Çelik Sektöründe 2018 - 27. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 27. Haftanın Öne Çıkanları


DJJ: Çin’in Yakın Gelecekte Hurda İhracat Piyasasına Girmesi Beklenmiyor

David J. Joseph Company’nin (DJJ) pazarlama ve iletişimden sorumlu başkan yardımcısı David Hodory, American Metal Market (AMM) ve WSD’nin bu yıl 25-27 Haziran tarihleri arasında New York’ta gerçekleşen yıllık Steel Success Strategies konferansında yaptığı konuşmada mevcut hurda trendlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hodory, ikinci kalite hurda arzının yüksek talep ve genellikle yüksek fiyatlarla ilişkili olan yüksek hacimler nedeniyle esnek olduğunu belirtirken, birinci kalite hurda arzının esnek olmadığını ve mevcut hurda rezervinin tarihi çelik tüketiminin bir sonucu olduğunu ifade etti. Hodory, DRI ithalatı ve üretimi, pik demir ithalatı ve birinci kalite hurda ithalatındaki artışlar nedeniyle birinci kalite ve ikinci kalite hurda fiyatları arasındaki farkın azaldığını ve mevcut nihai ürün ile hurda fiyatları arasındaki farkın 2008’de kaydedilen en yüksek seviyeye yaklaşmasına rağmen hala altında seyrettiğini bildirdi. Hodory, ayrıca bu yıl hurda fiyatlarının daha düşük seyretmesinin yerel ve ihracat talebinin 2008 yılına kıyasla daha az olmasından kaynaklandığını belirtti. Küresel hurda piyasaları için ise, Hodory ikinci kalite hurda üretiminin kademeli olarak yukarı yönlü bir eğilim izlemesi beklenirken, toplam hurda üretim ve tüketimi arasındaki yakın korelasyonu gösteren 2050 yılına kadar Çin’deki hurda üretimine ilişkin tahminlerini paylaştı. Hodory, Çin’in yakın gelecekte hurda ihracat piyasalarına girmesini beklemediklerini belirtti. ( SteelOrbis, 28 Haziran 2018)

Dev Uçak Gemisi Geliyor

Türkiye'nin savunmada yerli ve milli atağına özel sektörden büyük destek geliyor. Savunma sanayisinde yerlilik oranını 2002'den bu yana yüzde 20'den 65'e çıkaran Türkiye, uçak gemisi yapmanın ilk adımı olan kuru havuz yatırımı için harekete geçti. Türkiye'nin önde gelen tersanelerinden İÇDAŞ'ın Çanakkale'deki tesislerinde yapılacak olan kuru havuz, 370 metre boyunda ve 70 metre eninde olacak. Yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırım bedeliyle başlayan havuz projesi bittiğinde Türkiye'nin en büyük uçak gemisinin yapılabilmesi için önemli bir aşamaya geçilmiş olacak. İÇDAŞ A.Ş. Genel Müdürü Bülend Engin, Türkiye'nin uçaktan füzeye kadar her alanda yaptığı milli savunma sanayisi atılımına uçak gemisi yapılabilecek kuru havuzla katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Boyu 370, Eni 70 Metre Olacak Engin, "Türkiye'nin milli savunma stratejisi anlayışı içinde İÇDAŞ tersanesinde uçak gemisi inşası için hazırlıklar yapılıyor. Hâlen yapılan gemiler var ama bu dünyanın en büyük uçak gemilerinden birini yapabilecek kapasitede olacak. Türkiye'de şu anda 370 metre boyunda ve 70 metre genişliğinde kuru havuz yok. Bunun inşasına başlandı. 2019 yılı yaz aylarında tamamlanması planlanan kuru havuzun bitmesiyle birlikte Türkiye'nin en büyük uçak gemisi İÇDAŞ tersanesinde inşa edilebilecek. Deniz içinde inşası devam eden uçak gemisi kuru havuzu, İÇDAŞ'ın kendi özkaynakları ve teknik imkânları ile yapılıyor. Maliyeti 50 milyon doları bulacak olan tesiste, Türkiye'nin en büyük talaşlı imalathanesi kurulacak. Uçak gemisi inşası ile yeni istihdam olanağı da ortaya çıkacak" dedi. Projenin Türkiye'nin önemli bir eksikliğini gidermek için düşünüldüğünü söyleyen Engin, "Bunu yapabilecek mühendise ve teknolojik altyapıya sahibiz. Bu yatırım daha şimdiden bin kişilik istihdam yaratacak" diye konuştu. Tesisin İÇDAŞ'ın Çanakkale'nin Biga ilçesindeki Değirmencik tesislerinde yapılacağını söyleyen Bülend Engin, ayrıca tersanede Türkiye'nin milli projesi olan Türk Yıldızı'na ilk kosterin de üretildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Tamamen Türk mühendislerin projesiyle ekonomik açıdan üst rekabet seviyesinde inşa edilen Türk Yıldızı kosterleri İÇDAŞ'ın kendi yüklerini taşımak için hizmete aldı. Genel kargo taşımacılık amaçlı 5.000 DWT Türk Yıldızı kosteri ticari seferlerini başarıyla sürdürüyor. 83,12 metre uzunluğunda, 15,80 metre genişliğinde ve 2 bin 930 gros tonluk Türk Yıldızı-1 kosterinden sonra 3 koster daha suya indirildi. Türk Yıldızı-1, Türk Yıldızı-2, Türk Yıldızı-3 Türk Yıldızı-4 kosterleri Türk koster filosunun gençleşmesine de ön ayak oldu." ( Sabah, 30 Haziran 2018 )

Alman ThyssenKrupp ve Tata Birleşti

Alman endüstri devlerinden ThyssenKrupp, çelik işini Hindistan şirketi Tata ile birleştirme kararı aldı ve anlaşmaya varıldığını duyurdu. Yürüyen merdivenlerden, otomobile pek çok alanda faaliyet gösteren iki şirketin çelik bölümlerini birleştirmesiyle Avrupa'nın en büyük 2. çelik üreticisi ortaya çıkacak ancak 4 bin kişinin işinden olacağı belirtiliyor. Yeni doğacak şirketle yılda 400 - 500 milyon euro tasarruf beklenirken, yıllık çelik üretiminin 21 milyon tona yükselmesi planlanıyor. Endüstriyel mühendislik ve çelik üretiminde dünyanın en büyüklerinden biri olan Almanya merkezli ThyssenKrupp, uzun süredir devam eden görüşmelerde Tata ile birleşme için anlaşmaya varıldığını belirtti. Birleşme ile Avrupa'nın en büyük 2. çelik üretici doğmuş olacak. Piyasada dengeleri bozan ucuz Çin çeliğiyle daha iyi rekabet etmeyi de amaçlayan birleşmeden doğan yeni şirketin adı "Thyssenkrupp Tata Steel" olarak belirlenirken merkezinin de Hollanda'ya taşınacağı açıklandı. Yüzde 50/50 ortaklıkla kurulan şirket 2006 yılında Arcelor ve Mittal birleşmesinden bu yana Avrupa çelik endüstrisinin en büyük hamlesi olarak görülüyor. AB ve diğer kurumların onayının ardından ThyssenKrupp ve Tata birleşmesi gerçekleşmiş olacak.

4 Bin Çalışan İşinden Olacak

Yeni şirkettin yılda 21 milyon ton üretimle 15 milyar euro civarında ciro yapması öngörülürken, birleşme sayesinde yılda 400 ila 500 milyon euro arasında bir tasarruf planlanıyor. Şirketin 34 ülkede toplam 48 bin çalışanla faaliyet göstermesi ancak 4 bin kişinin işinden olması bekleniyor. Bu kaybın iki şirket arasında eşit dağılacağı da gelen haberler arasında. Yürüyen merdivenlerden denizaltılara dek pek çok alana ürün tedarik eden ThyssenKrupp çalışanları birleşme planlarını bir süredir protesto ediyordu. ( HaberTürk, 02 Temmuz 2018 )

Avustralya Çıkışlı Demir Cevheri ve Koklaşabilir Kömürün Görünümü Olumsuz

Avustralya’nın Sanayi, İnovasyon ve Bilim Bakanlığı’nın demir cevheri ve koklaşabilir kömür görünümünü, daha yüksek arz ve yumuşayan talep nedeniyle aşağı çektiği bildiriliyor. Bakanlığa göre, 2018 yılında demir cevheri fiyatlarının, ortalama fob Avustralya 59,4 $/ton seviyesinde gerçekleşerek, Nisan ayındaki fob 61,8 $/ton tahmininin ve geçtiğimiz yılın ortalama fiyatı olan fob 65,5 $/tonun altında kalacağına dikkat çekiliyor. Demir cevheri fiyatının, ılımlı talep ve özellikle Brezilyalı Vale’nin S11D projesinin üretimi arttırmaya devam etmesi ile artan arz nedeniyle 2019 ve 2020 yıllarında düşmeye devam ederek sırasıyla fob 50 $/ton ve 49 $/tona gerilemesinin beklendiği kaydediliyor. Brezilya’nın haricinde Avustralya’nın da Rio Tinto’nun Pilbara faaliyetindeki üretim verimliliğinin artması ve Silvergrass demir cevheri madenini yakın zamanda devreye alması ile demir cevheri sevkiyatlarındaki artışa katkıda bulunacağı, böylece ülkenin demir cevheri ihracatının 2017 yılındaki 827 milyon tondan, bu yıl 860 milyon tona yükselmesinin ve 2020 yılında 891 milyon ton ile zirveye ulaşmasının beklendiği vurgulanıyor. Metalurjik kok ortalama fiyat tahmininin ise, 2018 yılı için fob 200.5 $/tondan fob 192,7 $/tona revize edildiği, aynı şekilde kömür fiyatlarının da önümüzdeki iki yıl içinde düşüşünü sürdürerek 2020 yılında fob 141,9 $/tona gerileyeceğinin öngörüldüğü aktarılıyor. (Metal Expert, 03 Temmuz 2018 )

Yıldız Demir Çelik HDG Üretimine Başladı

Yeni yassı mamul üreticisi Yıldız Demir Çelik’in, Kocaeli’nde yerleşik üretim tesisinde sıcak daldırma galvanizli sac üretimine başladığı haber veriliyor. Tesisin, yılda 400.000 ton HDG ve yılda 450.000 ton temper hadde kapasitesi olduğu belirtiliyor. Üretilen HDG’nin 0,20-3,00mm kalınlığında ve 700mm-1.300mm genişliğinde olacağı açıklanıyor. Yıldız Demir Çelik’in, boyalı sac (PPGI) üretimine Mart 2018’de başladığı ve firmanın yılda 1,5 milyon ton soğuk haddelenmiş sac üretimine Eylül 2018’de başlayacağı bildiriliyor. ( Metal Bulletin, 03 Temmuz 2018 )

HBIS, Sırbistan’daki Çelik Tesisine 2020 Yılına Kadar 150 Milyon € Yatırım Yapacak

Çinli Hebei Iron & Steel Group’un bağlı kuruluşu olan HBIS Group Serbia Iron & Steel’in, Sırbistan’daki çelik tesisi Zelezara Smederevo’ya 2020 yılına kadar 150 milyon € yatırım yapmayı planladığı bildiriliyor. Direktör Sihai Song’un, tesiste yeni ekipman alımlarına yönelik yatırımların olacağını, buna ek olarak HBIS’in sera gazı ve toz emisyonunu azaltmak için yatırımlar planladığını dile getirdiği kaydediliyor. Çinli firmanın şimdiye kadar Zelezara Smederevo’nun ekipmanlarının yenilenmesi için toplamda 158 milyon € yatırım yaptığı belirtiliyor. HBIS’in, Zelezara Smederevo tesisini, Sırbistan hükümetinin tesisi Temmuz 2016’da 46 milyon € karşılığında satmayı kabul etmesi ile satın aldığı hatırlatılıyor. ( SteelGuru, 04 Temmuz 2018 )

Gerdau Şili’deki Varlıklarının Satışını Gerçekleştirdi

Brezilyalı entegre çelik üreticisi Gerdau, Aza Participações SpA’nın %100’ünü Şilili yatırımcılara sattığını açıkladı. Şili’nin rekabet kurumu National Economic Prosecutor's Office (FNE) ilk olarak 2017 yılının ekim ayında açıklanan satış anlaşmasını mayıs sonunda onayladı. Gerdau, Aza Participações SpA’nın %100’ünü, tüm yerel bağlı kuruluşları Gerdau AZA SA, Aceros COX SA, Armacero – Matco SA ve Salomon Sack SA ile birlikte, Şilili yatırımcılar Ingeniería e Inversiones Limitada, Inversiones Reyosan SpA, Los Andes S.A. de Inversiones ve Matco Cables SpA’ya sattı. Şili’deki varlıkların satışı, Gerdau’nun Şilili yatırım kolu olan Gerdau Chile Inversiones Limitada tarafından gerçekleştirildi. Gerdau’nun Şili’deki varlıkları arasında dağıtım tesislerinin yanı sıra yıllık toplam 520.000 mt kapasitesine sahip üç uzun çelik tesisi yer alıyordu. ( SteelOrbis, 04 Temmuz 2018 )

Çemtaş Boy Kesim Makası Yatırımını Devreye Aldı

Bursa merkezli çelik üreticisi Çemtaş Çelik Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş (Çemtaş), haddehanesinde başlattığı boy kesim makası ve taşlı testere yatırımlarını devreye aldığını duyurdu. Şirket, otomatik istifleme ve paketleme sistemi yatırımını ise bu yılın sonuna kadar test çalışmalarına başlayarak devreye almayı planladığını açıkladı. Çemtaş, 28 Mart 2017 tarihinde, genelde yan sanayi vasıtasıyla yurt içi ve yurt dışı otomotiv ve makine ana sanayilerine yönelik vasıflı çelik üretimi yapılan tesislerinde yeni teknolojiyi yakalamak ve otomasyona geçebilmek amacıyla, söz konusu yatırımlar için İngiltere merkezli tesis üreticisi Primetals Technologies ile toplam 1,9 milyon € değerinde anlaşma imzalamıştı. ( SteelOrbis, 04 Temmuz 2018 )

IREPAS: Küresel Uzun Çelik Piyasası Korumacılıktan Gittikçe Daha Fazla Etkileniyor, Talep İyi

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği'nin (IREPAS) yayımladığı kısa vadeli görünüm raporunda, küresel uzun çelik ürünleri piyasasının korumacılığın etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiği ifade ediliyor. Kanada, geçtiğimiz 12 ay içinde üçüncü kez ithalata yönelik soruşturma başlatırken, AB’nin korunma önlemi soruşturması sonucunda geçtiğimiz üç yılda kaydedilen ithalat hacmi ortalamasına göre kota belirlemesi bekleniyor.

Talebin küresel çapta genel olarak yüksek seviyelerde seyrettiği ise olumlu bir gelişme olarak aktarılıyor. 2018 yılında şimdiye kadar kaydedilen çelik üretiminin, güçlü talep nedeniyle 2017’ye oranla %7 arttığı gözlendi. Tedarik zincirinde stokların azalmasının fiyatlarda değişimlere neden olduğu bildirilirken, vergi, politikalar veya seçimler gibi belirsizlikler olduğunda, talebin ertelendiği ya da para birimleri üzerinde etkileri olduğu ifade ediliyor. Belirsizlikler nedeniyle alıcılar temkinli, üreticiler fiyat artırıyor IREPAS raporunda, hem siyasi hem ekonomik birçok belirsizlik nedeniyle dünya genelinde çoğu yatırımcının karar değiştirmesiyle birlikte senaryonun gittikçe kötüleştiğine dikkat çekildi. Alıcılar temkinli davranıp, fiyatlarda yumuşama beklerken, üreticiler ise fiyat artışları açıklıyor.

Avrupalı üreticiler fiyat artırabiliyor ama hurda fiyatlarında artış görülecek Mevcut avro-dolar kurundan dolayı AB piyasasına ithalat girişi neredeyse imkansız hale geldiği için Avrupalı üreticiler fiyat artışı yapma fırsatı buldu. Ancak, mevcut kur, avro cinsinden hurda fiyatlarında artışa neden olacak ve üreticileri olumsuz etkileyecek. Türkiye piyasası seçim sonrası hala belirsizliğini koruyor Türkiye piyasasının 24 Haziran seçimlerine tepkisi hala büyük bir soru işareti.

IREPAS’a göre, ABD’ye satışların tekrar başlamasıyla birlikte ihracatçıların durumu iyi gözükse de Türkiye’nin inşaat demiri ihracatının düşüşünü sürdürmesi büyük sürpriz oldu. Öte yandan, Türkiye’nin kütük ithalatının yılın ilk dört ayında iki katına çıktığı ve kütüğün piyasada aranan bir ürün olmaya devam edeceği bildiriliyor. ABD’li üreticilerin fiyat artışlarını durdurmasıyla ithalatçıların ABD’de rekabeti zorlaştı Çoğu ülkeye yönelik %25 vergi uygulanmasıyla ABD piyasasında ithalatçıların rekabet etmesi daha da zorlaştı. ABD’li üreticilerin hükümetin tepkisinden kaçınmak için inşaat demiri başta olmak üzere, fiyat artışlarını durdurmasıyla ithalatçılar için durum iyice zorlaştı. Temmuz ayının başlangıcı itibarıyla, ABD yerel inşaat demiri ve filmaşin satış fiyatlarının ithal fiyatlardan daha düşük olduğu gözleniyor. Kanada’nın yanı sıra AB’den de gelen korunma önlemi tehditleri de ciddi bir endişe kaynağı.

Gelişmekte olan piyasalar iyi performans göstermeye devam ediyor

Gelişmekte olan piyasalar, güçlenen ABD dolarına rağmen iyi performans göstermeye devam ediyor. Bununla birlikte, Çin’in üretimindeki artış endişe yaratmayı sürdürüyor. Çin’in çelik tüketimi bu yıl daha da iyi, üretimdeki artış endişe verici Çin’de çelik tüketimin bu yıl çok daha iyi olduğu görülüyor. Çin’de 2016 yılında 45 milyon mt, 2017 yılında yine 45 milyon mt, bu yıl ise 30 milyon mt kapasitenin kapatıldığı bildiriliyor. Bu kapasite kapatmalarının çoğunlukla kayıt dışı faaliyet gösteren indüksiyon fırınlarında gerçekleştiği, yani bu kapasitelerin atıl durumda olan kapasiteler değil, reel çelik üretimindeki kesintiler olduğu ifade edildi. Bu şartlar altında Çin’in çelik üretimindeki büyük artışlara anlam vermek oldukça güç. IREPAS raporuna göre, kapatılan kapasite şu anki üretim seviyesine eklendiğinde, yıllık neredeyse 1 milyar mt çelik üretimine denk geliyor. Açıklanan tüketim ve stok seviyeleri de anlaşılması güç rakamlar ortaya çıkarıyor. Çin’in olası etkisi ihracat kapılarının kapanmasıyla sınırlandı

IREPAS, Çin’in çelik ihracatının kış aylarında görülen düşük seviyelere göre yükselmesine rağmen, çoğu piyasada ihracat kapılarının kapanması yüzünden Çin’in eskiden sahip olduğu etkiyi gösteremeyeceği konusunda emin.

Uzun çelik piyasası belirsizliklere rağmen çoğunlukla istikrarlı

Mevcut durumda, küresel uzun çelik piyasasında talebin iyi durumda olduğu, arzın da üreticilerin pozitif marjlar elde etmesine olanak sağlayacak düzeyde olduğu gözleniyor. Ticari önlemler nedeniyle tüccarların daha fazla iş yapabilecek olmasının da diğer bir pozitif gelişme olduğu belirtiliyor. Piyasada makul ve adil bir rekabet ortamı olduğu ve piyasanın çoğunlukla istikrarlı gözüktüğü, ancak devam eden belirsizliklere bağlı olarak bazı endişelerin bulunduğu ifade ediliyor. Artan petrol fiyatları maliyetleri yukarı çekti Artan petrol fiyatları, özellikle çelik üretiminde kullanılan işlenmemiş hammadde tedariki açısından maliyetleri yukarı çekti. Talepte artış beklenmesi nedeniyle petrol fiyatlarına yönelik görünüm yukarı yönlüyken, hurda fiyatlarının istikrara kavuştuğu tahmin ediliyor.

Önümüzdeki çeyrek görünüm tatmin edici, Çin’in ihracatının izlenmesi gerek

IREPAS raporunda, Çin’in durumu ve korunma önlemlerine ilişkin durum netleştiği sürece arz talep dengesinin korunması beklenirken, önümüzdeki çeyrek için görünümün çoğunlukla tatmin edici olduğu ifade ediliyor. Görünüm pozitif de olsa, IREPAS, üretimdeki artış ve talepteki olası düşüş yılın ikinci yarısında ihracat piyasalarında agresif hareketlere yol açabileceği için Çin’den yapılacak ihracatın izlenmesi gerektiği konusunda uyardı. Korunma önlemi soruşturmalarının sonuçları hayati önem taşıyor Temmuz ayında açıklanması beklenen ve uzun vadede negatif etkisi olabilecek korunma önlemi soruşturmalarının sonuçları, piyasadaki başlıca tehdidi oluşturuyor. (SteelOrbis, 06 Temmuz 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ