Çelik Sektöründe 2019 - 38. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 38. Haftanın Öne Çıkanları


Kardemir, Nervürlü Kangal Üretimine Başladı

Yönetim Kurulu’nun yeni ürün geliştirme stratejisine yönelik vizyon ve desteği ile katma değerli ürünlerde pazar payını artırmayı hedefleyen Kardemir, geliştirdiği çelik kalitelerini ve pazara sunduğu ürün portföyünü her geçen gün artırmaya devam etmektedir. Son olarak Çubuk Kangal Tesislerinde 52 ve 56 mm çapında Türkiye’nin en kalın kangallarını üreterek makine imalat sektörünün kullanımına sunan şirket, esnek bir yapıya sahip olan aynı tesiste “nervürlü kangal” üretimini de başarı ile gerçekleştirerek ticari pazara sunmuştur. Nervürlü Kangal, inşaat sektöründe özellikle fore kazık imalatı ve muhtelif uygulamalarda yaygın olarak kullanılmakta olup, Türkiye’de sayılı firma tarafından üretilmektedir. Kardemir’in bu yeni ürünündeki hedefi, iç piyasa taleplerinin karşılanmasının yanı sıra ihracat pazarlarına odaklanmak olacaktır. ( Kardemir, 14 Eylül 2019 )

JSW Demir Cevheri Fiyatlarının Önümüzdeki Yıl 60 $/Mt’a Düşmesini Bekliyor

Bloomberg’de yer alan bir habere göre, Hindistan’ın en büyük çelik üreticilerinden biri olan JSW Steel, en büyük demir cevheri tüketicisi olan Çin’den gelen talebin zayıf olması sebebiyle demir cevheri fiyatlarının gelecek yıl düşmesini ve arzın toparlanmasını bekliyor. JSW Steel’e göre, demir cevheri fiyatları bu yılın kalan kısmında 80 - 85 $/mt aralığında seyredecek ve gelecek yıl ise 60 - 65 $/mt seviyesine kadar düşecek. Şirketin CFO’su Seshagiri Rao, demir cevheri fiyatlarının spekülasyondan faydalandığını ve fiyatların 95 $/mt gibi yüksek seviyelerde seyretmesi için hiçbir sebep olmadığını belirtti. Bloomberg’de yer alan habere göre, Rao, “Küresel çelik üretiminde kademeli olarak bir azalma görüyoruz, Çin dahil, ham çelik üretimi azaldığı zaman, hammadde talebi de otomatik olarak azalacaktır,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 16 Eylül 2019 )

Liberty Steel İtalya’daki Piombino Tesisine 15 Milyon € Yatırım Yapacak

Liberty Steel, İtalya’nın tarihi Piombino şehrinde bulunan ve ArcelorMittal’den geçtiğimiz temmuz ayında resmi olarak satın aldığı Magona çelik tesisine 15 milyon € yatırım yapacağını açıkladı. Söz konusu açıklama, Liberty Steel’in bünyesinde bulunduğu İngiliz grup GFG Alliance’in Genel Müdürü Sanjeev Gupta tarafından yapıldı. Bu yatırımın amacı ise üretimi artırmak ve tesisin uzun vadede sürdürülebilirliğini garanti altına almak. Bu yatırımla birlikte şu anda yılda 500.000 mt olan galvanizli ve boyalı çelik üretim kapasitesi 800.000 mt’a çıkacak. Gupta, “Şu anda 100 günlük inceleme evresindeyiz ve bu süreçte yöneticilerimiz üzerinde konuşulacak farklı fikirler sunuyorlar. Bu evreden sonra, iki yıl süreyle uygulanacak bir plan için karar verilecek. Magona tesisini bu yıl üretime dahil etmeyi planlıyoruz, ancak bunu yavaş ve dikkatli bir şekilde yapacağız,” şeklinde konuştu. Şirketin Genel Müdürü ayrıca şirketin asitleme hattında üretimde daha çok esneklik sağlamak amacıyla yeniden üretime başlamak için 5 milyon € değerinde önemli bir yatırım yaptığını söyledi. Tesis, gelecek sene faaliyete başlayacak ve tesisin ihtiyaçları için 20’ye yakın personel işe alınacak. Gupta ayrıca şirketin yeni CEO’su Giovanni Carpino önderliğindeki yerel yönetime, hammadde tedariki için piyasada tam hareket özgürlüğü garantisi de verdi. ArcelorMittal ile yapılan anlaşma beş yıl süreyle sıcak sac tedariki garantisi veriyor, ancak Liberty Magona hammadde piyasasında bağımsız şekilde davranabilecek. Romanya’da bulunan ve yine ArcelorMittal’den satın alınan Galati tesisinde çalışmalar tamamlandığı zaman, Liberty Magona, üretiminde Romanya’daki tesislerden gelen sıcak sacı kullanabilecek. Bununla birlikte, GFG Alliance Başkanı, iş yeri kazalarını sıfıra indirmek için gerekli çabayı sarf edeceklerinin üzerinde durdu. Şu anda Magona tesisinde 460 işçi çalışıyor. Son aylarda Liberty Steel dünyadaki en büyük ilk on üreticinin arasında yer almıştı ve şirket şu anda, 18 milyon mt’u aşkın haddeleme kapasitesiyle Avrupa’da üçüncü sırada yer alıyor. (SteelOrbis, 17 Eylül 2019 )

Liberty Steel Avrupa’daki Tesislerine 400 Milyon € Yatırım Yapacak

Liberty Steel’in bünyesinde bulunduğu İngiliz grup GFG Alliance’ın Genel Müdürü Sanjeev Gupta, GFG Alliance’ın Liberty Steel’in Avrupa’da yeni satın aldığı çelik tesislerini küresel çelik sektöründe öncü isimler haline getirmek için beş yıl içerisinde 400 milyon € yatırım yapacağını açıkladı. Gupta ayrıca Liberty Steel’in 2022’ye kadar tesislerdeki satışlarını %50 artırmayı hedeflediğini söyledi. Liberty Steel bu hafta yaptığı açıklamada, GFG Alliance grubu bünyesinde yedi çelik tesisi ve beş büyük servis merkezinin faaliyete başladığını açıkladı. Temmuz başında 740 milyon € karşılığında satın alınan bu yeni tesisler sayesinde Liberty, 18 milyon mt’u aşan toplam haddeleme kapasitesiyle, Çin hariç olmak üzere dünyadaki en büyük on çelik üreticisi arasında yer almayı başardı. Söz konusu yeni çelik tesisleri Çekya’nın Ostrava şehrinde, Romanya’nın Galati şehrinde, İtalya’nın Piombino şehrinde, Kuzey Makedonya’nın Üsküp şehrinde, Lüksemburg’un Dudelange şehrinde ve kalan ikisi de Belçika’nın Liege şehri yakınlarında bulunuyor. Toplamda 14.000 işçi çalıştıran bu tesislerle birlikte, GFG Alliance grubunun küresel iş gücü yaklaşık 30.000 işçiye ulaşıyor. Liberty Steel Avrupa CEO’su Jon Bolton, “Bu tesisler, son derece kalifiye iş gücüne sahip ve stratejik lokasyonlarda bulunan piyasada iyi konumlanmış tesisler. Bu tesislerin kalitesi ve artan sermaye yatırımlarıyla birlikte, ürün yelpazesinin de genişleyeceğine inanıyoruz. Bu güçlü tesisleri Batı Avrupa’daki varlığımızı genişletmek için kullanmayı amaçlıyoruz,” şeklinde konuştu. (SteelOrbis, 17 Eylül 2019 )

Severstal Paslanmaz Çeliğe Alternatif Üretmek İçin ABD’li Arcanum Alloys’a Yatırım Yaptı

Rus çelik devi Severstal, yeni teknolojili çelik bazlı ferroalyaj ürünleri üreten ABD’li Arcanum Alloys’a yatırım yaptığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Severstal 6 milyon $ ile ABD’li müşterek sermaye firması Khosla Ventures gibi diğer yatırımcıların arasında en yüksek yatırımı yapan isim oldu. Arcanum Alloys, yüzeyi en iyi düzeye getirilmiş difüzyon ferroalyaj üretmek için yeni ve eşsiz bir teknoloji geliştirdi ve bu teknoloji sayesinde paslanmaz çeliğe denk ancak şekil vermesi daha kolay ve maliyeti daha düşük olan çeşitli ürünler üretebiliyor. Bu ürünler de otomotiv, inşaat ve beyaz eşya sektörlerindeki müşterilere satılıyor. Şirketin İş Geliştirme ve Kurumsal Ortaklık Projeleri Müdürü Andrey Laptev, “Rusya en büyük paslanmaz çelik ithalatçılarından biri olmaya devam ediyor, biz de bu yeni teknolojili ürün sayesinde yerel müşterilerimize bazı paslanmaz çelik ürünlerine daha iyi bir alternatif sunmayı umuyoruz,” şeklinde konuştu. Severstal Ventures Genel Müdürü George Gogolev ise “Farklı çelik türleri üretmek için en son teknolojiler ve alternatif yollara olan erişimimizi artırarak, Severstal’in rekabetteki avantajlarını artırıyor ve çelik sektörüne yenilik getiriyoruz. Şirketimiz, Arcanum Alloys’a yaptığı yatırımın mali geri dönüşlerini almayı umuyor ve dünyada bu tür ürünlerin satışını yapan ilk şirketlerin arasında yer almayı hedefliyor. Severstal, 2020 yılında Cherepovets tesisinde ilk kez Arcanum Alloys teknolojisi kullanılarak üretilmiş ürünleri müşterilere sunmayı planlıyor,” dedi. ( SteelOrbis, 19 Eylül 2019 )

Çinli Panhua Group Bu Yıl Filipinler’de 10 Milyon Mt Kapasiteli Tesisin İnşasına Başlayacak

Şirket Başkanı Xinghua Li’nin yaptığı açıklamaya göre, Çinli Panhua Group, bu yılın sonuna dek Filipinler’in Misamis Oriental şehrindeki büyük entegre çelik tesisinin ilk fazının inşasına başlayacak. Xinghua Li, söz konusu açıklamayı şirketin Filipin Ekonomik Bölgesi Otoritesi PEZA ile imzaladığı mutabakat anlaşmasının hemen ardından yaptı. Şirket şu anda inşaata başlamak için arazi ruhsatının çıkmasını bekliyor. Şirket projenin ilk fazında 3,5 milyar $ yatırım yapacak. Projenin toplam kapasitesinin ise, ilk fazda 3 milyon mt olmak üzere toplamda yıllık 10 milyon mt olacağı tahmin ediliyor. Tesisin ürün yelpazesine dair henüz bir bilgi açıklanmadı, ancak bu tesiste slab, sıcak sac ve galvanizli sac gibi ürünlerin imal edileceği biliniyor. Panhua Group bu tesiste ürettiği ürünleri hem yerel piyasaya hem de yurt dışına, özellikle de AB, ABD ve Rusya’ya satmayı planlıyor. Şu anda PEZA’ya kayıtlı ihracatçılar için aranan koşullara göre, şirketin ihracat satışlarının toplam satışların %70’inden az olmaması gerekiyor, ancak Panhua Group yerel satışların %60-70’e çıkarılması için izin talep etti. ( SteelOrbis, 19 Eylül 2019 )

GCC Çelik Sektörü Uzun Ürün Üretiminin Artmasıyla Dengesiz Seyretmeye Devam Etti

Riyad’da düzenlenen Birinci Suudi Uluslararası Demir ve Çelik Konferansı’nda Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) bölgesinde çelik sektörünün, yassı çelik üretiminin düşük kalıp uzun çelik üretiminin artmasıyla birlikte dengesiz seyretmeye devam ettiği konuşuldu. Bu dengesizlik, sektördeki genel zayıflığın temel sebeplerinden biri olarak görülüyor. GCC bölgesinde uzun mamul ağırlıklı olmaya başlayan çelik sektörü, söz konusu dengesizlikten olumsuz etkileniyor. Piyasa oyuncularına göre, bölgedeki çelik üretiminin %85-90’a kadar olan kısmı inşaatta kullanılıyor, bu da üreticilerin yerel projelere olan bağımlılığını artırıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde geçtiğimiz yıl 300.000 mt civarında olan ortalama inşaat demiri tüketimi bu yıl 200.000-250.000 mt civarına geriledi. Expo 2020 sonrasına ilişkin bazı endişeler bulunduğu, buna karşın yerel çelik üreticilerinin, hükümet desteği ile yeni proje taleplerinin doğacağını düşündüğü ifade edildi. Suudi Arabistan’da inşaat sektörünün ise, her biri en az 4 milyar $ değerinde olan 17 proje ile birlikte kademeli olarak toparlanması bekleniyor. Ancak piyasa kaynakları bu toparlanmanın daha uzun vadede gerçekleşeceğini söylüyor. Piyasa oyuncuları, şu anda bölgede yassı ürün ithalatının yılda 2 milyon mt’a ulaştığını ve bölgede yassı ürünlere doğru genişleme potansiyeli olduğunu belirtti. Bir piyasa kaynağı, “Kayda değer bir ithalat hacmi var, ancak dürüst olmak gerekirse bu ürünlerin çoğu iç piyasada üretilmiyor ya da üretimi yetersiz,” şeklinde konuştu. Suudi Arabistan’da hem çelik levha hem de ince ebatlı yassı çelik talebi bulunuyor. Buna karşın, GCC bölgesinin, yassı mamul üretimine yapılan yatırımları artırmak için çok daha gelişmiş bir imalat sanayisinin olması gerektiğinin altı çizildi. ( SteelOrbis, 19 Eylül 2019 )

Çinli Baowu ve Masteel Group Ortaklık İçin Anlaşma İmzaladı

Çinli çelik devleri Baowu Group ve Masteel Group, 19 Eylül’de bir yeniden yapılandırma anlaşması imzaladı. Bu ortaklıktan sonra Baowu Group’un ham çelik üretimi yıllık 87 milyon mt seviyesine ulaşacak ve şirket, 92,5 milyon mt kapasitesi olan ArcelorMittal’den sonra dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi olacak. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, Masteel Group daha önce Devlete Bağlı Varlıklar Denetim ve Yönetim Komisyonu’nun (SASAC) Masteel Group’un %51’lik hissesinin Baowu Group’a aktarılması için anlaşma imzaladığını açıklamıştı. Daha önce, Masteel Group’un hisselerinin %100’ü SASAC’a aitti. Transferden sonra, Baowu Group, Masteel Group’un %51’lik hissesine sahip olacak, SASAC ise geri kalan %49’a sahip olacak. 2018 yılında Masteel Group’un toplam varlığı 97 milyar RMB seviyesindeydi ve ham çelik üretimi 19,64 milyon mt seviyesinde yer aldı, faaliyet geliri ise 91,8 milyar RMB olurken toplam karı 8,95 milyar RMB olmuştu. Devlete bağlı sermaye yatırım şirketi Baowu Group, 1 Aralık 2016 tarihinde Baosteel Group ve Wuhan Iron and Steel Group ortaklığı ile kurulmuştu ve toplam üretim kapasitesi 70 milyon mt seviyesindeydi. 2018 yılında şirketin toplam varlığının değeri 711,8 milyar RMB, ham çelik üretimi 67,25 milyon mt, faaliyet geliri 483,6 milyar RMB ve toplam karı 33,84 milyar RMB seviyelerinde kaydedildi. (SteelOrbis, 19 Eylül 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ