Çelik Sektöründe 2018 - 46. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 46. Haftanın Öne Çıkanları


Alacero 59: Önümüzdeki Birkaç Yıl Çin ve Dünya Ne Durumda Olacak?

Cartagena, Kolombiya’da düzenlenen ve SteelOrbis’in de katılımcı olduğu 59. Alacero Kongresinde ekonomistler önümüzdeki 2-3 yıl Çin’in küresel çelik fiyatlarına olacak etkisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Carnegie Tsighua Center for Global Policy’den Matt Ferchen, ABD-Çin ticaret savaşının yanı sıra Latin Amerika ve Çin arasındaki karmaşık sorunlara değindi. Ferchen, tahminlerine göre, Çin’in global ekonomideki önemli konumunu devam ettireceğini ve yüksek çelik üretim kapasitesiyle Latin Amerika ülkeleri için risk unsuru olmayı sürdüreceğini ifade etti. Brookings Enstitüsü’nden Ted Piccone de Çin ekonomisinin global ekonominin gidişatını ve çelik fiyatlarını önemli ölçüde etkilemeye devam edeceği görüşüne katıldı. Wood Mckenzie analisti Alex Griffiths, 2021 yılında Çin’de çelik tüketimi azalırken, yeni elektrik ark ocaklarının kurulması ve planlanan şirket birleşmeleri yoluyla yüksek fırınların büyümesiyle üretimin artacağını kaydetti. Hindistan ve hatta ABD’de bazı firmaların 10-11 milyon mt civarında kapasite artışı yapacaklarını duyurmalarının da düşük fiyatlara işaret ettiğini belirtti. ( SteelOrbis, 12 Kasım 2018 )

Çin’in Grafit Elektrot Üretimi ve İhracatı Artış Eğiliminde

Çin’de grafit elektrot üretiminin, 2017 yılındaki düşüşün ardında bu yıl artmaya devam ettiği ve önümüzdeki yıllarda piyasada arz fazlalığının yaşanmasının beklendiği ifade ediliyor. Çin Karbon Sanayii Derneği’ne (CCIA) üye firmaların üretimlerinin, Ocak-Eylül döneminde % 17,5 artışla 483.000 tona çıktığı ve söz konusu yükselişin, pek çok tesisin eski konverterlerini bu yıl yeni elektrik ark ocakları ile değiştirmeleri nedeniyle artan iç talep ile desteklendiği belirtiliyor. Bunun yanı sıra uluslararası alım faaliyetlerinin de üretime katkıda bulunan önemli bir faktör olduğu ve ihraç sevkiyatlarının söz konusu dönemde % 43,2 artışla 101.600 tona çıktığı bildiriliyor. UHP kalitenin, hem iç piyasada hem de ihraç piyasasında en çok rağbet gören grafit elektrot çeşidi olduğu; söz konusu kalitenin üretim ve ihracatının sırasıyla % 39,3 artışla 191.100 tona ve % 58,3 artışla 64.400 tona yükseldiği vurgulanıyor. Oldukça yüksek sıçrayışlar kaydeden grafit elektrot marjlarının, Çinli üreticileri geçtiğimiz yıl kapasitelerini arttırmaya ya da yeni fabrikalar inşa etmeye teşvik ettiği ve Çin’in toplam grafit elektrot kapasitesinin önümüzdeki iki yıl içinde neredeyse ikiye katlanmasının beklendiği, buna ek olarak arz fazlalığının 2021 yılından itibaren net bir şekilde görülmeye başlanacağı aktarılıyor. ( Metal Expert, 13 Kasım 2018 )

Çin, Hurda Tüketimini % 40 Civarında Artırdı

Ocak-Eylül döneminde Çin’de hurda tüketiminin artış gösterdiği ve yerli çelik üreticilerinin kış dönemi üretim kısıtlamaları yürürlükteyken bazik oksijen fırınlarında (BOF) hurda kullanımını arttırmaları ile yükseliş eğilimini sürdüreceği ifade ediliyor. Çin Metal Hurda Tüketimi Derneği’nin (CAMU) verilerine göre, Ocak-Eylül döneminde ülkede çelik sanayiinde toplam hurda tüketiminin % 38,9 artışla 141 milyon tona çıktığı ve yıl sonunda söz konusu tüketimin 187 milyon tona ulaşacağı bildiriliyor. Tesislerin, hükümetin hava kirliliğini azaltma çabalarına paralel olarak çelik üretiminde hurda kullanımını arttırmaya devam ettikleri ve CAMU Başkan Yardımcısı Li Shubin’e göre ergitme şarjında hurdanın toplam ortalama payının şimdiden % 20 seviyesine ulaştığı, 2017 yılında söz konusu payın % 17,8 seviyesinde olduğu kaydediliyor. Bazı tesislerin ergitme şarjında hurda kullanımlarının % 34’e varan oranlarda gerçekleştiği ve Çin’in, 2025 yılında ortalama hurda kullanımını % 30 seviyesine yükseltmeyi planladığı kaydediliyor. Üreticilerin, üretim kısıtlamalarının pek çok şehirde 1 Kasım itibarıyla başlamasından bu yana konverterlerde daha fazla hurda tüketmekte oldukları ve bunun da pik demir üretimini azaltacağı belirtiliyor. Bu yıl kış dönemi üretim kısıtlamalarının 5 eyalet ve 80 şehirde etkili olacağı, söz konusu kısıtlamaların yüksek fırın ve sinterleme makinelerinin kapasite kullanım oranlarını azaltacağı bildiriliyor. Çin’de yerleşik pek çok çelik üreticisinin, 2018-2020 yılları arasında kapasitelerini yeni elektrik ark ocakları ile değiştirecekleri ve bu yıl en az sekiz Çinli çelik üreticisinin yeni ark ocağı kurulumu yapılacağını duyurduğu aktarılıyor. 2018 yılında Çin’de toplam hurda üretiminin, çelik üretim ihtiyaçlarını karşılamak için yılda 220 milyon ton seviyesine ulaşacağı, mevcut durumda çelik tesislerinden gelen talebin toplam hurda talebinin % 81,82’sini teşkil ettiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 14 Kasım 2018)

ArcelorMittal İtalya’nın 2019’da Kar Yapmaya Başlaması Bekleniyor

İtalyan ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore’ye konuşan ArcelorMittal İtalya CEO’su Mathieu Jehl, önceki adı Ilva olan Taranto’daki tesisin 2019 yılının ilk yarısında 6 milyon mt kapasiteyle üretim yapmaya başlayacağını ve şirketin kara döneceğini söyledi. Jehl ayrıca şirketin odak noktasının otomotiv sektörü olacağını ve FCA (Fiat Chrysler Automobiles Italy) gibi eski müşterilerini tekrar kazanmaya çalışacağını da belirtti. Yeni CEO “Şirketteki ilk haftalarımın ardından söyleyebilirim ki Ilva çok büyük potansiyele sahip.” sözlerinin ardından, gelecek yıl ArcelorMittal İtalya’nın sanayi planına yönelik 520 milyon € harcama yapılacağını da söyledi. ( SteelOrbis, 15 Kasım 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ