Çelik Sektöründe 2018 - 42. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 42. Haftanın Öne Çıkanları


Liberty, ArcelorMittal’in Dört Tesisini Satın Alacak

ArcelorMittal’in, Liberty House Group’a Ostrava, Galati, Üsküp ve Piombino tesislerini satmayı kabul ettiği haber veriliyor. Çek Cumhuriyeti, Romanya, Makedonya ve İtalya’da bulunan çelik üretim tesislerinin, İtalya’da yerleşik çelik üreticisi Ilva’yı satın alma karşılığında ArcelorMittal tarafından Nisan ayında satılmak için belirlendiği ve Avrupa Komisyonu’nun söz konusu planı Mayıs ayında onayladığı hatırlatılıyor. Söz konusu satın almanın tamamlanmasının ArcelorMittal’in Ilva’yı satın almasına bağlı olduğu ve aynı zamanda AB’nin izninin yanı sıra yerel ve Avrupa Çalışma Konseyleri ile istişarelerin tamamlanmasının da gerekli olduğu bildiriliyor. ArcelorMittal’in, tasfiye paketinde yer alan Lüksemburg’daki Dudelange tesisi ve Belçika Liege’deki çeşitli bitirme hatlarının satışı için potansiyel alıcılar ile müzakerelere devam ettiği kaydediliyor. ( Kallanish/Metal Expert, 15 Ekim 2018)

Tosyalı, Senegal’de Demir-Çelik Yatırımına 2 Milyar $ Harcayacak

Tosyalı Holding’in, Senegal’de hayata geçireceği yeni demir çelik yatırımının büyüklüğünün 2 milyar doları bulması öngörülüyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “4-5 yıl sonra madenden demir çeliğe uzanacak üretim için yapacağımız yatırım 2 milyar doları bulabilir” açıklamasını yaparken 15 gün içinde Senegal’e giderek yatırım için nihai imzayı atacaklarını bildirdi. Yatırıma ilişkin mutabakat zaptı, geçen hafta İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu kapsamında Senegal Maden ve Jeoloji Bakanı Aissatou Sophie Gladima Siby ile Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı arasında imzalanmıştı. Fuat Tosyalı yatırım hakkında bilgi verirken “Senegal Cumhurbaşkanı, fabrikanın temelini yılbaşı öncesi atmamızı istiyor. İlk aşamada 1 milyon ton/yıl üretim planlıyoruz. Türkiye’den kütük götürüp Senegal’de inşaat demirine dönüştüreceğiz” ifadelerini kullandı. Tosyalı, fabrikanın 2 yılda üretime geçebileceğini belirtirken tesisin 4-5 yıl sonra, içinde maden tesisinden demir-çelik üretimine kadar entegre bir tesis kurmak istediklerini de anlattı. Yatırımın ilk aşaması için henüz net bir rakam vermenin mümkün olmadığını kaydeden Tosyalı, “Üretim için yapacağımız yatırım 2 milyar doları bulabilir” dedi. Cezayir’in Oran kentindeki yatırımı 4 milyar dolara yaklaşan Tosyalı Grubu, Senegal’le birlikte Afrika kıtasındaki yatırımlarını büyütürken bu hamle ile grup dünyanın sayılı demir-çelik üreticileri arasına girecek. Senegal Cumhurbaşkanı davet etmişti Tosyalı’ya Senegal’den yatırım çağrısı 1 Mart 2018 günü DEİK’in Dakar’da düzenlediği ‘İş Forumu’nda Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından iletildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafları bir araya getirdiği forum sonrasında Senegal Cumhurbaşkanı, Tosyalı’yı ülkesine davet etti. Yatırım kararı Erdoğan’ın da şahitlik ettiği, 10 Ekim’deki “Türkiye-Afrika İş Forumu”nda imzalandı. ( Dünya, 15 Ekim 2018 )

Liberty’nin ArcelorMittal Liege ve Dudelange Hatları İçin de Teklif Sunabileceği Bildiriliyor

Belçika basınına göre Birleşik Krallık merkezli Liberty House Group’un, ArcelorMittal’in Belçika ve Lüksemburg’daki haddeleme ve bitirme hatları için ihaleye katılan firmalar arasında olabileceği rapor ediliyor. Belçika ve Lüksemburg’daki kaynaklardan alınan bilgiye göre, hatlar için mevcut tekliflere ek olarak yeni bir teklif alındığı; NLMK, SSAB ve Salzgitter’in de söz konusu hatlara ilgi gösterdikleri kaydediliyor. Tesisler için bir alıcının Ekim ayında açıklanması gerektiği, ancak görüşmelerin mevcut durumda hala devam etmekte olduğu ifade ediliyor. ( Kallanish, 16 Ekim 2018 )

Worldsteel Kısa Vadeli Görünüm Raporu: Küresel Çelik Talebinin 2018 Yılında % 3,9, 2019 Yılında İse % 1,4 Artacağı Öngörülüyor

Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel), dün yayımladığı Ekim 2018 Kısa Vadeli Görünüm Raporu’na (SRO) göre, küresel çelik talebinin 2018 yılında % 3,9 artışla 1.66 milyar mt seviyesine ulaşacağı, 2019 yılında ise % 1,4 seviyesinde artışla 1,68 milyar mt olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Rapora göre Çin hariç küresel çelik talebinin, 2018 yılında %2,1 artışla 876,8 milyon tona, 2019 yılında ise % 2,7 artışla 900,2 milyon tona ulaşması bekleniyor.

worldsteel Ekonomi Komitesi Başkanı Al Remeithi görünüme ilişkin yorumunda, 2018 yılında küresel çelik talebinin, gelişmiş ülkelerde yatırım faaliyetlerindeki toparlanma ve gelişmekte olan ekonomilerin artan performansı ile desteklenerek direnç göstermeye devam ettiğini belirtti. Rapora göre, 2017 yılında görülen çelik talebindeki toparlanma 2018 yılında da taşınırken, riskler arttı. Buna göre, ticaret gerilimleri ve kurdaki oynaklıklar belirsizliği arttırıyor. ABD ve AB’de para politikalarının normalleşmesinin gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerini de etkileyebileceği değerlendiriliyor.

Söz konusu raporda 2018 yılının ilk yarısında Çin’de çelik talebinin gayrimenkul alanındaki mini teşvikler ve güçlü küresel ekonomiden destek aldığı, ancak ekonomiyi yeniden dengelemeye yönelik devam eden çabalar ve sıkılaşan çevre düzenlemelerinin 2018 yılının sonunda ve 2019’da çelik talebinde yavaşlamaya neden olacağı belirtildi. Çin’de çelik talebinin 2018 yılında % 6 artışla 781 milyon tona yükselmesi, 2019 yılında ise sabit kalması bekleniyor. Buna karşılık çelik tüketen sektörlerdeki dinamikler nedeniyle Çin’de gerçek çelik talebinin % 2 oranında artacağı, böylece küresel çelik talebindeki gerçek büyümenin % 2,1 oranında geçekleşeceği öngörülüyor. Tahminlerdeki söz konusu fark, 2017 yılında yasadışı indüksiyon ocaklarında çelik kullanımının eksik olarak yansıtılmasından kaynaklanıyor. Rapora göre Çin için hem aşağı hem de yukarı yönlü riskler mevcut; aşağı yönlü riskler, ABD ile devam eden ticaret sürtüşmeleri ve yavaşlayan küresel ekonomiden kaynaklanıyor. Diğer taraftan hükümetin, Çin ekonomisindeki muhtemel yavaşlamayı kontrol altına almak amacıyla teşvik önlemleri uygulamaya karar vermesi halinde, 2019 yılında çelik talebinin artacağı öngörülüyor.

Worldsteel’in yayımladığı rapora göre, gelişmiş ekonomilerde çelik talebinin, 2018 yılında % 1 artışla 411,2 milyon tona, 2019 yılında ise % 1,2 oranında artışla 416,1 milyon ton çıkması bekleniyor. 2018 yılında Avrupa Birliği’nin çelik talebinin %2,2 artışla 166,6 milyon tona ulaşacağı, önümüzdeki yıl ise % 1,7 artışla 169,4 milyon tona yükseleceği öngörülüyor. BDT bölgesinin çelik talebinin, bu yıl % 1,4 artışla 54,8 milyon tona, önümüzdeki yıl ise %0,9 artışla 55,3 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Diğer Avrupa bölgesinde çelik talebinin bu yıl % 1,6 oranında azalışla 41.9 milyon tona gerileyeceği, 2019 yılında ise %1,5 artışla 42,5 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. Asya ve Okyanusya’da çelik talebinin bu yıl % 5 artışla 1,12 milyar tona ve 2019 yılında % 1,3 artışla 1,13 milyar tona ulaşması bekleniyor. Rapora göre Orta Doğu’nun çelik talebinin bu yıl % 2,1 artışla 54,5 milyon tona yükseleceği öngörülürken, önümüzdeki yıl % 1,2 büyüyerek 55,1 milyon tona çıkması bekleniyor.

NAFTA bölgesinde çelik talebinin 2018 yılında % 1,7 oranında yükselişle 143,2 milyon tona çıkması beklenirken, önümüzdeki yıl söz konusu talebin % 1 artışla 144,7 milyon ton seviyesine çıkacağı öngörülüyor. Diğer taraftan Orta ve Güney Amerika’da bu yıl çelik talebinin, % 3,4 artışla 43,2 milyon tona, 2019 yılında ise % 4,3 artışla 45,1 milyon tona yükselmesi bekleniyor. ASEAN bölgesinde çelik talebinin bu yıl % 3,8 artışla 73,7 milyon tona, 2019 yılında ise % 6,2 oranında artışla 78,3 milyon tona yükseleceği tahmin ediliyor. Türkiye’de çelik talebinin ise, TL’nin değer kaybetmesinden kaynaklı olarak 2018 yılında daralması ve % 2,3 oranında azalışla 35,2 milyon tona gerilemesi beklenirken, hükümetin istikrar önlemleri sayesinde imalat sektörünün rekabet gücünü geri kazanması ile toparlanarak önümüzdeki yıl % 1,5 artışla 35,8 milyon tona çıkması bekleniyor. En büyük 10 çelik tüketen ülke arasında Hindistan’ın çelik talebinin 2018 yılında % 7,5 artışla 95,4 milyon tona yükselmesi, 2019 yılında da % 7,3 artış göstererek 102,3 milyon tona ulaşması ve önümüzdeki yıl ABD’yi geçerek ikinci sıraya yükselmesi bekleniyor. ( TÇÜD, 17 Ekim 2018 )

İç Moğolistan, Çin’deki En Büyük Grafit Elektrot Üretim Merkezi Olacak

İç Moğolistan’ın, daha düşük üretim maliyetleri ve daha gevşek çevre politikaları nedeniyle yeni bir grafit elektrot üretim merkezi haline geleceği ve birçok yerli üreticinin üretimlerini genişletmekte olduğu haber veriliyor. 2017 yılında pek çok küçük ölçekli grafit elektrot tesisinin kapatılmasının ardından, küresel piyasada grafit elektrot kıtlığı yaşandığı hatırlatılıyor. Sıçrayan fiyatlar ve yüksek marjların imalatçıları, hem yerel hem de küresel talebi karşılayabilmek için üretimlerini arttırmaya ittiği ve Çin Karbon Sanayii Derneği’nin (CCIA) verilerine göre 2017 yılında grafit elektrot üretiminin % 15,7 ya da 80.000 ton artışla 590.900 tona çıktığı kaydediliyor. Grafit elektrot üreticilerinin, 2016 yılına kadar Shanxi, Hebei ve Sichuan eyaletlerinde yoğunluk gösterdiği, ancak söz konusu durumun değiştiği; yatırım politikaları, daha düşük elektrik fiyatları ve üretim maliyetleri nedeniyle Çin’in İç Moğolistan bölgesinin yeni bir üretim merkezi haline gelmekte olduğu ve buna ek olarak bölgenin kış döneminde 28 şehirdeki hava kirliliği kontrollerine tabi tutulmayacağı aktarılıyor. Mevcut durumda bölgede toplamda 330.000 ton kapasiteli 5 projenin devam etmekte olduğu, özellikle Hongfeng New Material’ın, Temmuz 2017’de inşaata başladığı ve 30,000 tonluk HP grafit elektrot üretiminden oluşan ilk aşamasını tamamladığı ve projenin Aralık 2018’de tamamlanarak ilave 55.000 ton HP grafit elektrot kapasitesi getireceği belirtiliyor. Bir başka üretici Hengshen New Energy Technology’nin de Nisan 2018’de yeni bir projeye başladığı, toplam UHP grafit elektrot kapasitesinin 20.000 tona ulaşmasının beklendiği ve söz konusu projenin Nisan 2020’de tamamlanmasının öngörüldüğü ifade ediliyor. Mevcut durumda ülkede toplamda 524.000 ton kapasiteli 12 grafit elektrot projesinin inşaat aşamasında olduğu ve bunların Aralık 2018’de devreye alınacağı rapor ediliyor. ( Metal Expert, 17 Ekim 2018 )

Tata Steel, Bhushan Steel’in Kapasitesini Yılda 8,3 Milyon Ton Seviyesine Yükseltecek

Hindistan’da yerleşik başlıca çelik üreticisi Tata Steel’in, satın aldığı Bhushan Steel’in (BSL) üretim kapasitesini 2,7 milyon ton seviyesinde yükseltmeyi planladığı, ancak firmanın önce BSL’de tam kapasiteye ulaşması hedeflediği ifade ediliyor. Tata Steel’in, BSL’nin satın aldığı varlıklarının çelik üretim kapasitesini % 48 artışla 5,6 milyon tondan 8,3 milyon tona yükseltmeyi planladığını açıkladığı ve Tata’nın BSL’nin kapasite kullanım oranını bu mali yılın sonuna kadar (Nisan 2018- Mart 2019) % 54’den % 71’e yükseltmeyi, önümüzdeki mali yılda ise % 100’e çıkarmayı amaçladığı kaydediliyor. Mevcut durumda Tata Steel’in yıllık kapasitesinin 19,6 milyon ton olduğu, JSW Steel’in ise 19,5 milyon ton civarında bulunduğu belirtiliyor. ( Metal Expert, 17 Ekim 2018 )

Al Remeithi: Küresel Çelik Talebi 2019 Yılında Çin Yüzünden Yavaşlayacak

Dünya Çelik Birliği'nin (worldsteel) 16-17 Ekim'de Tokyo’da gerçekleşen 52. yıllık toplantısında açıklanan kısa vadeli görünüm raporuna ilişkin sunum yapan worldsteel ekonomi komitesi başkanı ve aynı zamanda BAE merkezli çelik üreticisi Emirates Steel’in CEO’su Saeed Ghumran Al Remeithi, raporu özetleyerek kendi sonuçlarını da katılımcılarla paylaştı. Al Remeithi, küresel ekonomik büyümenin 2018 yılı boyunca güçlü ivmesini koruyarak zirve yaptığını, ancak şimdilerde yatay seyre geçtiğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerin 2019 yılında yavaşlamaya geçeceğini, gelişmekte olan ülkelere yönelik görünümün ise karışık olduğunu söyleyen Al Remeithi, aşağı yönlü baskının birikmekte olduğunu belirtti. Al Remeithi, tırmanan ticari gerilim, AB ve ABD’de para politikalarının normalleşmesi, jeopolitik gerilimler (Brexit, seçimler, yaptırımlar, popülizm), Çin ekonomisindeki yavaşlama ve artan mali kriz riski gibi belirsizliklerin piyasaya hakim olduğunu söyledi. Yatırıma yönelik olarak ise, büyüme ivmesinin devam etmesinin beklendiğini belirten worldsteel ekonomi komitesi başkanı, gelişmekte olan ekonomilerde yatırımın güçlenmesinin beklendiğini, aynı zamanda Çin’in küresel yatırımların büyümesine olan etkisinin küçüleceğine işaret ederken, gelişmiş ülkelerde yatırımların tepe noktasını gördüğünü ifade etti. Emirates Steel başkanı, çelik talebinin 2019 yılında 2018’e oranla yavaşlayacağının tahmin edildiğini, küresel ölçekteki bu yavaşlamanın ise çoğunlukla Çin’de beklenen yavaşlamadan kaynaklı olduğunu sözlerine ekledi. Al Remeithi, Çin’in çelik talebinin, altyapıdaki yavaşlamaya rağmen Çin hükümetinin gayrimenkulde getirdiği küçük teşvikler sayesinde 2018 yılında beklenenden güçlü seyrettiğini aktardı. 2019 yılında, dengeleme uğraşlarının ve çevresel endişelerin Çin’de çelik talebini baskılamasının muhtemel olduğunu söyleyen Al Remeithi, altyapı yatırımlarının bir miktar destek sağlamasının beklendiğini ifade etti. Japonya’da çelik talebinin inşaat sektöründeki durgunluğa rağmen yatay seyredeceğinin tahmin edildiğini söyleyen Al Remeithi, Amerika kıtasına dönüldüğünde, Meksika’da çelik talebinin NAFTA görüşmelerinden negatif etkilendiğini ve Brezilya’da inşaat sektörünün seçimler nedeniyle zorlandığını ancak yine de 2019 yılında çelik talebinde iyileşme görüleceğinin beklendiğini bildirdi. AB’de, otomotiv sektörü doygunluğa ulaştığı için bir yavaşlama görülse de piyasa güveninin yüksek seyrettiğini, bölgedeki belirsizliklerin ise Brexit ile yükselen popülizm ve milliyetçilik olduğunu sözlerine ekledi. Mali krizden bu yana geçen 10 yıl içerisinde küresel çelik sektörünün manzarasında gerçekleşen başlıca değişimlere değinen Al Remeithi, dünyanın sırasıyla en büyük ve ikinci en büyük çelik üreticileri olan Çin ve ABD arasında gittikçe açılan bir fark olduğunu, Hindistan’ın ise şu an küresel sıralamada üçüncü olduğuna ve ABD ile arasındaki farkı neredeyse kapadığına dikkat çekti. Son olarak, Al Remeithi, mevcut risklerin aşağı yönlü olduğunu, yatırımlardaki istikrarlı büyümeye rağmen, çelik yoğunluğunun düştüğünü ve bunun uzun vadeli bir trend olabileceğini söyledi. (SteelOrbis, 18 Ekim 2018 )

Kosei Shindo Çelik Sektörünü Küresel Çelik Forumu’nu Devam Ettirmeye Çağırdı

Dünya Çelik Birliği’nin (worldsteel) 16-17 Ekim'de Tokyo’da gerçekleşen 52. yıllık toplantısında bir konuşma yapan worldsteel başkanı ve Japon çelik üreticisi Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation (NSSMC) genel müdürü Kosei Shindo, şu anda küresel çelik sanayini çevreleyen atmosferin genellikle tatmin edici olduğunu ve çelik talebinin global ekonominin güçlü olması sayesinde kademeli ve sürekli olarak arttığını belirtti. Shindo, makroekonomik alanda ise alevlenen ticaret savaşlarından ve İngiltere’nin AB’den çıkmasıyla ilgili müzakerelerden dolayı çok fazla belirsizlik olduğunu ve bu risklerin ileriki dönemi nasıl etkileyeceğinin iyi izlenmesi gerektiğini ifade etti. Çelik sanayinin müşterilerine bakıldığında bu sektörlerin büyük bir değişim sürecinde olduklarını belirten Shindo, örnek olarak en büyük çelik tüketicilerinden biri olan otomotiv sanayini gösterdi. Otomobil üretiminde elektrikli araçlar ve otomatik sürüş gibi bir çok teknolojik yeniliğin görüldüğünü ifade eden Shindo, çelik sanayinin de bu değişikliklere geniş veri analizleri ve yapay zeka gibi gelişen bilgi teknolojileriyle, hızlı ve uygun bir şekilde karşılık vermesi gerektiğini söyledi. Shindo, karbondioksit salınımını azaltmanın da önemli bir hedef olduğunu belirterek, Paris Anlaşması’nda küresel ısınmaya karşı alınması gereken bir önlem olarak kayda geçen bu sorunun çelik sanayii için büyük bir mücadele olduğunu ifade etti. Worldsteel başkanı konuşmasında birçok diğer önemli soruna ve çelik sanayinin bu sorunlarla ilgili aldığı ve ileriki dönemde de alması gereken tedbirlere değindi. İlk olarak, 2016 yılında çelik sektöründeki kapasite fazlası problemine dikkat çeken Küresel Çelik Forumu düzenlenmişti. Almanya ve Arjantin’in başkanlık ettiği ve birçok ülkenin katıldığı bu forumdan sonraki iki sene boyunca, çelik sektöründe arz talep durumuna ilişkin şeffaflık daha iyi bir noktaya geldi. Worldsteel başkanı Shindo, forum kapsamında yapılan ve ham çelik kapasitelerinin geliştirilmesinin ve hükümetlerin piyasaya zarar veren teşvikleri ve diğer destekleri gibi kapasite fazlasına etki eden kanunların ele alındığı bilgi alışverişinin bugüne kadar geldiğini belirtti. Shindo, önümüzdeki yıl forum Japonya’nın öncülüğünde yapıldığında konuşulan konularla ilgili daha fazla gelişme sağlanmasını umduğunu ifade etti. Forum için belirlenen program 2019 yılında sona erse de, worldsteel üyelerinin çoğu forumun üç yıl daha devam etmesini istiyor. Bu sayede hem çelik endüstrisinin sürdürülebilir bir gelişmeyi garanti altına alması hem de serbest ve adil bir ticaret ortamı oluşturulmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Shindo, ABD’nin 232. Madde soruşturmasıyla başlayan global ticaret savaşlarına da değinerek, küresel çelik sektörünün soruşturmanın sadece doğrudan etkisine bakmaması gerektiğini, ayrıca otomobil ve diğer parçalar gibi dolaylı yoldan etkileyebileceği alanlara ve ülke bazında getirilen kısıtlamalar sonucu ticaret ve yatırım sektörleri üzerinde yarattığı olumsuz etkilere de odaklanması gerektiğini söyledi. Serbest ve adil ticaretin global ekonominin gelişmesi için temel oluşturduğunu belirten Shindo, bu ticari önlemlere en uygun şekilde başa çıkılmasını umduğunu sözlerine ekledi. Shindo’nun değindiği ikinci önemli konu, kürsel ısınmayla nasıl mücadele edilmesi gerektiği oldu. Worldstee’in küresel ısınmanın çelik sektörü üzerindeki etkilerini inceleyerek konuyla ilgili alınabilecek önlemleri masaya yatırdığını belirten Shindo, çelik üreticilerine yol göstermek için enerji verimliliğinin geliştirilmesi ve yüksek teknolojilerle karbondioksit salınımının azaltılması üzerine çalıştıklarını söyledi. Shindo son önemli konunun, arz-talep dengesinin belirtildiği uzun vadeli tahmin analizleri ve bu analizlere dayanarak yapılabilecek yeni girişimler olduğunu söyledi. 2017 yılında worlsteel çelik sanayi hakkında uzun vadeli bir tahmin raporu yayınlamış ve halihazırda çelik arz ve talebini etkileyen çok fazla belirsizlik olmasına rağmen 2035 yılını hedef olarak belirlemişti. Shiondo, böyle uzun vadeli arz-talep tahminlerinin çelik sektörünün ileriki dönemde istikrarlı gitmesine destek olacağını ifade etti. Özetlemek gerekirse, worldsteel başkanı Shindo, birliğin üyeleri için fayda sağlayacak etkinlikler yapmaya ve küresel çelik sektörünün gelişimini desteklemek için çalışmaya devam edeceğini söyledi. ( SteelOrbis, 18 Ekim 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi