dış Ticaret, Ekinciler Demir Çelik, Erciyas Çelik Boru, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Ticaret A.Ş., Kibar Dış Ticaret A.Ş., Kroman Çelik Sanayii A.Ş., Metal Saç Ticaret ve Sanayi A.Ş. Denetim Kurulu’nda ise Yametaş Yaslı Metal, Akçelik Demir Çelik, Tezcan Galvanizli Yapı yer aldı. ( Dünya, 27 Nisan 2018 )

TANAP’tan Sonra Avrupa’nın Doğal Gaz Borularını Da Tosçelik Sağlayacak

Tosçelik Spiral Boru, Romanya Doğal Gaz İdaresi TRANSGAZ tarafından açılan boru ihalesini kazandı. Tedarik sözleşmesi 23 Nisan 2018 tarihinde imzalanan 127 milyon Euro’luk ihale kapsamında Tosçelik Spiral Boru, 478 kilometre uzunluğundaki doğal gaz boruları ve bağlantı ekipmanlarını temin edecek. Avrupa’nın en önemli enerji projelerinden biri olan BRUA kapsamında 32” çapında ve 478 km uzunluğunda doğal gaz boruları ve bağlantı ekipmanları, Tosçelik kalitesiyle, hat boyunca 14 stok sahasına teslim edilecek; boru hattının 4,4 bcm’lik taşıma kapasitesi olacak. Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’yı birbirine bağlayacak olan ve bu ülkelerin baş harflerinden oluşan BRUA Doğal Gaz Boru Hattı, Bulgaristan ile Romanya’dan 2019 yılına kadar Avusturya’ya 1,75 milyar metreküp, 2022 yılında ikinci etap tamamlandığında ise toplam 4,4 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak. Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından finansmanı sağlanan BRUA projesinin Romanya bölümü, 18 ayda tamamlanacak. TANAP’ın da tedarikçisi Cezayir’de 500 km, Tunus’ta ise 400 km’lik doğal gaz boru hattı projelerinin ardından Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) 470 km’lik bölümünün boru ve ekipman tedarikçisi olan Tosçelik Spiral Boru, kazandığı bu son ihaleyle uluslararası projelerinin boru tedarikçisi unvanını pekiştirdi. Yurt içinde de birçok altyapı projesinde yer alan Tosçelik Spiral Boru, son olarak Devlet Su İşleri’nin GaziantepTrabzon ve Elazığ şehirlerine içme suyu ulaştıran projelerine toplam 200 bin tonluk boru tedarik etti. ( HaberTürk, 27 Nisan 2018 )



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi