Çelik Sektöründe 2019 - 40. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 40. Haftanın Öne Çıkanları


ArcelorMittal’in Bazı Demir Cevheri Tesislerini Satmayı Planladığı Söyleniyor

Medyada yer alan haberlere göre, ArcelorMittal’in ana faaliyetlerle ilişkisi olmayan birimlerini elden çıkarıp borçlarını azaltmak amacıyla bazı demir cevheri tesislerini satmayı planladığı söyleniyor. Şirketin Kanada, Brezilya ve Liberya’da bulunan varlıklarını gözden geçirdiği ve bu varlıklardaki hisselerini kısmen ya da tamamen satmayı planladığı, yalnızca Kanada’daki biriminin 2 milyar $ değerinde olduğu söyleniyor. Şirketin Kanada’daki biriminde yılda 26 milyon mt’u aşkın demir cevheri üretimi yapılırken, Brezilya’daki biriminde ise bu miktar yılda 7,1 milyon mt civarında yer alıyor. ArcelorMittal resmi olarak satış sürecini başlatmadı, ancak şirket ağustos ayında gelecek iki yıl içerisinde portföyündeki 2 milyar $ değerinde kapasiteyi elden çıkarabileceğini belirtti ki medyada yer alan haberlere göre bu ana faaliyetlerle ilişkisi olmayan birimlerin satışına işaret ediyor. ArcelorMittal geçtiğimiz yıl 58,5 milyon mt demir cevheri üretimi gerçekleştirdi, şirketin demir cevheri ve koklaşabilir taş kömürü faaliyetleri ise ikinci çeyrekte FAVÖK’ünün yaklaşık %35’ini oluşturdu. (SteelOrbis, 30 Eylül 2019 )

Tata Steel Hindistan’ın İlk Hurda Geri Dönüşüm Tesisi İçin Dilme Ekipmanı Sipariş Etti

Finli endüstriyel makine şirketi Metso, Hint çelik üreticisi Tata Steel’in çelik hurda geri dönüşüm tesisi projesi için ağır işe uygun hurda dilme ekipmanı tedarik edeceğini açıkladı. Bu proje inşa edildiği zaman Hindistan’ın ilk çelik hurda geri dönüşüm tesisi olacak. Metso’nun tedarik edeceği öğütücünün fiyatına dair henüz bir açıklama yapılmasa da, ekipmanın 2019’un ikinci çeyreği için sipariş edildiği biliniyor.( SteelOrbis, 01 Ekim 2019 )

KARDEMİR, Yenilenen Yüksek Fırınını Bugün Ateşledi

10 Haziran’da durdurulan Kardemir 4. no.lu Yüksek Fırını, 112 gün süren yenileme çalışmalarının ardından bugün düzenlenen törenle yeniden ateşlendi. Düzenlenen törene tam kadro olarak katılan şirket Yönetim Kurulu Üyeleri, yapılan konuşma ve duaların ardından yakılan meşalelerle fırını ateşleyerek üretimi başlattı. Yaklaşık 85.000.000 TL harcama ile yenilenen yüksek fırında bölgesel zırh değişimi yapılarak fırın üretim kapasitesi %10 artışla 550.000 tona yükseltildi. Yenileme kapsamında fırındaki tüm soğutma sistemleri, refrakterler, dökümhane, hidrolik boru hatları, elektrik otomasyon kabloları ve sabolar yenilenerek modernize edildi.

Düzenlenen ateşleme töreninde yatırım süreci ile ilgili bilgi veren Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, yenileme çalışmalarında Kardemir personeli ile birlikte yurt içi ve yurt dışı tedarikçi firmaların personellerinden oluşan yaklaşık 250 kişilik yatırım ekibinin görev aldığını belirtti. 112 gün süren koordineli çalışma neticesinde toplam 2.650 ton çelik ve 2200 ton refrakter de-montaj ve gerçekleştirildiğine dikkat çeken Soykan, 85 Milyon TL harcanan bu bakım duruşu sonrasında fırın hacminin 450m3 ‘ten 580 m3 ‘e çıkarıldığını, böylelikle sıvı ham demir üretim kapasitesinin 100.000 ton daha artırılarak 450.000 tondan 550.000 tona yükseltildiğini kaydetti. Konuşmasında, Yüksek Fırınlar Müdürlüğünün bu kapasiteyi maksimum kullanacağından emin olduğunu söyleyen Genel Müdür Soykan; “Bu önemli bakım ve kapasite artışını gerçekleştiren başta yüksek fırın personeli olmak üzere tüm işletme, yatırım ve satın alma personeli ile birlikte emek ve katkı veren tüm arkadaşlarımı kutluyorum” dedi. Kardemir’in 3,5 milyon ton/yıl üretim hedefine ulaşması için gerekli vizyon ve desteği için Yönetim Kuruluna da ayrıca teşekkür eden Soykan, yenilen 4 No’lu Yüksek Fırının, Kardemir’e bereketli kazançlar getirmesini dilediği konuşmasını “Kardemir Büyüyor, Karabük Büyüyor, Ülkemiz Büyüyor” diyerek tamamladı.

Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç ise ateşleme öncesi yaptığı konuşmada Kardemir’deki mühendislik kabiliyetlerine dikkat çekti. Güleç “ 25 yıl önce bu revartmanların hiçbirini kendimiz yapamayıp dışarıdan ekip getirerek yaptırıyorduk. Özelleşme sonrası bütün revartmanları kendimiz gerçekleştiriyoruz. Kardemir’in mühendisi, işçisi, formeni ve çalışanı ile birlikte başarıyoruz. Bu bizim yüreğimize su serpiyor. Ülkemizde özel şirket olarak yüksek fırın kuran ilk şirket Kardemir A.Ş. Bunu da mühendis arkadaşlarımızla, işçimizle, çalışanımızla başardık. Bu Yüksek Fırınımızda Genel Müdürümüzün söylediği gibi sadece bir revartman değil aynı zamanda bir kapasite artışı sağlamış oluyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu çok önemli bir yatırım. En önemlisi de bu yatırım yapılırken hiçbir şekilde kimsenin burnunu kanamadan, iş kazası olmadan bu işin başarılmasıdır. Bundan dolayı da arkadaşlarımızı ayrıca tebrik ediyorum. 3,5 milyon ton kapasiteye çıkabilmek için bir tane daha yüksek fırın yapacağız. Bu yatırımı da önümüzdeki yıl içerisinde gerçekleşecek ve biz 3,5 milyon ton fiili kapasiteyi yakalamış bir şirket olacağız. Buda bizlere övünç veriyor. Burada emeği geçen 250 kişilik kadronun tamamına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm Kardemir işçilerine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Yönetim kurulumuza teşekkür ediyorum. Yönetim kurulumuz bu yatırım kararlarını almazsa hiç birinin gerçekleşmesi mümkün değil. Onları da ayrı ayrı tebrik ve teşekkür ediyorum. Bu fırının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kardemir’in çelikhane bölgesinde devam eden 2. Nolu konverter kapasitesinin artırılması, yeni kireç fabrikası ve 4. Sürekli döküm makinası yatırımlarının da önümüzdeki günlerde tamamlanarak işletmeye alınması bekleniyor. ( Kardemir, 30 Eylül 2019 )

JFE Aralık Ayında Myanmar’da Kaplamalı Çelik Üretimine Başlayacak

Singapurlu Meranti Steel Pte. Ltd., JFE Holdings’in ticaret birimi JFE Shoji Trade Corporation, Japon çelik üreticisi Marubeni-Itochu Steel Inc. ve Japon ticaret şirketi Hanwa Co. Ltd.’nin ortak girişimi olan JFE Meranti Myanmar, aralık ayında çelik üretimine başlayacak. Şirket, iç ve dış piyasalara alüminyum-çinko alaşım kaplamalı ve boyalı çelik tedariki yapacak. Ön sipariş alımına eylül ayında başlandığı belirtildi. Söz konusu galvanizleme hattının yıllık çinko ve çinko-alüminyum kaplamalı çelik üretim kapasitesi 180.000 mt olarak tahmin edilirken, boyama hattının yıllık kapasitesi ise 90.000 mt olacak. Şirketin CEO’su Dr. Sebastian Langendorf, “Birçok yeni yapının inşa edilmesi ve eskilerinse yenilenmesi yahut yıkılması gerekecek. Myanmar’ın geleceğine büyük bir katkı sağlamak için şirketimiz Myanmar iklimine uygun bir dayanıklı kaplamalı çelik ürünü olan ALZU’yu piyasaya sunuyor, böylece şirketler daha uzun süre sağlamlığını koruyan binalar inşa edebilecek,” şeklinde konuştu. JFE Meranti Myanmar, 2020’de üç yeni boyalı ve kaplamalı çelik ürününün üretimine başlayacak. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Myanmar’da çelik talebi büyük oranda ithalattan karşılanıyordu, ithalat hacmi 2018 yılında 2,4 milyon mt olurken, çelik ithalatının %60’ını uzun ürünler oluşturdu. ( SteelOrbis, 02 Ekim 2019 )

Türk Çelik Üreticileri Yapay Zekâ Desteğiyle Çalışacak Metal Borsasına Ortak Oldu

Baştuğ Metalurji’nin de aralarında bulunduğu Türk çelik üreticileri ve tüccarlarından oluşan bir grup, merkezi olmayan, blok zinciri kullanan ve yapay zeka desteğiyle çalışan bir metal borsası geliştirmek için yapay zeka laboratuvarı Fetch.ai ile ortak oldu. Çelik üreticiler ve ticaret firmaları yeni platformda deneme işlemlerine gelecek hafta başlamayı planlıyor. Söz konusu platform, çelik, ana metal ve diğer emtiaların ticaretinde likiditesinin artmasına olanak tanıyacak Baştuğ Metalurji ve tedarikçilerinden biri arasındaki ilk işlem ekim ayında gerçekleşecek. Baştuğ Genel Müdür Yardımcısı Emrah Uğursal, “Böylesine yenilikçi bir projeye dâhil olduğumuz için çok heyecanlıyız. Şirketimiz teknolojik gelişmelerin öncüsü olmaya çabalıyor, bu projenin de çelik ve metal ticaretini iyi yönde değiştirecek potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz,” şeklinde konuştu. Yeni platform ile tedarik zinciri bileşenlerinin üretim kapasitelerini güvence altına alabilecekleri yeni finansman modelleri ortaya çıkmış olacak. Ayrıca, hammadde ve nihai mamul arasındaki fiyat farkı riskini basit bir yoldan azaltmaya olanak tanıyacak. Bu da piyasa oyuncularının tedarik zincirinin kendileri için önemli olan kısmını hedge etmelerini sağlayacak. Yeni metal borsasında işlemlerin resmi olarak bu yılın sonlarına doğru başlaması bekleniyor. ( SteelOrbis, 03 Ekim 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ