Çelik Sektöründe 2019 - 1. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 1. Haftanın Öne Çıkanları


İnşaat Çeliği İthalatına Yüzde 10 Vergi Getirildi

29 Aralık 2018 tarih ve 30640 sayılı Resmi Gazete’nin 2. Mükerrer ekinde yayımlanan 517 karar sayılı İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’da, Gümrük İstatistik Tarifesi Pozisyon Numarasına göre;

· 7214.20.00.00.11- - Enine kesiti 6-8 mm. (8 dâhil) ye kadar olan yuvarlak çubuklar,
· 7214.20.00.00.12- - Enine kesiti 8-10 mm. (10 dâhil) ye kadar olan yuvarlak çubuklar,
· 7214.20.00.00.13- - Enine kesiti 10-26 mm. (26 dâhil) ye kadar olan yuvarlak çubuklar,
· 7214.20.00.00.14- - Enine kesiti 26 mm. den fazla olan yuvarlak çubuklar,
· 7214.20.00.00.15- - Dört köşeli çubuklar,
· 7214.20.00.00.16- - Altı köşeli çubuklar,
· 7214.20.00.00.19- - Diğer köşeli çubuklar,

ürünlerine yüzde 10 gümrük vergisi getirilmesine karar verildiği açıklandı. Ayrıca, sıcak haddelenmiş sacdan soğuk haddelenmiş sac üreten tesisler ile dikişli boru üreten tesislerin doğrudan ithalatında gümrük vergisi geçici bir süre yüzde 6 olarak uygulanmasına karar verildi. Karara göre; kararın yayım tarihinden önce taşıma belgesi düzenlenmiş ve yüklemesi yapılmış olan eşyanın, kararın yayım tarihinden sonra en geç 45 gün içinde ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin tescili halinde, kararın yayımından önceki oranlar uygulanacaktır. Her ne kadar, söz konusu uygulama, diğer ülkelerin aldığı koruma tedbirleri ile kıyaslandığında, yeterli koruma sağlamıyor olsa da; 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sıfırlanmış olan inşaat çeliği ithalatına yönelik verginin, yüzde 10 seviyesine yükseltilmiş olmasının, çelik sektörümüzde haksız rekabetin önlenmesi bakımından, yerinde bir karar olduğu değerlendirilmektedir. ( TÇÜD, 31 Aralık 2018 )

Hindistan Yükselen Pazarlara İhracatını Artırmayı Planlıyor

Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Suresh Prabhu, Hindistan’ın 2019 yılı planlarından birinin, her bölgeye yapılan ihracatla ilgili özel strateji geliştirmek olduğunu açıkladı. Bu plan doğrultusunda, Afrika ve Latin Amerika’ya özellikle odaklanılacağı ve gelecek yılda ülke ekonomisinin gelişiminde yurt dışı sevkiyatların önemli rol oynayacağı belirtildi. 2017-2018 yıllarında, Hindistan’ın ihracatı 303 milyar $ seviyesinde olmuştu. Prabhu açıklamasında, bakanlığın Afrika’yla serbest ticaret anlaşması taslağı hazırlama aşamasında olduğunu ve Latin Amerika, Orta Amerika, Güneydoğu Asya, Orta Asya ve Güney Asya için de benzer planları olduğunu söyledi. Tarım ürünlerinin yanı sıra, yüksek kalite çelik gibi katma değerli ürünlerin ihracatında da artış beklendiği ifade edildi. Prabhu ayrıca, söz konusu ürünlerin geliştirme ve yerel üretimini desteklemek için ileri teknolojiye sahip Japon ve Koreli şirketlerle iş birliği arayışı içinde olduklarını belirtti. Ticaret ve Sanayi Bakanlığının, her eyaletten desteğe ihtiyaç duyan ürün ve şirketlerden başvuru beklediği ifade edildi. İhracat artışı hedefinin gerçekleştirilebilmesi için, Hindistan İhracat Organizasyonları Federasyonu gibi kurumlar, hükümetin, mal ve hizmet vergisi iadesinin zamanında yapılması, yeterli miktarda kredi sunabilme, ihracat vergisi imtiyazlarını uzatmak gibi hususlara eğilmesi gerektiğini belirtiyor. Prabhu aynı zamanda, iş dostu politikalar, yapısal reformlar ve yönetimde şeffaflık sayesinde 2035 yılında Hindistan ekonomisinin 10 trilyon $’a ulaşacağını ifade etti. Bakanlığın planları arasında, ülke ekonomisinin 2025 yılında 5 trilyon $, 2035 yılında ise 10 trilyon $’a ulaşması var. ( SteelOrbis, 28 Aralık 2018 )

Hint SAIL 2030 Yılında Üretim Kapasitesini Yıllık 50 Milyon Mt Yapacak

Hint devleti kontrolündeki çelik üreticisi Steel Authority of India Limited (SAIL) yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, şirket 21,4 milyon mt yıllık üretim kapasitesini, 2030 yılında 50 milyon mt’a çıkaracak. Kapasite artışının yeni ve mevcut tesislerdeki projeler yoluyla, hükümetin yıllık 300 milyon mt çelik üretimi hedefini desteklemek adına gerçekleştirileceği belirtildi. Şirket yetkilisi, üretim artışının en az %50’sinin vasıflı çelik üretiminde olacağını ve SAIL’in, ticari çelik ürünleri yerine katma değerli çelik üretiminde piyasa lideri konumuna yükseleceğini ifade etti. Yetkili, Indian Railways’in demir yolu tedarik etmek amacıyla küresel bazda ihaleler açmasını örnek vererek, ihtiyaçlarını yerel üretimden karşılaması gerektiğini söyledi. Hindistan Çelik Bakanlığının geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkenin dünyanın ikinci en büyük çelik üreticisi konumunda olmasına rağmen, vasıflı çelik ihtiyacının halen ithalat yoluyla karşılandığı belirtildi. Açıklamada, ülkenin çelik ürünleri arzında tamamen kendi kendine yeter duruma gelebilmesi için, hükümetin yerel üreticileri destekleyeceği ifade edildi. ( SteelOrbis, 31 Aralık 2018 )

Tosyalı Holding İthal İkame Yatırım İçin Düğmeye Bastı

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, AA muhabirine, holding açısından 2018'de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, 2019'a ilişkin beklentilerini paylaştı. Geçen yıl merkez bankaları para politikalarındaki normalleşme, Avrupa ekonomisindeki zayıflama, jeopolitik riskler ve Brexit gibi birçok gelişme yaşandığını ifade eden Tosyalı, tüm bu öngörülemeyen türbülanslara rağmen holding olarak 2018'i "başarılı" bir yıl olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Tosyalı, holdingin üretim, satış, ihracat ve istihdam oranı açısından 2018'de hedefledikleri seviyeye ulaştığını aktararak, "2017'de 5 milyon ton olan üretimden satışlarımız 2018'de 6 milyon tona ulaştı. Aynı şekilde 2017'de 650 milyon dolar seviyelerinde bulunan ihracatımızın, geçen yılın sonunda 850 milyon dolara ulaşacağını öngörüyoruz. Satış hasılatımız da 4 milyar dolar civarında ki bu dolar bazında 2017'ye kıyasla yaklaşık yüzde 24'lük bir artışa işaret ediyor. İstihdam oranımızda da yine yaklaşık yüzde 10 civarında bir artış var." diye konuştu.

Demir-çelik alanında geri dönüşümü olmayan ve yüksek meblağlı sabit yatırımların olduğunu, işletmeciliğinin de bilgi ve beceri gerektirdiğini vurgulayan Tosyalı, bugün bu konuda sıfırdan yatırım yapacak sanayici sayısının dünyada az olduğunu ifade etti. Tosyalı, demir-çelik alanında yatırım yapmanın zorluklarına işaret ederek, şunları kaydetti: "Üretimi başka bir yerde yap, malın tüketildiği yere taşı dönemleri geçti. Bu nedenle biz yatırım yapacağımız lokasyonlarda, o yatırımın ürünlerini tüketecek büyüklükte olması, yeterli enerji ve ham maddeyi bulundurması özelliklerini arıyoruz. Bütün bu bileşenlerin kesiştiği yerde yatırımları yapabiliyoruz. Bu nedenle uzun bir araştırma geliştirme sürecinin ardından yatırıma başlayabiliyoruz. Bu noktada Cezayir yatırımımız, bizi iyi tanıtan bir örnek oldu. Cezayir'deki başarı ve yatırım disiplinimizi gören başka ülkelerden yatırım için davet alıyoruz. Bunlardan görüşme aşamasında olduklarımız var, henüz somutlaşmadı. Holding olarak demir-çelik sektöründe uzmanlaştık. Artık Türkiye de, dünya da biliyor ki Tosyalı Holding bir demir-çelik sanayicisi. Bu sektörün dışına hiçbir zaman bakışımız olmadı. Bundan sonra da böyle bir niyetimiz yok ama demir-çelik sektöründeki birikimimizi dünyanın birçok yerinde fırsatlara bakarak artırmayı düşünüyoruz."

"Asya ve Avrupa ilgi alanımızda"

Fuat Tosyalı, sadece sanayi değil, sosyal bir şirket olduklarını da belirterek, yürüttükleri sosyal faaliyetler ve çalışanlarına sağladıkları imkânların holdingi cazip kıldığını söyledi. Birçok yerden yatırım teklifi aldıklarını ifade eden Tosyalı, şu değerlendirmelerde bulundu: "Mevcutta Afrika'dayız ama Asya ve Avrupa da ilgi alanımızda. Avrupa'daki tesisler bugün çok rekabetçi değil. Bugün yakaladığımız üretim parametrelerimizle çok ciddi sürdürülebilir rekabet avantajını elde ettik. Bu yetkinliğimizi Asya tarafında da, Avrupa tarafında da ortaya koyabilir ve kullanabiliriz. Oradaki fırsatlara bakıp değerlendiriyoruz. Bizim devam eden yurt içi yatırımlarımız da var. İskenderun'da sıvı çelik üretim yatırımımız var. Ayrıca, bu yılın hemen başında, birkaç aya kadar sıfırdan yeni bir yatırımın duyurusunu yapacağız. Mevcut yatırımlarımızın haricinde 2019 başında yeni bir lokasyonda, Türkiye'nin ithalatını ikame edecek, sektör açısından yeni bir ürünün yatırımına başlayacağız."

Tosyalı, Osmaniye, İskenderun, Gebze ve İzmir'deki mevcut tesislerinin yoğun bir şekilde çalıştığına işaret ederek, "Aynı bölgede kapasiteyi artırmak yerine, farklı lokasyonlarda yeni kapasiteler devreye sokacağız." dedi. İskenderun'daki tesislerinin limanının çalışmaya başladığını aktaran Tosyalı, burada yasal süreçlerin tamamlanmasını beklediklerini bildirdi.

"Senegal yatırımının boyutu abartıldı"

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı, ekim ayında Tosyalı Holding ile Senegal hükümeti arasında ülkenin doğusundaki Faleme madeninde yapılacak demir çelik yatırımına ilişkin mutabakat zaptı imzalandığını anımsattı. Söz konusu yatırımın boyutunun çok fazla abartıldığını aktaran Tosyalı, "Bu yatırım için 2 milyar dolar diye bir rakam hiçbir zaman telaffuz etmedim. Senegal'e bir yatırım tabii ki olacak ancak boyutu henüz belli değil. Boyutu belli olmayan bir yatırımın rakamını ortaya koymak yanıltıcı olur. Senegal yatırımı, ülkenin boyutuna uygun bir şekilde projelendirildi. Ülkenin politik çekişmeleri var ama bu yatırım o çekişmelere malzeme olmayacak bir tutarda yapılacak. Şartlar uygun olduğunda ilk kazmayı vuracağız." diye konuştu. Tosyalı, Senegal'in demir-çelik alanında ithalatçı konumda bulunduğunu, bu nedenle bu alanda üretime ihtiyaç duyduğunu söyledi.

"ABD'nin vergi artırımıyla ne üretimimiz ne de ihracatımız azalmadı"

Fuat Tosyalı, kur riskini yönetme konusunda tamamen geçmişe dayalı bir hedging sistemleri bulunduğunu, başarıyla yönetilen bir hazine birimine sahip olduklarını anlattı. Bu konuda üretim dışı bir gelire hiçbir zaman dönüp bakmadıklarını belirten Tosyalı, bu nedenle kurdaki volatilitenin sadece günlük talebi etkilediğini ancak borçluluk seviyeleri ile sermayelerinin değerini etkilemediğini kaydetti. Tosyalı, yıl içinde demir-çelik sektörüne yönelik ABD'nin gümrük vergisi artırımlarının da gündeme geldiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu ilk açıklandığında, doğal olarak hiç beklemediğimiz bir şeydi. Türkiye'ye karşı ABD'nin böyle bir ambargo uygulayacağı hiç öngörmediğimiz şeydi. Türk demir- çelik sektörünün tek pazarı ABD değil. Tosyalı özelinde 180'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunların içinde ABD pazarı bizim için 80'de 1. Tabii ki ABD pazarının kapanmasını istemeyiz ama madem böyle bir vergi uygulaması var, biz de ürünlerimizi başka pazarda değerlendirdik. Neticede bugün geldiğimiz noktada ihracatımızı artırdık. Tabii ki ABD'ye satışlarımız düştü ancak bugüne baktığımızda kur etkisi ile tekrar oralara mal satabilecek noktaya geliyoruz. Bizim ABD'nin vergi artırımıyla ne üretimimiz ne de ihracatımız azalmadı. Çok geçici bir sürenin dışında bu uygulamadan etkilenmedik. Bu konuda yeni bir düzenleme olursa, vergilerde herhangi bir indirim ya da vergilerin kaldırılması söz konusu olursa hem biz hem de ABD'li tüketici çok olumlu etkilenir." ( AA, 03 Ocak 2019 )

GFG Alliance’a Bağlı Liberty Steel KCI’nin Satın Alımını Tamamladı

Küresel sektör lideri GFG Alliance Keystone Consolidated Industries’in (KCI) satın alımını, Contran Corporation’a 320 milyon $ ödeyerek tamamladığını açıkladı. Satın alım sürecinin ilk aşaması, taraflar aralık ayı başında anlaşma imzaladığında SteelOrbis tarafından bildirilmişti. Şirket açıklamasında, KCI’nin Liberty Steel USA bünyesine katılmasının GFG’yi ülkenin en büyük filmaşin üreticilerinden biri konumuna getireceği ve şirketin temiz ve yüksek kalite çelik üretim kapasitesini 2020 yılında yıllık 5 milyon mt’a çıkaracağı belirtildi. Açıklamaya göre KCI’nin satın alımı, yıllık 1,1 milyon mt üretim kapasiteli elektrik ark ocağına sahip filmaşin tesisinin bünyeye katılmasıyla Liberty’nin ABD pazarındaki konumunu güçlendirecek. Liberty Steel Georgetown’la birleştirilecek KCI, Liberty Steel USA’ya yıllık 1,8 milyon mt elektrik ark ocaklı eritme ve yıllık 2 milyon mt filmaşin üretim kapasitesinin yanı sıra 1.300 yeni çalışan kazandıracak. Birleştirilen şirketler Illinois, Ohio, Güney Karolina, New Mexico, Teksas ve Georgia’da faaliyet gösterecek. (SteelOrbis, 02 Ocak 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ