Çelik Sektöründe 2019 - 6. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 6. Haftanın Öne Çıkanları


Çin, 2019 Yılında Çelik Üretim Kapasitesini 20 Milyon Ton Daha Azaltacak

2018 yılında beş yıllık kapasite kapatma hedefini planlanandan iki yıl erken tamamlamasına rağmen Çin’in, çelik kapasitesini 2019 yılında 20 milyon ton daha azaltacağı, diğer taraftan önümüzdeki yıllarda odağın, sanayi optimizasyonuna kayacağı bildiriliyor. 2016 yılının başlarında Çin’in, beş yıl içinde çelik kapasitesinin 100-150 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakılacağını açıkladığı ve üç yıl sonra söz konusu hedefe, planlanandan iki yıl erken ulaştığı belirtiliyor. 29 Ocak tarihinde Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Miao Wei’nin, 140-150 milyon ton çelik kapasitesinin kapatılmasına rağmen, bazı eyaletlerin bireysel görevlerini tamamlamadıklarını ve söz konusu miktarın toplamda 20 milyon ton/yıl seviyesinde olduğunu ve bu yıl içerisinde devre dışı bırakılmasının beklendiğini ifade ettiği kaydediliyor. Kapasite azaltımının en fazla Çin’in toplam çelik üretiminin çeyreğini teşkil eden Hebei eyaletinde gerçekleşmesinin beklendiği ve Ocak ayının başında eyalet yetkililerinin, bölgede bu yıl 14 milyon ton çelik kapasitesinin devre dışı bırakılacağını açıkladıkları aktarılıyor. Öte yandan kapasite azaltımlarının, önümüzdeki iki yıl içinde Çin hükümetinin temel odağı olmasının beklenmediği, ülkenin, çelik sanayiini satın alma ve birleşmeler ile optimize etmeyi hedeflediği; çelik tesislerinin şehirlerden nehir kıyılarına taşınacağı ve yurtdışında yeni projelerin başlatılacağı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 04 Şubat 2019 )

2018 Yılında Türkiye’nin Hurda İthalatı 20,7 Milyon Ton Seviyesinde Gerçekleşti

2018 yılında Türkiye’nin toplam hurda ithalatı, miktar açısından %1,5 oranında düşüşle, 2017 yılında kaydedilen 21 milyon tondan 20,7 milyon tona düştü, değer bakımından ise 2017 yılına kıyasla, % 16,3 oranında artışla 7,1 milyar dolara yükseldi. Geçtiğimiz yıl ABD’den yapılan hurda ithalatı % 2,5 oranında düşüşle, 2017 yılındaki 3,8 milyon tondan 3,7 milyon tona gerilerken, AB’den yapılan hurda ithalatı, % 3,1 oranında azalışla 13 milyon tondan 12,5 milyon tona düştü. 2018 yılında Türkiye’nin BDT’den hurda ithalatı ise, % 3.4 oranında artışla 2,6 milyon tondan 2,7 milyon tona çıktı. 2018 yılında Türkiye’nin en büyük hurda tedarikçileri arasında, toplam hurda ithalatı içerisinde % 61 pay alarak ilk sırada bulunan AB’nin ardından, % 18 pay ile ABD ve % 13 pay ile BDT geldi. (DÇÜD, 05 Şubat 2019 )

Danieli Avustralya’da Yeni Ray ve Profil Tesisi İçin GFG Alliance İle İş Birliği Yapacak

İtalya merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, uluslararası metal şirketi Liberty House’un da bağlı olduğu şirket GFG Alliance ile, Whyalla Steelworks’te yeni yüksek teknolojili ray ve profil tesisinin tasarımı ve inşasında birlikte çalışmak için anlaşma imzaladığını açıkladı. Şirket açıklamasına göre, yıllık 750.000 mt kapasiteli çevre dostu yeni tesis, üretimi artırıp atıkları azaltırken, Liberty Primary Steel’in ürün kalitesini ve rekabet gücünü geliştirecek. Proje iki aşamada gerçekleştirilecek. İlk aşamada, Danieli inşa sürecini yönetirken, Liberty mühendislik tasarımından sorumlu olacak. İkinci aşama ise ekipman tasarımı, imalatı, tedarik ve devreye alma işlemlerini kapsayacak. ( SteelOrbis, 05 Şubat 2019 )

Kardemir Genel Müdürlüğüne Dr. Hüseyin Soykan Atandı

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri A.Ş. (KARDEMİR) Genel Müdürlüğüne Dr. Hüseyin Soykan'ın atandığı KARDEMİR tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP)’a bildirildi. KARDEMİR tarafından KAP’a yapılan Koordinatörü Mansur Yeke'ye verilen Genel Müdürlük vekaletinin kaldırılarak Yatırımlar Koordinatörlüğü görevine devam etmesine, şirketimiz Genel Müdürlük görevine Dr. Hüseyin Ş. Soykan'ın, İşletmeler Koordinatörlüğü görevine Hasan Akbulut'un atanmasına karar verilmiştir” denildi. ( KAP, 05 Şubat 2019 )

Cezayirli Üretici El Hadjar’ın, 10 Şubat Tarihinde Üretime Yeniden Başlaması Bekleniyor

Cezayir hükümetinin, El Hajard’ın entegre tesisinde üretimin yeniden başlatılması için güçlü destek verdiği belirtiliyor. Tesisin, üretim faaliyetlerini, 24-25 Ocak tarihinde bölgedeki sel felaketi nedeniyle durdurduğu rapor ediliyor. Cezayir İçişleri Bakanı’nın, tesise yaptığı ziyaret esnasında, amaçlarının üretimin bir an önce başlatılması olduğunu ve tesisin 2018 yılında 700,000 ton nihai mamul üretimi yaptığını belirttiği kaydediliyor. Tesiste üretimin, 10 Şubat 2019 tarihinde yeniden başlamasının öngörüldüğü belirtiliyor. ( Kallanish, 06 Şubat 2019 )

Vale’nin Atık Barajlarının Devreden Çıkarılmasıyla 30 Milyon Mt Kapasite Kaybı Yaşayacak

Vale’nin yaptığı açıklamaya göre, Brumadinho kazasının ardından yerel mahkeme şirketin bazı atık barajlarının devreden çıkarılmasını istemiş ve şirketin Minas Gerais eyaletindeki en büyük tesisi olan Brucutu’daki Laranjeiras atık barajı da bunlar arasında yer almıştı. Vale, Laranjeiras atık barajındaki faaliyetlerin geçici olarak durdurulmasının yıllık toplam demir cevheri üretim kapasitesinin %80-90’ına tekabül eden 30 milyon mt kapasiteyi etkileyeceğini belirtti. Şirket, teknik temelleri olmadığını iddia ettiği mahkeme kararını temyize götüreceğini açıkladı. Öte yandan Vale, tüm atık barajlarının ruhsatlı olduğunu da ekledi. ( SteelOrbis, 06 Şubat 2019 )
Çelik Üretimi 37,3 Milyon Ton Oldu
Türkiye'nin ham çelik üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 0,6 azalarak 37,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Dünya Çelik Birliği verilerine göre Çin, 2018'deki 928,3 milyon tonluk üretimiyle, küresel sıralamada zirvede yer aldı. Yayan, dünya çelik piyasasında geçen yıl korumacı politikaların yarattığı baskı ve yurt içi çelik üretiminin yüksek oranda gerilemesi nedeniyle çelik üreticilerinin kar marjlarının önemli ölçüde düştüğünü ifade ederek, bu nedenle üreticilerin ihracata yöneldiğini kaydetti.

Miktar bazında ihracatın aynı dönemde en fazla arttığı ülke grubunun yüzde 49 ile Avrupa Birliği (AB) olduğunu anlatan Yayan, en büyük düşüşün ise yüzde 36,4 ile ABD'ye ihracatta görüldüğünü ifade etti. İthalatın 2018'de iç talepteki daralma ve kur artışının etkisiyle bu dönemde miktar yönünden yüzde 11,3 azalışla 14,5 milyon tona gerilediğini belirten Yayan, değer yönünden ithalatın ise yüzde 3,3 artışla 12,8 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Yayan, çelik ithalatının geçen yıl miktar bazında artış gösterdiği tek bölgenin yüzde 148,1 ile Kuzey Afrika olduğuna işaret ederek, ithalatta yıllık bazda en fazla azalışın ise yüzde 26,3 ile Ortadoğu/Körfez bölgesinden kaynaklandığını kaydetti.

"Girdi maliyetleri üzerindeki yükler kaldırılmalı"

ABD'nin başlattığı, ardından AB ve diğer bazı ülkelerin dahil olduğu korumacılık uygulamalarına dikkati çeken Yayan, bu uygulamalara gösterilen reaksiyonlar neticesinde, 2018'i dünya çelik sektörü açısından korumacılık rüzgarlarının en sert estiği yıl olarak nitelendirdi. Geçen yılın ikinci yarısında birtakım sıkıntılar yaşandığını ve bunların halen devam ettiğini anlatan Yayan, sözlerini şöyle tamamladı: "AB'nin açıkladığı ülke bazlı koruma önlemlerinin ve yurt içi talepteki daralmanın, üretim ve ihracatımızı olumsuz yönde etkileyeceğinden endişe duyuyoruz. 2019'da yurt içi tüketimin artırılması, ithalatın yurt içi tüketim içindeki payının azaltması ve sektörel rekabet gücünü düşüren girdi maliyetleri üzerindeki yüklerin kaldırılmasına yönelik tedbirlerin uygulanmaya başlanması sektör için hayati önem taşımaktadır." ( AA/Dünya/BloombergHT/Milliyet, 06 Şubat 2019 )

Vale Brucutu Madeninde Üretimin Durmasının Ardından Fors Majör İlan Etti

Brezilyalı madenci Vale, Brucutu madeninde üretimin geçici olarak durdurulmasının ardından birçok demir cevheri ve pelet satış kontratı için fors majör ilan ettiğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, üretimin durdurulmasına yönelik mahkeme kararını haklı gösterecek teknik bir dayanak bulunmadığı ya da risk değerlendirmesi yapılmadığı yeniden hatırlatılırken, üretimin en yakın zamanda başlaması için gerekli yasal önlemlerin alındığı ifade edildi. ( SteelOrbis, 07 Şubat 2019 )

Kardemir'de Sıvı Çelik Üretimini Artırma Hedefi

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Hüseyin Soykan, devam eden yatırımlarla sıvı çelik üretim kapasitesini 3,5 milyon ton seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Soykan, yaptığı yazılı açıklamada, yeni atandığı görevini kendisine layık görenlere teşekkür etti. Özelleştirme sonrası KARDEMİR’in, 2 milyar doların üzerindeki yatırımlarla üretim teknolojilerini yenilediğini, üretim kapasitelerini 2,5 milyon ton seviyelerine çıkarttığını, ray ve demir yolu tekeri üretiminde ülkenin tek milli markası haline geldiğini belirterek, paydaşları için değer yaratan bir şirket konumuna taşımanın ortak hedefleri olduğunu vurguladı. "KARDEMİR, çelikhane bölgesinde devam eden yeni sürekli döküm makinesi ve konverter kapasitelerinin artırılması gibi yatırımlarla sıvı çelik üretim kapasitesini 3,5 milyon ton seviyesine çıkartacaktır." ifadesini kullanan Soykan, şunları kaydetti: "Çubuk Kangal Haddehanemizde yeni çelik kalitelerinin ürün gamına eklenmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Tüm faaliyetlerimizde iş sağlığı ve güvenliği, çevre, verimlilik, karlılık, kalite kavramları en önemli odak noktamız olacaktır. 82 yıllık sanayi kültürünün verdiği bilgi birikimi ve tecrübe ile sürdürülebilir başarıları kovalarken, her zaman olduğu gibi tüm Karabüklülerin ve paydaşlarımızın bizlere olan güven ve desteği en büyük gücümüz olacaktır." ( AA, 07 Şubat 2019 )

Severstal ve Tenaris Batı Sibirya’da OCTG Tesisi Kuracak

Rus çelik üreticisi Severstal, küresel boru üreticisi Tenaris’le ortak girişimde bulunarak Rusya, Batı Sibirya’da bulunan Surgut bölgesinde OCTG üretimi için kaynaklı boru tesisi kuracaklarını açıkladı. Şirket açıklamasına göre, yıllık 300.000 mt üretim kapasitesine sahip olması düşünülen tesise 240 milyon $ yatırım yapılacak ve inşaat süreci yaklaşık iki yıl sürecek. Söz konusu ortak girişimle Severstal ve Tenaris, Rusya ve çevresindeki ülkelerde gelişmekte olan OCTG pazarına girmeyi hedefliyor. (SteelOrbis, 07 Şubat 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ