Çelik Sektöründe 2019 - 24. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 24. Haftanın Öne Çıkanları


Baowu ve Magang Küresel Liderliğe Giden Yolda Birleşecek

En büyük Çinli çelik üreticisi Baowu Steel Group’un, dokuzuncu en büyük metalurji şirketi Magang Group'u satın alacağı haber veriliyor. Bu adımın, çelik devini dünyanın en büyük üreticisi olmaya yaklaştıracağı ve Çin'de ilk 10 üreticinin payının ülkenin ham çelik üretiminin % 60'ını teşkil etmesi hedefine bir adım daha yaklaştıracağı ifade ediliyor. China Baowu Steel Group (Baowu), Magang Gropu (Magang) ve Devlete Ait Varlıkları Denetleme ve İdare Komisyonu (SASAC) arasındaki anlaşmanın 31 Mayıs tarihinde gerçekleştiği bildiriliyor. Sonuç olarak, Magang’ın % 100 hissesinin % 51’inin Anhui eyaletindeki SASAC’tan Baowu’ya geçeceği kaydediliyor. Her iki şirkette toplam ham çelik üretiminin, Baowu'da 67,4 milyon ton ve Magang'da 19,6 milyon ton olmak üzere geçtiğimiz yıl 87 milyon tonu bulduğu, dünyanın en büyük çelik üreticisi Arcelor Mittal’in ise, 92,5 milyon ton ham çelik ürettiği vurgulanıyor. Bununla birlikte, Çinli devin gelecek yıllarda rakibini geride bırakmasının muhtemel göründüğü belirtiliyor. Baowu Global İş Geliştirme Müdürü Zhao Lang’ın, dünyadaki en büyük çelik üreticisi olacaklarını öne sürdüğü, buna ek olarak Güney Afrika, Orta Doğu, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da “Hint Okyanusu civarında” birçok yeni tesisin kurulacağını belirttiği vurgulanıyor. Ayrıca, bazı kapasitelerin muhtemelen Güney Amerika, Türkiye ve Avrupa'da kurulacağını söylediğine dikkat çekiliyor. ( Metal Expert, 10 Haziran 2019 )

Kardemir, Üç Yatırımın Startını Eş Zamanlı Verdi

Kardemir’in 4 numaralı yüksek fırını, revatman için bugün durduruldu. Çelikhanede bulunan 2 numaralı konverter kapasitesi 120 tona, 1 numaralı kireç fabrikası da kapasitesi 425 tona çıkarılmak üzere bugün durdurularak revatmana alındı.

Eş zamanlı başlatılan üç yatırımla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan şunları söyledi: Bilindiği gibi şirketimizin ana hedeflerinden biri de üretim kapasitelerimizin 3,5 milyon tona çıkarılması. Bugüne kadar bu hedefe yönelik birçok yatırımı tamamlayarak işletmeye aldık. Bugün, şirketimizi 3,5 milyon ton hedefine bir adım daha yaklaştıracak olan yatırımlarımızın da startını verdik.

Bu kapsamda revatman zamanı gelen 4 numaralı yüksek fırınımızı durdurduk. Revatman planımız 106 gün sonra yüksek fırını yenileyerek tekrar ateşlemek. Yine, çelikhane ünitemizde 90 tonluk konverterlerimizden birini daha 120 tona çıkarmak üzere bugün yenilemeye aldık. Bu yatırımlara eş zamanlı olarak 260 ton/gün kapasiteli kireç fabrikamızı da 425 ton/gün kapasiteye çıkartacağız. Bu bölgedeki yatırımlarımız da 124 günde tamamlanmış olacak ve tüm çevre teknolojileri ile birlikte devreye alınacak.

Halen montaj çalışmaları devam eden 4. sürekli döküm makinasını ise 15 Ekim'de işletmeye almayı planlıyoruz. 2018 yılında 2 milyon 413 bin ton sıvı çelik üretimi gerçekleştirmiştik. Başlatılan bu yatırımların tamamlanmasından sonra sıvı çelik üretim altyapımız 2 milyon 900 bin ton seviyelerine ulaşmış olacak ve hem bölgemize kütük tedarikimiz hem de diğer haddehanelerimizdeki nihai ürün miktarımız artacak." ( Dünya, 10 Haziran 2019 )

Liberty Steel Johnstown Wire Technologies’ı Satın Aldı

Liberty Steel, ABD piyasasındaki varlığını daha da artırmak için Kuzey Amerika’nın en büyük katma değerli alaşımlı ve alaşımsız tel üreticisi Johnstown Wire Technologies’i (JWT) satın aldığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, devralımın, altyapı, otomotiv ve tüketim sektörlerini de içeren son birçok kullanıcı piyasa için yüksek katma değerli tel ürünleri üretme kapasitesi sağlayacağı belirtildi. Liberty Steel, ABD’nin altyapı ve elektrik şebekelerini yenilemesiyle artacak çelik ürün talebi karşısında JWT’de büyüme sağlamayı hedefliyor. JWT’nin üretiminin yarısından fazlası ulaşım piyasasına satıldığı için Liberty, ABD araç üretiminde devam eden büyümeden de faydalanmayı planlıyor. ( SteelOrbis, 11 Haziran 2019 )

AB’den Dev Çelik Birleşmesine Ret

Avrupa Birliği Komisyonu, gerçekleşmesi halinde Avrupa çelik sektöründeki dengeleri ciddi şekilde etkileyecek Alman Thyssenkrupp ile Hint Tata’nın birleşmesine onay vermedi. AB Komisyonu’nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, müşteri ve tüketicilere ciddi düzeyde zarar vermesini engellemek amacıyla bu birleşmeyi yasakladıklarını söyledi. Güçlerini birleştirmeleri halinde çok uluslu çelik devi ArcelorMittal’in ardından Avrupa’nın ikinci büyük çelik şirketi haline gelecek iki şirketin füzyon kararı almasında Çin çelik sektörünün yükselişinin karşısında ayakta kalabilme çabası öne çıkıyordu. AB Komisyonu ise Thyssenkrupp-Tata birleşmesinin rekabeti kısıtlayacağı ve farklı çelik türlerinde fiyat artışlarına neden olacağı gerekçesiyle birleşmeye başından bu yana sıcak bakmadığını gösterdi. Birleşmenin gerçekleşmesi için sunulan çözüm önerilerinin de endişeleri giderecek düzeyde olmaması AB Komisyonu’nu bu kararı almaya iten en önemli neden oldu. Avrupa çelik sektörünün ABD’nin tarife politikaları, Asya kaynaklı ucuz ithalat ve kapasite aşımı gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu bir dönemde gelen bu kararın özellikle Thyssenkrupp’ta kapsamlı bir yeniden yapılanmaya gidilmesine neden olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Beklentiler Thyssenkrupp’un altı binden fazla kişinin işine son vereceği yönünde. ( Hürriyet, 11 Haziran 2019 )

Arcelormittal Meksika’ya 1 Milyar $ Daha Yatırım Yapmayı Düşünüyor

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, ArcelorMittal’in Meksika’ya 1 milyar $ daha yatırım yapmayı düşündüğünü belirtti. Başkan’ın ArcelorMittal CEO’su Lakshmi Mittal ile görüşerek Meksika’da yatırım yapma olasılıklarını konuştuğu bildirildi. ArcelorMittal, daha önce Meksika’daki yeni sıcak şerit tesisine 1 milyar $ yatırım yapacağını açıklamıştı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği gibi, söz konusu yatırım 2017’nin eylül ayında açıklanmıştı. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 4/26 Obrador’a göre, şirketin 1 milyar $’lık yatırımı dahilinde, ArcelorMittal 600 milyon $ yatırımı tamamladı. Obrador, “ArcelorMittal’in Meksika’da Lazaro Cardenas ve diğer üretim tesislerine 1 milyar $ daha yatırım yapması konusunda görüşüyoruz”, dedi. Mittal ise, başkanın Meksika vizyonundan çok etkilendiğini ve bunun Meksika’ya yatırım yapma konusunda güven verdiğini, Meksika’da büyüme konusunda istekli olduklarını söyledi. İki taraf da 1 milyar $ değerindeki yatırımın detayları hakkında bilgi vermedi. ( SteelOrbis, 14 Haziran 2019 )

Gerdau Çelik Üreticisi Silat’ı Satın Alabilir

Brezilyalı entegre çelik üreticisi Gerdau’nun Brezilya merkezli Siderurgica Latino-Americana’yı (Silat) satın alabileceği bildiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda Gerdau’nun ABD’deki inşaat demiri tesisi ve İspanya ve Hindistan’daki birimleri dahil olmak üzere ana varlık statüsünde olmayan varlıklarını tasfiye ettiği ifade ediliyor. Brezilya’nın Ceara eyaletinde yer alan ve İspanyol Hierros Añón bünyesinde bulunan Silat, yıllık 600.000 mt inşaat demiri ve filmaşin kapasitesine sahip. Gerdau’nun Silat’ın tesislerinin yakınında yıllık 160.000 mt kapasiteli bir çelik tesisi bulunuyor. ( SteelOrbis, 14 Haziran 2019 )

Kardemir, 3. Konverterinde Tam Kapasiteye Ulaştı

Kardemir, Çelikhanesinde bulunan ve 2014 yılı son çeyreğinde işletmeye aldığı 3. Konverterinde bugün 102 ton sıcak maden ve 30 ton hurda beslemesi yaparak ilk kez 120 ton döküm aldı ve bu konverterde tam kapasiteye ulaştı. Geçtiğimiz günlerde çelikhanede bulunan 90 tonluk iki konverterinden birini 120 ton kapasiteye çıkarmak üzere durduran şirket, üretimde bulunan 3. konverterinde ilk kez yapılan 120 tonluk deneme üretiminin başarıyla sonuçlanmasıyla birlikte, bu konverterde seri üretime devam edileceğini açıkladı. İlk kez gerçekleştirilen 120 tonluk döküm nedeniyle çalışanlarını kutlayan Genel Müdür Dr. Hüseyin Soykan “Yaptığı yatırımlarla kalkınan ve kalkındıran, gelişen ve geliştiren, büyüyen ve büyüten bir fabrikayız. Bir taraftan tesislerimizin kapasitesini artırıp modernize ederken, diğer yandan da mevcut tesislerimizde verimliliklerimizi artırıyoruz ”dedi.

Geçtiğimiz günlerde başlatılan revatmanlar ve montaj çalışmaları devam eden 4. Sürekli döküm makinası ile birlikte yıl sonunda 2 Milyon 900 Bin tonluk sıvı çelik üretim altyapısına kavuşacaklarını söyleyen Kardemir Genel Müdürü Soykan, şu değerlendirmelerde bulundu. “ Bilindiği gibi Kardemir ‘fabrikalar kuran fabrika’ unvanıyla ülkemizin kalkınma hamlelerine öncülük etmiştir. Bu misyon geçen 82 yılda hiç durmadan devam ediyor. Yeni fabrikalar ile büyümeye, yöre ve ülkemizin kalkınmasına daha fazla katkı sunmaya devam ediyoruz. Çelikhanemizde ikisi 90’ar ton, biri de 120 ton kapasiteli toplam 3 konverterimiz var. 90 ton döküm kapasiteli konverterlerden birini geçtiğimiz günlerde 120 tona çıkartmak için durdurduk ve bakıma aldık. Bu dönemde 120 tonluk konverterimizde ise tam kapasiteye ulaşmak bizi çok mutlu etti. Tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Eş zamanlı başlatılan revatmanları planlandığı şekilde 124 günlük sürede tamamlayarak devreye aldığımızda 2 konverterimiz 120 ton döküm kapasitesine ulaşmış olacak. Böylelikle sıvı çelik kısmında 2 Milyon 900 Bin tonluk bir alt yapıya kavuşacağız. Bu üretimle piyasaya hem daha fazla kütük verme imkânımız, hem de katma değeri yüksek nihai ürün miktarımız artacak” (Kardemir, 14 Haziran 2019 )




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi