Çelik Sektöründe 2019 - 2. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 2. Haftanın Öne Çıkanları



ERDEMİR Yeni Şirket Kurdu!

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları tarafından, yenilenebilir enerji üretimi amacıyla "Erdemir Enerji Üretim A.Ş." adıyla yeni bir şirket kuruldu 1960 yılında özel bir yasayla kurulan ve Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları, yeşil enerji alanında faaliyet göstermek üzere yeni bir şirket kurdu. Çelik devi şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın yüzde 100 sermayesi ile yenilenebilir enerji üretimi amacıyla "Erdemir Enerji Üretim A.Ş." unvanıyla yeni bir şirket kurulduğu duyuruldu. Açıklamada ayrıca, şirketin 3 Ocak 2019 tarihli 9737 sayısı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde yeni şirketin kuruluşunun ilan edildiği ifade edildi. ( Gündem Haber/Borsagündem, 04 Ocak 2019 )

Hekimhan Madenleri Hekimhan’da İşlenecek

Maden Mühendisleri Odası ve İnönü Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Malatya Maden Potansiyelinin Değerlendirilmesi” paneli TSO konferans salonunda gerçekleşti. TSO’da düzenlenen panele, AK Parti MKYK üyesi Malatya milletvekili Öznur Çalık, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, İnönü Üniversitesi Madencilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Sis, Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Deniz Aydın ve STK temsilcileri katıldı.

Panelde konuşan Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Malatyalı siyasiler olarak biz sizin emrindeyiz” diyerek, “Siz üreten, geliştiren, çalışan ve Malatya-Türkiye ekonomisine katkıda bulunan iş adamlarımız olarak bize Malatya için yapılacak ne varsa, projelerinizle gelin biz elimizden ne gelirse o desteği sonuna kadar verelim. Her mühendislik odası, her ticaret odası kendi alanını çalışırsa bizler de bildiğimiz alanlarda çalışır, bilmediğim alanlarda sizlerin bizlere sunduğu projelerle elimizden gelen her türlü desteği veririz. Malatya sanayi şehri olsun istiyoruz. Tüm organize sanayilerimizle birlikte Malatya sanayisini güçlendirelim istiyoruz. Dünya teknoloji ile koşarken, biz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız aracığıyla endüstri 4.0’ı yakalamamız gerekir. Bunun için Malatya’daki tüm yatırımcılarımızın teknoloji alt yapılarını tamamlayarak endüstri 4.0’ı yakalamak üzere mücadele etmesi lazım” sözlerine yer verdi.

ŞİRKETLERLE ANLAŞMA SAĞLANDI

Hekimhan’da çıkarılacak demir madenin yine Hekimhan’da işletileceğinin müjdesini veren Çalık, “Türkiye’de hatta dünyada sadece Malatya Pütürge’de olan Profillit madeni var. Çok önemli merkezlerinden bir tanesi de Malatya ve şu anda Sabancı’ya o bölge verilmiş vaziyette ve çalışmalarını yapıyorlar. Hekimhan’da daha önce demir çelik işletmeleri vardı ve bu devlet tarafından işletilirdi. Orada bulunan madenler Sivas Divriği’ye gönderilirdi. Bizim demir yatakları madenlerimizi ortaya çıkarabilmek, Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak için biz siyasiler olarak sizin emrinizdeyiz. Yeter ki çalışın yeter ki üretin. O Bölgedeki demir yataklarının Erdemir şirketi tarafından çıkarılarak Sivas’a götürülüp orada işlenecek demişlerdi. Dönemin Enerji Bakanı ile yaptığı görüşmelerde Hekimhan’da çıkarılan madenin Sivas’a götürülmesin dedik. Malatya’dan çıkarılıp, Malatya’dan işlenmeli ve bu da en az bin kişilik bir istihdam sağlayacak. Tesisleri de Malatya’da kurmalılar dedik. Bakanımızın talimatları ile Erdemir Genel Müdürünü davet ettik, konuştuk. Erdemir Malatya’nın Hekimhan’ın hakkı olan ve çıkarılması gereken demirleri Hekimhan’da Kuluncak’ta çıkarıp buralarda işleyecek ve istihdam sağlanmasına vesile olacak. Hekimhan Hasan Çelebi’de Erdemir Şirketler Grubuna ait Er Maden Zenginleştirme ve Peletleme Tesisinin kurulum aşaması devam etmekte. Kolin ve Erdemir’in Hekimhan’da yapacakları yatırım 2 milyar TL civarında” şeklinde konuştu.

“KALKINMANIN TEMELİ MADENCİLİĞE BAĞLI”

İnönü Üniversitesi Madencilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Sis buradaki konuşmalarında şunları vurguladı, “Maden çok önemli bir konu, sadece maden mühendisi olduğum için söylemiyorum bunu. Pek çok ülkeyi gezmiş biri olarak da söylüyorum, görmüş biri olarak da söylüyorum bunu. Kalkınmanın temelinde madencilik var. Çünkü madenlerini işleyen ülkeler gelişmiş ülkeler, medenini işleten, ülke gelişmiş ülkedir. Madenlerini işletmişler satmışlar para kazanmışlar. Yani 2O30 yılında çok batarya ihtiyacı olacak, maden ihtiyacı olacak, ya biz yeni teknoloji geliştireceğiz bu elektrikli araç trendini yakalamak için ya da daha iyi teknoloji geliştireceğiz ya da elektrikli batarya üreteceğiz. Madenin önemi çok net her alanda var. Paslanmaz çelikte bile, her şeyde maden var.” Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Akçadağ ve Kuluncak bölgesindeki mermer yatakları da Malatya için önem arz etmektedir. Buradaki ocaklarda üretilen mermerler yurt dışına ihraç edilerek sanayiye katkı sunuyor. 2018 yılı madencilik ihracat rakamı 4 Milyon 561 Bin 662 Dolar” dedi. (Sonsöz, 06 Ocak 2019 )

Trump ABD’li Çelik Şirketlerinden Sınır Bariyeri İçin Ürün Tasarlamalarını İsteyecek

ABD Başkanı Donald Trump, güneydeki sınır hattına çekilecek bariyer için US Steel, AK Steel ve Nucor yöneticilerinin fikrini alacağını açıkladı. Geçtiğimiz haftanın başlarında Trump, kendi iktidarından önce ABD çelik sektörünün yok olmak üzere olduğunu ve yeni yönetim politikaları sayesinde sektörün yükselişe geçtiğini söylemişti. Medya kaynaklarına göre, ABD’li çelik üreticileri 2017 yılında karlarının arttığını belirtirken, bu durum 232. Maddenin uygulamaya konmasına bağlanmıştı. Trump, sınır hattı bariyeri için kullanılmak üzere yerli çelik üreticilerinden ürün tasarlamalarını isteyeceğini açıkladı. Güney sınırında inşa edilecek bariyerin 25 milyar $’a mal olacağı tahmin edilirken, Trump bir basın konferansında maliyetin daha fazla olacağını belirtti. 2.500 mil uzunluğundaki bariyer için ne kadar çeliğe ihtiyaç duyulacağı ise şu anda bilinmiyor. (SteelOrbis, 08 Ocak 2019 )

Hebei Eyaleti 2020 Yılına Kadar Yurtdışında 12 Milyon Ton Çelik Üretim Kapasitesi Geliştirmeyi Hedefliyor

Çin’in Hebei eyalet hükümetinin, eyalette faaliyet gösteren çelik üreticilerinin yurtdışında çelik kapasitesi geliştirmelerine ilişkin planını yayımladığı ve söz konusu plan doğrultusunda Hebei’nin, 2020 yılına kadar 12 milyon ton/yıl seviyesinde yurtdışı kapasitesine ulaşmayı hedeflediği haber veriliyor.

Hebei eyaletinin yurtdışı çelik projeleri, Ocak 2019

Firma
Ülke
Kapasite
Ürün
Not
Delong Steel
Endonezya
3,5m t/y
Karbon çelik
İnşaatı başlatılmış
Bazhou Xinya
Endonezya
n/a
Çelik şerit
Kurulu ortak girişim
Xinwu'an Steel
Malezya
5m t/y
Ham çelik, CRC, kaynaklı boru
Anlaşma imzalandı
Bishi Group
Endonezya
3m t/y
n/a
Anlaşma imzalandı
Hegang
Filipinler
8m t/y
HRC, CRC
Anlaşma imzalandı
Hegang
Rusya
n/a
Levha
Görüşme halinde
Bishi Group
Rusya
3m t/y
n/a
Anlaşma imzalandı
Wu'an Xinfeng
Mısır
n/a
n/a
Görüşme halinde
Hebei Government & Mpumalanga province
Güney Afrika
n/a
n/a
Görüşme halinde
Kaynak: Yayımlanmış belgeler

Planın, Hebei’de faaliyet gösteren sekiz çelik üreticisinin çeşitli projelerinin yanı sıra Asya, Avrupa ve Afrika gibi diğer bölgelerdeki projeleri de kapsadığı ifade ediliyor. Buna ek olarak Avustralya ve Güney Amerika’da da bazı demir cevheri projelerinin söz konusu planın kapsamında olduğu, öte yandan projelerin çoğunun bağlayıcı olmadığı ve birçoğunun ertelendiği belirtiliyor. ( Kallanish, 08 Ocak 2019)

Nucor, 1,35 Milyar Dolarlık Yeni Bir Levha Tesisi İnşa Edecek

ABD’li çelik üreticisi Nucor’un, ülkenin Ortabatı bölgesinde 1,35 milyar dolarlık yeni bir levha tesisi inşat etmeyi planladığı bildiriliyor. Yılda 1,2 milyon short ton kapasiteli olması planlanan söz konusu tesisin, 2020 yılında devreye alınmasının beklendiği belirtiliyor. Nucor’un, Kuzey Carolina, Alabama ve Teksas’da faaliyet halinde olan tesislerinin bulunduğu ifade ediliyor. ( Kallanish, 08 Ocak 2019 )

Hebei, 2019 Yılında Çelik Kapasitesini 14 Milyon Ton/Yıl Seviyesinde Kapatmayı Planlıyor

Hebei eyalet yetkililerinin, 2019 yılı için çelik kapasitesini kapatma planlarını açıkladıkları; buna göre eyaletin, 2018-2020 yılları arasında çelik üretim kapasitesinin 40 milyon ton seviyesinde kapatılması için adım attığı ifade ediliyor. Çin’in en büyük çelik üretim merkezi Hebei’nin, çelik üretim kapasitesini bu yıl 14 milyon ton seviyesinde kapatacağı, buna ek olarak kömür ve kok kapasitesini sırasıyla 9 milyon ton ve 3 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakacağı kaydediliyor. 2018 yılında eyaletin, 12,3 milyon ton çelik ve 10,9 milyon ton demir üretim kapasitesini devre dışı bıraktığı ve geçtiğimiz yıl için belirlenen hedefi geride bıraktığı belirtiliyor. Ayrıca Hebei’nin, “zombi tesislerin” devre dışı bırakılması sürecini de tamamladığı bildiriliyor. Çinli analistlerin, Hebei eyaletinin çelik üretim kapasitesini, kapasiteleri başka yerlere taşıyarak azaltmaya devam edeceğini; bu bağlamda Langfang ve Zhangjiakou şehirlerindeki çelik üreticilerinin kapasitelerini 2019 yılının sonuna kadar ya eyaletten taşıyacakları ya da üretim faaliyetlerinin tamamen durduracaklarını belirttikleri aktarılıyor. ( Metal Expert, 09 Ocak 2019 )

Brezilya’nın Tekel Karşıtı Kurumu CSP’nin Vale Pecém’i Satın Almasını Onayladı

Brezilya’nın tekel karşıtı kurumu Cade, madencilik ve demir cevheri şirketi Vale’ye bağlı Vale Pecém’in, yerel slab üreticisi Companhia Siderurgica do Pecém (CSP) tarafından herhangi bir kısıtlama olmaksızın satın alınmasını onayladı. Cade’nin açıklamasına göre, Vale Pecém CSP’ye yalnızca demir cevheri işleme ve stok yönetimi desteği sunacağından, CSP demir cevheri ihtiyacını Vale’den karşılamaya devam edecek. Vale Pecém’in CSP tarafından satın alınmasıyla, Vale’nin CSP’deki %50 hissesinde değişiklik olmadı. Posco CSP’de %20 hisseye sahipken, kalan %30 hisse Dongkuk Steel’e ait bulunuyor. ( SteelOrbis, 09 Ocak 2019 )

KARDEMİR'den 3,5 Milyon Ton Üretim Kapasitesi Hedefi

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç, bu yıl tamamlanacak çelikhane yatırımlarıyla üretim kapasitelerinin 3,5 milyon tona ulaşacağını bildirdi. KARDEMİR'den yapılan açıklamada, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Güleç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Faruk Öz ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Kahveci'nin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ı ziyaret ettiği belirtildi. Açıklamada, ziyarette Filyos Liman Projesi'nin ele alındığı ve KARDEMİR'in altyapı yatırımlarının tamamlanmasından sonra projenin üstyapısına ve işletilmesine talip olduğu ifade edildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Güleç, kendilerini kabul ettiği için Turhan'a teşekkür etti. Filyos'ta çok büyük bir liman projesinin altyapı yatırımlarının devam ettiğini aktaran Güleç, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz haftalarda bizzat yatırımları yerinde görmüş ve incelemiştik. Bu liman özellikle KARDEMİR için çok büyük önem arz ediyor. Bu yıl tamamlanacak çelikhane yatırımlarıyla kapasitemizi 3,5 milyon tonlara taşımış olacağız. Bu üretim için yaklaşık 8 milyon ton civarında hammadde ve mamul malzeme elleçleyebileceğimiz bir limana ihtiyacımız var. Yine bilindiği gibi KARDEMİR olarak son 6-7 yıldır liman operasyonlarımızı ağırlıklı olarak şirketimize ayrılan kapasite doğrultusunda Eren limanlarından gerçekleştiriyoruz. Eren Holding yönetimine şirketimize olan desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz."

Şirketteki kapasite artışları doğrultusunda gerek ihracatta gerekse ithalatta rekabet gücünü artırmak için Filyos Limanı'nın olmazsa olmazları olduğunu aktaran Güleç, şunları kaydetti "Tüm bölge için de büyük önem taşıyan bu liman, aynı zamanda tüm Karadeniz'in dünyaya açılan kapısı olacak bölgemizi önemli bir ticaret ve sanayi merkezi ve lojistik üssü haline getirirken, ülkemizi de denizcilik alanında bölgesel liderliğe bir adım daha yaklaştıracaktır. Bu kapsamda Sayın Bakanımıza Filyos Limanı'nın bir an evvel hizmete alınabilmesi için altyapı çalışmaları devam ederken, eş zamanlı olarak üstyapının da ihale edilebilmesi hususunda talebimizi ilettik. Yine altyapının tamamlanmasından sonra yap-işlet modeliyle limanın üstyapısı ve işletilmesine şirketimizin talip olduğunu ilettik ve kendilerini Karabük'e davet ettik. Sayın Bakanımız da limandaki altyapı çalışmalarının kesintisiz devam edeceğini belirttiler ve tüm Karabüklülere selamlarını ileterek ilk fırsatta da Karabük'ü ziyaret edeceklerini söylediler." (Hürriyet, 09 Ocak 2019 )

Schnitzer: Hurda Talebi, Küresel Çapta Daha Fazla Artacak

ABD’li hurda ve uzun mamul tedarikçisi Schnitzer Steel’in, hem küresel çapta hem de iç piyasada çelik hurda talebinin uzun vadeli güçlenme işaretleri gösterdiğini belirttiği aktarılıyor. Analistler ile gerçekleştirdiği konferans bağlantısı esnasında şirketin Başkanı Tamara Lundgren’in, artan hurda tüketimini, çelik üretiminin çevreye etkilerinin odağa alınmasına ve sera gazı emisyonunu azaltmaya yönelik geniş çaplı hedeflerin yanı sıra enerji tüketiminin azaltılmasının ekonomik ve çevresel faydalarına dayandırdığı ifade ediliyor. Lundgren’in, aralarında Çin, ABD, Japonya, Türkiye ve Rusya’nın öne çıktığı başlıca çelik üreten ülkelerin neredeyse tümündeki değişimler nedeniyle hurda tüketiminin, 2018 yılının ilk yarısında ham çelik üretimindeki artışı geçtiğini belirttiği kaydediliyor. Küresel çelik üretiminde elektrik ark ocaklarının (EAO) payının Çin’de bile artmaya devam ettiğine dikkat çeken Lundgren’in, 2025 yılına kadar Çin’de EAO’ya dayalı çelik üretiminin, 2017 yılına kıyasla ikiye katlanmasının beklendiğini ve Çin’in çelik üretiminde hurda tüketim oranının mevcut tahmini seviye olan % 20’den %50’ye yükseltmeyi hedeflediğini dile getirdiği aktarılıyor. Son olarak Lundgren’in, ABD’nin 2018 yılının tamamında gerçekleştirdiği hurda ihracatının henüz hesaplanmadığını, ancak söz konusu ihracat rakamının yüksek seviyede olacağına kesin gözüyle bakıldığını söylediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 11 Ocak 2019 )

ArcelorMittal Tubarao Tesisi İçin Kok Fırını Bataryası Sipariş Etti

Brezilyalı çelik üreticisi ArcelorMittal Brazil, Espirito Santo eyaleti Vitoria şehrinde bulunan Tubarao tesisi için yeni bir kok fırını bataryası sipariş etti. Şirket açıklamasına göre, batarya Thysennkrupp’tan tedarik edilecek. Açıklamaya göre, yeni batarya tedarikiyle Tubarao tesisinde yılda 600.000 mt kok üretilebilecek. Slab, sıcak sac, soğuk sac ve sıcak daldırma çelik gibi ürünler üretilen tesisin şu anda toplam 7,5 milyon mt yıllık kapasitesi bulunuyor. ( SteelOrbis, 11 Ocak 2019 )

Marcegaglia Ravenna Yeni Tesis Kuruyor

İtalyan çelik üreticisi Marcegaglia Group, Alman tesis tedarikçisi SMS Group’la Ravenna tesisine iki bantlı tersinir soğuk haddehane tedarik etmesi için anlaşma imzaladığını açıkladı. İtalyan şirket, Ravenna’daki tesisinde çeşitli sektörlere yönelik karbonlu soğuk sac ve çubuk üretimi yapıyor. Şirket açıklamasına göre, Ravenna’da kurulacak yeni haddehane, yıllık 550.000 mt kapasiteyle yüksek karbonlu, iki evreli, krom/manganez alaşımlı ve silisli çelik gibi ürünler içeren geniş bir yelpazede imalat yapılacak. Yeni haddehanenin 2020 yılı nisan ayında faaliyete geçeceği belirtildi. ( SteelOrbis, 11 Ocak 2019 )

Daehan Steel Angkasa Amsteel’i Satın Alacak

Malezyalı Lion Industries Corp tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket Singapurlu Angkasa Amsteel Pte Ltd’deki %50 hissesini 26,65 milyon $ karşılığında Daehan Steel’e satıyor. Lion Industries bu satıştan elde ettiği gelirle yassı alanındaki varlığını artırmayı planlıyor. Lion Industries geçen yıl 3,2 milyon mt sıcak sac ve 700.000 mt soğuk sac üretim kapasiteli yassı çelik varlıklarını satın aldığını açıklamıştı. Angkasa Amsteel’de Lion Industries’in 2011 yılında beri %50 eksi bir hissesi varken, LTC Corp Ltd.’in %50 artı bir hissesi bulunuyor. Angkasa Amsteel ağırlıklı olarak çelik ve yapı malzemesi ticareti yapıyor. ( SteelOrbis, 11 Ocak 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ