Çelik Sektöründe 2018 - 20. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 20. Haftanın Öne Çıkanları

Sanayi Devi El Değiştirdi

Toplam kapasitesiyle, Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın 5. büyük döküm tesisi Döktaş'ın yüzde 93,57 hissesi; sanayi, enerji, turizm, madencilik ve inşaat alanlarında yatırımlara imza atan Güriş Grubu tarafından satın alındı. Güriş Holding dün de Doğuş Grubu'ndan Maslak'taki arazisini satın almıştı. Döktaş, başta otomotiv olmak üzere tarım, iş makinaları, havacılık ve savunma sanayisinde önemli tedarikçilerden biri olarak faaliyet gösteriyor. Üretiminin yüzde 75’ini başta Almanya olmak üzere ABD dahil çeşitli ülkelere ihraç eden Döktaşın müşterileri arasında Hidromek, Renault, Tofaş, Volvo, Scania, Daimler, Man, Iveco, Ford Otosan, Türk Traktör, Caterpiller gibi dünyanın önde gelen üreticileri bulunuyor. Otomotiv, ağır ve hafif ticari araçlar, iş ve tarım makinaları, makina imalatı sektörlerine pik, sfero, alüminyum döküm parça tedariğinde uzmanlaşmış olan Döktaş, yıllık 160 bin ton demir döküm, 14 bin 400 ton alüminyum döküm ve 1 milyon 440 bin adet alüminyum jant üretimi, yüksek teknoloji ve işleme kapasiteleri ile pik ve sfero döküm üretiminde Türkiyede 1. sırada yer alıyor. Toplam kapasite itibariyle de Türkiyenin lideri, Avrupa nın 5. büyük döküm tesisi konumunda. Döktaşa ait, pik, sfero döküm ve işleme faaliyetlerinin yürütüldüğü Orhangazi Tesislerinde yaklaşık bin 600 kişi, yüksek ve alçak basınçlı alüminyum döküm ve alüminyum jant üretim faaliyetlerinin yapıldığı Manisa'da bulunan iki tesiste ise yaklaşık 900 kişi olmak üzere toplam 2 bin 500 kişi istihdam ediliyor. Güriş, Döktaş'ı alarak dünyada pik, sfero ve aluminyum dökümü, Parsan ve Omtaş ile çelik ve alüminyum dövmeyi ve Asil Çelik ile kaliteli çelik üretimini bünyesinde barındıran sayılı kuruluşlardan biri konumuna geliyor. ( Vatan, 11 Mayıs 2018 )

ArcelorMittal’in, Ilva’nın Satın Almasını İkinci Çeyreğin Sonuna Kadar Tamamlaması Bekleniyor

Avrupalı yetkililerden onay alan ArcelorMittal’in, Ilva’nın satın almasını Haziran ayının sonuna kadar tamamlamayı planladığı haber veriliyor. Firmanın, Avrupa Komisyonu’nun 7 Mayıs tarihindeki onayının ardından Ilva’nın iki aydan daha kısa sürede ArcelorMittal Group’un bir parçası olmasını beklediği ifade ediliyor. Kurumsal Finans Başkan Yardımcısı ve Yatırım İlişkileri Birimi Başkanı Daniel Fairclough’un, satın almanın ikinci çeyreğin sonuna kadar tamamlanacağından emin olduklarını dile getirdiği kaydediliyor. Aynı zamanda Metal Mekanik İşçiler Federasyonu’nun (Fiom) Ilva’nın satın alınmasına özellikle istihdamın azaltılması bakımından karşı çıktığı ve ileride Fiom’un itirazının satın almanın tamamlanmasına engel teşkil edebileceği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 15 Mayıs 2018 )

Nucor Arkansas’taki Sac Tesisinde Yeni Galvanizleme Hattı Kuracak

Nucor Corporation yönetim kurulu, şirketin büyümeye devam etmesi ve son kullanıcı pazarlarındaki çeşitli stratejik uygulamalarını artırması için Arkansas’taki sac tesisinde galvanizleme hattı inşa edilmesine onay verdi. Yıllık yaklaşık 500.000 ton üretim kapasitesine sahip olacak yeni galvanizleme hattı için 240 milyon $’lık yatırım yapılacak. Yeni hattın 2021 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi bekleniyor. Nucor, şimdilerde Nucor Steel Arkansas’ta 230 milyon $ değerinde bir soğuk haddeleme tesisi inşa ediyor. Şirket, sac faaliyetlerini genişletme girişiminin bir parçası olarak diğer çelik tesislerinde de ilave galvanizleme hatları kurmayı düşündüklerini belirtti. Nucor Steel Arkansas’ın başkan yardımcısı ve genel müdürü MaryEmily Slate, “Galvanizleme hattının kurulması, Nucor Steel Arkansas’ın ürün gamını çeşitlendirecek ve katma değerli müşterilere ve otomotiv sektörüne daha iyi hizmet vermemize olanak sağlayacak,” dedi ve kendilerini ABD’de büyüyen galvaniz piyasasında önde gelen bir tedarikçi olarak görmek istediklerini belirtti. ( SteelOrbis, 15 Mayıs 2018 )

Thyssenkrupp, Tata Steel ile Ortaklığına Yönelik Risk Görmüyor

Thyssenkrupp’un, Tata Steel’in Hollanda’daki işçileri ile henüz bir anlaşma sağlayamamasına rağmen firma ile planlanan ortaklığın bozulması riskinin bulunmadığını belirttiği kaydediliyor. Thyssenkrupp Finans Direktörü Guido Kerkhoff’un, anlaşmanın hala imzalanamamış olması ve Haziran ayına ertelenmesinin ardından böyle bir riskin mevcut olup olmadığı sorusuna cevaben endişe edecek bir durum olmadığını söylediği ifade ediliyor. ( SteelGuru, 16 Mayıs 2018 )

Rus MMK, Türkiye’deki Çelik Fabrikasının Açılışını Askıya Alacak

MMK Ekonomi Direktörü Andrey Yeremin, bugünkü telefon konferansında şu açıklamada bulundu: “(Türkiye’deki) şirkete personel alımına başlama kararıyla ilgili olarak, biz henüz start vermedik, Avrupa’daki durum açıklığa kavuşacağı ana kadar bekliyoruz. Ayrıca ABD’nin Avrupa ülkelerine karşı uygulamaya koyduğu gümrük vergileriyle ilgili belirsizliğin devam ettiğini görüyoruz. Yani durumun daha elverişli hale gelmesini bekleyeceğiz”. Şirketin, Türkiye’de üretimi başlatma kararını geçtiğimiz şubat ayında, ABD’nin çeliğe gümrük vergisi uygulamadan önce aldığını hatırlatan Yeremin, hâlihazırda Türkiye’nin de çeliğe vergi uygulamayı düşündüğünü belirterek, “Bu, Türkiye’deki MMK Metalürji adına olumlu bir gelişme olur” dedi. Daha önce MMK Metalürji fabrikasındaki üretimin temmuz ayında açılacağı açıklanmıştı. ( Sputnik News, 08 Mayıs 2018 )

İran’ın Yıllık Çelik İhracatı 8 milyon Tonu Aştı

İran’ın çelik ihracatının geçtiğimiz İran yılı boyunca (20 Mart 2018’de tamamlandı) oldukça büyük bir artış gösterdiği, söz konusu başarılı performansta yarı ürünün önemli rol oynadığı ancak önümüzdeki dönem için beklentilerin ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yenilemesi nedeniyle belirsiz olduğu bildiriliyor. Söz konusu dönemde, İran Çelik Üreticileri Derneği (ISPA) verilerine göre, İran’da yerleşik tesislerin çelik ihracatının yıllık % 53,4 artarak 8,49 milyon tona ulaştığı, kütük ve blum ihracatının ise ülkenin toplam yurtdışı sevkiyatlarının neredeyse % 50’sini oluşturarak yaklaşık 4 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği açıklanıyor. Kaydedilen başarılı sonuçlarda Çin’in Asya ve MENA bölgesindeki ihracatının zayıf olmasının olumlu piyasa koşullarının katkısı olduğu, İranlı slab tedarikçilerinin başlıca varış noktası olan Avrupa ve Güneydoğu Asya’ya toplam sevkiyatların %34’ünü oluşturarak 2,8 milyon ton slab satışı gerçekleştirdikleri belirtiliyor. Geçtiğimiz İran yılı boyunca, uzun ürün üreticilerinin özellikle filmaşin için küresel piyasadaki konumlarını güçlendirmeyi başardıkları ve satışların % 350 artışla 306.000 tona çıktığı, inşaat demiri sevkiyatlarının ise % 32,1 artarak 292.000 ton olduğu söz konusu yükselişin satış coğrafyasının genişlemesinden kaynaklandığı ve en büyük uzun ürün üreticisi konumunda olan Esfahan Steel Company’nin Avrupa pazarına girmeyi başardığı vurgulanıyor. Gelecekteki piyasa resminin henüz ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları yenileme niyetini göz önünde bulundurarak netleşmediğine değinildiği, bu durumun da yerel tesislerin küresel piyasada daha az faaliyet göstermesine neden olabileceği, aynı zamanda, İran'ın yurtdışı satışlarını azaltma planlarının bulunmadığı haber veriliyor. ( Metal Expert, 17 Mayıs 2018 )

Tata Steel’in Çelik Üretim Kapasitesi Bhushan Steel’in Satın Alınması ile Yılda 5,6 Milyon Ton Seviyesine Yükselecek

Yetkililerden Bhushan Steel’in satın alınması için onay alan Hintli üretici Tata Steel’in, yassı çelik kapasitesinin yılda 5,6 milyon ton seviyesine yükseleceği haber veriliyor. Satın almanın Tata’nın bağlı kuruluşu Bamnipal Steel’in gerçekleştireceği ve Tata Steel’in 1,6 milyar INR (23,3 milyar dolar) karşılığında Bhushan Steel’in % 72,65 hissesini satın alacağı belirtiliyor. Firmanın, Bhushan Steel’in, Hindistan’da bulunan Sahibabad, Odisha ve Khopoli çelik tesislerini içine alması ile üretim kapasitesinin 5,6 milyon tona ulaşacağı ifade ediliyor. Bhushan Steel’in, sıcak haddelenmiş sac (HRC), soğuk haddelenmiş sac (CRC), boyalı galvanizli sac ve boyalı sac üretimi yaptığı, buna ek olarak çelik boru, şerit ve kütük üretimi de gerçekleştirdiği aktarılıyor. Tata Steel’in, Mart ayının sonuna kadarki 12 aylık dönemde % 6,8 artışla 12,5 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdiği ve Tata Steel Group’un, ham çelik üretim kapasitesinin 27,5 milyon ton seviyesinde olduğu belirtiliyor. ( Metal Bulletin, 17 Mayıs 2018 )

Steel Dynamics, CSN’in Indiana Tesisini 400 Milyon $’a Satın Aldı

Steel Dynamics, Inc., Companhia Siderurgica Nacional, LLC’yi (Heartland), Brezilya merkezli Companhia Siderurgica Nacional’in (CSN) bağlı kuruluşu CSN Steel’den satın almak için anlaşma yaptığını açıkladı. Indiana, Terre Haute’de bulunan Heartland tesisi yüksek marjlı, yassı çelik ürünleri üretiyor. Steel Dynamics, Heartland’i 400 milyon $ karşılığında almak üzere anlaştı. Söz konusu satın alım ile birlikte Steel Dynamics’in yıllık yassı çelik sevkiyat kapasitesi 8,4 milyon mt’a, toplam sevkiyat kapasitesi ise 12,4 milyon mt’a çıkacak. Ayrıca şirketin katma değerli ürün portföyü de genişlemiş olacak. Heartland, yılda 1 milyon mt soğuk sac, 360.000 mt galvanizli üretme kapasitesine sahip. Heartland’in kapasite kullanımı düşük seyrederken, odak noktasının galvanizli ürünler olduğu bildirildi. Steel Dynamics’in geleceğe yönelik planları ise kapasite kullanımını artırmak ve yüksek kalite soğuk haddelenmiş ve galvanizli ürünler üretmek. ( SteelOrbis, 16 Mayıs 2018 )

Coşkunöz'den Tataristan'da Alkışlanacak Merkez

Bursa markası olan Coşkunöz, Tataristan’da rulo sac dilme işlemi gerçekleştiren MMK-Coşkunöz Alabuga Çelik Servis Merkezi düzenlenen tören ile hizmete girdi. Bölgede ilk ve tek olma özelliği taşıyan merkezin açılış törenine, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov'da katıldı. Tataristan Cumhuriyeti’nde faaliyet göstermek üzere Magnitogorsk Demir- Çelik Fabrikası ve Coşkunöz Alabuga firmalarının ortak projesi olarak kurulan MMK Coşkunöz Alabuga Çelik Servis Merkezi (ÇSM), resmi törenle açıldı. Bulunduğu bölgede ilk çelik servis hizmeti verecek olan merkezin açılışında, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Çelyabinsk Oblastı Valisi Boris Dubrovskiy, Magnitogorsk Demir-Çelik Fabrikası» AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Rashnikov, Coşkunöz Holding AŞ Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Koordinatör Ahmet Erdem Acay, Ford Sollers şirketi Başkanı ve Uygulayıcı Genel Müdürü Adil Şirinov, Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Aleksandr Morozov ve davetliler katıldı. Törende konuşan, Coşkunöz Holding Genel Koordinatörü Erdem Acay, Alabuga Ekonomik Bölgesi tarafından bir yıldan kısa sürede tamamlanan tesisin yapımında desteklerini esirgemeyen Tataristan hükümetine teşekkür etti. MMK-Coşkunoz - Alabuga'nın, iş fırsatlarını arttırmak ve yerel halkın yetkinliklerini geliştirmek, yönünde önemli katkılar sağlayacağını belirten Acay, “Bu merkez, presli sac parça imalatının yerelleştirilmesi, lojistik optimizasyonu, ihracat gibi fırsatlarla beraber; kaliteyi artırma ve sonrasında maliyetleri düşürmek suretiyle bölgeye birçok fayda getireceğine eminim" dedi. Magnitogorsk Demir-Çelik Fabrikası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Rashnikov ise MMK'nın ve Coşkunoz-Alabuga'nın güçlerini birleştirerek kurduğu bu tesisin sadece Tataristan'da değil ülke çapında da lider bir üretici haline geleceğine olan inancını belirtti. Yüksek kaliteli çelik sac-blanklar, otomobil kaporta parçaları üretimi için gerekli delik ve bükümlü sacları üretecek olan MMK-Coşkunöz Alabuga, özellikle Volga ve Ural Bölgeleri’nde bulunan Rus otomobil üreticilerine ve Rusya’da faaliyet gösteren yabancı otomobil imalatçılarına hizmet vermeyi hedefliyor. Yılda 41,5 bin ton kapasiteyle üretim yapacak olan ÇSM’nin potansiyel müşterileri arasında; Ford, KAMAZ, Kamaz-Daimler, ARNPO, Nissan, AVTOVAZ, GM-Avtovaz, UAZ, GAZ gibi firmalar yer alıyor. ( Hürriyet, 16 Mayıs 2018 )

Primetals Technologies Kardemir’e İki Yeni Gaz Arıtma Tesisi Tedarik Edecek

İngiltere merkezli tesis üreticisi Primetals Technologies, Kardemir’in 1 ve 2 No’lu sinter tesisi için iki yeni Meros gaz arıtma tesisi tedarik edeceğini ve aynı zamanda şirketin 3 No’lu sinter tesisindeki gaz arıtma tesisini yenileyeceğini duyurdu. Primetals tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu gaz arıtma tesisleri kükürt dioksit gazını %90’dan fazla azaltacak ve toz salımını da en aza indirecek. Yeni tesislerin bu yılın sonunda devreye alınması planlanıyor. Bu yatırım sayesinde, Karabük bölgesinde hava kalitesinin önemli ölçüde artırılacağı bildirildi. Primetals’in Meros sisteminde, ağır metalleri ve kükürt dioksit ve diğer asidik gazlar gibi zararlı ve tehlikeli organik bileşenleri etkili bir şekilde azaltan kükürt giderme maddeleri kullanılıyor. ( SteelOrbis, 17 Mayıs 2018 )

SMS NLMK Group’a Yeni Sürekli Slab Döküm Hattı Tedarik Edecek

Almanya merkezli tesis üreticisi SMS Group, Rus çelik üreticisi NLMK Group’un Lipetsk’teki 2 No’lu çelik tesisine yeni sürekli slab döküm hattı tedarik edeceğini duyurdu. Yeni hattın 2019 yılının aralık ayında üretime başlaması planlanıyor. SMS, yeni hattın, 1976 yılında tedarik ettiği iki bantlı döküm hattının yerine geçeceğini ve aynı yerde kurulacağını belirtti. Söz konusu hattın, maksimum verimlilik sağlaması ve slab kalitesinin artırılması için en son sürekli döküm teknolojisine sahip olacağı belirtildi. Yeni hat yıllık 2 milyon mt civarında üretim kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanacak. (SteelOrbis, 17 Mayıs 2018 )



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ