Çelik Sektöründe 2019 - 37. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 37. Haftanın Öne Çıkanları


IREPAS: Şartların Giderek Zorlaşmasıyla Küresel Uzun Çelik Piyasası Baskılandı

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği'nin (IREPAS) yayımladığı kısa vadeli görünüm raporunda, şartların giderek daha da zorlaşması sebebiyle şu anda küresel uzun çelik piyasasının baskılanmış durumda olduğu belirtildi. IREPAS, piyasanın alıcı piyasasına dönüştüğünü ve makul fiyatlardan alım yapmanın zorlaştığını belirtti. Problemin arzdan ziyade talepten kaynaklandığı ve bu sebeple dengeyi sağlamanın daha uzun süreceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin kapasite kullanımının %50’nin altına düşmesi hurda fiyatlarını baskıladı IREPAS raporuna göre, Türkiye’nin kapasite kullanımının %50’nin altına düşmesi, hurda fiyatlarının daha çok baskılanmasına sebep oldu. Ülkedeki hurda akışı, hızlı fiyat değişimleri ve endüstriyel faaliyetlerin yavaşlaması sebebiyle durgunlaşmaya başladı. Navlun oranları ağustos sonu ve eylül başında artış gösterdi.

Dördüncü çeyrek için beklenen olumlu gelişmeler sonraki yılın ilk çeyreğine sarktı

Mevcut şartlar altında, IREPAS birçok çelik üreticisinin zaten faaliyetlerini yavaşlatmaya başladığını, bakım çalışmalarını uzattığını ve tesislerde üretimi durdurduğunu belirtirken, istikrar sağlanması için stok seviyelerinin de azalması gerektiğini söyledi. Bununla beraber, IREPAS’ın dördüncü çeyrek için beklediği olumlu gelişmeler gelecek yılın ilk çeyreğine sarktı. Türk ihracatçılar zorlanmaya devam edecek Türkiye’deki ihracat faaliyetlerine yönelik yorum yapan IREPAS, AB piyasasının gelecek yıl nisan ayına dek kapalı olması sebebiyle ihracatın azalacağını, ABD’ye yapılan satışlarınsa ABD’den gelecek hamlenin belirsiz olması sebebiyle hala riskli olduğunu belirtti. Yemen, İsrail ve Singapur’un ise uzun vadede güven vermediği bildiriliyor. AB’deki çelik fiyatlarında beklenen artış gerçekleşmedi,

2020’den önce gerçek bir iyileşme beklenmiyor

Yaz tatilinden sonra AB’de çelik fiyatlarının artması beklense de, çelik hurda ve demir cevheri fiyatlarındaki düşüş trendi AB piyasasına çok baskı yapıyor. IREPAS, yüksek karbon içerikli filmaşin üreticilerinin bile hasırlık filmaşin satmaya çalıştığını, bunun da durumu daha da kötüleştirdiğini belirtti. Bunun sonucunda, talep iyi olmasına karşın fiyatlarda artış görülmedi ve gelecek yıla kadar gerçek bir iyileşme beklenmiyor. IREPAS ayrıca, endüstri ve inşaat sektörleri önceki yılki kadar büyüme kaydetmediği için, Avrupa’daki üretim kesintilerinin son aylarda daha çok gündeme geldiğini belirtti. Çin’den yapılan ihracatın sabit kalması piyasa için iyiye işaret Çin’den yapılan ihracatın önceki yılki seviyelerde kalmaya devam etmesi ve ABD ile yaşanan ticari gerginliğin henüz tam anlamıyla bir ticaret savaşına dönmemesi piyasa için olumlu bir durum.

Görünüm belirsiz

IREPAS, piyasanın mevcut durumunun dalgalı ve değişken olduğunu, hem hurda hem de demir cevheri fiyatlarının, piyasanın yakın vadede toparlanmasının beklenmediği için düşüş trendine gireceğinin düşünüldüğünü, bu sebeple piyasanın durumunun yeterince iyi olmadığını belirtti. IREPAS sonuç olarak “Trump’ın ne yapacağı belli olmadığı için, piyasanın görünümü belirsiz,” yorumunda bulundu. ( SteelOrbis, 09 Eylül 2019 )

ArcelorMittal Italia Yeni Düzenlemeyle Taranto Tesisinde Faaliyete Devam Edecek

Şirketten tarafından yapılan açıklamaya göre, İtalya Hükümeti’nin kabul ettiği yeni kanun hükmünde kararname sayesinde, ArcelorMittal Italia 6 Eylül tarihinden itibaren faaliyetlerine devam edebilecek, bununla birlikte şirketin Taranto tesisini etkileyebilecek yasal, düzenleyici ve operasyonel gelişmeleri takip etmeyi sürdürecek. Şirket, “Bu yeni kararname, Taranto tesisinde çevre planı uygulanmasına ilişkin yasal korumayı kaldıran Crescita kanun hükmünde kararnamesini de düzeltecek,” şeklinde açıklamada bulundu. 4 Eylül’de resmi gazetede yayınlanmasının ardından söz konusu yeni kanun hükmünde kararname hemen yürürlüğe girdi, ancak bu kararnamenin devamlılığına, İtalya Parlamentosu tarafından 60 gün içerisinde karar verilecek. ( SteelOrbis, 09 Eylül 2019 )

JP Morgan, 2020 İçin Demir Cevheri Fiyat Tahminini Düşürdü

Son demir cevheri fiyat artışına rağmen, kredi derecelendirme kuruluşu JP Morgan’ın, kademeli olarak artan arz ve ABD ile ticaret savaşının neden olduğu düşüş eğilimli piyasa tahminleri nedeniyle 2020 fiyat tahminini düşürdüğü ifade ediliyor. JP Morgan’ın Pazartesi günü, demir cevheri fiyatı tahminini önümüzdeki yıl için 4 $/ton düşüşle cfr Çin 81 $/ton seviyesine düşürerek, hammadde piyasasında aşağı yönlü eğiliminin devam edeceği yönündeki beklentisini açıkladığı kaydediliyor. Buna göre, Brezilya’dan sevkiyatların toparlanması ve Çin'in ticaret gerilimi nedeniyle yavaşlayan ekonominin, demir cevheri üzerinde güçlü bir aşağı yönlü baskıya yol açacağı aktarılıyor. Ağustos ayında Çin’in demir cevheri ithalatının, % 6.1 artışla 94.85 milyon ton veya 19 ayın en yüksek seviyesine yükseldiği belirtiliyor. ( Metal Expert, 11 Eylül 2019 )

Baosteel Şanghay’da taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik üretim hattına yatırım yapacak

Çinli çelik üretim devi Baosteel, 1 No’lu düşük ve orta kalite taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik üretim hattını yıkıp, Şanghay’da yeni bir yüksek kalite taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik hattı inşa edeceğini açıkladı. Şirket bu inşaat için toplam 2,4 milyar RMB (340 milyon $) yatırım yapacak. Tesisin inşaatı bu yılın aralık ayında başlayacak, test üretimi ise 2021 yılının aralık ayında yapılacak ve proje 2023 yılının haziran ayında tamamlanmış olacak. Çin’in elektrikli araç üretiminde kullanılan çelik talebi 2018 yılında 100.000 mt seviyesine yaklaşmıştı, 2019 yılında bu oranın 100.000 mt’u geçmesi, 2025 yılında ise 400.000 mt’u aşması bekleniyor. Baosteel, yeni üretim hattının tamamen otomatik ve akıllı ekipmanlara sahip olacağını belirtti. Bu tesis sayesinde şirket, 400.000 mt’u yüksek kalite taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik olmak üzere yılda 2,8 milyon mt taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik üretimi yapabilecek. ( SteelOrbis, 12 Eylül )

Büyükdede: Bakanlık Olarak Çelik Endüstrisinin Arkasında Duruyoruz

Demir Çelik endüstrisinin en önemli fuarı olan Metal Expo açıldı. 11-14 Eylül tarihlerini içeren ve bu yıl ikincisi düzenlenen fuarın açılışına T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Metal Expo İcra Kurulu Başkanı Barış Göktürk, Çelik Federasyonu (ÇELFED) Başkanı Namık Ekinci, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreter Yardımcısı Gazi Bilgin, Yassı Çelik İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) Başkanı Gökhan Demiruz, Polonya Paslanmaz Çelik Üreticileri Derneği (Stalenierdzewne) Başkanı Andrzej Michalski, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Eski Komite Başkanı Yüksel Göktürk, Çolakoğlu Metalurji A.Ş. CEO’su Uğur Dalbeler ve Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu Üyesi Şahan Eçin katıldılar. 11 Eylül’de başlayan fuarın resmi açılışı bugün yapıldı. İstanbul Fuar Merkezi’nde 9. Ve 10. Salonlarda gerçekleşen açılış kurdelesini Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve sektör temsilcileri beraber kestiler.

‘Ekonomide normalleşme başladı’

Fuarın açılışında konuşan Metal Expo İcra Kurulu Başkanı Barış Göktürk, “Çelik Medeniyettir” diyerek, “Bu yıl ikinci kez düzenlediğimiz Metal Expo fuarına hepiniz hoş geldiniz. Geçen yıl burada İtalya delegasyonu var. Bu yıl ise Polonya… Bir ülkede kullanılan çelik miktarı ne kadar katma değerliyse, o ülkede medeniyetin ne kadar ilerlediğini görebiliyorsunuz. Türkiye güzel bir yolda… Her ne kadar ton başına çelik fiyatımız dünya ortalamasının gerisinde kalsa da, her geçen gün yükseliyor. Ekonomimiz kısa süreli sarsıntılar yaşadı. Döviz kuru ve faizlerdeki sorunlar yavaş yavaş çözülmeye başladı. Bugün Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından 14 özel banka da faiz indirimine gitti. Ekonomide artık normalleşmenin başladığını görüyoruz. Sektörümüzde yıkıcı rekabetten uzak, kaliteli üretime odaklanmış sivil toplum kuruluşlarımız var. Çelik Federasyonu, Çelik Üreticileri Derneği gibi… Bunlarla gurur duyuyoruz. Kalkınmamız için son derece önemli işler yapıyorlar. Katılım gösterdikleri için sektörün tüm paydaşlarına teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

‘Katma değeri yüksek ürünlerde destek vermeye gayret ediyoruz’

Fuarın açılışında birçok sektör temsilcisi sektörün sıkıntılarından ve devlet desteklerine olan ihtiyaçlardan bahsetti. Sektörün ileri gelen temsilcilerinin yaptığı konuşmalardan sonra söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise, fuarın mottosu olan “Çelik Medeniyettir” sözünü en fazla yaşayanlardan biri olarak onur duyduğunu söyledi. Bu yıl ikincisi düzenlenen fuarın ilkine de katıldığını anlatan Büyükdede, sektörün 17 milyar doların üzerinde yaptığı ihracatıyla, Türkiye ihracatının yüzde 10’unu yaparak dış ticaretteki en güçlü sektörlerden biri olduğunu söyledi. Hasan Büyükdede, otomotivde, savunma sanayinde, kimya, nükleer, otomasyon tesislerde, özel alaşımlı alüminyum ve çelik, dövme ve profillere ihtiyacın gün geçtikçe artığına işaret ederek, katma değeri yüksek ürünlerde devlet olarak destek vermeye gayret ettiklerini söyledi.

‘Bedelsiz arazi veriyoruz, soran yok’

Sektör temsilcilerinin destek ve teşvik isteklerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı Büyükdede, şöyle devam etti: “Filyos’u yaptık, 10 milyon metrekarenin üzerinde alan var kimse gelmiyor. Bandırma’yı yaptık, gelmiyorlar. Bakanlık olarak çelik endüstrisinin hakikaten arkasında duruyoruz. Nitelikli paslanmaz çelik üretecek arkadaşların arkasında duruyoruz. Dövme sektörünün arkasında duruyoruz. Çelikçilere 49 yıllığına bedelsiz yer vereceğiz, ama hala arkadaşlardan destek alamıyoruz. Gerçekten hükümet olarak çelik endüstrisinin bütün kalbimizle arkasındayız. Bize gelecek her türlü taleple, bu sektörün arkasındayız.”

‘Yakında 3 milyon araç üretecek konuma geleceğiz’

Büyükdede sözlerini şöyle tamamladı: “Yakın gelecekte 3 milyon araç üretecek bir ülke konumuna geleceğiz. Çelik endüstrisini bir an önce kurmamız gerekiyor. Nitelikli dökümcülük, ısıl işlemciliğe geçmemiz gerekiyor. Hükümet olarak bizim, sonuna kadar sizin arkanızda olduğumuzu bilmeniz gerekir.” ( Yeni Şafak, 13 Eylül 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ