Çelik Sektöründe 2019 - 42. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 42. Haftanın Öne Çıkanları

Worldsteel: Küresel Çelik Talebi 2019-2020'de Büyüyecek

Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel), küresel görünür çelik talebinin hem 2019 hem de 2020'de artacağını tahmin ediyor. Derneğin, bunu, 14 Ekim'de Meksika'daki Monterey kentinde düzenlediği yıllık konferansında en son Kısa Vadeli Görünüm Raporu’nda (SRO) açıkladığı belirtiliyor. Buna göre Çin'in görünür çelik talebindeki artışın, yıllık bazda % 7,8 seviyesine ulaşabileceği bildiriliyor. Küresel görünür çelik talebinin 2019'da % 3,9 artışla 1.775 milyar tona yükselmesi bekleniyor. 2020 yılında worldsteelin küresel çelik talebinin % 1,7 artışla 1.806 milyar tona ulaşacağını tahmin ettiği kaydediliyor.

Emirates Steel'in CEO'su Saeed Al Remeithi ve worldsteel’in Ekonomi Komitesi Başkanı Saeed Al Remeithi’nin 2019 yılında küresel çelik talebinin esas olarak Çin’den destek alarak daha fazla büyümeye devam edeceğini belirttikleri aktarılıyor. Al Remeithi’nin dünyanın geri kalanında, belirsizlik, ticari gerilimler ve yatırıma ve ticarete baskı oluşturan jeopolitik sorunlar nedeniyle talebin bu yıl yavaşladığını belirttiği ifade ediliyor. Al Remeithi’nin Çin’in, 2019 yılında büyümekte olan inşaat sektörünün desteğiyle önemli ilerleme kaydettiğini, ancak bu artışın önümüzdeki yıl yavaşlamasının, aynı zamanda Çin ekonomisinin, bu yılın sonuna doğru ve 2020'de çözülmemiş ticaret sürtüşmeleri nedeniyle daha da baskı yaratacak şekilde gerilemesinin beklendiğini, diğer taraftan Çin’in, 2019 yılını çelik talebini % 7,8’lik bir artışla 900,1 milyon ton/yıl seviyesine çıkararak kapatmayı hedeflediğini belirttiği bildiriliyor.

Worldsteel’in SRO verilerine göre diğer büyük bölgelerden sadece Asya, BDT ve Nafta’nın 2019’da talepte bir miktar büyüme görmesi beklenirken, 2020’de tüm bölgelerde talep artışının görüleceği kaydediliyor. Avrupa Birliği'nde, çelik talebinin 2019'da % 1,2 oranında düşüşle 166,8 milyon tona düşmesi beklenirken, Avrupa'nın geri kalanında bu rakamın % 12,2 düşüşle 32,9 milyon ton olması öngörülüyor. Söz konusu düşüşün, özellikle Almanya'da güçlü olan otomotiv sektörünün yavaşlamasından kaynaklandığını belirten Al Remeithi’nin, Almanya, İspanya, Hollanda ve Orta Avrupa ülkelerindeki inşaat faaliyetlerinin, ekonomik durumun zayıflaması ve inşaat kapasitesindeki kısıtlamalar nedeniyle, büyümeyi sürdürürken, bir taraftan da yavaşlayacağını belirttiği aktarılıyor. Bu arada ABD'de inşaat sektörünün 2019 yılında, gelecek yıl iyileşme öngörülmeden zayıflaması bekleniyor. Worldsteel’in, otomotiv üretiminin 2019 yılında Almanya, Türkiye, Çin ve Güney Kore gibi ana büyük pazarlardaki durgunluğun derinleşmesiyle yavaşlamasını beklediği ifade ediliyor. (Kallanish, 15 Ekim 2019 )

Hesteel'in Başkanı Yu Yong Worldsteel Başkanı Olacak

Çin'in ikinci en büyük çelik üreticisi Hesteel’in (HBIS) Başkanı Yu Yong’un, 14 Ekim'de Meksika'nın Monterrey kentinde 2019 Genel Kurulunda düzenlenen basın toplantısında, Dünya Çelik Derneği'nin yeni başkanlığına atandığı bildiriliyor. Yu’nun, 15 Ekim'de resmen bir başkan olarak atanacağı belirtiliyor. Daha önce, Gerdau'nun Genel Başkan Yardımcısı Andre Gerdau Johannpeter’in, bir yıl boyunca başkanlık yaptığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 15 Ekim 2019 )

Worlsteel Genel Direktörü Basson: Mevcut Ekonomik Koşullar Altında Global Çelik Talebine Dair Tahminler Şaşırtıcı Şekilde Olumlu

Woldsteel (Dünya Çelik Birliği), 14-15 Ekim tarihleri arasında Meksika, Monterrey’de düzenlediği 53. yıllık toplantısında, 2019 ve 2020 yıllarında global çelik talebine dair kısa dönem tahmin raporunu paylaştı. Çelik piyasalarının durumunu yorumlayan worldsteel genel direktörü Dr. Edwin Basson, hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülkelerdeki bazı bölgelerde çeliğin şaşırtıcı bir şekilde inşaat projelerinde yeniden ön plana çıktığını söyledi. Basson, gelişmiş ekonomilerde birbirinden oldukça farklı iki odak noktası olduğunu belirterek, “Binalarda bazı yenileme çalışmalarının ve daha çevre dostu binalar yapmaya yönelik çabaların olduğunu gördüğümüz gibi, bir de altyapı yenileme çalışmaları gözlemliyoruz” dedi. Basson, gelişmekte olan ülkelerde ise inşaat sektörü faaliyetlerinin her alanda büyüdüğünü ve Türkiye gibi G20 ülkeleri arasında olan ülkelerde büyümenin daha da güçlü olup konut projeleri alanında yoğun çalışmalar yapıldığını belirtti. Bu çalışmalarda, Türkiye, Güneydoğu Asya ve bazı diğer ülkelerde son beş yıldır şehirlere olan göçün etkili olduğunu ifade etti.
Basson konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bizi en çok şaşırtan şeylerden biri, çoğu çelik piyasasında gördüğümüz ve çelik piyasalarını yorumlayanlardan dinlediğimiz belirsizlik ve karamsarlığa rağmen göstergelerin yukarı yönlü olması. Göstergeler oldukça güçlü bir piyasayı işaret ediyor ve global çelik talebinin 2019’dan 2020’ye 50 milyon mt büyüdüğünü gösteriyor. Aramızda çok mu iyimser olduğumuza dair büyük bir tartışma vardı. Bu yıl çok iyimser olduğumuz söylenebilirdi, fakat sonrasında bunu test edelim dedik ve bölge bölge giderek yaşayabileceğimiz en olumsuz senaryolar nedir diye konuştuk. Fakat en kötümser senaryoda bile, halen global çelik talebinin 30 milyon mt değil, 90 milyon mt arttığını söyleyebiliriz. Bu yüzden mevcut ekonomik koşullara bakıldığında çelik talebine dair beklentiler şaşırtıcı şekilde olumlu ve çeliğin birçok piyasada kullanımı sürdürülebilir bir ürün olması bizi bir miktar destekliyor.” ( SteelOrbis, 15 Ekim 2019 )

Worldsteel: Çelik Sanayi Uzun Dönemli Megatrendlere Karşılık Vermek Zorunda

14-15 Ekim tarihlerinde Monterrey, Meksika’da gerçekleşen 53. worldsteel (Dünya Çelik Birliği) konferansında, birliğin genel direktörü Dr. Edwin Basson, çelik sektörünü etkileyen ve sektörün karşılık vermesi gerekeceği uzun vadeli megatrendlerden bahsetti. Basson’a göre önemli olan “kendine özgü dinamikleri olan bu trendleri çelik sanayinin yaptığı hiçbir şeyin etkilemeyecek olması”. Bu yüzden çelik sanayinin görevi bu trendlere işinin üç alanında da karşılık vermesi ve onlardan alabildiği en yüksek faydayı alması gerekiyor.

Basson’a göre, hammadde sanayi olan ilk alanda, çelik sanayinin müşterilerden gelen, madenilik sektöründe köle iş gücünün olup olmadığı gibi sorulara bir yanıtı olmalı. Çelik sektörünün ikinci alanı ise üretim süreci ve bu süreçte sektör su kaynaklarını olumsuz etkilediğine yönelik iddialarla mücadele etmenin bir yolunu bulmalı. Basson, çelik sanayinin karbon salınımı başta olmak üzere çevreye dair bu tür iddiaları ciddiye alması ve üzerinde çalışması gerektiğini söyledi. “Sanayinin bu konuda çığır açan teknolojiler ve hidrojen kullanımı yoluyla çözümleri olabilir, fakat bunların hiçbiri ancak 20-30 yıl sonra gerçekleşebilecek karbonsuz enerji kullanımı gibi bir çözüm değil. Soru, sanayinin bu süre zarfında ne yapacağı” şeklinde konuştu. Basson, çelik sektörünün üçüncü alanı olan son kullanıcı alanında ise, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele konusunda anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Çelik sanayinin binaların nasıl inşa edildiği, şehirlerin nasıl geliştiği ve ulaşımda ne tür değişiklikler olduğu gibi iklim değişikliklerinin temel etkilerini tüm bu sektörlerin tedarikçisi olarak anlaması ve bunlara çözüm üretmesi gerektiğini belirtti.

Basson’a göre ilk uzun vadeli megatrend iklim değişikliği. İkinci megatrend ise günümüzde ekonomik gücün batıdan doğuya kayması ve bunun önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Bir diğer megatrend, insanların kırsal alandan şehirlere yönelmeleri. Bölgesel değişiklikler göstermekle birlikte birbirinden farklı çözümler gerektiren bu konular, çelik sanayi için de büyük fırsatları beraberinde getiriyor. Ayrıca, artan dijitalleşme ve otomasyon çalışmaları da göz ardı edilemez. Bu çalışmalar çeliğin nasıl üretilip sevk edildiğinden, kullanıcı sektörlerde çelik ürünlerin nasıl değiştiğine kadar çelik sanayindeki her şeye etki edecek. ( SteelOrbis, 15 Ekim 2019 )

HBIS Group Başkanı Yu Yong: Çin-ABD Ticari Anlaşmazlıklarının Etkisi Halen Kontrol Altında

14-15 Ekim’de Meksika’nın Monterrey şehrinde düzenlenen 53. yıllık worldsteel (Dünya Çelik Birliği) toplantısında 2019 ve 2020 yılları için kısa vadeli küresel çelik talebi görünümü sunumunda söz alan HBIS Group Co. Ltd Başkanı Yu Yong, ABD ve Çin arasında ticari anlaşmazlıklar olsa da bu durumun etkilerinin kontrol altında olduğunu söyledi. Yong, küresel ekonomi çok iyi olmasa da ticari gerilimin kontrol altında olması sebebiyle bu yıl ve önümüzdeki yıl çelik talebinde güçlü bir tablo izleneceğini öne sürdü. 2019 yılında Çin’de çelik talebinin, özellikle altyapı sektörü tarafından desteklenerek güçlü olmasına dair beklentiler sebebiyle Çin ekonomisinin gayet iyi seyrettiğini söyleyen Yung, hükümetin de imalat sektörlerinin büyümesi için efor sarf ettiğini belirtti. Bununla birlikte, Çin’in bazı bölgelerinde dengesiz büyümeler görüldüğü ve bu yüzden altyapı yatırımları için oldukça fazla fırsat bulunduğu belirtildi. Worldsteel tahminleri üzerine konuşan Yung, ticari anlaşmazlıkların halen kontrol altında olduğunu ve karamsar olmadıklarını söyledi.

HBIS Group Başkanı, “Çin ekonomisini gücünü hala koruyor ve Çin’de ekonominin artması için hala birçok imkan bulunduğu için artışın devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca Çin otomotiv sektöründe bir daralma söz konusu, ancak kanaatimce bu ekonomideki yavaşlamadan değil, müşterilerin bu geçiş sürecinde yeni araba ve elektrikli araç modellerini görene dek beklemelerinden kaynaklanıyor. Bu sebeple, bu durumun geçici olduğunu ve uzun vadeli bir daralma olmayacağını düşünüyorum,” şeklinde konuştu.

Tartışmaya katılan worlsteel Genel Direktörü Edwin Basson, Çin’in inşaat sektöründe uygulanan ve çelik talebini artıran teşvik programları sayesinde bu yıl yerel çelik talebindeki artışla herkesi şaşırttığını söyledi. Basson, “Böylece ülkede üretilen mamulün dış piyasalara satılmasının önüne geçildi ve ihracattaki artış yavaşladı,” dedi. Basson ayrıca, tüm bunlar olurken Çin’de G20 zirvesi kapsamındaki küresel çelik kapasitesi fazlası forumunda alınan ve özellikle 2016-18 döneminde Çin’de önemli miktarda kapasite azalmasına sebep olan kapasite azaltma çalışmalarını hatırlattı. Bu dönemde 157 milyon mt çelik kapasitesinin ve 140 milyon mt endüksiyon fırınında üretilen çelik kapasitesinin devre dışı bırakıldığını söyledi. Bu sebeple Çin’de çelik talebinde artış görüldüğü, kapasite azaltılmasının çelik ihracatını da kısıtladığı belirtildi. Basson ayrıca Çin’in şu anda izlediği politikada bir değişime gitmeyi planlamadığını da belirtti.

Aynı oturumda Çin’in durumu üzerine yorum yapan Emirates Steel CEO’su ve worldsteel Ekonomi Komitesi Başkanı Saeed Al Remeithi, Çin’in bu sene herkesi şaşırttığını, ancak gelecek yıllarda bir yavaşlama görülebileceğini söyledi. Al Remeithi, altyapının Çin hükümetinin odak noktası olmaya devam edeceğini belirtti. Bununla birlikte, Basson Çin’de inşaat tekniklerinde kullanılan materyalin dayanıklılığını değiştiren son kanunlardan bahsetti ve hükümet desteği kesse bile uzun vadede bu yeniliğin sürdürüleceğini söyledi. ( SteelOrbis, 16 Ekim 2019 )



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ