Çelik Sektöründe 2019 - 26. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 26. Haftanın Öne Çıkanları


Peter Marcus: WSD 2020’nin Başında Çelik Fiyatlarının Yükseliş Trendine Dönmesini Bekliyor

American Metal Market (AMM) ve WSD’nin 17-19 Haziran tarihleri arasında New York’ta gerçekleşen yıllık Steel Success Strategies konferansında sunum yapan World Steel Dynamics (WSD) kurucusu ve yönetici ortağı Peter Marcus, geçtiğimiz birkaç ay içinde Trump tarafından fitili ateşlenen ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının global anlamda ekonomik soğumaya yol açtığını belirtti. Sermaye harcamalarında hatırı sayılır bir düşüş olmasının küresel ekonomi içini olumsuz bir işaret olduğunu ve sermaye döngüsüne sıkı sıkıya bağlı çelik sektörü için daha da kötü olduğunu dile getirdi. Ancak, Marcus, çelik fiyatlarındaki mevcut zayıflamaya rağmen, WSD, 2020’nin ilk çeyreğinde ya da daha önce, bu durumun tersine dönmesini, çelik alıcılarının hızla stok yenilemeye gidecekleri bir “patlama dönemi” beklediklerini belirtti. Marcus, Trump’ın amacının merkantalist taktikler izleyen bir ülke olan Çin’in yerini almak olduğuna dikkat çekti. WSD’nin 2025 yılına kadar çelik sektörünün görünümüne ilişkin iyimser olduğu belirtildi. 2025 yılına kadar küresel çelik üretiminin hemen hemen şu anki seviyeler olan 1,8 milyar mt’da yatay seyir izlemesi bekleniyor. Peter Marcus, Çin dışında artan çelik talebinin Çin’de yavaşlayan çelik talebini dengelemesiyle birlikte, üretimde neredeyse hiç değişiklik görülmediğinin altını çizdi. (SteelOrbis, 21 Haziran 2019 )

European Steel Day Etkinliğinde Çelik Sektörünün Karşılaştığı Zorluklar Ele Alındı

Avrupa Çelik Birliği (EUROFER), 26 Haziran’da gerçekleşen European Steel Day 2019’da çelik sektörünün karşı karşıya kaldığı zor durumu, koruma önlemlerini ve karbonsuzlaşma için gereken inovasyonları ele aldı. Etkinlikte öne çıkan tartışma noktaları ise, bu yıl yavaşlayan çelik talebi, artan ithalat ve karbon salımının azaltılmasının sadece Avrupalı üreticilere yük olması yerine küresel çapta ele alınması ihtiyacı oldu. EUROFER’den yapılan açıklamada, koruma önlemlerinin AB piyasasına zarar veren adil olmayan ithalatı engellemesi gerektiği bildirildi. Bu ithalatın yerel üreticilerin ayakta kalmasını zor soktuğu ifade edilirken, iç piyasada büyüme görülen bir sektörün istihdamı ve üretimi azaltma mecburiyeti doğduğuna dikkat çekildi. Karbonsuzlaşma konusunu yorumlayan EUROFER Başkanı Geert Van Poelvoorde, bunun başarılması için çeşitli yolların bazı çelik şirketleri tarafından test edildiğini söylerken, bu projeler için gereken finansmanın farklı kaynaklardan elde edilmesi gerektiğini ifade etti. Van Poelvoorde, ayrıca ton başına 45€’lık karbon maliyetinin sadece Avrupalı üreticilerin karşılaştığı bir maliyet olduğunu, bu gibi fiyat farklarının da rekabet üzerinde önemli etkisi olabileceğini hatırlattı. ( SteelOrbis, 27 Haziran 2019 )

AB'li Çelik Üreticileri Üretim Kesintileri Konusunda Karamsar

26 Haziran'da Brüksel'deki 2019 Eurofer Avrupa Çelik Günü’nde düzenlenen basın toplantısına katılan bazı Avrupalı çelik firma yöneticilerinin, Avrupa'daki şirketlerin daha fazla üretim kesintisi duyurmaları olasılığını ekarte edemedikleri belirtiliyor. Son aylarda ArcelorMittal ve US Steel Kosice’nin, zorlayıcı piyasa koşullarına karşılık (özellikle yassı ürünler için) üretimi azaltmaya karar verdikleri ve şirketlerin, bunun bölgede sürekli artan ithalat baskısı ile daha da kötüleştiğini belirttikleri ifade ediliyor. Salzgitter CEO’su Heinz-Jörg Fuhrmann’ın, şirketin üretimini biraz düşürmek zorunda kaldığını ve Avrupa'daki çoğu şirketin “o veya bu şekilde” üretimlerini azaltması gerektiğini ve bunun Avrupalı çelik üreticilerinin karşılaştığı mevcut zorlukların doğal bir sonucu olduğunu kaydettiği aktarılıyor. Eurofer Başkanı Geert Van Poelvoorde’in, ithalatın artmaya devam etmesi halinde zorlukların devam edeceğini belirttiği vurgulanıyor. Poelvoorde’in, 2018 yılında ithalatın % 12'nin üzerinde ve ABD tarifelerinin uygulanmasından sonra yılın ikinci yarısında yaklaşık % 20 oranında arttığına dikkat çektiği kaydediliyor. Eurofer rakamlarına göre, Avrupa çelik talebinin geçtiğimiz yıl % 3,3 arttığı ancak 2019 yılında % 0.4 oranında daralması bekleniyor. (Kallanish, 27 Haziran 2019 )

Tata Steel Hindistan’ın Kuzeyinde Hurda Geri Dönüşüm Tesisi Kuracak

Hint çelik üreticisi Tata Steel, Hindistan’ın kuzeyinde bulunan Haryana eyaletinde hurda geriş dönüşüm tesisi kuracağını açıkladı. Haryana merkezli Aarti Steels Limited ile yapılan anlaşma kapsamında, söz konusu hurda geri dönüşüm tesisinde yap-sahip ol-işlet sistemi uygulanacak. Tesisin yıllık kapasitesi 500.000 mt olacak. Tata Steel CEO’su T V Narendra, şirketin uzun vadede, artan çelik talebini sürdürülebilir bir şekilde karşılayabilmek için hurda geri dönüşüm tesisi kuracağını ifade etti. Geri dönüşüm tesisinin Hindistan’da hurdadan çelik üretiminin geçilmesi yolunda katkı sağlayacağı belirtildi. ( SteelOrbis, 27 Haziran 2019 )

EUROFER, AB Koruma Önlemlerindeki İlk Olası Değişikliklerin Ekim Ayında Yapılabileceğini Belirtti

27 Haziran Perşembe günü Amsterdam'da düzenlenen Kallanish Avrupa Çelik Piyasaları konferansında konuşan Avrupa Çelik Derneği (EUROFER) Uluslararası İlişkiler Direktörü Karl Tachelet’in, çelik ithalatı için mevcut AB koruma sistemindeki ilk olası değişikliklerin Ekim ayının başından itibaren yapılabileceğini söylediği ifade ediliyor. Mevcut sistemin gözden geçirilmesinin devam ettiği, ancak devam eden revizyona ilişkin nihai raporun Ağustos ortasına kadar sunulması beklendiği bildiriliyor. Tachelet’in, söz konusu rapor sunulduktan sonra kararın AB üye ülkeleri tarafından Eylül ayında oylamaya açılacağını açıkladığı bildiriliyor. Bunun da, yeni çeyrek için kotaların tahsis edileceği Ekim ayının başından itibaren geçerli olabilecek potansiyel değişikliklere yol açabileceği kaydediliyor. EUROFER’in, yetkililerin, koruma sisteminin doğru çalıştığından emin olmak için altı önerisinin değerlendirilmesini istediği belirtiliyor. Derneğin görüşüne göre, nihai korunma önlemlerinin, ABD’nin geçtiğimiz yıl Section 232 vergilerini uyguladıktan sonra Avrupalı çelik üreticilerini bölgeye ithalat sapmalarından korumakta hala etkili olmadığı ifade ediliyor. EUROFER’in, şu anda yürürlükte olan tarife dışı kotaların belirli ülkeler için üç ayda bir hesaplanması gerektiğine inandığı, ayrıca bu yıl 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi planlanan, kotaların % 5 oranında gevşetilmesine karşı çıktığı ve ülkeye özel kotalar tükendiğinde kalan kotalara yönetimli erişim talep ettiği aktarılıyor. Buna ek olarak, EUROFER’in, gelişmekte olan ülkeler için kota sisteminden muafiyetlerin, bu kaynaklardan yapılan ithalatın toplamın %3'ünü aşması halinde otomatik olarak iptal edilmesi gerektiğine inandığı ve bu ülkelerden yapılan ithalatın, tarife içermeyen kota hacimleri üzerinde % 2,5'e kadar doğrudan bir etkiye sahip olması bakımından kota hesaplamasında kullanılmaması gerektiğini savunduğu kaydediliyor. EUROFER’in ayrıca, Avrupa makamlarının bu yıl Şubat ayında onaylanan mevcut genel kotanın aksine, sıcak rulo için de ülkeye özel kotaların uygulamalarını istediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 28 Haziran 2019 )

ArcelorMittal: İtalya Hükümeti Yasal Korumaları Kaldırırsa Taranto Tesisi Kapanır

İtalya’nın güneyinde Taranto’da bulunan ve önceki adıyla Ilva olarak bilinen tesisin iki ay içinde kapanabileceği belirtiliyor. ArcelorMittal Europe Flat Products CEO’su Geert Van Poelvoorde, “İtalya hükümeti bir çözüm bulamazsa, tesis 6 Eylül’de kapanacak” dedi. ArcelorMittal’in İtalyan hükümetinin 6 Eylül tarihinde yürürlüğe girecek ve ArcelorMittal Italia’nın çevre kirliliğinden doğan cezai yükümlülüklerden muaf tutulma hakkını ortadan kaldıracak Crescita yasasının metnini değiştirmesini talep ettiği bildiriliyor. Van Poelvoorde, “Bu şartlar altında devam edemeyiz. Hala iki ayımız var, umarım İtalyan hükümeti bu duruma bir çözüm bulur. Biz konuşmaya hazırız”, şeklinde konuştu. ArcelorMittal, Taranto tesisini ilgilendiren maddenin tesisin, İtalyan hükümeti tarafından onaylanan çevre planını uygularken aynı zamanda faaliyet göstermesini engeller nitelikte olduğunu belirtti. ArcelorMittal’den yapılan açıklamada, ArcelorMittal’in neden olmadığı sorunların riskini almasının söz konusu olamayacağı, bu yüzden de Taranto tesisinin çevre planı uygulanana kadar yasal koruma olmadan faaliyet göstermesinin mümkün olmadığı ifade edildi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 6/26 İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı kaynakları ise bakan Luigi Di Maio ve ArcelorMittal Italia CEO’su Matthieu Jehl arasında 4 Temmuz’da bir görüşme gerçekleşeceğini aktardı. ( SteelOrbis, 28 Haziran 2019 )

Vedanta Limited Hindistan’da 10 Milyon Mt Çelik Üretim Kapasitesi Hedefliyor

Hindistan merkezli Vedanta Limited, önümüzdeki 6 yıl içinde Hindistan’da 10 milyon mt çelik üretimi hedeflediğini belirtti. Vedanta’nın Hindistan’daki çelik üretim hedefine organik ve inorganik yollarla ulaşılacağı ifade edildi. Vedanta’nın iflas kurtarma yoluyla satın aldığı Electrosteel Limited aracılığıyla çelik üretiminin inorganik olarak artacağı bildiriliyor. Electrosteel Limited’in Borkaro’da bulunan ve yıllık 1,5 milyon mt kapasiteye sahip çelik tesislerinin kapasitesi önümüzdeki iki yıl içinde 3 milyon mt’a daha sonra da 8 milyon mt’a çıkarılacak. Vedanta ayrıca, hükümetle de sıfırdan bir çelik tesisi kurmak üzere yer tahsisi konusunda görüştüğünü ve önerilen lokasyonların arasında Batı Bengal eyaletinin bulunduğunu söyledi. ( SteelOrbis, 28 Haziran 2019 )

Rektör Dereli: İskenderun Çelik Sektöründe Lokomotif

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr Türkay Dereli, İskenderun’un demir-çelik sektöründe Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden birisi olduğunu dünya ile rekabet edebilmek için de üniversitenin AR-GE çatısı altında çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Karabük Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) heyeti, İskenderun Teknik Üniversitesini ziyaret etti. Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Karabük Valisi Fuat Gürel ile birlikte Karabük ve Zonguldak’tan kamu, üniversite ve sanayi temsilcilerinin katıldığı ziyarette İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Tosyalı da katıldı.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ( BAKKA ) tarafından düzenlenen İskenderun Demir-Çelik Sektörü Teknik Ziyareti Programı’nın ilk durağında İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; İskenderun ve bölge demir-çelik sektöründeki güncel gelişmeler hakkında bilgi verdi. İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve İSTE Bilim ve Teknoloji Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Eyyuphan Yakıncı’nın yapılan çalışmalar hakkında bir brifing verdi. İki günlük teknik çalışma ve işbirliği ziyaretinin son derece önemli olduğunu vurgulayan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, "İskenderun, demir-çelik sektöründe Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden biridir. Dünya ile rekabet edebilmek için katma değerli ürünler üretmenin şart olduğunu biliyoruz. Bunun için de nitelikli işbirliği ve Ar-Ge çalışmaları yapılması gereklidir. İSTE, bu bilinçle demir-çelik sektöründe tüm  paydaşlar ile işbirliği ve Ar-Ge çalışmaları yapmaktadır. Bu ziyaret kapsamında yapılacak yeni işbirliklerinin; İSTE, İskenderun, Hatay ve ülkemiz için çok yeni fırsatlar oluşturacağına inanıyorum. Devletimiz bu konuya büyük önem veriyor. Dünya ile rekabet edebilmek için bilim yapmamız, bilgi üretmemiz, bunu teknolojiye dönüştürmemiz gerekiyor. Biz, ‘demir ve çeliğe hükmedemeyen, dünyaya hükmedemez’ diyoruz. Bu nedenle, bu sektörde öne çıkan üç şehrin işbirliği, birbirlerini tamamlamaları, iş birliği yapmaları çok önemlidir. Birbirimizden iyi uygulamaları örnek almalıyız, birbirimize destek olmalıyız. İSTE olarak biz bu süreçlere her türlü desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz" diye konuştu. ( DHA, 27 Haziran 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi