Çelik Sektöründe 2018 - 50. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2018 - 50. Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa Komisyonu Thyssen-Tata Birleşmesine Yönelik İncelemeyi Geçici Olarak Askıya Aldı

Avrupa Komisyonu’nun, Thyssenkrupp ve Tata Steel’in birleşmesine yönelik ayrıntılı incelemeyi gerekli bilgilerin eksik olması nedeniyle geçici olarak durdurduğu ifade ediliyor. Avrupa Komisyonu’nun, birleşmeye yönelik incelemesi tarafların kontrol sürecine dair önemli bilgileri zamanında sağlamaması nedeniyle geçici süreliğine askıya aldığı, böylece Komisyon’un, 19 Mart tarihinde açıklaması beklenen incelemenin nihai kararının erteleneceği belirtiliyor. Tarafların eksik bilgileri sağlaması halinde incelemenin kaldığı yerden devam edeceği ve kararın açıklanacağı tarihin de ona göre ayarlanacağı bildiriliyor. ( Metal Expert, 10 Aralık 2018 )

1,5 Milyon Ton Kapasiteli Yeni Hattı Devreye Aldı

Yıldız Demir Çelik, mart ayında devreye giren galvaniz ve boya hattının ardından soğuk haddeleme hattını da devreye aldı. 1,5 milyon ton kapasiteye sahip yeni hatla birlikte Yıldız Demir Çelik, ilk faz yatırımını tamamladı. Yıldızlar Yatırım Holding’in son yıllarda Türkiye’de hayata geçirdiği en büyük sanayi yatırımlarından biri olan Yıldız Demir Çelik, ilk faz yatırımını devreye aldığı soğuk haddeleme hattıyla tamamladı. Mart ayında üretime başlayan boya ve galvaniz hattının ardından soğuk haddeleme hattının da üretime başlamasıyla Yıldız Demir Çelik, üretim kapasitesini 1,5 milyon tona çıkardı. Yeni hattın çalışmaya başlaması nedeniyle şirketin Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında düzenlenen törene, Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yıldız, yönetim kurulu üyeleri Hakkı Yıldız ve Hasan Yıldız ile Yıldız Demir Çelik çalışanları katıldı. Törende bir konuşma yapan Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, “Yıldızlar Yatırım Holding olarak son yıllarda ülkemizde yapılmış en büyük yatırımlardan birine imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Mart ayında ilk üretim hattını devreye alan Yıldız Demir Çelik’te son hattımızı da bitirerek ilk faz yatırımımızı tamamlamış olduk. Bu yatırımla birlikte Türkiye’de beyaz eşya ve otomotiv sanayinin ihtiyaç duyduğu ve ithal etmek zorunda kaldıkları kaliteli yassı sac ihtiyacını karşılayacağız” dedi. Yıllık 400 bin ton kapasiteli sürekli galvanizleme hattı, inşaattan otomotive kadar birçok farklı sektörün ihtiyacını karşılayacak bir ürün portföyüne sahip. Bununla birlikte 300 bin ton temizleme, 300 bin ton tavlama, 450 bin ton temper ve 150 bin ton yıllık boyama hattı kapasitesine sahip olan Yıldız Demir Çelik, beyaz eşya ve otomotiv sektörünün ihtiyacı olan ürünleri üretecek. Fabrika bünyesindeki çelik servis merkezinde ise müşterilerin talepleri doğrultusunda dilme, boy kesme ve trapez işlemleri yapılıyor. ( Dünya, 11 Aralık 2018 )

Hindistan Çelik Bakanlığı NINL ve RINL Birleşmesini Planlıyor

Bir bakanlık yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, Hindistan Çelik Bakanlığı, kamuya ait iki çelik şirketi Neelachal Ispat Nigam Limited (NINL) ve Rashtriya Ispat Nigam Limited’in (RINL) birleşme olasılığına dair çalışmalar yürütüyor. Yetkili, çalışmaların, Hindistan hükümetinin sahibi olduğu ve işlettiği tüm çelik şirketlerinin birleştirilerek, yerel bir çelik devi yaratma planının bir parçası olduğunu söyledi. Çalışmalar sonucunda iki şirketin birleşme sürecine dair bir yol haritası ortaya çıkarılacağını belirten bakanlık yetkilisi, yine de birleşme konusundaki son kararı kabinenin vereceğini açıkladı. Ülkenin güneyinde bulunan sahil kenti Vishakhapatnam’da yıllık 6,3 milyon mt üretim yapan tesisi olan RINL’nin tamamı Hint hükümetine aitken, doğudaki Odisha eyaletinde tesisi bulunan NINL’nin hisselerini de yine devlet kontrolündeki farklı şirketler elinde bulunduruyor. (SteelOrbis, 12 Aralık 2018 )

Aditya Mittal: Daha Fazla Çelik Kapasitesinin Kapatılması Gerekiyor

ArcelorMittal Europe Başkanı Aditya Mittal’in, Paris’te firmanın düzenlediği medya gününde, Çin’in kapasite fazlalığının devam ettiğini ve daha fazla çelik kapasitesinin kapatılması gerektiğini ifade ettiği belirtiliyor. Buna ek olarak Mittal’in, Çin’de kapasite azaltılışının toplamda 250 milyon ton seviyesinde gerçekleşmesi gerektiğini ifade ettiği kaydediliyor. Öte yandan, Çin’in kapasitesini resmi olarak 140 milyon ton seviyesinde kapatması ile hem küresel kapasite kullanım oranlarının ve küresel çelik sanayiinde kârlılığın arttığı, ayrıca Çin’in 2023 yılına kadar kapasitesini ilave olarak 50 milyon ton daha azaltmayı hedeflediği ifade ediliyor. Bu yıl küresel talebin güçlü olduğunu ve piyasalarının her birinde büyüme görüldüğünü belirten Mittal’in, bu yıl küresel çapta görünür çelik talebinin % 2-3 oranında büyümesinin beklendiğini; Avrupa ve ABD’de de görünür çelik talebinin benzer seviyelerde büyümenin öngörüldüğünü kaydettiği aktarılıyor. Worldsteel’e göre ise, küresel çelik talebinin zayıf bir büyüme göstermesinin ve küresel çapta sadece % 1,4 oranında artmasının beklendiği, söz konusu beklentinin, Çin’de talep büyümesinin % 0 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeki tahminden kaynaklandığı belirtiliyor. Çin’deki kapasite fazlalığının ve devlet teşviklerinin, çeliği küresel çapta ticari gündemin üst sıralarına taşıdığına dikkat çeken Mittal’in, ArcelorMittal’in sadece adil olan serbest ticareti desteklediğini ve son yıllarda ilerleme kaydedilmesine rağmen kapasite fazlalığı alanında yapılacak daha çok şeyin olduğunu dile getirdiği aktarılıyor. Küresel kapasite fazlalığının ticaret ve ithalat akışını önemli ölçüde çarpıttığını; özellikle Avrupa’da ithalatın yüksek seviyede kaldığını vurgulayan Mittal’in, Avrupa çelik sanayiinin geleceği için, geçici olarak uygulanan ticaret önlemlerinin kalıcı hale getirilmesi ve Avrupa’da vergi mekanizmasının geliştirilmesi gerektiği yönünde uyarıda bulunduğu bildiriliyor. ( Kallanish, 13 Aralık 2018 )

Hindistan Rekabet Komisyonu, Tata Steel’in Usha Martin’i Satın Almasına Onay Verdi

Hindistan Rekabet Komisyonu’nun, Tata Steel’in % 54,5 hissesine sahibi olduğu bağlı kuruluşu Tata Sponge Iron’ın, Usha Martin’in çelik faaliyetlerini satın almasına onay verdiği bildiriliyor. Önde gelen vasıflı çelik üreticisi Usha Martin’in, otomotiv sektöründe yaygın olarak kullanılan 1 milyon ton/yıl uzun mamul üretim kapasitesinin olduğu ifade ediliyor. Yeni varlıkların satın alınması ile Tata Steel’in, çelik halat faaliyetleri dâhil vasıflı çelik alanında konumunu güçlendireceği belirtiliyor. Tata Steel ve Usha Martin’in, satın alma anlaşmasını Eylül ayının sonlarına doğru imzaladıkları hatırlatılıyor. ( Metal Expert, 13 Aralık 2018 )

Liberty Steel Piombino Asitleme Hattını 2019 Yılında Yeniden Faaliyete Geçirecek

Liberty Steel’in CEO’su Jon Bolton, İtalya İşçi Birliği’ne yaptığı açıklamada, şirketin Avrupa’da bulunan dört çelik tesisini satın almak için ArcelorMittal ile 12 Ekim’de imzaladığı şartlı sözleşmenin ardından, Piombino merkezli Magona tesisinin gelecekteki durumuna ilişkin bilgi verdi. Satın alma işleminin Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor. Bolton, 2019 yılının başında tamamlanması beklenen satın alım işleminin ardından tesisin asitleme hattının yeniden faaliyete geçirileceğini belirtti. Bolton, “Bu, 2019 yılında yapılacak tek yatırım olabilir ancak satış işleminin ardından 100 gün boyunca, yerel sendikalar ve şirketler önümüzdeki beş yılda endüstri tesisinin kurulmasına yönelik birbirleriyle iletişimde bulunacaklar,” dedi. Piombino tesisindeki asitleme hattının faaliyetleri altı yıl önce durdurulmuştu. Yerel işçi birliklerinin belirttiğine göre, Liberty Steel’in CEO’su kendilerine yarı mamul tedarikinin ilk aşamada ArcelorMittal’in Fos-sur-mer’de bulunan tesisinden sağlanacağını, ikinci aşamada ise mevcut kalite sorunlarının giderilmesi ile birlikte ekonomik açıdan koşulların daha uygun olması nedeniyle Liberty’nin ArcelorMittal’den satın almak için anlaşma yaptığı tesislerden biri olan Romanya’daki Galati tesisinden yapılacağını söyledi. ( SteelOrbis, 14 Aralık 2018 )

Vale 500 Milyon $’a İnovasyon Şirketi New Steel’i Satın Aldı

Brezilyalı madenci ve demir cevheri üreticisi Vale, inovasyon şirketi New Steel’i 500 milyon $ karşılığında almak üzere Hankoe FIP ile anlaştığını açıkladı. Vale anlaşmanın tamamlanması için spesifik bir takvim açıklamazken, satın alım işleminin önümüzdeki yıl tamamlanacağını söyledi. Söz konusu anlaşmanın aynı zamanda Brezilya’nın tekel karşıtı kurumu Cade’den de onay alması gerekiyor. Vale, New Steel’in yenilikçi demir cevheri zenginleştirme teknolojileri geliştirdiğini ve 56 ülkede kuru işleme patentini elinde bulundurduğunu belirtti. New Steel’in ve teknolojilerinin alınmasıyla birlikte şirketin yüksek kalite pelet besleme projelerinde iyileşme görüleceği ifade ediliyor.  ( SteelOrbis, 14 Aralık 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ