Çelik Sektöründe 2018 - 18. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2018 - 18. Haftanın Öne Çıkanları

YİSAD: Korunma Önlemi Soruşturması İsabetli Bir Karar

Ekonomi Bakanlığının bazı çelik ürünleri ithalatına yönelik başlattığı korunma önlemi soruşturmasını yorumlayan Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) başkanı Gökhan Demiruz, çelik sektörünün gündemini oluşturan dünyada esen ‘korumacılık’ rüzgârı ve Section 232 vergilerinden sonra Avrupa’nın koruma önlemi soruşturması açması düşünüldüğünde, Ankara’nın bugün bazı çelik ürünlerinin ithalatına yönelik korunma önlemi soruşturması açma kararının genel hatlarıyla isabetli olduğunu belirtti. Demiruz sözlerine şöyle devam etti: “Piyasa tabiriyle, reel sektör, açık ve şeffaf bir ticaret istiyor. Dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisiyiz. Ancak petrolümüz yok, cevherimiz yok, hurdamız yok, kömürümüz yok. Biz bu tüm ana hammaddeleri ithal ederek çelik üretiyoruz. Bu çerçevede ihracatta dünyayı kasıp kavuran bir fiyat politikası uygulamamız mümkün değil, istesek de yapamayız. Ancak bunu anlatmakta zorlanıyoruz. Section 232 ya da AB’nin koruma önlemi soruşturması sonucunda ihracatımızın düşeceği pazarlardan yoğun ithalat yapamayacağımızı hissettirmemiz gerekiyordu. Bugün Ekonomi Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklama bunu hissettirdi. Avrupa ile olan dış ticaretimizde, ithalatımız, ihracatımızdan daha fazla. Avrupa’ya burada verilmek istenen mesaj belli: Mütekabiliyet. Umarım bu kararla AB çelik ithalatına getirme olasılığı bulunan korumacılık önlemlerinden Türkiye’yi muaf tutar.” Demiruz, söz konusu soruşturma ile ABD’ye “Bizden size zarar gelmez” mesajının verilmek istendiğini, Türkiye’nin de ABD ile benzer bir uygulama içine girdiğine dikkat çekildiğini söyledi. Demiruz, “Bu çerçevede bizi Section 232’den muaf tutunuz mesajı verilmek istenmiştir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 30 Nisan 2018 )

Baosteel ve Fangda Carbon, Yılda 100.000 Ton Kapasiteli UHP Grafit Elektrot Tesisi İnşa Edecek

Çin’de bulunan en büyük grafit elektrot üreticisi konumundaki Fangda Carbon ve Shanghai Baosteel Chemical Co.’nun (en büyük çelik üreticisi Baowu Steel Group’un bağlı kuruluşu), ultra yüksek güçlü (UHP) grafit elektrot üretecek yeni bir fabrikanın inşası ile ilgili planlarını açıkladıkları duyuruluyor. 26 Nisan tarihinde her iki firmanın, Lanzhou Honggu bölgesi hükümeti ile yıllık kapasitesi 100.000 ton seviyesinde olan yeni bir UHP grafit elektrot tesisinin inşası için bir anlaşma imzaladığı, söz konusu projenin, toplamda 425 milyon dolar yatırım ile iki aşamada gerçekleşeceği, ancak projede Carbon New Material ve Shanghai Baosteel Chemical Co.’nun hisselerinin henüz açıklanmadığı kaydediliyor. Yakın zamanda Çin’de yerleşik en az 30 firmanın yeni tesis kurma ya da mevcut kapasitelerini genişletme yönündeki planlarını açıkladıkları, buna ek olarak toplamda yılda 524.000 ton kapasiteli 12 yeni tesisin, 2018 yılının sonuna kadar devreye alınacağı aktarılıyor. Diğer taraftan elektrot üretiminde başlıca hammadde olan needle kok üretiminin de hızla artmasının beklendiği, bu yıl başlıca 10 tesisin üretiminin 280.000 ton seviyesine ulaşacağı, 2019 ve 2020 yıllarında ise söz konusu miktarın sırasıyla 415.000 ton ve 515.000 tona ulaşmasının beklendiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 30 Nisan 2018 )

ÇİB'in Yeni Başkanı Adnan Aslan

Çelik İhracatçıları Birliği'nde 26 Nisan günü gerçekleşen başkanlık seçimlerinde yeni başkan İÇDAŞ Yönetim Kurulu Üyesi olan Adnan Aslan oldu. Sektörün desteğini alarak seçime tek aday olarak giren Aslan'ın yönetim kurulu çeliğin liderlerinden oluşuyor. Aslan'ın yönetim kurulunda; Borusan, Çetin Civata, Çolakoğlu, Diler Çelik, Ekinciler, Erciyes Boru, Erdemir, Kibar Dış Ticaret, Kroman ve Metalsac gibi sektörün önemli firmaları bulunuyor. Yönetim kurulu çelik ihracatının yüzde 80'ini yapıyor Türk çeliğini dünyada daha çok insana tanıtmak için bu göreve talip olduklarını söyleyen Aslan, oluşturdukları yönetim kurulunun şu anda Türk çelik ihracatının yüzde 80’ini gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Türk çeliğini dünyaya tanıtma konusunda sektörün desteğini de almak istediklerine vurgu yapan Aslan, güçlü bir yönetim kurulu oluşturduklarını kaydetti. Aslan, "Ben ve yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarım sektörün içindeyiz, sektörün kendisiyiz. Sektörün sorunlarını çok iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı. Hedef, 13.5 milyar dolarlık ihracat Sektör olarak 2017 yılında 70’ten fazla ülkeye, 11,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Aslan, "2018 hedefimiz 13,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek" dedi. Sektörde yaşanılan sorunları hep beraber çözeceklerini vurgulayan Aslan, şöyle devam etti: "Avrupa’nın Türk çeliğine soruşturma başlatması gibi birçok sektörel sorunu çözmek için Ekonomi Bakanlığı’nın da desteği ile var 27 gücümüzle çalışacağız. Türk sanayisine, Türk ihracatına katkı sağlamak için ben ve ekibim elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. ( Dünya, 30 Nisan 2018 )

İskenderun OSB Dolu, Gözler Erzin ve Hassa OSB’de

İskenderun OSB Başkanı Fatih Tosyalı, yeni yatırım ve istihdam alanları oluşturulması için Erzin ve Hassa OSB’nin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Tosyalı, Hassa OSB’nin bölge için cazibe merkezi olacağını ifade ederek, “Hassa’ya ben de gideceğim, Antepli yatırımcımız da Maraşlı da gelecek” dedi. Müteşebbis heyeti 1980 yılında oluşturulan, Türkiye’nin en köklü OSB’lerinden biri olarak yüzde 100 doluluk ile hizmet veren İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nin Başkanı Fatih Tosyalı, Hatay’da yeni istihdam alanları oluşturulması gerektiğini, kuruluş çalışmaları süren Erzin ve Hassa OSB’nin bu anlamda büyük önem taşıdığını söyledi. Tosyalı, Hassa Tüneli projesinin de Hassa OSB ile paralel yürümesi gerektiğini vurguladı. İskenderun OSB’de 45 firmanın üretim yaptığını, Limak ve İsdemir’in dışında, sadece OSB içerisinde 4 özel limanın bulunduğunu belirten Tosyalı, “Yazıcı Demirçelik’in iki tane limanı ile Ekinci Demirçelik ve Assan Port burada. Deniz, demir, kara yolu var. Bir termik santral var. Bu yönleriyle bölgemiz bir cazibe merkezi” dedi. Bölgede başta demir çelik olmak üzere filtre, makine imalat, boru sanayi gibi sektörlerde üretim yapıldığını vurgulayan Tosyalı “İskenderun’dan Osmaniye’ye kadar Türkiye demir çelik üretiminin yüzde 40’ını tek başına bölgemiz karşılıyor. İskenderun OSB’de 6 firmamız, İstanbul Sanayi Odası’nın ilk 500 listesinde. Bunun 4 tanesi ilk 100’de. Türkiye’de en fazla elektrik kullanan, en fazla doğalgaz tüketen OSB’lerin başında geliyoruz. Aynı zamanda ithalat ve ihracatın en yoğun yapıldığı bölgeler arasındayız. Yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlıyoruz” diye konuştu. İskenderun’un yakın çevresinde kuruluş çalışmaları devam eden Erzin ve Hassa OSB’lerin yeni istihdam alanı açısından önem taşıdığını vurgulayan Tosyalı, “Başta valimiz olmak üzere, bölge milletvekillerimiz ve tüm yöneticilerimiz, yeni sanayi alanları oluşturmak için gayret içerisinde. Yeni oluşan Erzin OSB’de mevcut alanın 4-5 katı talep geldi. Hassa’da planlanan OSB ise Hassa Tüneli’nin yatırım programına alınması ile birlikte cazibe merkezi olacak potansiyele sahip. Hassa OSB’nin, tünel ile paralel yürümesi gerekiyor. Tünel ile dağ sorunu ortadan kalkıyor. Yaklaşık 30 kilometre ileride 12 bin dönüm hazine arazisi var OSB için ve bu 50 bin dönüme kadar genişleme imkânına sahip” dedi. Hassa Tüneli’nin, Güneydoğu için önemine dikkat çeken Tosyalı, proje ile Gaziantep’e ulaşımın 70-80 kilometre kısalacağını, firmaların limanları çok rahat kullanma imkanına kavuşacağını anlatarak “Gaziantepli, Kahramanmaraşlı yatırımcılar bizim kadar merakla bekliyor Hassa’yı. Ben de gideceğim, Antepli yatırımcımız da Maraşlı da gelecek. Bence bunun hızla hayata geçmesi gerekiyor. Bir yatırımcının, arsa bulamamaktan yatırımını bekletmemesi lazım. Ülkemizin en önemli sorunu işsizlik. Yatırım oldukça, işsizlik azalır” ifadesini kullandı. ( Dünya, 02 Mayıs 2018 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ