Çelik Sektöründe 2020 - 5. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  5. Haftanın Öne Çıkanları


Çin, Çelik Endüstrisinde Kapasite Takas Proje Onaylarını Durduruyor

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun (NDRC), hükümetin bazı çelik üreticilerinin üretim kapasitesini artırdığı yönünde örnekler tespit etmesi nedeniyle öncelikli olarak tüm projeleri gözden geçireceği ve bu durumda Çin'de kapasite takası kisvesi altında çelik projeleri için yeni kapasite ve kapasite değişimlerini onaylamayı bırakacağını açıkladığını bildiriliyor. NDRC’nin, “2016'dan beri onaylanan tüm kapasite takas projelerini gözden geçirmek ve yasadışı kapasiteleri kapatmak için Çin de teftiş gerçekleştirecek. Yerel yetkililer kuralları sıkı bir şekilde uygulamalı ve yönetimi sıkılaştırmalı ve hataları kararlı bir şekilde düzeltmeli ve sorumluları cezalandırmalıdır ”şeklinde açıklamada bulunduğu vurgulanıyor. ( SteelGuru, 27 Ocak 2020 )

KARDEMİR Dünyanın İlk 100 Çelik Şirketinden Biri Olacak

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Hüseyin Soykan, "KARDEMİR, devam eden kapasite artışı yatırımları ile 3,5 milyon tonluk üretim kapasitesine ulaşacak ve dünyanın ilk 100 çelik şirketinden biri olacak." dedi. Yönetim kurulu toplantısı için KARDEMİR'e gelen Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) üyeleri, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yolbulan ve Genel Müdür Soykan tarafından karşılandı. KARDEMİR'in tarihi, Türk ve dünya demir çelik sektöründeki konumu, üretim kapasiteleri, çevre ve sosyal sorumluluk yatırımları ile makine imalat, raylı sistemler, otomotiv ve savunma sanayisine yönelik üretimleri hakkında katılımcılara bilgi veren Soykan, "KARDEMİR, devam eden kapasite artışı yatırımları ile 3,5 milyon tonluk üretim kapasitesine ulaşacak ve dünyanın ilk 100 çelik şirketinden biri olacak." ifadesini kullandı. Daha sonra BAKKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Bartın Valisi Sinan Güner başkanlığında toplantı yapıldı. Toplantının ardından kişisel koruyucu malzemelerini giyen BAKKA Yönetim Kurulu Üyeleri, sırasıyla kok, yüksek fırınlar, çelikhane sürekli döküm tesisleri, ray profil haddehanesi ve demiryolu tekeri üretim tesislerinde incelemelerde bulundu. ( AA, 28 Ocak 2020 )

Nucor-JFE Ortak Girişimi, Meksika'daki Yeni HDG Hattında Deneme Üretimine Başlayacak

ABD'nin en büyük EAO bazlı çelik üreticisi Nucor’un, Japon JFE Steel ile Orta Meksika'daki ortak girişim projesi olan yeni bir galvanizleme hattının inşasında ilerleme kaydettiği ve USMCA kapsamında otomotiv endüstrisine hizmet etmeyi amaçladığı bildiriliyor. Tesisin açılışının ilk olarak 2019'un ortalarında beklendiği, ancak şirketin son konferans görüşmesinde beklenmedik zorluklar nedeniyle projede bazı gecikmelerin olduğunu belirttiği kaydediliyor. Nucor Başkanı ve CEO’su Leon Topalian’ın, söz konusu aksaklıklar nedeniyle toplam sermaye bütçesinin ilk tahmin edilen 270 milyon dolardan 360 milyon dolara yükseltildiğini ve Nucor’un bu meblağların % 50’sini karşılayacağını açıkladığı aktarılıyor. Şirketin, tesisteki deneme üretiminin kısa zamanda başlayacağı belirtiliyor. ( Metal Expert, 30 Ocak 2020 )

Eurofer: Çelik Talebinin 2020 Yılında % 1,2 Artması Bekleniyor

Eurofer’in, AB görünür çelik talebinin, çelik kullanıcısı sektörlerden gelen talepteki toparlanmanın ve daha mütevazı seviyelerdeki yeniden stoklama faaliyetlerinin bir sonucu olarak, 2020 yılında % 1,2 oranında büyüyeceğini öngördüğü bildiriliyor. Raporunda görünür ve reel çelik tüketiminin 2019 yılının genelinde baskı altında olduğunu belirten Eurofer, 2019'daki gerilemenin görünür çelik talebinin %3,3, reel talebin ise % 1,1 oranında azalacağı tahmin ediyor. Eurofer, AB’de çelik kullanan sektörlerde üretimin 2019'da değişmeden kalacağını ve 2020'de % 0,6 ve 2021'de % 1,4 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. ( EUROFER/Kallanish, 31 Ocak 2020 )

Celsa, Fransa’da Haddeleme Tesisi İnşaatına Başladı

İspanya merkezli uzun ürün tedarikçisi Celsa’nın, Fransa'daki haddehanesi için inşaat çalışmalarına başladığını duyurduğu belirtiliyor. Celsa başkanı Francesc Rubiralta’nın bu operasyonun Celsa'yı Güney Fransa'daki en büyük çelik kompleksi konumuna getireceğini ve şirketin büyümesi için büyük bir stratejik değer unsuru olacağını belirttiği kaydediliyor. Yeni haddehanenin inşasıyla, mevcut Boucau-Tarnos çelik tesisinin, kütük üretiminden nihai mamul üretimine geçeceği, böylece rekabetçiliğini ve karlılığını arttıracağı kaydediliyor. Yeni haddehanenin yirmi ay içinde faaliyete geçmesi bekleniyor. Celsa’nın, Fransa'daki mevcut 1400 çalışanına ek olarak yaklaşık 140 yeni doğrudan ve 420 dolaylı istihdam yaratılacağını tahmin ettiği bildiriliyor. Projenin, 2016-2022 yılları için şirketin geliştirme programının bir parçası olduğu ve yeni tesise yapılan yatırımın değerinin 60 milyon € (66.0m $) olduğu ifade ediliyor. ( Kallanish, 31 Ocak 2020 )

Rus Metalloinvest Ural Steel’i Satmayı Planlıyor

Rusya’nın önde gelen boru üreticilerinden biri ve önemli bir petrol ve doğal gaz borusu tedarikçisi olan Zagorsk Tube Plant (ZTZ), Metalloinvest’e bağlı Ural Steel’i satın almak için Rusya merkezli şirket ile görüşmeler yapıyor. Ural Steel yıllık 1,9 milyon mt pik demir ve çelik üretimi gerçekleştiriyor ve ZTZ tarafından satın alınması halinde şirketin verimliliğini artırmak ve dikişsiz boru sektöründeki konumunu güçlendirmek amacıyla ZTZ’ye yuvarlak kütük tedariki sağlayacak. Metalloinvest ise Ural Steel’in elverişsiz konumu sebebiyle holding varlıkları içinde rekabet gücü en az olan şirket olduğunu düşündüğünden şirketin satışından fayda sağlayabilir. Anlaşma yapılması halinde, Metalloinvest yıllık 3,8 milyon mt kapasiteli OEMK çelik üretim tesisine ve maden varlıklarını stratejik açıdan geliştirmeye odaklanmak için daha fazla kaynağa sahip olacak. (SteelOrbis, 31 Ocak 2020 )

Hindistan’dan 'Karbonsuz' Çelik Sektörü İçin Yol Haritası

Enerji Kaynakları Enstitüsü (The Energy and Resources Institute, TERI) tarafından yayınlanan rapor Hindistan'ın çelik sektörü ve emisyon azaltımı hakkındaki uzun vadeli stratejisini ele alıyor. Çelik sektörünün emisyonlarını azaltarak büyüyebileceğini gösteren rapor, Türkiye için de örnek teşkil edecek nitelikte.

Hindistan hükümeti ile işbirliklerinin yanı sıra küresel ölçekte çalışmalar yürüten ve Enerji Dönüşümü Komisyonu’nun eş başkanlığını üstlenen düşünce kuruluşu Enerji Kaynakları Enstitüsü (The Energy and Resources Instıtute, TERI) tarafından yayınlanan rapor Hindistan'ın çelik sektörü ve emisyon azaltımı hakkındaki uzun vadeli stratejisini ele alıyor.

Geçtiğimiz yıl G20 zirvesinde Hindistan, 2050 yılına yönelik olarak uzun vadeli stratejisini sunacağını açıklamıştı. Bu toplantıyı takiben New York’taki BM İklim Zirvesi’nde Hindistan ve İsveç, çelik ve çimento gibi karbonsuzlaştırmanın zor olduğu sektörlerin endüstriyel etkilerinin değerlendirilmesinde öncü rol üstlenmişti. Rapora göre Hindistan’ın çelik sektöründeki üretiminin 2050 yılına kadar beş kat artmasıyla, sebep olduğu emisyonların da üç katına çıkması bekleniyor. Ancak rapor, Hindistan çelik endüstrisinin büyümeye devam etmesi için emisyonların yüzde 55 azaltıldığı ve net sıfır emisyon hedefine hizmet edecek şekilde ilerlediği bir yol haritası sunuyor.
Hindistan’ın Petrol, Doğalgaz ve Çelik Bakanı Dharmendra Pradhan tarafından kamuoyuyla paylaşılan raporun ana bulguları şöyle:

● Hindistan, dünyanın ikinci en büyük çelik üreticisi ve üçüncü en büyük tüketicisi konumunda bulunuyor. Hindistan’ın çelik endüstrisinin, hızla gelişen ülke ekonomisinin taleplerini karşılamak üzere 2050 yılına kadar önemli büyüme kaydetmesi bekleniyor. TERI tarafından gerçekleştirilen analiz, 2050 yılına kadar çelik talebinde beş kat artış öngörerek, üretim potansiyelinin 500 milyon tona ulaşabileceğini gösteriyor.

● Çelik talebindeki bu artış, birçok zorluğu ve fırsatı beraberinde getiriyor. Bu zorlukların başında, 2050 yılına kadar karbondioksit emisyonlarında üç kat artış yaşanması gibi çevresel etkiler geliyor. Bu artış, Hindistan'ın fosil yakıt ve sanayi kaynaklı emisyonlarının yüzde 35'ine denk geliyor.

● Hurda çeliğin tamamının ekonomiye tekrar kazandırılması ve inşaat sektöründe yüksek mukavemetli çelik kullanımı gibi çeliğin ekonomide etkin kullanımı, sektörün çevresel etkilerini azaltma potansiyelinde önemli yer teşkil ediyor. Hindistan’ın düşük karbonlu çelik üretim tekniklerini geliştirmek üzere hidrojen gibi yeni teknolojileri test etmeye başlaması gerekiyor.

● Emisyonların önemli ölçüde azaltıldığı senaryoda, enerji verimliliği ve kaynak verimliliği en üst düzeye çıkartılıyor ve yeni düşük karbonlu teknolojiler hayata geçiriliyor. Bu senaryoda çelik sektörü kaynaklı emisyonlar, işlerin olağan seyrettiği gidişattan yüzde 55 daha az olabilir. Bu durum, Hindistan’ın çelik sektörünün, artan talebi karşılayabilmesini sağlarken, çevresel etkisini önemli ölçüde azaltıyor.

● İşlerin bugünkü haliyle sürdürüldüğü senaryoda, 2050 yılına gelindiğinde karbondioksit emisyonları, bugünkü 242Mt'lük değerinden 837Mt'ye yükselecek.

● TERI'nin analizine göre çelik sektörü, Hindistan ekonomisinin hızla artan taleplerini karşılarken, birim başına emisyonlarının günümüzdekine kıyasla yüzde 60 oranında azaltabilir.

( Dünya, 31 Ocak 2020 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ