Çelik Sektöründe 2019 - 5. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 5. Haftanın Öne Çıkanları


2018 Yılında Dünya Ham Çelik Üretimi % 4,6 Arttı

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan verilere göre, 2018 yılının tamamında dünya ham çelik üretimi, 2017 yılındaki 1,7 milyar tona kıyasla %4,6 oranında artışla 1,8 milyar tona yükseldi. Geçtiğimiz yıl, dünyanın en büyük çelik üreticisi konumunda bulunan Çin’in ham çelik üretimi, 2017 yılına kıyasla % 6,6 oranında artışla 928,3 milyon tona yükselirken, dünya ham çelik üretimindeki payı, 2017 yılındaki % 50,3’den % 51,3’e yükseldi.

2018 yılında Hindistan’ın ham çelik üretimi % 4,9 oranında artışla 106,5 milyon tona ulaştı ve Japonya’nın yerine geçerek ikinci sıraya yükseldi. Üçüncü sıraya inen Japonya’nın ham çelik üretimi ise, 2017 yılına kıyasla % 0,3 oranında düşüşle 104,3 milyon tona geriledi. Geçtiğimiz yıl Güney Kore’nin ham çelik üretimi, 2017 yılına kıyasla % 2 oranında artışla 72,5 milyon tona çıktı.
2018 yılında Kuzey Amerika’nın ham çelik üretimi % 4,1 artışla 120,5 milyon tona yükselirken, ABD’nin ham çelik üretimi % 6,2 artışla 86,7 milyon tona çıktı. Diğer taraftan Rusya’nın ham çelik üretimi, % 0,3 oranında artışla 71,7 milyon tona çıkarken, Ukrayna’nın üretimi geçtiğimiz yıl % 1,1 oranında düşüşle 21,1 milyon tona geriledi.

Türkiye’nin ham çelik üretimi, özellikle yılın ikinci yarısında görülen tüm zorluklara rağmen, 2017 yılında kaydedilen rekor seviye olan 37,5 milyon tona kıyasla % 0,6 oranında azalışla 37,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Brezilya’nın ham çelik üretimi ise %1,1 artışla 34,7 milyon tona yükseldi.

2018 yılında dünyanın en büyük on çelik üreticisi arasında % 17,7 oranında yükseliş ile en çok üretim artışı kaydeden İran, 25 milyon ton ham çelik üretimi yaptı. 2018 yılında Avrupa Birliği’nin üretimi, 2017 yılına kıyasla % 0,3 oranında azalışla, 168,1 milyon tona gerilerken, Asya bölgesinin üretimi, % 5,6 oranında artışla, 1,3 milyar tona ulaştı. BDT bölgesinde ham çelik üretimi % 0,3 artışla 101,3 milyon ton olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yıl Diğer Avrupa bölgesinin, üretimi Türkiye’nin büyük katkısıyla % 0,5 oranında artışla 40,8 milyon tona çıkarken, İran’ın üretim artışı ile desteklenen Orta Doğu’nun ham çelik üretimi ise % 11,7 seviyesinde yükselişle 38,5 milyon tona ulaştı.

Türkiye’nin dünya ham çelik üretimindeki payı, 2017 yılındaki %2,2’den % 2,1’e geriledi. Geçtiğimiz yıl Hindistan’ın payı, 2017 yılına kıyasla % 5,9 seviyesinde kalarak değişmezken, Japonya’nın payı % 6,1’den % 5,8’e geriledi. Diğer taraftan ABD’nin dünya ham çelik üretimindeki payı, 2017 yılındaki % % 4,7’den % 4,8’e yükseldi. AB28’in payı ise aynı kıyaslamada % 9,7’den % 9,3’e düştü. ( TÇÜD, 28 Ocak 2019 )

Baosteel ve Fangda Carbon, 100,000 ton/yıl UHP Grafit Elektrot Kapasiteli Yeni Tesisi Haziran 2020’de Devreye Alacak

Çin’de yerleşik en büyük grafit elektrot üreticisi Fangda Carbon ve Shanghai Baosteel Chemical Co.’nun (Baowu Steel Group’un bağlı kuruluşu) yıla 100,000 ton UHP grafit elektrot üretim kapasiteli yeni fabrikanın inşaatına yönelik planları duyurduğu haber veriliyor. Baofang Carbon Material Technology adı verilen iddialı projenin, 26 Nisan 2018 tarihinde duyurulduğu ve buna göre yeni tesisin Lanzhou Honggu bölgesine kurulacağının belirtildiği, ancak söz konusu tarihte yatırıma ve projenin ne zaman devreye alınacağına dair bir açıklama yapılmadığı hatırlatılıyor. Geçtiğimiz hafta Cuma günü yatırımcı toplantısında projeye dair yeni detayların ortaya çıktığı; tesisin 497 takvim gününde inşa edilmesinin planlandığı, inşaatına Çin Yeni Yılı’nın ardından 20 Şubat 2019 tarihinde başlanacağı ve tesisin 30 Haziran 2020 tarihinde devreye alınmasının planlandığı kaydediliyor. Diğer taraftan, 2019 yılının ortalarında İç Moğolistan’da 395,000 ton/yıl seviyesinde yeni grafit elektrot kapasitelerinin devreye alınmasının planlandığı ve bunun yanı sıra Çin’in diğer bölgelerinde en az 220,000 ton/yıl kapasiteli yeni tesislerin faaliyete başlayacağı bildiriliyor. Geçtiğimiz yıl Çin’de toplam grafit elektrot üretiminin, 700,000 ton civarında gerçekleştiğinin tahmin edildiği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 29 Ocak 2019 )

Tata Steel Bağlı Şirketi Çinli Kamuya Ait Çelik Devine Satıldı

Hindistan merkezli çelik devi Tata Steel, bağlı şirket T S Global Holdings Pte Ltd’nin NatSteel Holdings Pte Ltd ve Tata Steel Thailan Public Company’de bulunan tüm hisselerini sattığını açıkladı. Alıcı şirketin ise %70’inin Çinli HBIS Group Co. Ltd’ye ait olduğu belirtildi. Satışın gelecek üç-dört ay içinde tamamlanması bekleniyor. HBIS Group 30 Haziran 2008’de Tangshan Iron and Steel Group ve Handan Iron and Steel Group adlı iki şirketin birleşmesiyle kuruldu. Dünyanın en büyük çelik üreticileri arasında yer alan kamu şirketi HBIS ülkenin ev eşyaları, otomotiv çeliği ile nükleer enerji, denizaltı, köprü ve inşaat malzemeleri sektörlerinde lider pozisyonda yer alıyor. ( SteelOrbis, 29 Ocak 2019 )

Hesteel, Yeni Üretim Tesisinde Yassı Çelik Üretimine Odaklanacak

Çin’deki en büyük ikinci çelik üreticisi konumundaki Hesteel’in (HBIS Group) yeni Laoting tesisi için Primetals Technologies’e üçüncü slab döküm makinesi siparişi verdiği ve söz konusu hamlenin, tesiste üretim odağının yassı ürünlere kaydırılabileceğini gösterdiği, daha önce tesisin ham çelik üretiminin yarısının uzun mamullerde kullanılmasının planlandığı bildiriliyor. 2017 yılında Hesteel’in, HBIS Laoting isimli yeni tesisinin inşaatına başladığı ve yeni üretim tesisinin yılda 10 milyon ton ham çelik üretimi yapmasının planlandığı belirtiliyor. Hesteel’in, yılda toplamda 4,2 milyon ton kapasiteli iki slab döküm makinesi sipariş ettiği ve geri kalan sıvı çelik üretiminin uzun mamul üretimi içi kullanılacağını belirttiği ifade ediliyor. Ancak, kısa süre önce tesisin, yılda 2 milyon ton slab üretimi yapacak üçüncü bir slab döküm makinesi sipariş etmesi ile söz konusu planın değişmiş olabileceği değerlendiriliyor. Sonuç olarak yassı üretiminin, uzun mamul üretimini yüksek ihtimalle geçmesinin beklendiği kaydediliyor. Primetals Technologies’e göre daha önce sipariş verilen iki döküm makinesinin bu yılın ilk çeyreğinde kurulacağı, üçüncü makinenin ise Şubat 2020’de devreye alınacağı aktarılıyor. Hesteel’in yeni tesiste üretime 2019 yılında başlamayı planladığı, ancak mevcut durumda üretimin Ağustos ayında başlamasının beklendiği rapor ediliyor. HBIS Laoting projesinin, Çin’deki kapasite değişim planı uyarınca başlatıldığı, bu nedenle firmanın Tangshan Iron and Steel (Tangsteel) ve Handan Steel’deki çelik üretim ve haddeleme ekipmanlarının bir bölümünün devre dışı bırakılacağı diğer taraftan Xuanhua Iron and Steel tesisinin tamamen kapatılacağı açıklanıyor. ( Metal Expert, 30 Ocak 2019 )

Dünya Devi Üretimi Kısacak, Barajları Kapatacak

Dünyanın en büyük demir cevheri şirketi Brezilyalı Vale, 84 kişinin öldüğü ve 300'e yakın kişinin hala kayıp olduğu baraj faciasından sonra üretimi % 10 kısma sözü verdi. Şirket, geçen hafta yıkılan barajlara benzer 10 barajın da hizmet dışına çıkarılacağını vaat etti. Vale CEO'su Fabio Schvartsman dün yaptığı açıklamada barajları kullanan operasyonların geçici duracağını ve gelecek üç yılda onları devre dışı bırakmak amacıyla 5 milyar real (1,3 milyar dolar) harcayacaklarını söyledi. Vale'nin bu hamlesi başsavcılığın Vale yöneticilerini gözaltına almasından sonra geldi. ( Milliyet, 30 Ocak 2019)

Imidro, İran’ın İlk Grafit Elektrot Tesisi İçin Gereken Finansmanın Geri Kalanının Sağlanmasını Umuyor

İran Maden ve Maden Sanayilerini Kalkındırma ve Yenileme Örgütü’nün (Imidro) İran’ın ilk grafit elektrot tesisi için gerekli finansmanın geri kalanının sağlanmasını ve Mart ayına kadar ilerleme kaydedilmesini umduğu ifade ediliyor. Ardakan merkezli, 350 milyon € (400 milyon dolar) tutarındaki söz konusu projenin, uzun süredir masada olduğu ancak henüz tamamlanamadığı ve geçtiğimiz yıl Imidro’nun, çelik üreticileri Mobarakeh Steel, Khorasan Steel ve Chadormalu ile tesise yatırım yapılması ve tesisin tamamlanması için bir ortak girişim kurduğu hatırlatılıyor. Imidro’ya göre, söz konusu proje için hala 170 milyon €’ya ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. Tesisin, yılda 30.000 ton grafit elektrot üretim kapasiteli olacağı ve üretimin daha sonra yılda 45.000 ton seviyesinde arttırılmasının öngörüldüğü, böylece ülkenin ithal grafit elektrot ihtiyacının ortadan kalkacağı aktarılıyor. ( Kallanish, 31 Ocak 2019 )

Trump, Amerikan Çeliğinin Satın Alınmasını Teşvik Eden Başkanlık Emrini İmzaladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, federal fon alıcılarını Amerika’da üretilen çelik satın almalarını teşvik eden başkanlık emrini imzaladığı haber veriliyor. Söz konusu başkanlık emrinin, yönetim departmanı ve devlet dairelerinin, yeni federal finansal yardımı alacaklara, her kontratta, taşeron sözleşmesinde ve siparişte mümkün olduğu kadarıyla Amerika’da üretilmiş demir ve alüminyumun yanı sıra çelik, çimento ve diğer mamul malların kullanımını teşvik etmeye yönelttiği ifade ediliyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, söz konusu emrin, özellikle altyapı projelerinde Amerika’da üretilen ürünlerin kullanımını desteklenmesini amaçladığı bildiriliyor. Amerika Demir ve Çelik Enstitüsü Başkanı Thomas Gibson’un, söz konusu hamleyi övgüyle karşıladığı ve federal olarak fonlanan altyapı projelerinin, yerli çelik sanayiinin sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, bunun yanı sıra istihdam oluşturduğunu ve Amerika’nın altyapısını inşa ettiğini belirttiği kaydediliyor. Gibson’un, son başkanlık emrinin, 2017 yılının Nisan ayında Başkan Trump’ın aynı konu ile ilgili olarak yayımladığı kararın devamı niteliğinde olduğunu vurguladığı aktarılıyor. ( Kallanish, 01 Şubat 2019 )

Bursa, Geleceğin Otomobillerine Altyapı Hazırlıyor

Bursa, önümüzdeki yıllarda otomotivde yaşanması beklenen dönüşüme hazırlanıyor. Ana ve büyük ana yan sanayilerin yeni nesil malzemeler, elektrikli araçlar, otomasyon, robot yatırımları endüstrinin tamamına dalga dalga yayılıyor. Bursalı otomotivciler, geleceğin otomobillerinde yer almak için altyapılarını bugünden hazırlıyor. Otomotiv endüstrisi, güçlü ana sanayilerin geliştirdiği yan sanayisi, kalifiye çalışan varlığı, müteşebbis ruhlu sanayicileri, teknoloji ve global gelişmeleri yakından takip etme kabiliyetiyle Bursa’nın tüm yaşam hücrelerine sinmiş vaziyette.

Bu durum en çok da Ar-Ge merkezlerinin sayısında kendini hissettiriyor. Kentte kurulu Bakanlık onaylı 106 Ar-Ge merkezinin 41’i otomotiv ana ve yan sanayilerine ait. Ayrıca 20 tasarım merkezinin de 9’unu otomotiv endüstrisi oluşturuyor. Otomotivdeki dönüşüm ve yeni teknolojiler konusu Bursalı otomotivcilerin de gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Yeni nesil malzeme üretiminden, bu malzemelerin işlenmesi, elektrikli araçlar ve mevcut sistemlerin bu araçlara uyarlanmasına kadar pek çok alanda Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Büyük yan sanayiler bu alanda bir yandan yeni ürün geliştirmeleri üzerine çalışırken, diğer yandan da üretim alanlarını gelişen teknolojilere göre uyarlıyor. Özellikle Türkiye’deki sanayi 4.0 çalışmalarına Bursa’daki fabrikasında başlayan Bosch gibi büyük yan sanayilerin bu alanda attıkları adımlar, küçük yan sanayilere de yayılıyor. Odağında sanayi 4.0 olan otomotiv endüstrisinde robotik hatlar, otomasyon, akıllı makinelere her firma kendi gücü ölçüsünde yatırım yapıyor.

Öte yandan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yapılacak TEKNOSAB’da da orta yüksek ve ileri teknoloji yatırımları sanayideki dönüşümü yönlendirecek. Türkiye’nin mühendislik kabiliyetlerinin otomotiv endüstrisinin beklentilerinin çok üzerinde olduğuna vurgu yapan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, endüstrinin gelişmesinde insan kaynağı ve teknolojiyi kullanma kabiliyetinin önemine işaret etti. Türk mühendislik kabiliyetinin otomotiv endüstrisinin beklentilerinin üzerinde olduğuna işaret eden Çelik, geleceğin trendleriyle ilgili şunları söyledi; “Küresel otomotiv endüstrisinde modellerde karmaşık referanslar oluşmaya başladı. Artık hibrit ve elektrikli konseptler bir zorunluluk olarak araçlarda yer alıyor. 2020-2025 yılları arasında hibrit opsiyonu olmayan araç kalmayacak. Bu dönüşüm hızlanacak. Sonunda hedef elektrikli araçlar. Bununla birlikte mobilite, otonom sürüş gibi tamamlayıcı unsurlar da otomotiv Ar-Ge ve strateji odalarında yer alıyor.”

ÇEMTAŞ, YERLİLEŞTİRDİĞİ ÇELİKLERLE İTHAL İKÂMESİ SAĞLIYOR

Türkiye’nin büyük vasıflı çelik üreticilerinden Çemtaş, Türkiye’ye ithalat yoluyla giren pek çok özellikli çeliği Bursa’daki fabrikasında üreterek yerlileştiriyor. Vasıflı çelik sektöründe Türkiye’deki ilk onaylı Ar-Ge merkezine sahip olan Çemtaş, katma değeri yüksek ürünlerle yerlilik oranını yüzde 75’e çıkardı. Isıl işlem yatırımıyla çelikte ton değerini yüzde 20’ye yakın artıran Çemtaş, ayrıca denge çubuğunda da kapasitesini artırıcı yatırıma başladı.

Yeni nesil çeliklerin şekillendirilmesine odaklandı

Beyçelik Gestamp Genel Müdürü Engin Meydan, ultra yüksek mukavemetli çelik uygulamalarının yoğun olarak kullanıldığını, yeni nesil çelikler, şekillendirme ve montaj alanında bu çeliklerin kullanımının artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Geçen yıl alanında ilk tasarım merkezini kurduklarını hatırlatan Meydan, inovasyon çalışmalarını desteklemek için İnoSuit programını başlattıklarını, Beyçelik Gestamp Akademi’nin eğitimleri ile de inovasyon kültürünü tüm lokasyonlarına yaymayı hedeflediklerini aktardı.

Meydan, “Dünyadaki değişim Türkiye otomotiv sektörünü de etkiliyor. Geleneksel üretim yerini yeni trendlere bıraktı. Yan sanayi olarak bu trendleri yakından takip ediyoruz. Teknolojik değeri yüksek yeni ürün oluşturma çabası Ar-Ge merkezlerinin önemini artırıyor” dedi. Elektrikli araç platformları üzerine çalışıyor Ar-Ge merkezinde daha çok sızdırmazlık ve titreşim sönümleme konularına odaklanan Angst Pfister, 47 kişilik Ar-Ge Merkezi'nde sızdırmazlık ve titreşim sönümleme konularına odaklı projeler geliştiriyor. Bunların başında elektrikli araç platformlarında ihtiyaç duyulacak burç ve takozlar geliyor.

Akıllı sistemlere yoğunlaştı

Otomotiv endüstrisinin büyük yan sanayilerinden Coşkunöz Holding de araç hafifletme çalışmalarında en kritik teknolojilerden olan lazer ve sürtünme karıştırma kaynağı uygulamaları ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Ayrıca şirket, holding bünyesindeki CITS (Cloud Information Technology Services) ile de akıllı üretim sistemleri, veri analitiği ve makine öğrenmesi alanlarında ortak faaliyetler yürütüyor. 
Motor komponentleri üretiyor

Otomotiv ana sanayinin ihtiyaç duyduğu motor komponentleri alanında global bir marka haline gelen Kırpart da ileri düzey mühendislik kabiliyeti ile termostat, su ve yağ pompası gibi motor soğutma sistem komponentlerinin tasarım, geliştirme ve imalatı yapıyor. Kırpart, yeni dönemde hibrit ve elektrikli araçlardaki gelişime uygun olarak proses ve ürün patentleri üzerinde çalışıyor.

Araç koltuklarını hafifletti

Ticari araçlar için ürettiği yolcu koltuklarını yurtiçi ve dışındaki birçok ana sanayi firmasının kullanımına sunan İnova Otomotiv ise, yeni dönemde üniversite ve ana sanayi ile işbirliğine giderek, uzun soluklu projeyle koltukların ağırlığını düşürmeye odaklandı. Koltuk hafifletme çalışmalarının yanı sıra koltuklarını akıllı sistemlerle entegre ederek inovatif üretim süreci başlatan İnova, Renault ve Mercedes Sprinter için üretim yapıyor.

OTOMOTİV TEST MERKEZİ, BURSA’NIN ELİNİ GÜÇLENDİRECEK

Bugün Türkiye’de üretilen her iki araçtan biri Bursa’daki fabrikalarda üretiliyor. Üretimdeki bu gücü, altyapısı ve lokasyon avantajıyla Bursa, yerli otomobilin de üretim üssü olma noktasında ısrarını her fırsatta dile getiriyor. Kentte bu konuda altyapı oluşturacak önemli girişimler de var. Yenişehir’de yapılması planlanan Otomotiv Test Merkezi için geçen yıl aralık ayında protokol imzalandı. Dönemin Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu bir Güney Kore firmasının Otomotiv Test Merkezi’nin ihalesini aldığını, çalışmaların devam ettiğini, DSİ ve BOTAŞ ile ilgili faaliyetlerin de başlayacağını açıklamıştı. 4 bin 350 dönüm alan üzerinde kurulacak merkezde sadece kara araçları değil, savunma sanayiine yönelik üretilen araçların da testleri yapılacak. ( Dünya, 01 Şubat 2019 )



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi