Çelik Sektöründe 2018 - 45. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 45. Haftanın Öne Çıkanları

ArcelorMittal Ilva Satın Alımını Tamamladı, Dudelange ve Liege Tesislerini Liberty’ye Satıyor

ArcelorMittal, Flemalle’deki 4 ve 5 No’lu sıcak daldırma galvanizleme hatlarını ve Tilleur’daki sıcak haddelenmiş asitleme, soğuk haddeleme ve teneke ambalaj hatlarını kapsayan Belçika’da bulunan Liège tesisinin ve Lüksemburg’daki Dudelange tesisinin satışı için Liberty House Group’tan teklif aldı. Bu varlıkların satışının ArcelorMittal’in Ilva satın alımı nedeniyle incelemeye alındığı sırada Avrupa Komisyonu ile yaptığı anlaşma çerçevesinde uyguladığı yatırımlarını elden çıkarma planının son kısmı olduğu belirtildi. İnşaat ve otomotiv sektörlerine hizmet veren söz konusu tesislerin toplamda 2,1 milyon mt soğuk haddelenmiş çelik, 2 milyon mt galvanizli çelik ve 200.000 mt kaplamalı çelik üretim kapasitesi bulunuyor. 12 Ekim tarihinde, Liberty İtalya’daki Piombino ve Makedonya’daki Üsküp haddeleme tesislerinin yanı sıra Romanya’daki Galati ile Çek Cumhuriyeti’ndeki Ostrava tesisleri olmak üzere Avrupa’da bulunan dört çelik tesisini satın almak için ArcelorMittal ile şartlı sözleşme imzalamıştı. Bununla birlikte, ArcelorMittal 1 Kasım tarihinde Ilva’nın satın alımını tamamladığını açıkladı. Bu satın alımın gerçekleşmesinin ardından, şirket ArcelorMittal Europe - Flat Products bünyesinde ArcelorMittal Italia adıyla yeni bir iş grubu oluşturacak Ilva’nın yönetimini tamamıyla üstlendi. ( SteelOrbis, 02 Kasım 2018 )

Gerdau Hindistan’daki Tesisin Satışını Tamamladı

Brezilyalı entegre çelik üreticisi Gerdau, Gerdau Steel India’nın Blue Coral Investment ve Mountainpeak Investment’a satışını tamamladığını açıkladı. Gerdau, Gerdau Steel India’nın %98,9’una sahip olan İspanyol merkezli bağlı kuruluşu Gerdau Hungria KFT Y CIA Sociedad Regular Colectiva’daki hissesini sattı. Şirket, yıllık 300.000 mt nihai mamul kapasitesi ile yıllık 250.000 mt ham çelik kapasitesine sahip olan Tadipatri’deki vasıflı çelik birimi de dahil olmak üzere Hindistan’daki tüm faaliyetlerini sattığını belirtti. Brezilyalı çelik üreticisi ağustos ayında Hindistan’daki faaliyetlerini 120 milyon $ karşılığında sattığını bildirmişti. Gerdau son fiyata ilişkin bir açıklama yapmadı. ( SteelOrbis, 05 Kasım 2018 )

Çin’in Ham Çelik Üretiminin 900 Milyon Tonu Geçmesi Bekleniyor

Baowu Iron & Steel Group Başkanı Chen Derong’un Salı günü Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda (CIIE) Çin’in ham çelik üretiminin 2018 yılında 900 milyon tonu geçmesinin beklendiğini söylediği haber veriliyor. Geçtiğimiz yıl Çin’in ham çelik üretiminin 831,7 milyon ton rekor seviyesine ulaştığı hatırlatılıyor. Yılın ilk üç çeyreğinde Çin’in ham çelik üretiminin % 6,1 artışla 699,4 milyon tona ulaştığı ve Chen’in tahmininin gerçekleşmesi için son çeyrekte ham çelik üretiminin 200 milyon tonun üzerinde gerçekleşmesi gerektiği bildiriliyor. Üretimin aylık 80 milyon ton civarında olduğu göz önünde bulundurularak kış dönemi üretim kısıtlamalarına rağmen söz konusu hedefe ulaşmanın zor görünmediği belirtiliyor. Bu yıl kış döneminde üretim kısıtlamalarının 28 şehirden 80 şehre yayılmasına rağmen merkez hükümetinin belirli bir oranda uygulanan üretim kısıtlamalarını kaldırdığı ve ultra düşük emisyon standartlarına uyan çelik firmalarının üretim kısıtlamalarından muaf tutulacağı ve yerel hükümetlerin üretim kısıtlamalarını kendilerinin belirleyeceği kaydediliyor. Salı günü Tangshan şehrinin üretim kısıtlamalarını biraz daha gevşettiği ve söz konusu durumun bu kış döneminde üretim kısıtlamalarının piyasanın beklentilerinden daha düşük seviyede gerçekleşeceğine işaret ettiği ve dördüncü çeyrekte piyasada arzın aşırı seviyede olmasının beklendiği ifade ediliyor. Mayıs ayından bu yana Çin’in ham çelik üretiminin aylık 80 milyon ton seviyesini geçtiği ve üretim artışının benzer bir eğilim göstermeye devam etmesi ya da daha da artması halinde Çin’in toplam ham çelik üretiminin bu yıl 900 milyon tonu geçmesinin kuvvetle muhtemel olduğu vurgulanıyor. (Kallanish, 07 Kasım 2018 )

CMC Gerdau’nun ABD’deki Varlıklarını 600 Milyon $’a Satın Aldı

Commercial Metals Company, Gerdau S.A.’ya ait Tennessee eyaletindeki Knoxville, Florida’daki Jacksonville, New Jersey’deki Sayreville ve Kaliforniya’daki Rancho Cucamonga şehirlerinde bulunan çelik tesislerinin yanı sıra ABD’de bulunan 33 adet inşaat demiri üretim tesisini nakit olarak 600 milyon $’a satın aldığını duyurdu. Şirketin yöneticisi, yönetim kurulu başkanı ve CEO’su Barbara Smith, bu satın alım ile birlikte şirketin bünyesine katılan yaklaşık 3.200 çalışanı içtenlikle karşılamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilen satın alım işleminin şirketin önemli bir filmaşin tedarikçisi ve önde gelen bir inşaat çeliği uzmanı olma stratejisi açısından önemli bir adım olduğunu dile getirdi. Smith, şirketin coğrafi olarak büyüme stratejisi ve işletimsel esnekliği ile birlikte, bu satın alımın şirketin bütünleştirilmiş çelik üretimi modelini desteklemesinin yanı sıra mevcut inşaat demiri imalat teknolojisini ve müşteri hizmetleri temel yetkinliklerini geliştireceğini ifade etti. ( SteelOrbis, 07 Kasım 2018 )

CISA: Çin’in Çelik Talebi Güçlü Seviyelerde Kalacak

7 Kasım tarihinde Çin Demir ve Çelik Derneği’nin (CISA) Çin’in çelik talebinin bir süre mevcut zirve seviyesini koruyacağını ve daha sonra gerileyeceğini belirttiği ifade ediliyor. CISA’nın, Çin’de çelik talebinin 2030 yılında 700 milyon ton/yıl seviyesine düşmesinin beklendiğini dile getirdiği belirtiliyor. CISA Başkan Yardımcısı Chi Jingdong’un, Çin ekonomisinin önümüzdeki yıllarda pozitif eğilimini sürdüreceğini ve bunun da inşaat için çok fazla çelik gerekeceği anlamına geldiğini, buna ek olarak çelik üretiminin de söz konusu eğilime uyarak yüksek seviyelerde gerçekleşeceğini ifade ettiği aktarılıyor. Baowu Group Başkanı Chen Derong’un Salı günü Çin’in bu yıl ham çelik üretiminin 900 milyon tonu geçeceğini belirttiğine vurgu yapılıyor. 2018 yılında talebin arttığı ve worldsteel’in görünür çelik tüketiminin 781 milyon tona ulaşacağını tahmin ettiği ve tüketim verilerinin Yeni Yıl ile birlikte toplanan veriler ile daha yüksek seviyelere revize edilmesinin beklendiği kaydediliyor. Ekonomideki yavaşlama ve ABD ile ticaret savaşı içinde olan Çin’in iç piyasada faaliyetler ve talebi arttırmaya odaklandığı ve bunun da yerel hükümet finansmanını arttırma ve altyapı yatırımları şeklinde gerçekleştiği belirtiliyor. ( Kallanish, 08 Kasım 2018 )

Başak Turgut: “Çin Global Piyasalarda Problem Teşkil Etmeyecek”

8 Kasım Perşembe günü İstanbul'da düzenlenen 13. SteelOrbis Çelik Konferansı - "Çelik Piyasalarında Yeni Ufuklar"'da Oyak Maden Metalürji Gurubu Pazarlama ve Satış Koordinatörü Başak Turgut, global çelik sektörünün gündemindeki konuları ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri ele alarak, katılımcılarla gelecek döneme dair görüşlerini paylaştı. 2017 yılının son çeyreği ve 2018 yılının son çeyreği arasında geçen dönemi “hem en iyinin hem de en kötünün yaşandığı tarihi bir dönem” olarak yorumlayan Turgut, küresel ekonominin büyümeye devam ettiğini ve büyümenin son otuz yılın ortalamasına yakın seyrettiğini belirtti. Turgut, 2019 yılına dair beklentilerinin olumlu olduğunu ifade ederek, döviz kurundaki volatilitenin de hafiflemesiyle iyi bir döneme giriş yaptıklarını düşündüğünü söyledi. 2015-2016 yıllarında global pazarda agresif bir şekilde yer alarak Türk çelik ihracatını da olumsuz etkileyen Çin’in önümüzdeki dönemde işleri zorlaştırmasını beklemediğini söyleyen Turgut, “Çin artık çok kontrollü hareket ediyor. Özellikle devlet teşviklerini çok önemli bir mekanizma olarak kullanıyor. Piyasaya ciddi bir likidite sunuyor ve alt yapı harcamalarına yüksek yatırımlar yapıyor. Çinli çelik üreticileri ise daha dengeli bir üretim ve satış politikası izliyor. Bu şartlar altında önümüzdeki dönemde Çin’in global piyasalarda bir problem teşkil edeceğini düşünmüyorum. Öte yandan, tüm ülkeler kendi sanayilerini korumak adına adımlar atarak, sanayi üretimlerinin desteklenmesi ve ekonomilerinin belirli bir stabiliteye oturması için çalışıyor” dedi. Konuşmasında Turgut; ABD, Kanada ve Avrupa’nın korumacılık önlemleri kapsamında getirdiği yaptırımlara da değindi. ABD’nin Çin’in ihracatını engellemek için attığı adımların Asya ülkelerinin gelişmesiyle sonuçlandığını ve Çin, Hindistan, Japonya ve Endonezya gibi Asya ülkelerinin yeni ticari anlaşmalara imza attıklarını belirten Turgut, bu ülkeler arasında 2000’li yılların başında %57 olan ticaretin şu anda %70 seviyelerine geldiğine dikkat çekti. Sadece Asya ülkelerinin değil, tüm dünyanın bir değişim sürecinde olduğunu söyleyen Turgut, Türkiye’nin de bu değişimdeki gelişmeleri doğru okuması gerektiğini ifade etti. Turgut son olarak, son olarak Türkiye ekonomisinin tarihinin hiçbir dönenimde üç çeyrekten fazla daralma göstermediğini ve 2019 yılının ikinci çeyreğinden itibaren hızlı bir toparlanma dönemine girilmesini beklediklerini söyledi. ( SteelOrbis, 08 Kasım 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ