Çelik Sektöründe 2019 - 43. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 43. Haftanın Öne Çıkanları


Vale ve Baowu Steel Büyüme Anlaşması İmzaladı

Medyada yer alan haberlere göre, Brezilyalı madenci Vale ve Çin devletine bağlı çelik üreticisi Baowu Steel Group bu hafta büyümeye yönelik projelerin yürütülmesi için bir anlaşma imzaladı. Baowu ve Vale’nin ortak girişim projelerini büyüteceği ve birbirlerinin tedarik zincirlerini destekleyecekleri, ayrıca her iki şirketin de ihraç ettikleri demir cevherinin kalitesini artırmayı hedeflediği belirtildi. Söz konusu anlaşma, şirketlerin lojistik, çelik üretimi, ana metal, araştırma ve teknolojik büyüme alanlarını kapsıyor. ( SteelOrbis, 21 Ekim 2019 )

KARDEMİR’den Raylı Ulaşım Sistemlerine Yeni Ürün

Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ, (KARDEMİR), kent içi hafif raylı sistemlerde kullanılan ve tamamı ithalatla karşılanan R260 ve R220 kalite 60 R1 ve 60 R2 rayları üreterek ticari pazara sundu. KARDEMİR’den yapılan açıklamada, şirketin metro, hafif raylı sistem, konvansiyonel ve yüksek hızlı tren hatlarında kullanılan farklı tip ve kalitelerdeki demir yolu raylarının Türkiye ve bölge ülkeler arasındaki tek üreticisi olduğu belirtildi. Açıklamada, “Şirketimiz, özellikle kent içi hafif raylı sistemlerde kullanılan ve tamamı ithalatla karşılanan R260 ve R220 kalite 60 R1 ve 60 R2 rayları da üreterek ticari pazara sunmuştur.” denildi. Şirketin ray üretim tesislerini, yüzey sertleştirme işlemlerini yapabilen yeni sistemlerle geliştirdiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Şirketimiz, karşılıklı işletilebilirlik standardı sertifikasıyla raylı sistemler sektöründe en önemli otoritelerden biri olan Alman Devlet Demiryolları Deutsche Bahn tarafından verilen ve Avrupa’da sadece birkaç ray üreticisinde bulunan HPQ belgesine de sahiptir.” Açıklamada Türkiye’deki demir yollarının son 16 yıldaki hızlı gelişimine tek yerli ray üreticisi olarak önemli katkılar sunan şirketin, deneme üretimleri devam eden demir yolu tekeri ile bu katkıyı daha da artıracağı vurgulandı. (Dünya, 21 Ekim 2019 )

Küresel Çelik Sanayii Grupları Çelik Kapasite Fazlalığı Krizine Karşı Acil Eyleme Geçilmesi İçin Çağrıda Bulundu

Bugün Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya'daki on sekiz çelik endüstrisi birliği, çelik üretim ekonomileri hükümetlerinden, kapasite fazlalığının etkisini ve nedenlerini azaltan güçlü kuralların ve çözüm yollarının hızla uygulanması da dâhil olmak üzere, çelik sektöründe devam eden küresel kapasite fazlalığını etkin bir şekilde ele almak için çabalarını artırma çağrısında bulundu. Sanayi grupları, hükümetlerin:

· Kapasite fazlalığının azaltıldığından emin olmak;
· Piyasa bozucu sübvansiyonları ve fazla kapasiteye katkıda bulunan diğer destekleri ortadan kaldırmak;
· Piyasa güçleri tarafından yönlendirilen ve eşit şartlarda rekabeti sağlamak için etkili ticaret yollarını korumak;
· Devlet kontrolündeki işletmelere yönelik sübvansiyonlara ve imtiyazlara karşı daha güçlü uluslararası kuralları desteklemek;
· Şeffaflığı ve işbirliğini arttırmak; ve
· Verimsiz firmaların piyasadan çıkışını kolaylaştırmak

için sağlam mekanizmalar oluşturmak için, G20 Çelik Kapasite Fazlalığı Üzerine Küresel Forumu da dâhil olmak üzere mevcut tüm mekanizmaları ve müzakere forumlarını kullanması gerektiğini vurguladı. Sanayi grupları, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Çelik Komitesi Başkanı Ulf Zumkley'in 30 Eylül 2019 tarihli açıklamasını takdir ettiklerini belirterek, 2019'da yeni çelik üretim tesislerinin beklenmedik bir şekilde büyümesinin, küresel kapasitenin artmasının yanı sıra ticari gerilimlere yol açması konusundaki ciddi endişelerini dile getirdi. OECD Çelik Komitesi katılımcıları, ilgili çelik üreten ekonomilerde daha fazla kapasite azaltma ihtiyacını yinelediler ve üyelerini G20 Çelik Kapasite Fazlalığı Üzerine Küresel Forum'un 2019’da sona erecek olan görev süresini uzatmaya çağırdılar. Sanayi grupları, “G20 ve OECD hükümetlerinin kapasite fazlalığını ele alma ve G20 Çelik Kapasite Fazlalığı Üzerine Küresel Forum ve OECD Çelik Komitesi'nde eşit şartlarda rekabet ortamını destekleme çabalarına müteşekkiriz. Maalesef, hammadde pazarları da dahil olmak üzere piyasaları çarpıtan hükümet desteklerini kaldırmak için somut eylemle ve kapasitedeki etkin düşüşler bugüne kadar yeterli olmadı. Hükümetlerin kapasite fazlalığına yol açan uygulamaları ortadan kaldırma çabalarını iki katına çıkarmalıdır. Mevcut G20 Başkanı olan Japonya'nın gayretli çabalarının üyelerin G20 Çelik Kapasite Fazlalığı Üzerine Küresel Forum'un süresini 2019 yılının ötesine uzatmakta başarılı olmalarını umut ediyoruz ve tüm G20 ve OECD çelik üretim ekonomilerini, kritik kapasite fazlalığı sorunuyla ilgili kayda değer sonuçlar elde etmek için her yola başvurmaya çağırıyoruz” dedi.

Acil eylem çağrısını yapan çelik endüstrisi grupları; Çelik İmalatçıları Birliği (SMA), Amerikan Demir Çelik Enstitüsü (AISI), EUROFER (Avrupa Çelik Derneği), Kanada Çelik Üreticileri Derneği (CSPA), CANACERO (Meksika Çelik Birliği), Alacero (Latin Amerika Çelik Birliği), Brezilya Çelik Enstitüsü, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, Cumhuriyetçi Maden ve Metalurji İşletmeleri Birliği (Kazakistan), Japonya Demir Çelik Federasyonu (JISF), Avrupa Çelik Boru Birliği (ESTA), Kore Demir Çelik Birliği (KOSA), Kuzey Amerika Vasıflı Çelik Endüstrisi (SSINA), Güney Afrika Demir Çelik Enstitüsü (SAISI), Soğuk Şekillendirilmiş Çelik Çubuk Enstitüsü (CFSBI), Şirketler Birliği UKRMETALURGPROM (Ukrayna), Rusya Çelik Derneği, Boru ve Boru İthalatı Komitesi’ni (CPTI) içeriyor. ( TÇÜD, 22 Ekim 2019 )

BIR: Ticaret Önlemleri Hurda Endüstrisini Zorluyor

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu’nun (BIR), hurda ticaretindeki kısıtlamaları sektör için bir sorun olarak gördüğü ve dünya çapında ticareti engellediğini belirttiği ifade ediliyor. 14-15 Ekim tarihlerinde Macaristan’ın Budapeşte kentinde düzenlenen BIR’in Dünya Geri Dönüşüm Toplantısı’nın katılımcılarının, küresel geri dönüşüm endüstrisinin beklentilerinin oldukça iyimser olduğunu belirtirken, diğer taraftan çok sayıda ticari önlemi de içeren mevcut zorlukların altını çizdikleri kaydediliyor. Özellikle, hurda piyasası oyuncularının, Rusya'daki hurda ihracatındaki kısıtlamalar konusunda endişeli oldukları vurgulanıyor. Rusya hükümetinin, ülkedeki hurda kıtlığına ilişkin bir önlem olarak, 1 Eylül - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere ülkeden yapılan hurda ihracatına 1 milyon tonun biraz üzerinde kota koyduğu bildiriliyor. Bununla birlikte, yeni sistemin, karmaşıklığı nedeniyle hurda ihracat lisansları için başvuru gönderme ve işleme sürecinde sorunlara yol açtığı belirtiliyor. Ruslom.com’dan Viktor Kovshevny'nin sunumuna göre, kota lisanslama sürecindeki gecikmelerin hurda endüstrisine “yüz milyonlarca ABD doları”na mâl olan ihracatın, askıya alınmasına neden olduğu aktarılıyor. Ayrıca, Kremlin’in tüm hurda ihracat satışlarının metal borsa aracılığı ile yapılmasını gerektiren bir kural getirmeyi planladığı rapor ediliyor. Bunun da hurda toplayıcılarının ihracatını önemli ölçüde zorlaştırabileceği düşünülüyor. Rusya'daki ihracat kısıtlamalarının yanı sıra BIR toplantı katılımcılarının, dünyanın en büyük çelik hurda kullanıcısı olan Çin'deki yeni hurda ithalatı sınırlamalarının dengesizleştirici etkisine dikkat çektikleri aktarılıyor. Çin’in hurda ithalatı, getirdiği kısıtlamalar nedeniyle neredeyse sıfıra düşerken, hurda kullanımının BIR istatistiklerine göre 2019’un ilk yarısında 2018 yılının aynı dönemine göre % 21 artışla 103 milyon ton olduğu kaydediliyor. ABD'li Steel-Insights LLC’den Becky E. Hites'e göre, Çin'in hurda yoğun EAO üretiminin önemli ölçüde artması ve 2017'deki 80 milyon ton ve 2018 yılındaki 120 milyon tondan ve 2020 yılına kadar 143 milyon ton seviyesine çıkması bekleniyor. ABD merkezli Schnitzer Steel Industries'den Greg Schnitzer’in “Hurda endüstrisinde kota, tarife ve yasaklara yer olmadığı konusunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum” dediği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 22 Ekim 2019 )

British Steel’e Bir Talip Daha Çıktı

Hindistan’ın en zengin iş adamlarından Sanjeev Gupta, British Steel için masaya oturdu. Liberty House Group’un patronu olan Gupta, British Steel ve İngiltere Yönetimi ile görüşmelere başladı. İngiltere merkezli emtia şirketi Liberty House Group, 15 milyar dolarlık bir ciroya sahip. 14 binden fazla çalışanı bulunan Liberty House Group, 2016’da Rio Tinto Group’tan alüminyum eritme tesisi Lochaber’i satın almıştı. Dünyanın en büyük çelik şirketlerinden Tata Steel’in Avrupa’daki bazı birimlerini 2017’de 100 milyon sterline bünyesine katan şirket, aynı yıl Avustralya’nın güneyinde yer alan Arrium adlı çelik şirketini devralmıştı.

Kasımda süreç tamamlanacak

Geçtiğimiz hafta Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK), satın almak için ön anlaşmaya vardığı British Steel'de sona yaklaştığına dair bir açıklama yapılmıştı. Mayıs ayında iflas eden İngiltere’nin en büyük çelik şirketlerinden British Steel’in satış görüşmelerinin kasım ayında sona ereceği iddia edilmişti. İddianın sahibi ise İşçi Partisi’nin Redcar kenti milletvekili Anna Turley. OYAK’ın iştiraki Ataer Holding ile görüşmelerin iyi gittiğini belirten Turley, bir Çinli firmanın resmi alıcı ile görüşmelere girdiğini ifade etmiş, OYAK’ın iştiraki Ataer Holding ile anlaşmanın daha yakın olduğu, kasım ayının başında görüşmelerin tamamlanacağını belirtmişti. Böylece İngiltere’nin yanı sıra Hollanda ve Fransa’da da tesisi bulunan ve yılda 4,5 milyon ton ham çelik üretim kapasitesine sahip British Steel ile ilgilenen şirketler arasına OYAK ve Çinli Jingye’nin yanı sıra Hintli Sanjeev Gupta’nın katılmasıyla sayı 3’e çıkmış oldu. ( Dünya, 23 Ekim 2019 )

ArcelorMittal Italia Ilva Tesisine Ait Yasal Korumasını Kaybetti

İtalyan çelik üreticisi ArcelorMittal Italia, İtalyan parlamentosunun bu hafta onayladığı “Salva Imprese” kararnamesinin ardından, Taranto’da bulunan ve önceki adıyla Ilva olarak bilinen tesisinin çevre kirliliğinden doğan cezai yükümlülüklerden muaf tutulma hakkını kaybetti. Yeni kararname ile tesisin yöneticilerine daha önce verilen yasal korumalar kaldırılacak. Piyasa kaynaklarına göre, bu durum tesisin yönetilmesini zorlaştırılacak. ArcelorMittal Italia’nın önceki yıl açıkladığı 6 milyon mt üretim hedefine kıyasla, bu yıl en fazla 4,5 milyon mt çelik üretimi yapabileceği tahmin ediliyor. Yerel sendikalar bu durumun ArcelorMittal’in İtalya’daki geleceğinin daha da belirsizleşmesine yol açacak kadar ciddi bir durum olduğunu belirtiyor. İmalat sendikaları Fim, Fiom ve Uil’in ortak yaptıkları açıklamada, yürürlükten kaldırılan yasanın cezai işlemlerden muaf olma teminatı vermediğini, sadece çevresel sorunlarla ilgili cezai işlemler için muafiyet sağladığı belirtildi. Sendikalar, en kötü ihtimalle şirketin İtalya’dan çekilebilme riskinin bulunduğunu söyledi. İtalya Sanayi Bakanı Stefano Patuanelli bu hafta ArcelorMittal yöneticileri ve yerel sendikalarla bir araya geleceğini söyledi. Patuanelli, “Üretimin sekteye uğraması için bir neden olduğunu düşünmüyorum. Şirketle, üretimin devamını sağlamak için alınması gereken kararlar üzerine konuşacağız,” dedi. Küresel çelik devi ArcelorMittal daha önce, eğer yasal korumalar kaldırılırsa tesisi kapatacağını söylemişti. ( SteelOrbis, 23 Ekim 2019 )

Hindistan En Büyük İkinci Çelik Kullanıcısı Olma Yolunda İlerliyor

Dünya Çelik Derneği’ne (worldsteel) göre, Hindistan’ın nihai çelik talebinin, 2019’da % 5 artacağı tahmin ediliyor. Söz konusu tahminin, worldsteel’in Nisan ayındaki% 7,1'lik büyüme oranındaki önceki tahmini ile karşılaştırıldığı belirtiliyor. Hindistan’ın, yine de en büyük ikinci çelik kullanıcısı olarak ABD’nin yerine geçme yolunda ilerlediği ifade ediliyor. Worldsteel’in, Hindistan otomotiv endüstrisinin likidite krizinden ve zayıf küresel talepten muzdarip olduğunu, ancak önümüzdeki yıl Nisan ayında çevre kirliliğine yönelik katı standartlarının 2020'de yürürlüğe girmesinden önce toplanmasının beklendiğini söylediği aktarılıyor. Bu arada altyapı yatırımlarının ülkedeki inşaat faaliyetlerini sürdürmesi bekleniyor. 2020'de Hindistan'ın talep artışının % 7 artışla 108,7 milyon ton seviyesine yükseleceği ve bunun, ilk 10 çelik kullanıcı ülke arasında en hızlı büyüme olacağı kaydediliyor. Buna karşılık, Çin’in talep büyümesi gelecek yıl % 1 olurken, ABD’nin büyümesinin sadece % 0,4 olacağı ifade ediliyor. ( Kallanish, 25 Ekim 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi