Çelik Sektöründe 2019 - 36. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 36. Haftanın Öne Çıkanları


Milli Mücadele’nin 100’üncü Yılında İsdemir 100 Milyon Ton Sıvı Ham Demir Üretimine Ulaştı

Türkiye’nin yassı ve uzun çelik üreten tek ve en büyük entegre demir ve çelik fabrikası İsdemir, 1919’un 100’üncü yılında, kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği üretim ile 100 milyon ton sıvı ham demir üretimine ulaştı. OYAK Maden Metalürji Grup Başkanı Toker Özcan “Bu üretim, OYAK Maden Metalürji Grubu’nun Türkiye’ye 30 Ağustos Zafer Bayramı armağanıdır” dedi. OYAK Maden Metalürji Grubu şirketlerinden İsdemir, Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında 100 milyon ton sıvı ham demir üretimine ulaşmanın gururunu yaşıyor. 1970’te yıllık 1,1 milyon ton kapasiteyle kurulan İskenderun Demir ve Çelik A.Ş., 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda da 100 milyon ton sıvı çelik üretimine ulaşmayı hedefliyor.

OYAK Maden Metalürji Grup Başkanı Toker Özcan: “OYAK Maden Metalürji Grubu’nun Türkiye’ye Zafer Bayramı armağanı” Çelik sektörünün stratejik öneme sahip olduğunu ve sanayinin belkemiği olma niteliği taşıdığını vurgulayan OYAK Maden Metalürji Grubu Başkanı Toker Özcan, İsdemir’in ülkemiz için yarattığı katma değere dikkat çekti. Özcan “Ülkemizin çelik üretim kapasitesini artırma çalışmalarımız devam ederken, tesislerimizde verimliliğimizi ve kapasite kullanımımızı en yüksek seviyede tutarak üretimimize devam ediyoruz. Zira demir-çelik üretimini, sanayileşmenin ve ekonomik kalkınmanın lokomotifi olarak görüyor, bu endüstrinin sürdürülebilir bir büyüme için baş aktör olduğuna inanıyoruz” dedi. “İsdemir’in 19 Mayıs 1919’un 100’üncü yılında 100 milyon ton sıvı ham demir üretimine ulaşması, OYAK Maden Metalürji Grubu’nun Türkiye’ye 30 Ağustos Zafer Bayramı armağanıdır” diyen Özcan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda da 100 milyon ton sıvı çelik üretimine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.


İsdemir Genel Müdürü Mesut Keyfli de kuruluşundan bu yana ülkemiz çelik sektöründe önemli bir yere sahip olan İsdemir’in OYAK çatısı altında yarattığı katma değeri artırarak sürdürdüğünü belirtti. Keyfli; İsdemir’in yassı çelik üretimine başlamasına imkan veren Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımlarının Cumhuriyet tarihimizin en büyük yatırımlarından biri olduğunu hatırlatarak “Rekabet gücü yüksek, modern, çevre dostu bir çelik üreticisi olarak ülkemiz için bitmeyen bir heyecanla çalışıyor, sıvı ham demir üretiminde 100 milyon tona ulaşmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

İsdemir 2002 yılında yassı çelik üretimine geçmesi koşuluyla Erdemir’e devredildi. Erdemir’in ve iştiraklerinin 2006 yılında OYAK tarafından satın alınmasıyla birlikte İsdemir’deki Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları hız kazandı. İsdemir 2008 yılında devreye alınan 3,5 milyon ton kapasiteli Sıcak Haddehanesi ile birlikte yassı çelik üretimine başladı. Cumhuriyet tarihimizin tek seferde gerçekleştirilen en büyük yatırımlarından olan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları sonrasında İsdemir ülkemizin yassı ve uzun çeliği üretebilen tek entegre çelik üreticisi oldu. ( İsdemir, 29 Ağustos 2019 )

Tosyalı Senagal’e Ekonomi Bölgesi Kuruyor

Türkiye'nin global demirçelik üreticisi Tosyalı Holding, Afrika'da Cezayir'den başlattığı yatırım hamlesini Senegal'e taşıyor. Ülkede "Tosyalı Ekonomi Bölgesi" (Tosyalı Economic Zone) yatırımı için kolları sıvayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Cezayir'de yaptıklarımız, diğer Afrika ülkelerini de heyecanlandırıyor" dedi. Japonya Yokohama'da düzenlenen Afrika Uluslararası Konferansı'nda (TICAD), Afrikalı diğer devlet başkanlarından da resmi davetler aldıklarını açıklayan Fuat Tosyalı, "Senegal'deki yatırım bölgesi yeni bir kırılma noktası olacak. Tosyalı Ekonomi Bölgesi'nin kararnamesi çıktı. Artık düğmeye basıldı" mesajı verdi.

SIRA BATI AFRİKA'DA

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde (OOSB) bunun ilk örneğini yaşadıklarını ifade eden Tosyalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim yarattığımız cazibe bu... Tosyalı'nın yatırım yaptığı yerde KOBİ ve girişimci kümelenmesi oluşuyor. OOSB'ye ilk yatırıma başladığımızda, bölgede başka hiçbir çelik firması bulunmazken, şimdi aynı bölgede 50'yi aşkın şirket yer alıyor. Bunlardan önemli bir kısmı bize ürün ve hammadde sağlıyor; bazıları ürünlerimizin ihracatını gerçekleştiriyor. Şimdi bunun bir benzeri Senegal'de yaşanacak." İş modellerinin Afrika ülkeleri kadar Japon şirketlerinin de yatırım iştahını kabarttığını söyleyen Tosyalı, şöyle konuştu: "Cezayir yatırımımıza ilk başladığımızda, Türk ve Cezayir havayolları şirketlerinin bölgeye haftada sadece 5 seferi bulunuyordu. Şimdi haftada 50'den fazla uçuş gerçekleşiyor. Tosyalı'nın yatırım yaptığı tüm bölgelerde olduğu gibi, Cezayir'de de büyük bir KOBİ kümelenmesi oluşmuş durumda. Bu durum, sadece son birkaç yıl içinde, 1.000'in üzerinde Türk şirketinin bugün Cezayir'de fiili yatırımcıya dönüşmesini sağladı. Bunu gören diğer ülke başkanları, ülkelerine yatırım yapmamız için bize resmi davetlerde bulunuyor. Cezayir ve Senegal'in ardından, özellikle Batı Afrika tarafında, çelik üzerine çok ciddi yatırımlarımız olacağını söyleyebilirim. "

TOSYALI Holding, gittiği ülkede yatırım yapmakla kalmıyor; istihdam ordusu da yetiştiriyor.
Fuat Tosyalı, "2020 sonuna kadar istihdamımız 10 bin kişiyi aşar. Gittiğimiz her ülkede milli bir duruş sergiliyoruz. Kendi iş kültürümüze ve prensibimize uygun çalışanlarımızı Tosyalı Akademi ile yetiştiriyoruz. Tesisleri fizibilite çalışmaları ve mühendislik çözümleriyle dizayn ediyoruz. Tüm bunları lokal işgücü ile birleştiriyoruz. Bugün Cezayir'de 4 bin çalışan var; bunun 600'ü Türk. Bunu yapmayan şirketler, ülkeleri tesis mezarlıklarıyla doldurmuş" dedi.

SHINZO ABE'DEN TOSYALI'YA İLGİ

Fuat Tosyalı, Japonya Başbakanı Sinzo Abe ile de temasta bulundu. Toyo Kohan ile Osmaniye'deki ortak yatırımları Tosyalı Toyo'nun başarısından mutluluk duyduklarını belirten Tosyalı, "Japon şirketleri Afrika pazarına tek başlarına girmek konusunda tereddüt ediyor. Toyo Kohan ile ortaklığımızın başarısı, Japon şirketlerini Afrika'da Türklerle iş yapmaya cesaretlendiriyor" dedi. TICAD Konferansı kapsamında Tosyalı Holding, Japonya merkezli deniz taşımacılığı şirketi Mitsui OSK Lines (MOL) ile önemli bir stratejik işbirliği anlaşmasına da imza attı. İmza töreni, Tokyo'daki Türk Büyükelçiliği'nde, Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan'ın katıldığı bir resepsiyonda gerçekleştirildi. MOL ile Tosyalı, bu işbirliği anlaşması kapsamında, Türkiye ve yurtdışındaki üretim ağlarında, hammadde ve çelik ürünlerinin taşınmasında birlikte hareket etme fırsatlarını değerlendirecek. Yine bu kapsamda ayrıca, Tosyalı Holding tarafından geliştirilen limanların büyütülmesinde birlikte hareket etme fırsatları gözlemlenecek. Tosyalı, "Deniz aşırı taşımacılıkta, MOL'un gücü ve bizim üretim kapasitemizin önemli bir sinerji yaratacağından şüphemiz bulunmuyor" dedi.

CEZAYİR YATIRIMI 6 MİLYAR $'I BULACAK

Dünyanın üç farklı kıtasında, 20'nin üzerinde tesisle üretim yapan Tosyalı Holding, Tosyalı Algerie ile Cezayir ekonomisinin en büyük oyuncularından birine dönüşmüş durumda. Projenin 4 ayrı faz olarak planlandığını ve son faz yatırımının başladığını belirten Fuat Tosyalı, "Tamamlandığında yaptığımız toplam yatırım 6 milyar dolara ulaşacak. Tüm fazlar devreye girdiğinde ise tesisin toplam kapasitesi yıllık 8 milyon tonu aşarken, cirosu da 5 milyar dolara ulaşacak" dedi. ( Sabah, Hürriyet 2 Eylül 2019 )

Liberty Steel Avrupa’daki Varlıklarına 400 Milyon € Yatırım Yapacak

Bloomberg’in yayınladığı bir habere göre, Liberty Steel ArcelorMittal’in varlıklarını satın aldıktan sonra, bu varlıkların yedi tanesine beş yıl içerisinde ürün yelpazesini genişletmek, daha yüksek kaliteli ürünler üretmek ve mevcut kapasiteleri korumak için 400 milyon € (443 milyon $) yatırım yapacağını açıkladı. Bu yatırımların sebebinin ise ABD vergilerinin ve yüksek hammadde ve enerji masraflarının yol açtığı zorluklar olduğu belirtildi. Söz konusu yatırımların 200 milyon €’luk (220 milyon $) kısmı Romanya’da bulunan, eski adı ArcelorMittal Galati olan Galati tesisine yapılacak. Bunun sebebi ise şirketin CEO’su Joe Bolton’a göre bu bölgedeki büyüme imkanının, Avrupa’nın diğer kısımlarına göre daha fazla olması. Bolton, “Şu anda uluslararası ticaret koşullarının faaliyetlerimizi nasıl etkilediğini değerlendiriyoruz, ancak Avrupa’daki faaliyetlerimizin tüm olumsuz etkilerle baş edebilecek durumda olduğunu düşünüyoruz. Avrupa’da son dönemde yürüttüğümüz faaliyetlerin hedef piyasalarının Avrupa ortalamasının üzerinde performans göstereceğini tahmin ediyoruz. Örneğin Romanya’da performansta %3,1’lik bir artış bekliyoruz,” şeklinde konuştu. Liberty Steel, bu yılın temmuz ayında ArcelorMittal’in Çek Cumhuriyeti, Romanya, Kuzey Makedonya, İtalya ve Belçika’daki varlıklarını 740 milyon € karşılığında satın almıştı. Şirket, 2022 yılına kadar satın aldığı bu yeni tesislerdeki satışlarını %50 artırmayı hedefliyor. Bolton, Orta Avrupa’da çelik sektörünün gelecekteki durumuna ilişkin oldukça iyimser olduğunu belirtti. ( SteelOrbis, 03 Eylül 2019 )

14 Milyar Liralık Yatırıma Proje Bazlı Teşvik

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Proje Bazlı Teşvik Sistemi'ne kapsamında Ankara, İstanbul, Bursa ve Adana'da desteklenmesine karar verilen 5 proje için toplam yatırım tutarının 14 milyar lira olduğunu belirterek, "Bu projelerle toplam 3 bin kişiye yeni istihdam sağlanacak. Bu yatırımlar hayata geçtiğinde dış ticaret açığının azaltılmasına yıllık 1,4 milyar dolar katkı yapacak." ifadelerini kullandı. Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında Ankara, İstanbul, Bursa ve Adana’da desteklenmesine karar verilen 5 yatırıma ilişkin Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bursa'ya "çelik" destek

Asil Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından Bursa'da yapılacak toplam sabit yatırım tutarı 852 milyon lira olan makine, otomotiv, ulaştırma ve enerji sektörlerine yönelik projeyle yüksek vasıflı çeliklerden ve süper alaşımlı malzemelerden dövme ürünleri üretim tesisi kurulacak. Tesisin yıllık kapasitesi 60 bin ton olacak. Bu tesisle 173 kişiye yeni istihdam sağlanacak. Tesisten, özellikle vagon aksları, şaftlar, uçak iniş takımları, iş makineleri, hafif ve ağır ticari araç aksları, güç santralleri için türbin şaftları ve türbin kanatçıkları üretiminde ihtiyaç duyulan yarı mamullerin temini gerçekleştirilecek. Bu yatırım, 97,1 milyon dolarlık ithalatı önleyecek, ihracata da 64,7 milyon dolarlık katkı yapacak. Bu kararla mayısta endüstri bölgesi olarak ilan edilen bölgede yatırıma geçiş hızlanacak ( AA, 05 Eylül 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ