Çelik Sektöründe 2018 - 38. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 38. Haftanın Öne Çıkanları


Harsco ve ArcelorMittal Tubarao 150 Milyon $’Lık Bir Hizmet Anlaşması İmzaladı

Çelik sektöründe hizmet veren küresel sanayi şirketi Harsco Corporation, Brezilyalı çelik üreticisi ArcelorMittal Tubarao ile 150 milyon $ değerinde bir hizmet anlaşması imzaladığını bildirdi. Harsco, Espirito Santo eyaletinin Vitoria şehrinde bulunan Tubarao tesisi için yapılan anlaşma kontratının önümüzdeki on yıllık süreyi kapsadığını belirtti. 10 yıllık kontrat kapsamında, Harsco'nun Tubarao'ya sunduğu hizmetler arasında, eritme atölyesinin temizlenmesi, cüruf elleçleme ve parçalama, bilye düşürme ve metal kazanımı bulunuyor. Harsco bu anlaşmayı Latin Amerika’daki güçlü stratejik varlığını sürdürmede kritik öneme sahip bir hamle olarak nitelendirdi. ArcelorMittal Tubarao 7,5 milyon mt üretim kapasitesine sahip bir yassı çelik üreticisi. ( SteelOrbis, 17 Eylül 2018 )

Baowu, İkinci Sanayi Yatırım Fonunu Kuruyor

Çinli üretici Baowu Iron & Steel Group’un (Baowu) geçtiğimiz hafta çelik sanayii sermaye işletme platformunun kurulması için adım attığı, söz konusu fonun, Chongqing Iron & Steel’in kâra dönmesine yardımcı olan Siyuanhe Çelik Sanayii Yapısal Düzenleme Fonu’nun ardından Baowu ile ortak kurulan ikinci fon olacağı duyuruluyor. Yeni yatırım fonunun, 291,3 milyar dolar kayıtlı sermaye ile Huabao Metallurgical Asset Management Co., Ltd. (Huabao Assets) olduğu ve Huabao Assets’in dört hissedarının hepsinin kamuya ait şirketler oldukları açıklanıyor. Baowu’nun % 37,5, China Orient Asset Management (Oriental Assets) ve Angang Group’un ikisinin de % 25 hisse aldığı ve geriye kalan % 12,5’lik hisseyi ise Magang Group’un aldığı kaydediliyor. Söz konusu fonun temel amacının metalürjik firmaların yeniden yapılanması, zombi firmaların kapatılması, sanayi düzeninin ve yapısal optimizasyonun desteklenmesi olarak sıralandığı buna ek olarak önümüzdeki 10-20 yıl içinde Çin’de 600 milyon ton ham çelik üretim kapasitesinin piyasadan çekileceği ya da yerine yeni kapasitenin geleceğinin belirtildiği aktarılıyor. Satın alma, entegrasyon ve performans artırımının tamamlanmasının ardında faaliyetleri düzelmeyen çelik üreticilerinin Baowu, Angang Group ya da Ma'anshan Iron and Steel Group tarafından devralınabileceği belirtiliyor. ( Kallanish, 18 Eylül 2018 )

ArcelorMittal’in 3 Tesisi Şubat Ayına Kadar Satılabilir

ArcelorMittal’in Galati, Skopje ve Piombino’da bulunan üretim tesislerinin, Şubat 2019’da yeni bir alıcıya satılmasının beklendiği haber veriliyor. Söz konusu tesislerin, Avrupa Komisyonu’nun İtalya’da yerleşik Ilva’nın satın alınması için öne sürdüğü şartlar kapsamında ArcelorMittal tarafından satılığa çıkarıldığı ve pek çok alıcının tesislerin satın alınmasıyla ilgilendiği, ancak satış sürecinin, ArcelorMittal’in Ilva’nın satın alınmasını tamamlanmasını beklemesi nedeniyle ilerlemediği açıklanıyor. Ilva’nın satın alması sürecinin tamamlanmakta olması nedeniyle ArcelorMittal’in Eylül ayının sonuna kadar potansiyel alıcıları açıklamasının beklendiği ve daha sonra satış için Avrupalı yetkililerden onay sürecinin başlatılması gerektiği bildiriliyor. ( Kallanish, 18 Eylül 2018 )

IREPAS Başkanı: Ticari Gerginliklere Rağmen Piyasa Görünümü Hala Olumlu

16-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenen SteelOrbis 2018 Güz Konferansı & 79. IREPAS Toplantısı, 22 ülkeden 50 çelik üreticisinden toplam 134 temsilci ve 46 hammadde tedarikçisinden 84 temsilci dahil olmak üzere çelik sektörü tedarik zincirinin farklı noktalarından 500’ün üzerinde rekor seviyede katılımcıyla İstanbul’da başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan IREPAS başkanı ve İÇDAŞ ihracat müdürü Murat Cebecioğlu, serbest ve adil ticaretin, kaynakların en iyi şekilde kullanılmasına izin veren prensipler olarak el üstünde tutulduğunu söyleyerek, ülkelerin ve şirketlerin bu mesajı benimsemeleri gerekirken kendilerini daha kapalı bir hale getirdiklerini belirtti. IREPAS'ın sürekli olarak serbest ve adil ticaretin savunucusu olduğunu vurgulayan Cebecioğlu, şimdilerde dünya ticaretinde zor zamanlar yaşandığını da kabul ettiğini belirtti. IREPAS başkanı, ABD’nin bu sene uygulamaya aldığı tedbirlerin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyuşmadığını, bununla birlikte söz konusu tedbirlerle karşı karşıya kalan pek çok ülkenin sorunun kaynağı olmadığını, ancak bu tedbirlerden zarar gördüğünü söyledi. Cebecioğlu, ticari tedbirlerin siyasi silah olarak kullanıldıkları mevcut koşullarda ABD’yle müzakere etmenin çok zor olduğunu belirtti. Bununla birlikte, Cebecioğlu’na göre, tüm bu ticari gerginliklere rağmen, bazı alanlarda istikrarsızlık nedeniyle devam eden dalgalanmalarla birlikte piyasa görünümü hala olumlu. Diğer yandan, arz ve talep dengesinin ticari sürtüşmelerin devam etmesi halinde bozulabileceği konusunda uyarıda bulunan Cebecioğlu, AB tarafından uygulanan ithalat kotasının, özellikle kotanın dolması halinde, fiyatları artıracağına dikkat çekti. Kanada’nın Türkiye’ye karşı getirdiği tedbirleri yorumlayan Cebecioğlu, bu tedbirlerin “daha önce görülmemiş” olduğunu ifade etti. ( SteelOrbis, 17 Eylül 2018 )

Demire 200 Günlük Koruma

Demir çelik ürünleri ithalatına 200 gün süreyle yüzde 25 oranında geçici korunma önlemi uygulanacak. Söz konusu ürünlerin ithalatına uygulanan ek mali yükümlülükten muafiyet sağlamak üzere ise tarife kontenjanı açılacak. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Ticaret Bakanlığı'nın ithalatta korunma önlemlerine ilişkin tebliğine göre, geçici koruma önlemi ile getirilen ek mali yükümlülük kapsamına, demir ve alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri, çubuklar, teller ve profiller, boru ve içi boş profiller, paslanmaz çelik ile demiryolu ve tramvay hattı malzemeleri giriyor. Bu ürünlerin ithalatında, öngörülen önlemden muafiyet sağlanması amacıyla; yassı mamuller için 3.1 milyon ton, çubuk, tel ve profil için 558.534 ton, boru ve içi boş profiller için 273.901 ton, paslanmaz çelik için 139.934 ton, demiryolu ve tramvay hattı malzemeleri için 27.044 ton tarife kontenjanı tanımlandı. Karar kapsamında İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu, Dünya Ticaret Örgütü Korunma Önlemleri gereğince gelişmekte olan ülkelere muafiyet tanınmasına ve önlemin istihsali hususunda Cumhurbaşkanlığına öneride bulunulmasına oy birliği ile karar verdi. (Reuters/Dünya, 20 Eylül 2018 )

Hint Üretici Usha Martin’in Çelik Varlıkları İçin Beş Şirket Yarışıyor

Şirket kaynakları, beş şirketin Hint Usha Martin’in çelik varlıklarını satın almak için yarışa girdiğini belirtti. Vedanta, JSW Limited, Liberty UK, Tata Steel ve Kalyani Group’un, Usha Martin Limited ile çelik varlıklarının satın alımını görüşmek amacıyla gizlilik anlaşması imzaladığı bildirildi. Bahsi geçen beş şirket tarafından sunulacak tekliflerin bu ay sonuna kadar ibraz edilmesi bekleniyor. Ülkenin en büyük filmaşin üreticisi Usha Martin Limited, şirketin artan borç yükünü azaltmak amacıyla bu yılın haziran ayında çelik varlıklarını satışa çıkarmıştı. Usha Martin’in çelik varlıkları yılda 1 milyon mt kapasiteli bir çelik tesisi, bir demir cevheri madeni ve 135 MW kapasitesi elektrik santralini kapsıyor. (SteelOrbis, 20 Eylül 2018 )

Hindistan Hükümeti Japon ve Koreli Çelik Devleri İle Hindistan’da Ortak Girişim Yapmak İçin Görüşmelere Başladı

Üst düzey bir bakanlık yetkilisi, Hindistan Çelik Bakanlığının devlet tarafından yönetilen çelik şirketleri ile Güney Kore ve Japonya’nın önde gelen çelik üreticileri arasında ortak girişim yoluyla çelik tesis kurmak için müzakerelere başladığını bildirdi. Yetkili, hükümetin yüksek kaliteli çelik üretimi için yılda 5 milyon mt kapasiteye sahip bir çelik tesisi inşa etme önerisini Nippon Steel ve POSCO’nun da aralarında bulunduğu Japon ve Güney Koreli çelik devleri ile görüştüğünü belirtti. Hint hükümeti iki ortak girişim ortağı tarafından finanse edilecek 4,16 milyar $ değerindeki yatırımı gözden geçiriyor. Bakanlık yetkilisi, Çelik Bakanlığı aracılığıyla Hint hükümetinin Rashtriya Ispat Nigam Limited (RINL) ve Steel Authority of India Limited gibi devlet tarafından yönetilen şirketleri böyle bir ortak girişimde baş ortak yapacağını belirtti. Bununla birlikte, Hint hükümeti Hint çelik şirketlerinin yeni demir cevheri bloklarını satın almasını sağlayacak ve böylece şirketler olası ortak girişim ortaklarına hammadde güvencesi verebilecek. Birkaç yıl önce SAIL, SAIL’in Bokaro Steel Plant (BSP) şirketinin yakınlarında uygun arazi olması nedeniyle ortak çelik tesisi inşa etmek için POSCO ile bir anlaşma imzalamıştı ancak projede herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Bununla birlikte projenin tekrar gözden geçirilebileceği ya da Japon ya da Güney Koreli başka bir şirketle ortaklık yapılması durumunda revize edilebileceği belirtildi. ( SteelOrbis, 21 Eylül 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ