Çelik Sektöründe 2018 - 37. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 37. Haftanın Öne Çıkanları


OECD: 2017 Yılında Gerçekleşen Çelik Kapasitesi Azaltımlarının Etkisi Sınırlı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Pazartesi günü yayımladığı rapora göre, küresel ham çelik üretim kapasitesinin 2017 yılında 2,25 milyar tona gerileyerek iki yıl üst üste azalış gösterdiği, ancak söz konusu azalışın artan küresel kapasite fazlalığına kıyasla hala yetersiz kaldığı bildiriliyor. Söz konusu rapora göre, geçtiğimiz yıl küresel ham çelik kapasitesinin 2016 yılındaki 2,28 milyar tondan 2,25 milyar tona gerilediği belirtiliyor. 2017 yılında çelik üretiminde küresel kapasite kullanım oranının, 2016 yılındaki % 71,3’den % 75,1’e yükseldiği ve küresel çelik kapasitesi ve gerçekleşen çelik üretimi arasındaki farkın yılda 561 milyon ton civarına gerilediği ifade ediliyor. OECD’nin küresel çelik kapasite fazlalığı üzerine yayımladığı raporda, dünya çapında çeşitli yatırım projelerinin devreye alınmaya devam edildiğini ve daha fazla kapasite kapatılmadığı takdirde, küresel çelik üretim kapasitesinin 2018-2020 yılları arasında % 2,3 oranında artabileceğinin altının çizildiği kaydediliyor. OECD’nin, toplamda yılda 52 milyon ton civarında çelik kapasitesinin kurulmakta olduğu ve söz konusu kapasitenin 2018-2020 döneminde devreye alınabileceğini, buna ek olarak 39 milyon ton çelik kapasitesinin ise planlama aşamasında olduğu ve aynı dönemde devreye alınmasının mümkün olabileceğini belirttiği aktarılıyor. Buna göre 2018-2020 döneminde en büyük kapasite artışlarının Orta Doğu ve Asya’da görüleceği belirtiliyor. Söz konusu dönemde Orta Doğu’da ilave 23 milyon ton/yıl kapasitenin devreye alınacağı, Asya’da 18,70 milyon ton kapasitenin kurulmasının beklendiği ve Afrika’da aynı dönemde 5,90 milyon ton kapasite kurulumunun gerçekleşeceği aktarılıyor. Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel) Nisan ayında yayımladığı son Kısa Vade Görünüm Raporu’nda bu yıl küresel nihai mamul talebinin % 1,8 oranında artış göstererek 1,6 milyar tona yükselmesinin beklendiği ve küresel çelik talebindeki artışın 2019 yılında yavaşlayarak sadece % 0,7 oranında artışla 1,63 milyar ton seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiği bildiriliyor. Son olarak OECD’nin artan korumacılığı, ABD’nin değişen politikalarını, AB’de seçimden kaynaklanan belirsizlikleri ve Çin ekonomisindeki yavaşlamayı kısa vadede risk olarak gördüğü; uzun vadede ise kapasite fazlalığı ve pek çok çelik firmasının hala kırılgan olan mali durumlarını risk olarak tanımladığı vurgulanıyor. ( Metal Bulletin, 12 Eylül 2018 )

Anyang’daki 11 Çelik Üreticisi 2020 Yılına Kadar Birleşerek Dört Şirket Oluşturacak

Çin’in Henan eyaletine bağlı Anyang şehri belediyesi, 2020 yılına kadar Anyang’daki 11 çelik üreticisinin birleşerek dört şirket haline geleceğini açıkladı. Bununla birlikte, Anyang’daki çelik sektörünün, hammadde tedariki ve demir izabesinden haddeleme ve derin işlemeye kadar tam bir endüstriyel zincir oluşturacağı bildirildi. Bu kapsamda, 2020 yılının sonuna kadar yerel çelik sektörünün yıllık faaliyet gelirinin 150 milyar RMB’ye (22 milyar $) ulaşması bekleniyor. (SteelOrbis, 11 Eylül 2018 )

ArcelorMittal Essar Steel’i Almak İçin Sunduğu Teklifi Yükseltti

Küresel çelik devi ArcelorMittal, iflas sürecinde olan Hint çelik üreticisi Essar Steel’i satın almak için yeni teklif sunduğunu duyurdu. Buna göre, şirket, 305 milyar INR civarındaki eski teklifini 420 milyar INR (5,8 milyar $) seviyesine çıkardı. ArcelorMittal, Essar Steel sayesinde Hindistan’ın çelik sektörüne girme fırsatı yakalayacağını ve Essar Steel’in, faaliyetlerine stratejik değer katacağını ifade etti. (SteelOrbis, 11 Eylül 2018 )

Bekaert Kosta Rika’daki Çelik Tel Tesisini Kapatıyor

Dünyanın en büyük çelik kord ve tel üreticilerinden olan Kortrijk, Belçika merkezli Bekaert, Kosta Rika, Orotina’daki Dramix® çelik tel faaliyetlerini durdurmaya ve ilgili bağlı kuruluşu olan Bekaert Costa Rica SA'yı kapatmaya karar verdiğini duyurdu. Bekaert, yüksek maliyet yapısının ve hizmet verdiği Latin Amerika inşaat piyasasında artan rekabetçi fiyat baskısının, tesisin finansal performansını artık sürdürülebilir olmayan bir seviyeye kadar etkilediğini belirtti. Son yıllarda tesisi karlı hale getirmek için uygulanan tedbirlerin ise başarılı olmadığı bildirildi. Latin Amerika çelik tel piyasalarındaki konumunu korumak için başka bir seçenek görmediğini söyleyen Bekaert, diğer ülkelerdeki tesislerinde üretilen Dramix® çelik telleri bölgedeki müşterilere tedarik etmeye devam edeceğini açıkladı. ( SteelOrbis, 13 Eylül 2018 )

Güney Koreli Çelik Üreticileri, Avrupa’dan Kota Muafiyeti İstiyor

Güney Kore heyetinin, koruyucu önlem kapsamında uygulanan kotalardan muaf tutulma olasılığını görüşmek için Brüksel’e geldiği haber veriliyor. Güney Koreli üreticilerin, Avrupa’ya genel olarak yüksek katma değerli yassı ürün tedarik etmesi bakımından, önlemler nedeniyle yerli otomobil ve ev aletleri üreticileri için maliyetlerin artabileceğinin öne sürüldüğü belirtiliyor. Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı’nın, Avrupa Komisyonu’nun 23 çelik ürün türüne getirilen kotanın aşılması halinde uygulanan % 25 oranındaki vergiye itiraz ettiği, buna ek olarak POSCO ve Hyundai Steel temsilcilerinin de görüşmeye katıldığı kaydediliyor. Heyetin, söz konusu koruyucu önlemlerin, Güney Kore’nin AB’ye çelik ihracatının kayda değer seviyede artış göstermemesi ve yerli üreticileri olumsuz etkilememesi bakımından DTÖ’nün gerekliliklerine aykırı olduğunu öne sürdüğü ifade ediliyor. Bakanlığın verilerine göre AB’ye yönelik ihracatın 2017 yılında sadece % 3 artışla 3 milyon ton seviyesinde kaydedildiği bildiriliyor. Güney Koreli çelik üreticilerinin, söz konusu koruyucu önlemlerden ülkeden bölgeye sevkiyat döneminin diğer ülkelerden daha uzun olması bakımından olumsuz yönde etkilenebilecekleri öne sürülüyor. Avrupa Çelik Derneği’ne (Eurofer) göre Güney Kore’nin Avrupa’ya ilk yarıda toplam yassı ürün ihracatının, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla % 1,2 oranında daha düşük olan 1,48 milyon ton olarak gerçekleştiği ve ilk yarıda Güney Kore’nin bölgeye yönelik kaplamalı ürün satışlarını yükseltmeyi denediği, kaplamalı ürünlerin AB’ye yönelik toplam ihracattan % 40 pay alırken, HRC ve levha ihracatının azaldığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 14 Eylül 2018 )

Hint Hükümeti İkincil Çelik Sektörüne Destek Vermenin Önemine Dikkat Çekti

Hindistan Çelik Bakanlığı, son zamanlarda hükümetin ikincil çelik sektöründe faaliyet gösteren üreticileri teşvik etmek ve verimliliklerini artırmak amacıyla bazı adımlar attığını ve bu konuda girişimlerde bulunmaya devam edeceğini bildirdi. Yapılan açıklamada, ikincil çelik sektörünün istihdam ve çelik tedarikinde kırsal bölgelere ulaşma, daha az sermaye ve arazi yükümlülüğü ve özel ürün üretebilme kabiliyeti açısından birçok avantaja sahip olduğu belirtildi. İkincil çelik sektörü yıllık 1 milyon mt’dan daha az üretim kapasitesiyle sünger demir birimleri, yeniden haddeleme, soğuk haddeleme, galvanizleme tesisleri, tel çekme birimleri ve teneke levha üreticilerini kapsıyor. Hindistan’ın çelik sektörü ülkenin GSYİH’sına yaklaşık %2 katkı sağlıyor ve hükümetin çelik üretim kapasitesini 2030 yılına kadar 300 milyon mt’a çıkarma hedefine ulaşmasında küçük işletmeler vazgeçilmez bir unsur olarak görülüyor. ( SteelOrbis, 14 Eylül 2018 )

Severstal Çelik Rüzgâr Türbini Kulesi Üretimine Yönelik Ortaklık Kuruyor

Rus çelik üreticisi Severstal, rüzgâr enerjisi santralleri için çelik rüzgâr türbini kulesi üretimine yönelik ortaklık kurmak için Rus enerji şirketi Rusnano ve İspanyol şirket Windar Renovables ile anlaşma imzaladığını duyurdu. Söz konusu ortaklığın Rusya’nın Rostov bölgesinde faaliyete geçeceği belirtildi. Proje için ilk aşamada yapılacak yatırım ise 750 milyon RUB (11 milyon $) seviyesinde yer alıyor. Windar Renovables ortaklıkta %51 hisseye, Rusnano ve Severstal ise %24,5’er hisseye sahip olacak. Severstal, kulelerin üretimi için gerekli olan çelik levhayı da rekabetçi şartlarda tedarik edeceğini açıkladı. ( SteelOrbis, 14 Eylül 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ