Çelik Sektöründe 2019 - 25. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 25. Haftanın Öne Çıkanları


IREPAS: Küresel Uzun Çelik Piyasasında Belirsizlik Önemli Ölçüde Arttı

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği'nin (IREPAS) yayımladığı kısa vadeli görünüm raporunda, küresel uzun çelik piyasasındaki belirsizliğin önemli ölçüde arttığı belirtildi. Şu sıralar, Çin’in en stabil bölge olduğu ve bu hızla devam ederse 2019 yılında 1 milyar mt üretim eşiğini aşacağı belirtilirken, güçlü iç piyasa tüketimi sayesinde Çin’in ihracat piyasalarında sessiz kaldığı aktarılıyor. Öte yandan, Avrupa ve Türkiye’de kapasite kullanımının yavaşlayan siparişler nedeniyle azaldığı, ABD’de ise artan kapasitenin çelik fiyatlarına yük bindirdiği belirtildi. IREPAS, piyasadaki başlıca problemlerin 2016’dan beri küresel üretimde görülen artış, AB’nin talebinde beklenmeyen düşüş ve ABD’nin Trump yönetimi altında attığı adımlar olduğuna işaret etti.

Hurda fiyatları cazip, fiyatlardaki düşüş hurda jenerasyonunu etkileyecek

Hurda ve demir cevheri fiyatlarının birbirinden bağımsız hareket ettiği düşünüldüğünde, cevher fiyatlarının 100$/mt seviyesini aştığı, hurda fiyatlarının ise düştüğü şu ortamda, hurda fiyatlarının cevhere oranla oldukça cazip göründüğü aktarılıyor. IREPAS, hurda ithalatçısı Türkiye’nin inşaat sektöründeki yavaşlama ve ABD’de bahar aylarında hurda akışının çoğalmasının hurda fiyatları için en büyük problem oluşturduğunu belirtti. Hurda fiyatlarındaki düşüşün hurda jenerasyonunu ve bulunabilirliğini yavaşlatacağı bildiriliyor. Küresel çelik sektörü 2014 ve 2015 yıllarına göre daha iyi durumda IREPAS raporunda bu yıl 2014 ve 2015 yıllarına göre oldukça iyi geçse de, çelik üreticilerinin kısa dönemde, maliyet nedeniyle zorluk çekecekleri ifade edildi. AB’de ve özellikle Türkiye’deki zayıf talebin de problemi büyüteceğine dikkat çekildi. Bu yüzden dünya genelinde elektrik ark ocakları, üretimi kısmanın bir çözüm olabileceğine karar verirken, ArcelorMittal Europe fiyatları artırmak için üretimi azaltma yoluna giden tek yüksek fırınlı üretici oldu.

ABD’li üreticiler panikleyerek fiyatlarını düşürmeye başladı

IREPAS, Türkiye’den ithal çeliğe uygulanan verginin düşürülmesi ve Kanada ve Meksika’nın (başka vergi tehditleri altında olsa da) 232. Madde vergilerinden muaf tutulmasının, % 25 üzerinde marjlarla çalışan ABD’li üreticileri paniklettiğini hatırlattı. IREPAS raporunda “Pazar payını ithalata kaybetme korkusu yerel üreticileri fiyatlarını, bazen böyle bir talep olmasa dahi, düşürmeye itti” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, hurda fiyatlarındaki yumuşamanın daha fazla düşüşe neden olacağı yönünde beklenti yarattığı, bu yüzden de alıcıların yeni alımlarını erteledikleri görüldü.

AB’deki kotalar üreticilere fayda sağlamadı

Avrupa’da, kota sistemi fiyatların stabil kalmasına yardımcı olsa da, koruma önlemlerinin AB’li üreticiler için beklenen faydayı sağlamadığı belirtiliyor. Şubat ve nisan aylarında ulaşan sevkiyatların stokları doldurması sonucu, üreticiler yeni sipariş alabilmek adına fiyatlarını indirmek zorunda kaldı. Şu an, AB, temmuz ayında yeni kota döneminin başlamasıyla gelecek yeni ithalat dalgasının yaz aylarındaki talebin çoğunu karşılamasını bekliyor. Öte yandan, Avrupalı üreticiler, diğer pazarlarda fiyatların düşük olması nedeniyle ihracat da yapamıyor. IREPAS, mevcut alternatiflerin, iç piyasaya daha fazla çelik vermek –bu da fiyatlara aşağı yönlü baskı uygulayacaktır- ya da üretimi durdurmak olduğunun altını çiziyor.

Mevcut istikrarsızlığın en büyük kaynağı korumacılık

Rekabetin neden olduğu fiyat baskısının güçlü olmaması ve genel olarak koruma önlemleri nedeniyle azalmasına bağlı olarak çelik üreticilerinin fiyatlarını düşürmeye pek istekli olmadığı gözleniyor. IREPAS, ticari önlemlerin ve vergilerin mevcut istikrarsızlığa, talep, arz ve rekabetten daha fazla neden olduğunu belirtiyor. Piyasa görünümü büyük oranda belirsiz IREPAS, mevcut şartlarda, piyasanın dalgalı ve istikrarsız olarak tanımlanabileceği, görünümün oldukça belirsiz, daha az tahmin edilebilir ve daha zayıf olduğunun altını çizdi. Yaz aylarında piyasanın biraz istikrar kazanması bekleniyor Yaz aylarında düşük fiyatlar ve sanayideki tatiller nedeniyle hurda toplama faaliyetlerinin yavaşlaması bekleniyor. IREPAS raporunda, talep ve arzın daha iyi bir dengeye kavuşacağı ve fiyatların istikrar kazanacağı öngörülüyor. ( SteelOrbis, 17 Haziran 2019 )

Hindistan Çelik Bakanlığı RINL-NINL Birleşmesini Yeniden Gündeme Getirdi

Hindistan Çelik Bakanlığının kamuya ait çelik üreticileri Neelchal Ispat Nigam Limited (NINL) ve Rashtriya Ispat Nigam Limited (RINL) arasındaki birleşme önerisini yeniden gündeme getirdiği bildiriliyor. Bakanlıktan bir yetkilinin verdiği bilgilere göre, ilk olarak 2012 yılında yapılan iki şirketin birleşmesine yönelik öneri, yeni Çelik Bakanı Dharmendra Pradhan tarafından gerçekleştirilen inceleme toplantısında tekrar gündeme geldi. Bu toplantıda, NINL ve RINL’in performanslarının optimize edilmesi tartışılırken, iki şirket arasındaki olası bir birleşmenin Çelik Bakanlığı tarafından ele alınabileceği belirtildi. Birleşme sayesinde, kendine ait cevher madenleri bulunmayan ve hammadde tedarikini NMDC’den yapan RINL’nin, NINL’nin yaklaşık 110 milyon mt rezerve sahip Koda cevher madenlerine erişim elde edebileceği bildirildi. Hint hükümetinin 6 milyon mt üretim kapasitesi bulunan RINL’nin tamamına sahip olduğu, NINL’nin hissedarları arasında ise ticaret şirketi MMTC Limited (%49,78), Industrial Promotion and Investment Corporation of Odisha Limited (IPICOL) (%15,29) ve Odisha hükümetine ait çeşitli madencilik kuruluşları yer aldığı ifade ediliyor. ( SteelOrbis, 19 Haziran 2019 )

CELSA Fransa’da Yeni Haddehane Yapımına Başladı

İspanyol çelik üreticisi CELSA, Fransa’nın Boucau ve Tarnos şehirlerinde bulunan tesisinde yeni haddehane yapımına başladığını açıkladı. Projeye 60 milyon € yatırım yapılacağı ve tesisin 20 ay içinde faaliyete girmesinin planlandığı belirtildi. CELSA Başkanı Francesc Rubiralta, söz konusu yatırımın CELSA’nın Güney Fransa’daki en büyük çelik kompleksi konumuna gelmesini sağlayacağını söyleyerek, yeni haddehaneyle birlikte Boucau-Tarnos tesisinde kütüğün yanı sıra nihai mamul üretimine de başlanacağını ifade etti. Aynı zamanda, Rubiralta, yeni haddehane sayesinde, Fransa ve Benelüks bölgesinde lojistik faaliyetlerini iyileştirerek müşteriye daha yakın olacaklarını belirtti. CELSA’dan yapılan açıklamada, şirketin her yıl 8 milyon mt hurda geri dönüşümü yaptığın ve İspanya’daki en büyük, Avrupa’daki ise ikinci en büyük geri dönüşümcü olduğu ifade edildi. Yeni haddehane ile birlikte, CELSA’nın Fransa’daki müşterilerine hizmet vermeye başlaması nakliyeden kaynaklı karbon salımını da azaltacak. ( SteelOrbis, 19 Haziran 2019 )

Rus Metalurji Devi MMK'den Türkiye Kararı: "Bir Kez Daha Erteleme..."

Rusya'nın önemli çelik üreticilerinden biri olan ve Türkiye'de de üretim tesisleri bulunan MMK Metalurji’nin, Türkiye’de uzun süredir askıya aldığı sıcak haddelenmiş çelik üretimine yeniden başlamayı bir kez daha ertelediği yazıldı. Gerekçe olarak yine Türk ekonomisindeki belirsizlik gösterildi. TASS ajansına açıklamada bulunan MMK Genel Müdürü Pavel Şilyaev, Türk sermayeli sıcak haddelenmiş çelik üretim fabrikasının açılışının en erken 2021 tarihinde yapılacağını söyledi. Fabrikanın üretime geçmeye hazır olduğunu belirten Şilyaev, “Bu şartlarda fabrikayı faaliyete geçirmenin anlamsız olduğunu düşünüyoruz. Türkiye ekonomisinin eski hacimlerine 2-3 seneden önce ulaşamayacağını tahmin ediyoruz” dedi. Şirketten daha önce yapılan açıklamada, Türkiye’de üretime geçme planının 2019 yılı ortasına kadar ertelendiği duyurulmuştu. İskenderun'da bulunan MMK Metalurji 2007-2010 yılları arasında 1,7 milyar dolara inşa edilmişti. Fabrikada sıcak haddelenmiş çelik üretimi, talep azalması ve ham madde fiyatlarındaki artış gerekçe gösterilerek 2012 yılında durdurulmuştu. ( Türkrus, 18 Haziran 2019 )

Gerdau, Brezilya’da Uzun Ürün Tesisi Silat’ı Devralmayı Düşünüyor

Brezilyalı çelik üreticisi Gerdau'nun, İspanyol inşaat demiri ve filmaşin haddehanesi Silat'ı devralmak üzere İspanyol grup Hierros Añón ile pazarlık yaptığı bildiriliyor. Tesisin, 2017 yılının başında tam kapasiteye ulaştığı ve serbest piyasada satın alınan kütükten üretilmek üzere 600.000 tonluk inşaat demiri ve filmaşin tesisi kurduğu ifade ediliyor. Tesisin, İspanyalı Hierros Añón grubunun bir parçası olduğu belirtiliyor. Ne Gerdau’nun ne de İspanyol şirketin bu konuda yorumda bulunmadıkları, ancak yerel raporların Hierros Añón grubunun Avrupa birimlerine odaklanma kararı aldığını gösterdiği ve bu nedenle son aylarda Brezilya birimi için potansiyel alıcılarla görüşmelere başladığı ifade ediliyor. ( Kallanish, 21 Haziran 2019 )

Uğur Dalbeler: Çin’in Büyük Bir Hurda İhracatçısı Olma Olasılığı Düşük

Türkiye merkezli Çolakoğlu Metalurji’nin CEO’suna göre, Çin’in demir hurda ihracat pazarında kısa ve orta vadede büyük bir tedarikçi olma olasılığının, ülkenin iç pazarındaki büyük talep nedeniyle düşük olduğunu belirttiği haber veriliyor. Çolakoğlu Metalurji’nin CEO'su Uğur Dalbeler’in, 18 Haziran Salı günü New York'taki Çelik Başarı Stratejileri konferansında bir konuşma yaptığı ve “Çin’in tüm [demir] hurdasını dâhili olarak tüketeceğine ve ihracat yapmayacağına inanıyorum” dediği ifade ediliyor.

Pazar katılımcılarının, Çin’in devasa hurda rezervinin Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere diğer ülkelere akabileceği ve No1 busheling ve kıyılmış otomotiv hurdası gibi ana kalitelerin fiyatları üzerinde baskı yaratacağı endişelerini paylaştıkları aktarılıyor. Dalbeler’in, Çin'i diğer ülkelere önemli miktarda hurda ihracatı yapmaktan caydırabilecek iki faktör bulunduğunu; bunların uzaklık ve pazar payı olduğunu belirttiği bildiriliyor. Küresel olarak, başlıca demir hurda ithalatçılarının, Çin’in ihracat yapabilmesi için “çok uzakta” olan Akdeniz bölgesinde bulunuyor olduğunun altını çizen Dalbeler’in, Uzak Doğu’da Japonya gibi diğer hurda ihracatçılarının bulunduğunu ifade ettiği kaydediliyor.

Dalbeler’in, Çin’in, özellikle çelik fabrikalarındaki yüksek fırınlardan kaynaklanan emisyonlar gibi çevresel sorunları ele almak için elektrik ark ocaklarına (EAO) olan ilgisinin artması nedeniyle iç pazarında demir hurdası tüketmesinin daha mantıklı geldiğine dikkat çektiği ifade ediliyor. Küresel EAO kullanımının, 2018'de % 12 artmasının, büyük oranda Çin'in artan kirliliği azaltmak için yüksek fırınlara yüklenen demir hurda miktarını arttırma yolunda devam etmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl Çin’in demir hurda tüketiminin, % 27 artışla 2017 yılında kaydedilen 147.9 milyon tondan 187.8 milyon ton seviyesine çıktığı ve Dalbeler’e göre, hurdanın ülke içinde tüketilmesinin, ark ocaklarının yüksek fırınların yanına inşa edilmesi bakımından üreticilerin daha esnek olmalarını sağlayacağını belirttiği kaydediliyor. ( Metal Bulletin, 21 Haziran 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ