Çelik Sektöründe 2019 - 50. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 -  50. Haftanın Öne Çıkanları

British Steel’in Fransa’daki Tesisi Ayrı Olarak Satış Çıkarıldı

İngiltere merkezli British Steel’in Fransa’daki tesisinin İngiltere biriminden ayrı olarak satışa çıkarıldığı bildiriliyor. Geçtiğimiz ay, Çinli inşaat demiri üreticisi Jingye Group, 50 milyon £ karşılığında British Steel’i satın alarak 4.000 istihdamı kurtarmak için prensipte anlaşmaya vardı. Söz konusu anlaşma British Steel’in tüm varlıklarını kapsıyordu. Eğer Fransa’daki Hayange tesisini başka bir şirketin alması halinde, bu durum Jingye’nin British Steel’i satın alımı için karışıklık yaratacak. Daha önce Ataer Holding iki ay süren incelemenin ardından British Steel’i satın almayacağını açıklamıştı. ( SteelOrbis, 09 Aralık 2019 )

ArcelorMittal’in Ilva’dan Çıkmak İçin 1 Milyar € Ödeyeceği Konuşuluyor

İtalyan medyasında yer alan haberlere göre, küresel çelik devi ArcelorMittal’in Taranto merkezli Ilva tesisine ilişkin çözüm önerisi olarak, tesisi 2020 yılının nisan ayına kadar özel idareye bırakmak için İtalyan hükümetine 1 milyar € ödemeyi önerdiği konuşuluyor. Öte yandan hükümetin başarısız olan bakım çalışmaları için 350 milyon € ve devralım sözleşmesinin erken feshine ilişkin tazminat olarak da 500 milyon € olmak üzere toplam 850 milyon € daha istediği ifade ediliyor. Ancak, 8 Aralık’ta İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, hükümetin böyle bir teklif almadığını, şirketin Ilva’dan çekilmesine ilişkin para ödenmesinin hiçbir zaman gündemde olmadığını vurguladı. Yerel sendikaların İtalyan Başbakanı ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığından konuya ilişkin açıklama talep ettiği bildiriliyor. Bununla birlikte, medya kaynaklarında İtalyan devletinin Ilva’da yatırım aracı Invitalia veya Cassa Depositi e Prestiti aracılığıyla %18 hisse satın alarak ArcelorMittal’i ayrılmaktan vazgeçirmeye çalışabileceği aktarılıyor. Hükümetin ayrıca ArcelorMittal’e tekrar çevre sorunlarına yönelik muafiyet sağlayabileceği de konuşulan seçenekler arasında. Bu muafiyetin geri çekilmesi, kasım ayı başında ArcelorMittal’in Ilva’dan ayrılma kararının nedenlerinden biriydi. Geçtiğimiz hafta, ArcelorMitta, 2020 başında 2.900, 2023 yılında 1.800 kişi olmak üzere toplamda 4.700 kişiyi işten çıkarmaya yönelik yeni planını açıklamıştı. ( SteelOrbis, 09 Aralık 2019 )

Moody's AB Çelik Piyasası İçin Negatif Görünümün Sinyalini Verdi

Moody's’in, 2020'de Avrupa çelik sektörü için negatif bir görünüm öngördüğü belirtiliyor. Derecelendirme kuruluşunun, görünümün ancak kıtanın ekonomisi için temel unsurların beklenenden daha iyi bir performans göstermesi ve çelik üreticilerinin marjlarının daha da artması durumunda değişebileceğini belirttiği bildiriliyor. Moody’s’in, yavaş ekonomik büyümenin ve çelik kullanıcısı önemli piyasalardan gelen talebin sürekli zayıf seviyelerde olmasının sektörün üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesini beklediği ifade ediliyor. Kuruluşun, özellikle yavaş otomotiv talebinin çelik üreticilerinin kapasite kullanımına baskı yapacağını belirttiği kaydediliyor. Yumuşak talep göstergelerine ek olarak, ticari gerilimlerin ve Brexit belirsizliğinin sektör için büyük risk olmaya devam ettiğine dikkat çeken Moody’s’in, 2019 yılında, 2018’e kıyasla hacimlerin düşmesine rağmen, ithalatın talepten “yeterince” pay almaya devam edeceğini ifade ettiği aktarılıyor. Piyasadaki en büyük sorunlardan birinin Avrupalı çelik üreticilerinin kârlılığının olmaya devam edeceğini kaydeden Moody’s’in, çelik üreticilerinin kârlılığının, yalnızca kademeli olarak artacağını belirttiği bildiriliyor. Derecelendirme kuruluşunun, bu yıl Kasım ayında ArcelorMittal'in görünümünü negatife indirdiği ve thyssenkrupp için görünümü, çelik üreticisinin Ağustos 2019’da hafif bir şekilde düşürülmesine rağmen, sabit tuttuğu kaydediliyor. ( Kallanish, 11 Aralık 2019 )

Asyalı Çelik Devi Türkiye’yi Seçti

Tayvanlı çelik devi YC Inox, Dilovası’nda 80 milyon dolara fabrika kuracak. 18 ayda deneme üretimine başlayacak fabrikada 300 kişiye istihdam sağlanacak. Tayvanlı firma, Türkiye’de servis merkezi de kurmayı planlıyor. Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen Türkiye, yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ediyor. Türkiye'ye en son yatırım haberi ise Doğu Asya ülkelerinden Tayvan'dan geldi. Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Walter Yeh'in Türkiye'ye yapacaklarını açıkladığı yatırımın detaylarına SABAH ulaştı. Dünya çelik devleri Hindistanlı ArcelorMittal, Alman ThyssenKrupp, Güney Koreli POSCO ve Rus MMK'nın ardından dünyanın en büyük beş çelik üreticinden biri olan Tayvanlı YC INOX Co da Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde 80 milyon dolarlık yatırım yapmak için gün sayıyor.

OTOYOL CAZİBEYİ ARTIRDI

YC INOX'un Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi kanalıyla kendilerine geldiğini anlatan Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Yaşar Yalamanoğlu, "Kuzey Marmara Otoyolu yatırımıyla OSB'mizin ulaşım imkânları daha cazip hale geldi. Tayvanlı firma burada paslanmaz çelik boru üretecek" dedi. Dilovası'nda Alman, Rus, İsveç ve Hindistan'dan dev yatırımcılara ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Yalamanoğlu, "Ancak Tayvan'dan aldığımız ilk yatırım olması itibarıyla bu proje bizim için büyük önem taşıyor" değerlendirmesini yaptı. Dilovası Makine İhtisas (OSB) Başkanı Sedat Silahtaroğlu ise bu oranda nitelikli bir yatırıma ev sahipliği yapmanın hem Türkiye için hem de kendileri için çok değerli olduğunu anlattı. Tayvanlılar için Avrupa pazarına oluşmanın çok önemli olduğunu belirten Silahtaroğlu, "Dünyanın en büyük üretim pazarından yatırım aldık. Burada nitelikli üretim yaparak Avrupa pazarına ulaşacaklar" dedi.

18 AYDA DENEME ÜRETİMİ BAŞLAYACAK

Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 55 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirilecek dev yatırım için ilk kazmanın 2020'nin ilk çeyreğinde vurulacağı, 18 ay içinde ise deneme üretimine başlanacağı öğrenildi. İç pazarın yanı sıra ihracatı da hedefleyen yatırım, ilk etapta 300 kişiye istihdam sağlayacak. Türkiye'de servis merkezi de kurmayı planlayan Tayvanlı şirket, fabrika tasarımını buna göre yapmış. Geçen yıl da Uzakdoğu'nun önde gelen çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation, OYAK Çimento'nun hisselerinin yüzde 40'ını 640 milyon dolara satın almıştı.

SIFIRDAN YATIRIM ÇOK DEĞERLİ

Tayvanlı şirketin Türkiye'ye yatırım yapmasının çok değerli olduğunu ifade eden Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Ekonomimiz en büyük sıçramalarını yabancı yatırımların en fazla olduğu dönemlerde yapmıştır. Son dönemde yabancı yatırımlarda artış var. Tayvanlı firmanın 'greenfield investment' olarak adlandırılan 'sıfırdan yatırım' yapması çok önemli. Bu, ülke ekonomisine duyduğu güvenin göstermesi" diye konuştu. ( Sabah, 11 Aralık 2019 )

Libya İle ‘Çelik’ Gibi İş Birliği

Libyalı demir-çelik üreticileri Türkiye’den çelik kütük ithalatı için harekete geçti. Kuzey Afrika’nın önemli demir-çelik şirketlerinden General Scrap Company’nin Yönetim Kurulu Başkanı Omar Fawzi Alshaws’ın Libya’nın Misrata şehrindeki Türk Başkonsolosluğunu ziyaret ederek önemli bir talepte bulunduğu öğrenildi. Türk şirketlere gönderilen resmi yazıda Alshaws’in, çelik kütüklerin Türkiye’den ithal edilmesi için ilgili kuruluşlarla iletişime geçmek istediği belirtildi.100 bin metrik ton çelik kütüğün ihtiyaç kapsamında olduğu ifade ediliyor. Şirketin yıllık ihtiyacının ise 800 bin metrik tona kadar çıktığı belirtildi. Türkiye ile Libya arasındaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 1,8 milyar dolarları görmüştü. İç karışıklıkların yaşandığı 2011 yılında iki ülke arasındaki ticaret 887 milyon dolarlara kadar düşmüştü. 2018 verilerine göre, Türkiye’nin Libya’ya ihraç ettiği ürünler arasında, mücevherci eşyası, mobilya, tavuk eti, halı, demir çelikten yarı mamuller, hijyenik havlu, bebek bezi, bitkisel yağ, plastik profil, plastik ambalaj malzemeleri, ilaçlar, hazır giyim, ayçiçeği yağı, bisküvi ve gofret yer alıyor. Libya’dan yapılan ithalatta ise ham altın, hurda metaller, petrol gazları ve kimyasal gübreler başı çekiyor. (Türkiye, 11 Aralık 2019 )

Türk Şirketinden 130 Ülkeye Çelik Profil İhracatı

İzmir'de özel fırınlarda 1200 derece ısıda eritilen çeliği, şekil vererek altyapı projelerinde kullanılabilir hale getiren bir firma, enerji nakil kuleleri, maden tünelleri ve savunma sanayi projeleriyle 5 kıtada 130 ülkeye ihracat yapıyor. Kocaer Haddecilik Genel Müdürü Orhan Timurhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesislerinin de bulunduğu Aliağa ilçesinin, demir çelik sektörünün önde gelen üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Firmanın, sıcak haddelenmiş profil üretimi için 1960'lı yıllarda Denizlili girişimci İbrahim Kocaer tarafından kurulduğunu hatırlatan Timurhan, yıllar içinde bu alanda Türkiye'nin en büyük kapasitesine ulaştıklarını ifade etti. Profil üretiminin yanı sıra demir çelik sektörünün pazarlama ve lojistik alanlarında da iddialı yatırımlarının bulunduğunu dile getiren Timurhan, İngiltere ve İrlanda'da faaliyet gösteren grup şirketi MyMetal UK'nin, Türk demir çelik sektörünün bu pazardaki en büyük pazarlama şirketi konumunda olduğunu kaydetti. Kocaer Haddecilik'in ise üç fabrikada 750 çalışan ve toplam 800 bin ton çelik profil üretim kapasitesine ulaştığını belirten Timurhan, özellikle enerji nakil kuleleri, maden tünellerinin tahkimat profilleri, otoyol tünelleri, çelik konstrüksiyon köprü ve bina projeleri için üretim yaptıklarını aktardı.

"Dünyanın her yerinde varız"

Şirketin bu alanda dünya pazarında marka haline geldiğine işaret eden Timurhan, şu bilgileri verdi: “Sıcak haddelenmiş profil segmentinde yüksek kapasite ve geniş ürün yelpazesine sahip olmamız, esnek üretim kabiliyetimiz ve dünya ticaretinin gerektirdiği standartlara ulaşmamız bizi farklılaştırdı. Şu an güney ve kuzey kutbu hariç dünyanın hemen her yerinde varız. 5 kıtada 130 ülkeye üretimimizin yüzde 85'ini ihraç eder durumdayız. Üretim konusunda güçlüyüz ancak aynı zamanda güçlü bir lojistik, pazarlama ve satış şirketiyiz. Her coğrafyadan müşteriyi bünyemize katıyoruz. Çok uzak görünen Şili, Uruguay ve Paraguay gibi ülkelerde pazarın neredeyse yüzde 70'ini domine ediyoruz. Kanada gibi zor bir pazara rahatlıkla mal satıyoruz. Bazı ülkelerin Türkiye'deki tek tedarikçisiyiz. Bizim ürettiğimiz ürünlerde dünya pazarı 26-27 milyon ton, biz bunun yüzde 2 ila 2,5'ini karşılıyoruz."

Şirketin sektörde Ege Bölgesi ihracat birincisi ve Turquality programına dahil edilen ilk demir çelik firması olduğunu ifade eden Timurhan, geçen yıl 232,5 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatı bu yıl daha da artırma hedefiyle çalıştıklarını kaydetti. Ar-Ge merkezinde 82 proje Dünya pazarındaki bu başarının şirketin Ar-Ge gücünün de bir sonucu olduğunu vurgulayan Timurhan, bu sayede Kanada'dan Suudi Arabistan'a kadar çok farklı iklim ve coğrafi koşulları olan pazarlarda güvenle kullanılan profiller geliştirdiklerini aktardı. Şirketin Ar-Ge merkezi direktörü Aytaç Başsüllü ise haddecilik faaliyetlerindeki katma değeri yükseltmek üzere 2015 yılında kurulan merkezin 82 proje yürüttüğünü söyledi. Yürüttükleri çalışmalar arasında 5 ülkeden 25 partnerli uluslararası bir projenin de bulunduğunu, 18'inin de TÜBİTAK TEYDEB destekli devam ettiğini anlatan Başsüllü, "Ar-Ge merkezleri zirvesinde 2018 yılı performans verilerine göre proje kapasitesiyle bin 500 Ar-Ge merkezi arasında ikinci olduk. TÜBİTAK'ın desteklediği bir projeyle de 2017 yılında 'Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Ödülleri'nde 'büyük ölçekli işletmeler Ar-Ge' kategorisi birincisi olmuştuk. Bu, demir çelik sektörüne verilmiş ilk ve tek ödül olma özelliğini koruyor." değerlendirmesinde bulundu. (AA, 12 Aralık 2019 )

Liberty Steel Europe AB’nin Karbonsuz Çelik Üretimi Hedefini Destekliyor

Yeşil çelik üretimini savunan çelik üreticilerinin başında gelen ve 2030 yılına kadar karbonsuz üretim yapmayı hedefleyen Liberty Steel Continental Europe, Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Avrupa hedefini desteklediğini söyledi. Liberty Steel Continental Europe CEO’su Jon Bolton, “Liberty Steel Group’un 2030 yılına kadar karbonsuz üretime geçme ve sürdürülebilir bir Avrupa çelik sektörü geliştirme stratejisi, kayda değer bir yatırımın yanı sıra, AB genelinde hükümetler düzeyinde de sürekli ve tutarlı bir destek gerektiriyor. Yeşil Avrupa, bu dönüşümü destekleyecek çerçeveyi oluşturabilecek potansiyele sahip. Ayrıca Komisyon’un karbon sınırı mekanizmasına yönelik teklifini de destekliyoruz, mevcut karbon tahsis araçlarıyla birlikte, Avrupa iklim politikalarını göz ardı ederek düşük maliyetli çelik ithal edebilen rakiplerine karşın Avrupalı üreticiler büyük bir ticari dezavantaj içindeler,” şeklinde konuştu. Avrupa Komisyonu, iklim ve çevreye dair zorlukları fırsata çevirerek, çelik de dahil tüm sektörlerde AB ekonomisini sürdürülebilir hale getirecek bir yol haritası sundu. Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için kayda değer bir yatırım gerektiği, 2030 iklim ve enerji hedeflerine ulaşmak için yıllık bazda ek 260 milyar € yatırıma ihtiyaç olduğu bildirildi. Açıklanan başlıca adımlar arasında, 2030’a kadar sıfır karbonlu çelik üretimi ve bazı sektörlerde karbon sınırı düzenlemeleri de yer alıyor. Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) de karbon sınırı mekanizmasının yabancı üreticileri karbon salımlarını azaltmaya teşvik etmesi gerektiğini, mevcut durumda üçüncü dünya ülkelerindeki üreticilerin AB’nin halihazırda yaptığı karbon salımını azaltma konusunda bir teşvikleri olmadığını belirtti. ( SteelOrbis, 12 Aralık 2019 )

HBIS ve POSCO Çin’de Ortaklık İçin Anlaşma İmzaladı

Hebei eyaleti merkezli Çinli çelik üreticisi HBIS Group, Güney Kore’nin en büyük çelik üreticisi POSCO ile Çin’de otomotiv sektörüne yönelik yüksek kalite çelik üretip satmak için ortaklık imzaladığını açıkladı. Ortaklığın konumu ile ilgili olarak görüşmeler hala devam etmesine rağmen, tesisin büyük olasılıkla HBIS’in Laoting soğuk haddeleme tesisinin bulunduğu Tangshan’da yer alacağı düşünülüyor. Taraflar söz konusu proje için mutabakat anlaşması imzaladı. Bazı konular hakkında görüşmeler sürdüğü için yatırımın büyüklüğüne ilişkin detaylar henüz açıklanmadı. İki çelik devi, 2017 Ağustos ayında stratejik planlama, hammadde, Teknoloji, enerji tasarrufu ve çevre koruma alanlarında iş birliği yapmayı amaçlayarak kapsamlı bir iş birliği içine girmişti. Taraflar yılın ilk yarısında otomotiv çeliğine yönelik çok katmanlı teknik ve ticari görüşmeler yürütmüş ve sermaye yatırımı konusunda anlaşmaya varmıştı. ( SteelOrbis, 12 Aralık 2019 )

Hindistan ve Japonya Arasında Yüksek Kalite Çelik İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Hindistan Çelik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkenin Başbakanı Narendra Modi’nin, çelik sektöründeki işbirliğini güçlendirmek için Hindistan ile Japonya arasında imzalanan İşbirliği Anlaşması'nı (MoC) onayladığı bildiriliyor. Bakanlığın, "Hindistan-Japonya Çelik Diyaloğu’nun", çelik sektöründe sürdürülebilir büyümeyi güvence altına almak için karşılıklı anlayışın geliştirilmesini öngördüğünü belirttiği ve diyaloğun, yüksek kalitede çelik üretimine yatırımın teşvik edilmesini ve Hindistan'da yeni çelik kullanım yolları bulmak da dahil çelik sektöründeki işbirliğinin tüm yönlerini incelemeyi hedeflediği kaydediliyor. Anlaşmanın, Hindistan'da yüksek kalite çelik üretim kapasitesinin oluşturulmasını kolaylaştıracağı ifade ediliyor. Ekim ayında Japonya'ya yaptığı ziyarette Hindistan Petrol, Doğal Gaz ve Çelik Bakanı Shri Dharmendra Pradhan’ın, büyük Japon çelik üreticilerini Hindistan'a yatırım yapmaya teşvik ettiği belirtiliyor. Bu arada, geçtiğimiz ay, Maruti Suzuki ve Toyota Tsusho Group’un, Hindistan'da artan EAO’ya dayalı çelik üretiminden kaynaklanan hurda ihtiyacını desteklemek için Hindistan'da bir araç söküm ve geri dönüşüm ortaklığı kurmayı planladıklarını söylediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 13 Aralık 2019 )

Liberty Steel Tata Steel’in Orb Tesisiyle İlgileniyor

Tata Steel, sendikalar ve çalışanlarla yaptığı görüşmelerin ardından Newport’ta bulunan Orb silisli çelik tesisini geçici olarak kapatmaya karar verdiğini bildirdi. SteelOrbis’in daha önce bildirdiğine göre, şirket eylül ayında söz konusu tesisi tamamen kapatacağını açıklamıştı. Ayrıca Tata Steel’in Orb tesisi için bir alıcı aradığı da belirtiliyor. Orb tesisindeki çalışanların Port Talbot da dahil olmak üzere başka birimlere kaydırılacağı bildiriliyor. Öte yandan, Newport’ta faaliyetleri bulunan Liberty Steel’in tesisle ilgilendiği, ABD merkezli Big River Steel’in tesisi kullanmak isteyen bir diğer şirket olduğu ancak tesisin işletmesini başka bir şirkete bırakmayı tercih edeceği konuşuluyor. ( SteelOrbis, 12 Aralık 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ