Çelik Sektöründe 2018 - 30. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 30. Haftanın Öne Çıkanları


ArcelorMittal Ilva’nın Satın Alımı İçin Yeni Şartları Kabul Etti

Küresel çelik devi ArcelorMittal, Avrupa’nın en büyük çelik tesisinin alımını kolaylaştırmak için satın alım işlemine yönelik İtalyan yetkililer tarafından belirlenen yeni şartları kabul ettiğini belirtti.

ArcelorMittal yaptığı açıklamada, Ilva’nın özel heyetine Güney İtalya’daki Taranto merkezli tesisin satın alım planları çerçevesindeki tüm taahhüt taleplerini kabul ettiklerini bildirdi. Şirket, bu taahhütlerin, İtalya hükümetine ve diğer yerli ve yabancı hissedarlara şirketin Ilva’nın yönetiminden sorumlu olma konusundaki kararlılığını göstereceğinden emin olduklarını belirtti. ArcelorMittal, satın alım işlemini bir an önce gerçekleştirebilmek için devletin de desteğiyle önümüzdeki günlerde sendikalarla anlaşmayı karara bağlayacaklarına inanıyor. Şirketin Ilva’nın çalışanlarını, tedarikçilerini müşterilerini teminat altına alarak geleceğini sürdürülebilir kılmak ve aynı zamanda çevrenin korunması ve yerel halkın refahı için mümkün olan en kısa zamanda devir planını uygulamaya istekli olduğu belirtildi.

ArcelorMittal kabul ettiği yeni şartlarla ilgili herhangi bir detay vermedi ancak bunların çoğunlukla çevresel önlemler ve istihdam ile ilgili olduğu tahmin ediliyor. (SteelOrbis, 25 Temmuz 2018 )

Bakan Varank'tan Çelik Üreticilerine Tam Destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çelik satışına yönelik ek vergilerin getirildiği bir dönemde sektör temsilcilerini yalnız bırakmayacaklarını belirtti.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Fuat Tosyalı ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hasan Çolakoğlu ile İÇDAŞ, Erdemir Demir Çelik AŞ, İskenderun Demir Çelik AŞ, HABAŞ ve Kaptan Demir Çelik End. ve Ticaret AŞ'nin de aralarında olduğu firmaların yetkilileri, Bakan Varank'ı ziyaret ederek görevinin hayırlı olmasını diledi.

Çelik sektörünün öncelikli sorunlarının ele alındığı ziyarette, özellikle ABD ve Avrupa Birliği'nin son dönemde aldığı korumacı tedbirler gündeme geldi.

"Bu savaşta sizi yalnız bırakmayacağız"

Bakan Varank, dünya genelinde yaşanan ticaret savaşlarına dikkati çekerek, "Çelik satışına yönelik ek vergilerin getirildiği bir dönemde sektör temsilcilerini yalnız bırakmayacağız." ifadesini kullandı.
Toplantıda ayrıca, cari açık üzerinde olumlu katkısı olan çelik sektörünün yeni dönem stratejisi masaya yatırılırken, bu konuda Bakanlığın sağlayacağı katkılar istişare edildi.

Varank, görüşmesine ilişkin Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Türk çelik sanayisinin geçen yılı 37,5 milyon ton ham çelik üretimi ve 13,4 milyar dolar ihracatla kapattığını bildirdi.

Bakan Varank, şunları kaydetti:

"Ülkemizi dünyanın ilk 5 ihracatçısından biri yapmak için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Çelik sektöründe dünyaya örnek olarak gösterilebilecek baca tozundan çinko üretmek de dahil, atıklarını girdi ve ürün olarak kullanabilen tamamen çevre dostu ve verimli üretim tesislerimizin sayılarını artıracağız." ( Dünya/STAR/Sabah, 26 Temmuz 2018 )

İtalya hükümeti ArcelorMittal’in Kazandığı Ilva İhalesine İnceleme Başlattı

İtalya hükümeti ArcelorMittal’in Ilva’yı devralma planına yönelik resmi bir inceleme başlattı ve usulsüzlük tespit edilmesi halinde anlaşmayı feshedebilir.

Çelik devi ArcelorMittal geçen yıl özel idare kontrolündeki Avrupa’nın en büyük çelik tesisi Ilva’yı satın almak için anlaşma yapmıştı ve 1 Temmuz tarihi itibarıyla işin sorumluluğunu üstlenmişti.

Ancak, yeni hükümet İtalya Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Kurumundan önceki hükümet tarafından düzenlenen ve ArcelorMittal’in anlaşma imzalamasına yol açan ihaleyi incelemesini talep etti.

Bakan Di Maio, “Önemli kritik konular ortaya çıktıktan sonra olayları soruşturmak görevimiz,” dedi ve incelemenin 30 gün süreceğini belirterek, ihalenin olası iptalini hedefleyen bir idari yargılama başlatmak için şartların bulunduğuna inandıklarını ifade etti.

Aynı zamanda, Di Maio ArcelorMittal yetkilileri ile Ilva için yenilenmiş tekliflerini müzakere etmek için 25 Temmuz tarihinde görüşeceğini belirtti.

Önceki Endüstri Bakanı Carlo Calenda tüm süreci onaylayan eyalet denetleme ofisi tarafından verilen raporları işaret ederek 2017 yılında yapılan ihalenin kusurlu olduğuna dair iddiaları reddetti.

ArcelorMittal, Ilva’nın satın alımı için İtalyan yetkililerin belirlediği yeni şartları kabul edeceğini açıkladı ancak konuyla ilgili daha fazla detay vermedi. ( SteelOrbis, 25 Temmuz 2018 )

Steel İtalyan Çelik Üreticisi Aferpi’nin Yeni Sahibi Oldu

17 Mayıs’ta satış anlaşmasını imzalayan Cezayirli grup Cevital ve Hint JSW Steel, 24 Temmuz’da İtalyan çelik üreticisi Aferpi’nin hisselerinin tamamının Cevital’den JSW Steel’e aktarılmasını sağlayan anlaşmayı imzaladı.

JSW Steel, Aferpi’yi 55 milyon €’ya satın almıştı. Aferpi, ray, filmaşin ve çubuk gibi vasıflı uzun çelik üretimi ve dağıtımı yapıyor. Şirketin Piombino’da ray tesisi, Çubuk tesisi, filmaşin tesisi ve kendine ait limandan oluşan bir üretim kompleksi bulunuyor.

JSW Steel, satın alımın şirkete İtalya’da varlığını güçlendirme ve Avrupa vasıflı uzun çelik piyasasına erişim imkanı vereceğini ifade ederken, ayrıca Avrupa piyasasındaki diğer fırsatlar için de başlangıç olacağını belirtti. Piombino tesisindeki limanın JSW’nin Hindistan’daki üretim tesisiyle lojistik anlamda entegrasyona olanak tanıyacağı, bu sayede Hindistan’dan maliyet açısından uygun kütük ve blum tedarik edilebileceği aktarıldı. JSW Steel’in çevre dostu ve maliyet açısından rekabetçi hurda/DRI bazlı elektrik ark ocağı kurma planları bulunuyor.

JSW Steel, tesise toplamda 1 milyar € yatırım yapmayı planlıyor. 2024-25 yıllarına kadar tesisin 2,4 milyon mt’u rulo olmak üzere 3 milyon mt çelik üretimine ulaşması bekleniyor. (SteelOrbis, 25 Temmuz 2018 )

AB’nin Çelik Boru Üretiminin, 2018 Yılında % 0,7, 2019 Yılında ise % 0,5 Büyüyeceği Öngörülüyor

Avrupa Çelik Derneği'nin (EUROFER) Avrupa Ekonomik ve Çelik Piyasası Görünümü 2018-2019/2018 Üçüncü Çeyrek Raporu'na göre, 2018 yılının ilk çeyreğinde AB’nin çelik boru sanayiinde üretim, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla % 0,1 oranında azaldı. Üretimdeki artış, 2017 yılında AB’li üreticilerin siparişlerini destekleyen büyük ölçekli boru hattı projelerinden kaynaklı geçici talebin zayıflaması nedeniyle durdu.

Rapora göre, uluslararası boru hattı projelerinden kaynaklı talebin azalması ile AB çelik boru sektörü, mevcut durumda daha çok diğer çelik boru segmentlerine dayanıyor. EUROFER’in raporuna göre, 2018 ve 2019 yıllarında AB’nin çelik boru üretiminin hafif bir artış göstermesi bekleniyor. AB’nin çelik boru üretiminin 2018 yılında % 0,7, 2019 yılında ise % 0,5 oranında artacağı tahmin ediliyor. ( TÇÜD, 27 Temmuz 2018 )

Çelikte Çin'in Rakiplerine Gün Doğdu

Çin-ABD ticaret savaşında pazar payı kapmak isteyen ülkeler için Güneydoğu Asya'da fırsat doğdu. Çin'de hurda çelik kaçakçılığının önüne geçilmesi için sıkılaştırılan denetimler çelik ihracatına olumsuz yansımaya başladı. Aralarında Çinli çelik devlerinin de bulunduğu birçok çelik ihracatçısının sevkıyatlarında denetimler nedeniyle iptaller ya da aksamalar yaşanıyor. Çin çeliğinden doğan boşluğu doldurmak için Filipinler, Güney Kore gibi ülkelerin alım için Rusya ve Orta Doğu ülkelerine yöneldiği belirtiliyor. Bu durumun, Asya pazarında Türkiye'nin rekabet avantajını korumasına da yardımcı olacağı ifade ediliyor.

Yeni fırsat kapısı Asya'da açıldı

ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yüzde 25 ve 10 ek gümrük vergisi açıklaması çelik piyasasında yeni bir pay kapma savaşına yol açtı. Çelik üreticileri, ABD pazarında Çin çeliğinden doğabilecek boşluğu doldurmaya çalışırken bir başka fırsat da Asya pazarında ortaya çıkıyor. Çin'in yıllardır eleştirilen çelikte yüklü vergi iadelerinden kaynaklanan yolsuzlukları ve kaçakçılıklara yönelik denetimlere sıkılaştırılıyor. Aralarında Çinli çelik devlerinin de bulunduğu birçok çelik ihracatçısının sevkiyatlarında denetimler nedeniyle iptaller ya da aksamalar yaşanıyor. İptallerin sayısında 1 Ağustos'tan sonra artış meydana gelebileceği belirtiliyor. Çünkü gemilerin şu an sevkiyat formunda yanıtlaması gereken soru sayısı 40 iken, söz konusu tarihten itibaren 100'ün üzerinde kriteri yerine getirmeleri gerekecek. Sektör yetkilileri, Çin'den doğan boşluğu kapatmak için Filipinler, Güney Kore gibi ülkelerin alım için Rusya ve Orta Doğu'daki ülkelere yönelmeye başladığını aktarıyor. Vietnam'ın da ABD'nin Çin çeliğine koyduğu gümrük vergilerinden kaçınmak için Çin çeliği ithalatını durmayı planladığı belirtiyor.

2,8 milyar dolar vergi iadesi ödedi

Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin denizaşırı piyasalara yüksek kalite çelik satan ihracatçıya büyük vergi kolaylıkları getiriyor ve milyarlarca dolarlık vergi iadesi ödüyordu. Devlet desteği alan Çin çeliğinin dünyayı istila etmesi birçok ülkenin tepkisini çekiyordu. Ancak bu sistem kötüye kullanıldı. Çin'de çok sayıda şirket yüklü vergi iadelerinden faydalanmak amacıyla düşük kaliteli ürünleri bile yüksek kalite etiketiyle yurtdışına satıyor. Bazı ihracatçılar kromiyum gibi elementlerin çok az eklendiği ürünleri içine bile yüzde 5-13 aralığında vergi iadesi talebinde bulundu. Alaşım çelik ihracat hacmine göre yapılan hesaplamalara göre Pekin yönetimi 2017'de 2,8 milyar dolarlık vergi iadesi gerçekleştirdi. Bunun üzerine Çin son birkaç yıldır çelik ihracatına yönelik denetimlerini artırıyor. Bu da özellikle alaşım çelik ihracatında gerilemeye yol açıyor. 2015 yılında 112,4 milyon ton olan Çin'in çelik ihracatı geçtiğimiz yıl 75,4 milyon tona indi. Ağustosta denetimlerin daha da sıkılaştırılmasıyla ülkenin bu yıl canlanmaya başlayan çelik satışlarının yeniden baskı altına girebileceği belirtiliyor. Özellikle filmaşin, çelik lehva ve çelik şerit ürünlerinin denetimlerden etkileneceği belirtiliyor.

Tosyalı: Türkiye için yeni pazar açılabilir

İhracatta herhangi bir sorunun olmadığını, her şeyin yolunda gittiğini belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye'nin girdiği pazarlarda Çin'in 2 yıldır olmadığını söyledi. Çin'in kendi pazarlarına çekildiğini, buralarda sorun yaşamak istemediğini kaydeden Tosyalı, "O yüzden çok hassas davranıyorlar. Denetimler yüzünden Çin yakın çevresine mal gönderemiyor. Çin mal çıkartamazsa Körfez pazarı açılabilir bizim için. Çin'in mal gönderemediği yerlerden bize talep olabilir" diye konuştu. ( Dünya, 27 Temmuz 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ