Çelik Sektöründe 2020 - 2. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  2. Haftanın Öne Çıkanları


Baowu Group’un 2019 Yılı Dünya Ham Çelik Üretiminde İlk Sırada Olması Bekleniyor

Çin’in büyük çelik üreticisi Baowu Group’un genel müdürü Chen Derong, yılın ortasında devraldıkları Maanshan Iron and Steel Group’un (Masteel) yeniden yapılandırılmasının ve Chongqing Iron and Steel şirketinin fiili yönetiminin alınmasının ardından, 2019 yılında 96 milyon mt ham çelik ürettiklerini açıkladı. Bunun sonucunda, tüm çelik devleri 2019 yılı üretim rakamlarını açıkladığında Baowu Group’un dünyanın en fazla üretim yapan şirketi olması bekleniyor. Böylece Çin hükümetinin çelik sektöründe şirketlerin birleşmesini teşvik etmesinin faydalı olduğunun kanıtlanacağı ifade ediliyor. Chen, şirketin ham çelik üretiminin gelecekte 100 milyon mt’u aşacağını belirtti. 2018 yılında Baowu Group 67,43 milyon mt, Masteel 19,60 milyon mt ve Chongqing Steel 6,38 milyon mt ham çelik üretmişti, bu da toplamda 93,41 milyon mt’a denk geliyor. Böylece Baowu’da çelik üretimindeki artışın 2019 yılında aslında %3’ten az olduğu gözleniyor ve şirketin öncelikle diğer şirketleri bünyesine katmaya ve kendisine bağlı olan yeni entegre tesislerde verimli bir üretim yapılmasına odaklandığı görülüyor. Baowu’nun üretim miktarı bakımından en büyük rakibi ArcelorMittal ve şirket henüz 2019 yılı sonuçlarını açıklamadı. İlk üççeyrekte şirketin ham çelik üretimi 70,1 milyon mt olarak kaydedilmişti ve dördüncü çeyrek üretimi üçüncü çeyrek üretimi kadar olursa, toplam üretiminin 92,3 milyon mt seviyesinde yer alacağı düşünülüyor. Bu da Baowu’nun 2019 üretiminin %4 altında. ArcelorMittal’in İtalya’daki bağlı kuruluşuyla olan sorunları göz önüne alındığında, şirketin dördüncü çeyrek için daha yüksek bir üretim açıklaması beklenmiyor. ( SteelOrbis, 03 Ocak 2020 )

Ilva Tesisindeki 2 No’lu Yüksek Fırın Faaliyete Devam Edebilecek

Yerel basında yer alan haberlere göre, mahkeme Taranto merkezli Ilva çelik tesisinde bulunan 2 No’lu yüksek fırının güvenlik kurallarını ihlal ettiği konusundaki endişelere rağmen kapatılmasına gerek olmadığına karar verdi. Böylece, Aralık ortasında yerel mahkeme tarafından verilen kapatılma kararı bozulmuş oldu. Kaynaklara göre, 2 No’lu yüksek fırının kapatılması, 3.500 çalışanın olağanüstü işsizlik fonunu kullanmasına hak tanıyacaktı. Ayrıca, kararın ArcelorMittal ile hükümet arasındaki müzakereleri olumlu yönde etkileyeceği düşünülüyor. Daha önce de belirtildiği gibi, ArcelorMittal, Kasım ayında 2018’de imzaladığı Ilva ve bazı bağlı kuruluşlarının alımına ilişkin anlaşmadan çekilme kararı aldığını açıklamış ve 2 No’lu yüksek fırının kapatılması talimatını vermişti. ArcelorMittal, Aralık ayı sonunda Ilva yöneticileri ile Taranto merkezli tesise dair yeni bir endüstriyel plan üzerinde görüşmelere devam edilebilmesi için bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzalandığını duyurmuştu. Müzakereler, 31 Ocak tarihine kadar devam edecek. ( SteelOrbis, 08 Ocak 2020 )

ArcelorMittal, Kok Gazı Kullanımı Sayesinde İspanya'daki CO2 Emisyonlarını Azaltacak

ArcelorMittal’in, 2050 yılına kadar Avrupa'da karbon-nötr hale gelmeye ve İspanya'daki yüksek fırın operasyonlarını modernize etmeye devam ettiği bildiriliyor. Gijon'da yüksek fırın B'yi yeniledikten sonra üreticinin, çelik üretim sürecinde oluşan kok gazının kullanılması sayesinde tesisin çevresel etkisini azaltmayı hedeflediği ifade ediliyor. Gijon’da yüksek fırın B'nin yenilenmesi sırasında, kok fırını gazı tüketimi için tesis inşa edildiği, bunun da üreticinin CO2 emisyonlarını 140.000 ton/yıl seviyesine kadar azaltmasını sağlayacağı belirtiliyor. Üreticinin açıklamasına göre, bu teknolojiyle ArcelorMittal'in “gazda bulunan karbon ve hidrojeni tekrar kullanarak sektörün karbondan arındırma hedeflerine ulaşmak için bir adım atması” bekleniyor. Ayrıca, bir sonraki aşamada, benzer bir projenin yüksek fırın A'da da uygulanabileceği ve bunun da CO2 tasarruf potansiyelini 300.000 tona yakın artıracağı aktarılıyor. ( Metal Expert, 08 Ocak 2020 )

Küresel Paslanmaz Çelik Üretimi Ocak-Eylül Döneminde %3,4 Arttı

Uluslararası Paslanmaz Çelik Forumu’nun (ISSF) yayımladığı ön verilere göre, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde küresel paslanmaz ham çelik üretimi çeyreklik bazda %2,2 ve yıllık bazda %3,8 artışla 13,69 milyon mt oldu. Bu yılın ilk dokuz ayında ise küresel paslanmaz ham çelik üretimi yıllık %3,4 artışla 39,8 milyon mt seviyesinde yer aldı. ISSF verilerine göre, 2019 yılının ocak-eylül döneminde paslanmaz ham çelik üretimi Çin’de yıllık %11,7 artarken, Çin ve Güney Kore hariç Asya bölgesinde yıllık %5,4, ABD’de yıllık %7,5 ve Avrupa bölgesinde %7,2 düşüş gösterdi. ( SteelOrbis, 08 Ocak 2020 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ