Çelik Sektöründe 2018 - 39. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 39. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Kapasite Fazlalığı Üzerine Global Forum, Teşvikleri Hedef Alma ve Kapasiteyi Daha Fazla Azaltma Konusunda Anlaşma Sağladı

Avrupa Komisyonu’nun 21 Eylül tarihinde yaptığı açıklamada Çelik Kapasite Fazlalığı Üzerine Global Forum’un, gerekli olduğunda çelik üretim kapasitesini daha fazla azaltma ve kapasite fazlalığına neden olan teşvikleri ortadan kaldırma konusunda anlaşma sağladığını belirttiği haber veriliyor. G20 ülkeleri ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nden (OECD) oluşan söz konusu forumun en son toplantısını 17-20 Eylül tarihlerinde Paris’te düzenlediği belirtiliyor. Avrupa Komisyonu Ticaret Komiseri Cecilia Malmström’un, küresel kapasite fazlalığı sorununun, ticaret ilişkilerinde gerginliği yol açtığını ve küresel ticaret yapısını kırılma noktasına getirdiğini ifade ettiği aktarılıyor. Malmström’ün, böyle hassas bir dönemde forumda ilerleme kaydedilmesinin, çok taraflı işbirliğinin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu ve küresel sorunların çözülmesi için aslında en iyi araç olduğunu gösterdiğini dile getirdiği, aynı zamanda AB’nin anlaşmanın uygulanmasını yakından takip edeceğini eklediği vurgulanıyor. Forum’un, kapasite fazlalığına neden olan teşvikler ile ilgili incelemesini 2018 yılının sonuna kadar tamamlayacağı ve 2019 yılında ilave olarak kapatılacak kapasiteyi belirleyeceği ifade ediliyor. Forum katılımcılarının, gelecekte kapasite fazlalığının bir daha böylesine ciddi boyutlara ulaşmasının önüne geçmek için, aynı zamanda küresel kapasite artırımlarını düzenli olarak takip edecekleri kaydediliyor. Öte yandan Perşembe günü ABD Ticaret Temsilcisi’nin Çelik Kapasite Fazlalığı Üzerine Global Forum’u başarısızlıkla suçladığı ve çabalarının, piyasaların fiyatları istikrarlı hale getirmek için ihtiyacı olan üretim kesintileri ile sonuçlanmadığını öne sürdüğüne dikkat çekiliyor. OECD’nin 10 Eylül tarihinde yayımladığı rapora göre küresel ham çelik üretim kapasitesinin, 2017 yılında 2,25 milyar tona gerileyerek iki yıl üst üste azaldığı, ancak söz konusu azalışın küresel kapasite fazlalığını hafifletmeye yetmediği vurgulanıyor. ( Metal Bulletin, 24 Eylül 2018 )

MB Helsinki Paslanmaz Çelik Konferansı: Küresel Paslanmaz Çelik Üretiminin 2019 Yılında 55,75 Milyon Tona Ulaşması Bekleniyor

Anglo American Baş Piyasa Analisti Barry Jackson’un, küresel paslanmaz ham çelik üretiminin, Asya’daki güçlü üretim artışı ile 2019 yılında 55,75 milyon tona ulaşmasının beklendiğini belirttiği kaydediliyor. Helsinki, Finlandiya’da düzenlenen Metal Bulletin ve Çelik ve Metal Piyasa Araştırması (SMR) Paslanmaz ve Vasıflı Çelik Konferansı’nda konuşan Jackson’un, beklenen söz konusu üretim artışının 2018 yılında 53,41 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilen paslanmaz çelik üretimine kıyasla gerçekleşeceğini dile getirdiği aktarılıyor. Jackson’un, paslanmaz çelik üretimindeki artışın başını Çin ve Asya’nın çekeceğini, Çin’in 2019 yılında, bu yıl gerçekleşmesi tahmin edilen 27,47 milyon tona kıyasla 28,58 milyon ton paslanmaz çelik üretimi yapmasının beklendiği ve Asya’da paslanmaz çelik üretiminin 2019 yılında, bu yılki beklenen üretim seviyesi olan 9,8 milyon tondan 10,55 milyon tona çıkacağının öngörüldüğünü ifade ettiği bildiriliyor. Buna karşılık Avrupa’da paslanmaz çelik üretiminin, 2019 yılında büyük oranda seviyesini koruyarak, bu yılki beklenen 7,6 milyon tona kıyasla 7,8 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiği belirtiliyor. Finlandiyalı paslanmaz çelik üreticisi Outokumpu’dan Frank Ehrenberg’in ise küresel paslanmaz ham çelik üretiminin 2023 yılında 59 milyon tona yükselmesinin beklendiğini belirttiği ifade ediliyor. (Metal Bulletin, 24 Eylül 2018 )

Esfahan Steel, İlk UIC60 Ray Üretimini Yaptı

İranlı üretici Esfahan Steel’in (Esco), ilk 1,000 tonluk yüksek hızlı tren hatlarında kullanılan UIC60 ray üretimini gerçekleştirdiği, söz konusu rayın Avrupa standardı EN 13674-1:2011’e uygun olduğu ve üretimin, İran’a yönelik yaptırımların ardından, ray ithalatı ihtiyacını ortadan kaldırmasının beklendiği haber veriliyor. Yılın başlarında firmanın, 2016 yılının sonunda devreye aldığı 400.000 tonluk ray tesisinde ilk U33 kalite ray üretimini yaptığı ve söz konusu üretimin, rayı ilk kez yerli olarak tedarik eden İran Demiryolları’nın 40.000 tonluk siparişinin ilk kısmını oluşturduğu ve İran Demiryolları’nın Esco’dan 100.000 ton UIC60 ray siparişi vermesinin beklendiği ifade ediliyor. Orta Doğu’nun ilk ray tesisi olan Esco’nun bölgeye ray ihraç etmeyi planladığı vurgulanıyor. ( Kallanish, 25 Eylül 2018 )

NLMK Trafo Çeliği Tedariki İçin Stratejik Ortaklık Anlaşmaları İmzaladı

Rus çelik üreticisi NLMK Group, başlıca trafo üreticileri Enpay (Türkiye), KRYFS (Hindistan) ve National Material Company (NMC, ABD) ile uzun dönemli stratejik ortaklık anlaşması imzaladığını açıkladı. Bu anlaşmalar kapsamında, NLMK Group, Lipetsk ve Yekaterinburg’da bulunan üretim tesislerinden trafo çeliği tedariki yapacak ve ayrıca teknik destek sağlayacak. Taraflar, yeni ürün ve pazar geliştirme konusunda da iş birliğini ilerletecek. Lipetsk ve Yekaterinburg’daki tesislerinde trafo çeliği üreten NLMK Group, küresel trafo çeliği pazarında %10 paya sahip. ( SteelOrbis, 24 Eylül 2018 )

Marcegaglia ThyssenKrupp'un Bağlı Kuruluşu Acciai Speciali Terni’yi Satın Almak İstiyor

İtalya merkezli çelik üreticisi Marcegaglia’nın başkanı Antonio Marcegaglia, geçen hafta İtalya, Brescia’da düzenlenen bir konferansta ThyssenKrupp’un Terni merkezli Acciai Speciali Terni (AST) tesisi ile ilgilendiklerini belirtti. Marcegaglia, “Paslanmaz çelik tüketimimiz çok fazla, Terni ana tedarikçimiz ve en önemli müşterileri biziz,” dedi. Çeşitli basın kaynaklarında yer alan haberlere göre, AST satışa ilişkin bir görüşme başlaması halinde açıklamanın ana şirketten geleceğini belirtirken Terni merkezli tesisin üst yöneticileri “Henüz açıklama aşamasında değiliz,” dedi. Geçtiğimiz yılın kasım ayında, Alman çelik üreticisi ThyssenKrupp, eski CEO’su Heinrich Hiesinger aracılığıyla bağlı kuruluşu Terni merkezli İtalyan paslanmaz çelik tesisi AST’yi satmayı planladıklarını bildirmişti. ThyssenKrupp ve Tata Steel arasındaki muhtemel birleşme görüşmelerinin ardından tesisin satışına ilişkin söylentiler yayılmaya başlamıştı. ThyssenKrupp, 2016-17 mali yılında 87 milyon € net kar elde eden İtalyan paslanmaz çelik biriminin stratejik varlıkları arasında olmadığı kanısında. ( SteelOrbis, 24 Eylül 2018 )

Tata Steel, Usha Martin'in Çelik Varlıklarını Satın Alıyor

Hindistan’da faaliyet gösteren başlıca üretici Tata Steel’in, Usha Martin’in varlıklarını satın alarak stratejisine uygun olarak uzun mamul alanındaki varlığını genişleteceği ifade ediliyor. 22 Eylül tarihinde Tata Steel ve küresel filmaşin piyasasındaki önemli oyunculardan olan Usha Martin’in, 595,2-650,5 milyon dolara Usha Martin'in çelik varlıklarının Tata Steel ya da bağlı kuruluşuna satılmasını öngören 5 yıllık bir anlaşma imzaladığı bildiriliyor. Söz konusu çelik varlıklarının, Jamshedpur’da özel çelik alaşıma dayalı yılda 1 milyon ton kapasiteli üretimini, bir demir cevheri madenini, bir kömür madenini ve elektrik santrallerini kapsadığı kaydediliyor. Satın almanın 6-9 ay içinde tamamlanacağı belirtiliyor. JSW Steel, Kalyani, Vedanta ve Liberty House’un da daha önce söz konusu satın alma ile ilgilendiği rapor ediliyor. Tata Steel’in, yakın zamanda otomotiv kalite üretim yapan ve iflas etmiş 5,6 milyon ton kapasiteli Bhushan Steel’i satın aldığı, böylece firmanın toplam kapasitesinin yılda 19,6 milyon tona yükseldiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 25 Eylül 2018 )

Çinli Jianbang, 600.000 Ton İnşaat Demiri Kapasitesi İnşa Edecek

Shanxi eyaletinde Jianbang Group’un, 2019 yılının sonuna kara yılda 600.000 ton kapasiteli bir inşaat demiri tesisi inşa edeceği ve ileri aşamada kapasitesinin ikiye katlanabileceği belirtiliyor. Ekipman tedarikçisi Danieli’nin, çelik üreticisinin, 2019 yılının son çeyreğine kadar 600.000 tonluk sürekli döküm inşaat demiri tesisinin devreye alınacağını belirttiği kaydediliyor. Yeni tesisin, 12-32 mm çapında inşaat demiri üreteceği ve ileride kapasitesinin 600.000 ton daha genişletilebilecek şekilde tasarlandığı bildiriliyor. Çin’in altyapısını geliştirmeye devam ettiği ve bunun sonucunda inşaat demiri talebinin yükseldiği, ayrıca başlıca inşaat demiri üreticilerinin, geçtiğimiz yıldan bu yana hükümetin standart altı üretim yapan tesislere yönelik adımlarına paralel olarak yüksek kâr marjları gördükleri kaydediliyor. ( Metal Bulletin, 26 Eylül 2018 )

NMDC’nin Çelik Tesisi Kapasitesini İki Katına Çıkarma Planı Onaylandı

Bir hükümet yetkilisi, Hint hükümetinin gelecek birkaç ay içinde deneme üretimine girmesi planlanan NMDC Limited’ın yıllık 3 milyon mt olan çelik tesisinin kapasitesini iki katına çıkarmaya yönelik projesine onay verdiğini bildirdi. Yetkili, ülkenin en büyük demir cevheri madencisi NMDC Limited’ın Chhattisgarh eyaletinin Nagarmar bölgesindeki 3 milyon mt kapasiteli çelik tesisinin inşasını tamamlamak üzere olduğunu ve önümüzdeki iki üç ay içerisinde deneme üretimine başlamasını beklediklerini belirtti. Hükümetin çelik tesisinin ticari üretimi düzenli hale geldikten sonra tesisin kapasitesini iki katına çıkaracak projeyi onayladığı belirtildi. Çelik tesisinin ilk olarak önümüzdeki beş ay içinde yılda tahmini 2,89 milyon mt sıcak sac üretimine başlayacağı ve daha sonra daha yüksek katma değerli ürün gamını genişleteceği bildirildi. ( SteelOrbis, 26 Eylül 2018 )

Tenaris Saudi Steel Pipe Company’nin %47,79 Hissesini Satın Alacak

Tenaris S.A., Suudi borsasına kote kaynaklı çelik boru üreticisi Saudi Steel Pipe Company’nin (SSP) %47,79 hissesini 144 milyon $ karşılığında satın almak için özel bir şirketle nihai anlaşma imzaladığını bildirdi. Satın alım işlemi bazı ön koşullar ve Suudi Arabistan’ın Sermaye Piyasası Kurulu onayının yanı sıra, düzenleyici makam onaylarına tabi tutuluyor. Satın alım işleminin 2019 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Tenaris yıllardır Saudi Aramco’ya ve Suudi Arabistan’ın petrol ve doğal gaz sektörüne hizmet veriyor. Bu satın alım ile birlikte, Tenaris ülkedeki sektörel varlığını önemli derecede artıracak ve Saudi Aramco’ya tedarik ettiği ürün aralığını genişletmiş olacak. Tenaris, 2010 yılında yaptığı ilk sektörel yatırımdan bu yana ülkenin sanayileşmesine destek vererek yerel faaliyetlerini artırmak için sürekli olarak yatırım yapmaya devam etti. SSP yıllık 360.000 mt üretim kapasitesine sahip ve Suudi Arabistan’ın doğu bölgesinde faaliyet gösteriyor. 1980 yılında faaliyete giren şirket, enerji, endüstri ve ticari sektörlere hizmet sunuyor. Saudi Aramco dahil olmak üzere bölgede önemli ulusal petrol şirketlerine ürün tedarik edebilecek niteliğe sahip. SSP üç üretim hattı ile faaliyet gösteriyor. Şirket geniş kapsamlı ürün aralığı ile Saudi Aramco ve bölgedeki müşterilere tedarik sağlayacak. ( SteelOrbis, 27 Eylül 2018 )

Yıldız Demir Çelik, Cari Açığı 1 Milyar Dolar Azaltacak

Yıldızlar Yatırım Holding, orman ürünleri, tarım-kimya, liman işletmeciliği, deniz taşımacılığının ardından şimdi de demir-çelik yatırımıyla ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor. Yıldızlar Yatırım Holding’in son yatırımı olan Yıldız Demir Çelik, Kocaeli’nin Alikahya bölgesinde 300 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildi. Fabrikanın ilk faz yatırımı tamamlanırken, ikinci faz yatırımı ise devam ediyor. İkinci fazla birlikte toplam yatırım tutarının 350 milyon dolara ulaşmış olacağını söyleyen Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, yassı sac üretimine odaklandıkları bilgisini paylaştı.
Türkiye’nin yassı çelikte yılda 4,3 milyar dolarlık cari açık verdiğine dikkat çeken Hakkı Yıldız, “Yıllık 1,5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan Yıldız Demir Çelik, cari açıkla mücadelede 1 milyar dolarlık pozitif katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı. Yıldızlar Yatırım Holding, son yıllarda Türkiye’de hayata geçirilen en büyük sanayi yatırımlarından birine imza atarak, demir-çelik sektörünün önemli oyuncuları arasına girdi. Yıllık 4,3 milyar TL ciroya ulaşan, dünya genelinde 12 tesiste toplam 3 bin 500’ün üzerinde çalışanı olan, 50’den fazla ülkeye ihracat yapan Yıldızlar Yatırım Holding’in, Kocaeli’nin Alikahya bölgesindeki son yatırımı Yıldız Demir Çelik, üretime başladı ve ilk siparişlerini teslim etti.

Yıllık 1,5 milyon ton yassı çelik üretim kapasitesine sahip olan ve 350 kişinin istihdam edildiği Yıldız Demir Çelik fabrikasında, yeni üretim fazlarının da devreye girmesiyle çalışan sayısı 600 kişiye ulaşacak. Cari açığa karşı 1 milyar dolarlık katkı verecek Türkiye’nin 9 milyon ton yassı çelik ithal ettiğini, ihracat ile ithalat arasındaki açığın 4,7 milyon ton olduğunu belirten Hakkı Yıldız, “Bu açık, geçen yılın cari fiyatlarına göre 3,5 milyar dolara denk geliyor. Yassı çelik sektörüne yaptığımız yeni yatırımımızla bu açığı azaltmayı hedefliyoruz. Fabrikamızın asitlenmiş soğuk haddelenmiş, galvanizli ve boyalı ürün olarak. 1,5 milyon tonluk yıllık üretim kapasitesi var. Fiyatına da ton başına 800 dolar dersek, cari açığa satış fiyatıyla 1 milyar dolar gibi azımsanmayacak ölçüde pozitif bir katkı vereceğiz” diye konuştu.

Yatırım tutarı yeni fazla beraber 350 milyona çıkacak

Kocaeli’nin Alikahya bölgesinde faaliyete geçen 300 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan fabrikanın maliyeti 300 milyon dolar. Bu miktarın yüzde 30’unun özkaynak, yüzde 70’inin ise uzun vadeli krediyle sağlandığını belirten Yıldız, “Fabrikadaki yeni faz için de harekete geçtik, yeni bir galvaniz hattı ekliyoruz. Bu fazın tamamlanmasıyla beraber 350 milyon dolarlık bir yatırım rakamına ulaşmış olacağız” dedi.

Hedef sektörler otomotiv ve beyaz eşya

Fabrikada üretilecek ürünlerin, özellikle beyaz eşya ve otomotiv gibi sektörlerin ihtiyacını karşılayacağını belirten Yıldız, her iki sektörün de kalite ‘hassasiyeti nedeniyle’ bu ihtiyacı büyük oranda ithalat yoluyla karşıladığı bilgisini paylaştı. Hakkı Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz daha en başından üretim dizaynı, bu hassas ürünleri de üretebilecek bir şekilde seçtik. Otomotiv sektöründe kalite çıtası haklı olarak son derece yukarıda. Bu sektöre servis vermek, bizim işimizde bu işin en üstü diye tarif edilebilir. Bu noktada yakın bir zaman içinde Yıldız Demir Çelik olarak ithalata ikame olacak bu ürünü pazara sunup “Bu oyun bizsiz olmaz” diyeceğiz.” ( Dünya, 26 Eylül 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ