Çelik Sektöründe 2020 - 15. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  15. Haftanın Öne Çıkanları


Goldman Sachs: Nucor ve SDI Corona Virüsü Etkilerini Atlatması En Muhtemel Şirketler

Yatırım bankacısı Goldman Sachs, Nucor ve Steel Dynamics Inc.'in (SDI) Corona virüsü fırtınasını atlatma ihtimali en yüksek olan şirketler olduğunu söyledi. Banka, elektrik ark ocağıyla üretim yapan çelik üreticilerinin genelde yüksek fırınla üretim yapan çelik üreticilerine göre maliyet verimliliği nedeniyle daha büyük avantajı olacağına dikkat çekti. Goldman Sachs, Steel Dynamics’e yapılan benzer bir derecelendirme güncellemesinin ardından Nucor'u “bekleme” den “satın alma” derecesine yükseltti. Goldman Sachs ayrıca ani virüs temelli durgunluğun bu yılın sonuna kadar süreceğini belirtti. Sağlıklı bilançoları, azalan borç seviyeleri ve sermaye harcaması esnekliği nedeniyle, Nucor ve SDI’ın 2021 yılında toparlanabileceğini belirtti. US Steel, Lonestar ve Lorain tesislerindeki boru üretimini durdurmasının ardından Gary Works ve Great Lakes Works'teki yüksek fırınlarının kapatıldığını açıkladıktan sonra Goldman Sachs, üreticinin kredi notunu düşürdü. ( SteelOrbis, 06 Nisan 2020 )

British Steel, DLT Çelik'i Türkiye Temsilcisi Olarak Atadı

British Steel’in, DLT Çelik'i 1 Ağustos'tan itibaren ülkedeki tüm satışlardan sorumlu olan Türkiye temsilcisi olarak atadığı bildiriliyor. Çinli Jingye Group tarafından yakın zamanda satın alınan Birleşik Krallık’taki çelik fabrikalarının, Türkiye’de çoğunlukla slab, kütük ve blum satışlarını hedefleyeceği, ancak nihai ürünleri, vasıflı profiller, filmaşin ve profillerinin de Türkiye pazarında işlem gördüğü belirtiliyor. Şirketin, Türkiye pazarında aylık 60.000-80.000 ton slab, yaklaşık 20.000 ton blum ve 20.000-25.000 ton nihai ürün satmayı hedeflediği kaydediliyor. ( Kallanish, 06 Nisan 2020 )

2021'de Malezya'da Yeni Uzun Çelik Üreticisi Faaliyete Geçecek

Malezya şirketi Kinsteel, Çin merkezli Tianjin Qiangbang Industrial ile birlikte bir elektrik ark ocağı, profil ve filmaşin üretimi içeren bir tesis kurmak için ortak bir girişim kurmayı öneriyor. Kurulu kapasite yılda 500.000 mt olacak ve üretimin Mart 2021'de başlaması bekleniyor. Ortaklığın başlıca ürünleri kütük, filmaşin, yay çeliği (esas olarak araç yaprak yaylarının hammaddesi olarak, bıçaklar ve zincir ürünlerinde kullanılacak) ve yaprak yay olacak. Kinsteel'in tamamına sahip olduğu Kin Kee Steel Service Center'ın yeni şirketin %45 hissesine sahip olması beklenirken, %40 hissenin Tianjin Qiangbang Industrial'da ve geri kalan %15'inin de başka bir Malezya şirketinde olması bekleniyor. (SteelOrbis, 06 Nisan 2020 )

IREPAS: İkinci Çeyrekte Fiyat ve Tonajlar Dibe Vuracak

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği (IREPAS) yayımladığı raporunda uluslararası Covid-19 salgınının tüketim ve arz oranlarını olumsuz etkilediğini ve bu durumun, ne zaman normale dönüleceğini tahmin etmeyi zorlaştırdığını, aynı zamanda uluslararası uzun çelik piyasasının da Covid-19 salgınından çok fazla etkilendiğini belirtti. IREPAS’ın açıklamasına göre, bu yılın ikinci çeyreğinde öncelik tonajları sabit tutabilmek olacak ve bu nedenle fiyatlar düşük seviyelerde yer alacak, ancak üçüncü çeyrekte bir toparlanma umudu var. Ülkelerin ve coğrafyaların birbirinden farklı etkileneceğini ileten IREPAS, bu nedenle çelik talebi ve üretiminde dinamiklerin değişebileceği görüşüne yer verdi. “Çin’de biraz toparlanma ve faaliyetlerde hızlanma görülürken, dünyanın kalanında başlangıç ve orta düzeylerde dışarı çıkma yasakları uygulanması aynı anda hem arzı hem de talebi etkilemektedir” denilen raporda, birçok iş yerinin üretime ara verdiği, bazılarının siparişlerinde iptaller olduğu, bazılarınınsa düşük oranlarla çalışmayı sürdürdüğü belirtildi. Ayrıca, IREPAS, çelik kapasitelerindeki kısıntıya dair bir koordinasyon olmadığını ve bu kontrolsüz durumun işletmeler üretime dönerken de hissedileceğini iletti. Şimdilik, bazı bölgelerde arz sıkıntısı yaşanabileceği ifade edilirken, diğer bölgelerde arz fazlası kaydedilebileceğini aktaran IREPAS, denge sağlanması için vakit gerekeceğini dile getirdi.

Rapora göre, hammadde sektöründe, bazı durumlarda talebin yeterli olduğu, arzın ise talebi karşılamadığı alışılmadık durumlar görülüyor. Batı dünyasında sanayi ve ticaretin durma noktasına gelmesi nedeniyle, hurda bulunabilirliğinin de oldukça düşük olduğu gözleniyor. IREPAS, uzun ürün piyasasını “açıkça istikrarsız” olarak tanımlarken, ikinci çeyrekte önceliğin satış yapmakta olacağı ve virüsü atlatmadığımız sürece herhangi bir ekonomik toparlanma görülmesi pek mümkün olmadığı için üçüncü çeyrekteki gelişmelerin de ağırlıklı olarak virüsle ilgili durumları içereceğini aktardı. İkinci çeyrekte, Paskalya ve Ramazan’ın olağan etkisinin yanı sıra virüsün piyasadaki faaliyetlere olan etkisi nedeniyle, kapasite azaltmalarının beklendiği gözleniyor. IREPAS, Nisan-Haziran döneminin, hem ticaret hacmi hem de fiyatlar açısından çelik sektörü için dip noktası olmasını beklerken, asıl sorunun “normale dönmenin ne kadar süre alacağı” olduğu bildiriliyor. ( SteelOrbis, 07 Nisan 2020 )

S&P: Türkiye Çelik Üretimi Nisan Ayında %50 Düşebilir

Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P’nin emtia ve enerji piyasalarıyla ilgili birimi Platts, virüs salgınına bağlı olarak Türkiye’nin çelik üretiminde Nisan ayı ile birlikte yüzde 50’nin üzerinde düşüş bekliyor. Kuruluşun COVID-19 salgınının etkilerini değerlendirdiği raporda, Türk çelik devlerinin ardı ardına üretime ara verdiğine işaret edildi ve yaşanan talep düşüşünün, üreticilerin fiyatları üzerinde baskı yaptığına dikkat çekildi. Türk lirasının değer kaybının nakit akışı sorunlarını artırarak özellikle iç piyasadaki ticaret faaliyetlerini sınırlandırdığına da işaret edilen raporda, yassı ve uzun çelik fiyatlarının mart ayı ortalarından bu yana ithal hurda fiyatlarına paralel olarak ton başına 40-50 dolarlık düşüş gösterdiği kaydedildi. Raporda, “İthal hurda fiyatları ton başına 207 dolara kadar inerken Türk üreticiler, yüksek tonajlı alımlarda inşaat demiri için nisan ayının ilk haftası itibariyle ton başına 380 doların da altında fabrika çıkış fiyatı vermeye başladı” ifadeleri yer aldı. S&P Global, Türkiye ve Cezayir’in çelik üretiminde önümüzdeki ay yüzde 50’nin üzerinde düşüş olacağını belirtiyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşunun emtia ve enerji piyasalarına bakan Platts birimi yayımladığı raporda koronavirüs salgınının etkilerini değerlendirdi. Türk çelik devlerinin ardı ardına üretime ara verdiğine değinilen raporda, Suudi şirket Sabic Hadeed’in bir fabrikasında üretimi tamamen durdurduğu belirtilirken İran, bölgede üretime normal seviyelerde devam eden tek ülke olarak öne çıkıyor. İşte detaylar…  

Dünya Çelik Birliği'ne (Worldsteel) göre Ortadoğu 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 19,2 artış göstererek 45,3 milyon mt ham çelik üretti. Ancak küresel salgının sonuçlarını hissettirmeye başlamasıyla bölgenin çelik üretiminde önemli bir azalma bekleniyor. S&P Platts’ın raporunun Türkiye ile ilgili bölümünde ihracat pazarlarında nihai çelik ürünlerine yönelik talebin düşmesi ve koronavirüs salgınının son haftalarda Türk üreticilerin fiyatlandırmasına baskı yaptığına dikkat çekildi. Diğer yandan raporda Türk uzun çelik üreticileri birbiri ardına üretime ara verme kararı veriyor. Bunun inşaat demiri tedarikini güç hale getirdiği, virüs etkisiyle hurdaya erişimin de azaldığı belirtiliyor. Üreticiler hafta başından itibaren inşaat demiri fiyatlarını mt başına yaklaşık 15-20 dolar kadar artırırken COVID-19 salgınına bağlı olarak bu fiyatların piyasada ne ölçüde kabul göreceğine şüpheyle bakılıyor.

‘BAKIM’ ARASI VEREN ÜRETİCİLER

Yılda 2,5 milyon mt ham çelik kapasiteli entegre uzun çelik üreticisi Kardemir, üretimini 1 Nisan'dan itibaren düşürdü. Türkiye'nin en büyük çelik kütük ve çubuk üreticilerinden İzmir Demir Çelik (IDC) 1 Nisan'dan itibaren tesisini tamamen durdurdu. Üretimin durdurulması şirket için günde 2.300 mt üretim 6,67 milyon TL (1 milyon dolar) ciro kaybı anlamına geliyor. Şirketin çelikhane ve orta profil tesisi normal şekilde çalışmaya devam edecek. IDC, yılda 1,5 milyon mt eritme kapasitesine sahip ve Türkiye'nin toplam ham çeliğinin yaklaşık yüzde 3,5'ini üretirken, haddehanelerinin yılda 1,4 milyon mt üretim kapasitesi bulunuyor. Yılda 2 milyon mt eritme ve 1 milyon mt filmaşin ve inşaat demiri haddeleme kapasitesine sahip uzun çelik üreticisi Ege Çelik de mart sonu itibariyle haddehanelerindeki üretimi askıya aldı. Türkiye'nin en büyük çelik boru üreticisi Borusan Mannesmann, koronavirüs salgını nedeniyle İtalya'daki Vobarno fabrikasında üretimi durdurdu. İstanbul'daki Halkalı ve Bursa'daki Gemlik spiral kaynaklı boru üretime de 13 Nisan’a kadar ara verildi. Şirketin Gemlik’teki tesisleriyse şimdilik üretime devam ediyor. Stratejik öneme sahip ABD fabrikasında ise boru üretimi sürüyor. İskenderun’daki uzun çelik üreticisi Ekinciler, çelikhanede üretimini askıya aldı ve Mart sonu itibariyle iki hafta boyunca haddehanelerinde bakım çalışmalarını başlattı. Ekinciler yılda 1,25 milyon mt kütük ve inşaat demiri üretim kapasitesine sahip. Osmaniye merkezli uzun çelik üreticisi Koç Metalurji, çelikhanede üretimini 7 Nisan'dan itibaren bir ay askıya alacak. Piyasa koşullarına ve virüs salgınına bağlı olarak kararın üç aya kadar uzayabileceği belirtiliyor. Şirketin halen çalışan haddehanesinin de önümüzdeki günlerde durdurulması gündeme gelebilir. Koç Metalurji’nin yılda 1,2 milyon mt sıvı çelik ve 500.000 mt inşaat demiri üretim kapasitesi bulunuyor. Erdemir Metalurji Grubu’na bağlı Türkiye'nin en büyük entegre çelik üreticisi, İsdemir yüksek fırınlarından birini Nisan ayının ikinci haftasından itibaren bir aylığına durdurarak bakıma alacak. Yılda 5,3 milyon mt sıvı çelik kapasitesi olan İsdemir sıcak haddelenmiş rulo, inşaat demiri ve filmaşin üretiyor. Erdemir Metalurji Grubu'nun yılda 9,1 milyon mt toplam ham çelik üretim kapasitesi bulunuyor. Çolakoğlu da Nisan’ın ikinci haftasında sıcak haddeleme hattında iki haftalık bir bakım çalışması başlatacak. Şirketin yılda 4,5 milyon mt sıcak haddelenmiş rulo (HRC) üretim ve 1 milyon mt inşaat demiri haddeleme kapasitesi var. Yıldız Demir Çelik de yılda 500.000 mt kapasiteli çinko kaplama tesisinde bakım çalışması başlattı. ( Dünya, 08 Nisan 2020 )

Arvedi Group, Ferriera di Servola'nın Yüksek Fırınlarını Kalıcı Olarak Kapattı

Dün 2014'ten beri İtalyan grup Arvedi'nin bir parçası olan Trieste'deki Ferriera di Servola tesisinin sıcak metal alanındaki faaliyetleri, iki yüksek fırının kalıcı olarak kapatılmasıyla sona erdi. Trieste tesisine sahip olduğu 5 yıl boyunca, Arvedi Group'un bir parçası olan Acciaieria Arvedi, çevre izin belgesinin yönergelerini takiben ve yerel ile merkezi yetkililerle yükümlülüklerini yerine getirerek pik demir üretimine 250 milyon €’dan fazla yatırım yaptı. Aynı bölgede yeni bir soğuk haddeleme ve işleme tesisi de kurdu. Yerel kurumların resmi bir talebinin ardından, Acciaieria Arvedi, alanın dekarbonizasyonu ve faaliyetlerin endüstriyel dönüşümü sürecini başlattı: yüksek fırınların son kapanışı, Arvedi Group’un İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’yla gerçekleştirdiği bu karmaşık yolculuğun ilk adımını temsil ediyor. Şirket, “Mart ayının başında başlayan teknik açıdan karmaşık kapatma süreci, güvenlik kuralları ve Corona virüsü pandemisinin getirdiği mevcut sağlık kısıtlamaları göz önünde bulundurularak kademeli olarak tamamlandı,” dedi. ( SteelOrbis, 09 Nisan 2020 )

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ