Çelik Sektöründe 2018 - 40. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 40. Haftanın Öne Çıkanları


Anadolu 500 - 3 Büyük il Dışındaki Dev Şirketler Açıklandı

Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi sıralamasında bu yıl zirvede değişiklik olmadı. Geçen yıl birinci sıraya yükselen Tosçelik, bu yılki listede de en tepedeki yerini korudu. Geçen yıl altıncı sırada yer alan Kardemir ise bu yıl dört basamak birden tırmanarak ikinci sıraya çıktı. Geçen yılki listede dördüncü sırada bulunan Sarkuysan da bir basamak tırmanarak üçüncü sırayı aldı. Geçen yıl sekizinci sırada yer alan Kroman Çelik Sanayi bu yıl üç basamak yükselişle beşinci sıraya gelirken, Baştuğ Metalurji yedinci sıradaki yerini korudu. Geçtiğimiz yıl otuz üçüncü sırada yer alan Yeşilyurt Demir Çelik Endüstrisi bu yıl on üç basamak yükselişle yirminci sırada, Asil Çelik ise kırk dokuz basamaklık yükselişle kırk dördüncü sırada yer aldı. Anadolu Kaplanları’nın önceki iki yılda çok kötü giden işleri 2017 yılında düzeldi. Anadolu 500’ün toplam cirosu 2017’de nominal olarak yüzde 31,9, reel olarak ise yüzde 19 artış gösterdi. Bu büyüme istihdamı da olumlu etkiledi. Anadolu 500’ün istihdamı 2017 yılında yüzde 22,2 yükseldi. Ancak ihracattaki performans yine zayıf kaldı ve yüzde 5,1 düşüş gösterdi. Buna karşılık kârlılıktaki olumlu gelişme sürdü ve Anadolu 500’ün toplam kârı yüzde 18,5 arttı. ( Ekonomist, 30 Eylül 2018 )

Demir Çelik İthalatına % 25 Ek Mali Yükümlülük Getirilmesine İlişkin Tebliğ Onaylandı

Ticaret Bakanlığı’nın 20 Eylül’de demir çelik ithalatında tarife kontenjanı ve yüzde 25 ek mali yükümlülük getirileceğine ilişkin tebliği, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandı. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yası mamul, uzun mamul, boru ve profil, paslanmaz çelik ile demiryolu ve tramvay hattı malzemeleri ithalatında, 200 gün geçerli olmak üzere yüzde 25’lik ek mali yükümlülük getirildi. Söz konusu karar, yayım tarihini (2 Ekim) izleyen 15 gün içerisinde yürürlüğe girecek. Genel tarife kontenjanı miktarı, yassı mamuller için 3 milyon 117 bin ton, uzun mamuller için 558 bin 534 ton, boru ve içi boş profiller için 273 bin 901 ton, paslanmaz çelik için 139 bin 934 ton ve demiryolu-tramvay hattı malzemeleri için ise 27 bin 44 ton olarak belirlendi. Kararda, gelişmekte olan ülkelerden yapılacak ithalatta, ek mali yükümlülükten muafiyet sağlamak için 518.803 ton tarife kontenjanı belirlendi. “Belirli ülkeler tarife kontenjanının”, her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için 172.934 tonu geçemeyeceği vurgulandı. Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya, Hindistan, Makedonya, Mısır ve İran gibi çelik üreticileri, ülkemize kayda değer miktarda ihracat gerçekleştirmektedir. ( TÇÜD, 02 Ekim 2018 )

Thyssenkrupp, İki Ayrı Firmaya Ayrılma Planını Tasdik Etti

Thyssenkrupp'un Denetleme Kurulu’nun, şirketi bağımsız iki ayrı firmaya ayrılmasını kabul ettiği haber veriliyor. Denetleme Kurulu’nun 30 Eylül tarihinde Yönetim Kurulu’nun grup şirketini iki ayrı firmaya ayırma önerisini oybirliği ile kabul ettiği kaydediliyor. Bölünmenin ardından Thyssenkrupp Industrials AG’nin, asansör, otomotiv gereçleri ve tesis inşası işleri ile ilgileneceği, Thyssenkrupp Materials AG’nin ise çelik ve metal odaklı faaliyetleri yürütmeye odaklanacağı bildiriliyor. Bir sonraki aşamanın, 12-18 ay içinde firmanın Yıllık Hissedarlar Toplantısı’nda onay almak olduğu aktarılıyor. Ayrıca Denetleme Kurulu’nun, mevcut Yönetim Kurulu üyelerinin kontratlarının süresini uzattığı ve Guido Kerkhoff’u önümüzdeki beş yıl için CEO olarak atadığı, buna ek olarak Bernhard Pellens’in Denetleme Kurulu’nun Başkanı olarak atadığı belirtiliyor. Guido Kerkhoff’un, ticaret birlikleri ile başarılı bir şekilde anlaşmaya varıldığı ve söz konusu durumun çalışanlara güven verdiğini belirttiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 02 Ekim 2018 )

Tata Steel, Bhushan Steel’in Üretimini 4 Milyon Ton Seviyesine Yükseltmeyi Hedefliyor

Hindistan’da faaliyet gösteren başlıca çelik üreticisi Tata Steel’in, zor durumdaki Bhushan Steel’in satın alımını tamamladığı ve mevcut durumda üretim hacmini bu mali yılın sonuna kadar % 14 oranında arttırmayı hedeflediği ifade ediliyor. Tata Steel’in, Bhushan Steel’e üretimi 2019 mali yılının sonunda (Nisan 2018- Mart 2019) 4 milyon ton seviyesine yükselteceğini açıkladığı belirtiliyor. Tata Steel temsilcisinin, Odisha’da bulunan Bhushan tesisinin yaklaşık 5 milyon ton kapasiteli olduğunu, ancak mevcut durumda 3,5 milyon ton kapasite ile faaliyet gösterdiğini ve söz konusu plan ile kapasite kullanım oranının mevcut % 54’den % 71’e yükseleceğini belirttiği kaydediliyor. Tata Steel’in, Bhushan Steel’i geçtiğimiz mali yılın sonunda satın aldığı, böylece üretim kapasitesinin 5,6 milyon ton/yıl seviyesine yükseldiği, buna ek olarak firmanın geçtiğimiz ay vasıflı çelik üreticisi Usha Martin’i de satın alarak yıllık toplam kapasitesini 19,6 milyon ton seviyesine yükselttiği aktarılıyor. Mevcut durumda Tata Steel’in, bir başka Hint üretici Bhushan Power and Steel’i satın almak için yarıştığı bildiriliyor. ( Metal Expert, 02 Ekim 2018 )

Hindistan NMDC’nin Çelik Tesisi Projesini Özelleştirmekten Vazgeçti

Hindistan hükümeti, NMDC Limited’in önümüzdeki iki ay içinde deneme üretimine başlamayı planladığı 3 milyon mt kapasiteli çelik tesisi projesini özelleştirmeye yönelik planlarını rafa kaldırdığını söyledi. Hükümetin NMDC Limited’den %51 hissesini özel bir yatırımcıya satmasını istediği özelleştirme planlarını iptal ettiği ifade edildi. Yetkililer, hükümetin söz konusu plandan vazgeçmesinin nedeni olarak tesisin tamamlanmasına çok az bir vakit kalmışken sahibinin değişmesinin istikrarsızlığa yol açacağını gösterirken, mevcut yönetimin deneme üretimlerinin istikrara kavuşması konusuna odaklanması ve önümüzdeki yıl ticari üretime başlanması için hazırlık yapılması gerektiği bildirildi. Ayrıca, NMDC’nin çelik tesisinin ticari üretime geçmesinin hemen ardından kapasiteyi iki katına çıkarma planları nedeniyle de özelleştirmeden vazgeçildiği belirtiliyor. (SteelOrbis, 03 Ekim 2018 )

Esco, H-Profil Üretimine Başladı

İranlı üretici Esfahan Steel’in (Esco), 300mm H-profil üretimine başlayarak İran’da bu üretimi gerçekleştiren ilk üretici olduğu ve ilk 3.000 tonluk üretimin yerli bir alıcıya satıldığı ifade ediliyor. İran’da yılda 700.000 ton civarında gerçekleşen H-profil talebinin şimdiye kadar özellikle Çin ve Güney Kore’den ithalat yolu ile karşılandığı ve Esco’nun mevcut durumda söz konusu ithalat ihtiyacını azaltmayı, buna ek olarak ileride Avrupa’ya Hprofil ihraç etmeyi hedeflediği kaydediliyor. (Kallanish, 04 Ekim 2018 )

Marcegaglia Steel 550 Milyon € Kredi Aldı, Satın Alma Yapabilir

İtalya merkezli Marcegaglia Group’un bağlı kuruluşu paslanmaz ve karbon çelik üretimi ve satışı yapan Marcegaglia Steel S.p.A., 10 bankadan 6 yıl vadeli 550 milyon € tutarında kredi aldı. İlk kredi talebi 450 milyon € olan şirketin kredi aldığı bankalar ise şöyle: Intesa Sanpaolo, UniCredit, Banco BPM, Bmps, BNP Paribas, Bper Banca, Crédit Agricole Cariparma, Banca Carige, Banca Popolare di Sondrio ve Cassa Depositi e Prestiti. Yeni kredi ile yeni likidite yaratılması ve grubun sermaye yapısı güçlendirilirken piyasadaki yeni zorluklara karşı esneklik kazanmasının sağlanması hedefleniyor. Söz konusu kredinin ayrıca şirketin yeni devralımlar ve iş birlikleri aracılığıyla metalürji sektöründe gelişim programlarını destekleyeceği anlamına geldiği belirtiliyor. ( SteelOrbis, 03 Ekim 2018 )

Japon Devi Sumitomo Corporation'dan Bursa'ya Yatırım

Japonya merkezli Sumitomo Corporation, Bursa'nın Gemlik ilçesinde kurduğu Summet Steel Türkiye (SST) fabrikasında çelik işleyecek, trafo sacı üretecek. Summet Steel'in Gemlik Fabrika müdürü Takahiro Shima, Gemlik Serbest Bölge'deki fabrikanın açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın en iyi çeliğinin Sumitomo'da işlendiğini söyledi. Avrupa pazarı için neden Türkiye ve Bursa'yı seçtiklerini anlatan Takahiro Shima, "Seçimimizdeki birinci unsur, kaliteli insan kaynağı. Bursa'da 2 milyonun üzerinde nüfus var. Şu an 71 çalışanımız var. 3 de Japonya'dan olanları sayarsak toplam 74 kişi hizmet veriyoruz. İkinci unsur Türkiye'nin jeopolitik konumu, Avrupa'ya yakın olması ve gemi trafiği. Gemlik ve Yalova limanından çok sık nakliye olanağı var. Türkiye'nin Avrupa pazarı için güçlü konumu bulunuyor. Üçüncüsü ise Türklerin misafirperverliği. Japonlar olarak bizler de misafirperverliğe önem veriyoruz ama Türkiye'nin yanına bile yaklaşamayız." dedi. Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Ehara Norio da Bursa'nın çok güzel bir şehir olduğunu belirterek, "Bursa Osmanlı tarihiyle beraber yapısı ve dokusuyla önemli bir şehir. Yabancı yatırıma yönelik aktif durumda. Japon firmalarının özelliklerinden biri de yerel firmalarla uzun ilişkiler kurmaktır. Bursa'da bulunan SST firması bölgeye de katkı sağlayacaktır. 2016 Osmangazi Köprüsü ile İstanbul-Bursa arası yakınlaştı. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"Türkiye üçüncü elektrik sacı merkezimiz"

Sumitomo Corporation Avrupa Genel Müdürü Vasato İşida da Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu dile getirerek, "Osmanlı'nın eski başkenti olan Bursa'da SST firmasını kurmaktan mutluyum. Sumitomo grubun 33 çelik hizmet merkezi bulunuyor. Müşterilerimiz trafo üreticileri. Türkiye üçüncü elektrik sacı merkezimiz. Asya ve Avrupa arasında köprü olan Türkiye gibi Sumitomo Grup da köprü olacaktır." ifadesini kullandı.

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz da Türkiye'nin hür teşebbüsle serbest ekonomi uygulayarak kalkınmaya devam ettiğini söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti: "Engelleyenler varsa da gördüğümüz gibi Japon dostlarımızın Türkiye'nin önemli bir liman olduğunu düşünerek yatırımlarını burada yaptığı ortada. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Japon dostluğuna önem vermektedir. Bizler de Cumhurbaşkanımızın yol arkadaşları olarak ilçemizde yatırım yaban yabancı kuruluşlara destek vereceğiz. Biz onlardan teknolojik anlamda onlar da bizden insan gücü anlamında istifade edecekler. Yakında tren de bu bölgede hizmete girecek. Lojistik anlamında da önemli kazanç sağlanacaktır." Konuşmaların ardından Kaymakam Gürbüz Karakuş ile Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Paşa Ağdemir'in de aralarında bulunduğu katılımcılar fabrikanın açılışını yaptı. (AA/Dünya, 03 Ekim 2018 )

Avrupa Komisyonu, Tata-Thyssenkrupp Birleşmesine Ön Onay Verdi

Avrupa Komisyonu’nun, ön incelemede Thyssenkrupp-Tata birleşmesini Birleşme Düzenlemesi’nin kapsamında olduğunu belirlediği ifade ediliyor. Nihai kararın 30 Ekim tarihinde açıklanacağı bildiriliyor. Thyssenkrupp’un çelik birimini ayırarak Tata Steel’in Avrupa faaliyetiyle 50:50 ortak girişim kurması için nihai anlaşmanın Temmuz ayında imzalandığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 05 Ekim 2018 )

Tayvanlı Ta Chen ABD’de İlk Tesis Alımını Yaptı

Alüminyum ve paslanmaz çelik ürünleri distribütör Ta Chen International, ABD birimi Ta Chen Stainless Pipe’ın Teksas merkezli Arconic tesisini 350 milyon $ karşılığında satın aldığını açıkladı. Bu, Ta Chen’in ABD’deki ilk üretim tesisi olacak. Yeni tesisle birlikte şirketin Amerika’da yaptığı yatırımı ve paslanmaz çelik birimindeki üretimi artırması bekleniyor. Şirket CEO’su Robert Shieh, Trump yönetiminin getirdiği vergilerin ABD imalat sektörüne önemli yararlar sağladığını söyledi. Çin’de de üretim tesisleri bulunan Ta Chen, 232. Madde vergilerini göz önüne alarak ABD’deki diğer faaliyetlere de yatırım yapmayı planlıyor. ( SteelOrbis, 05 Ekim 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ