Çelik Sektöründe 2020 - 17. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  17. Haftanın Öne Çıkanları


Bazı Demir Çelik Ürünlerinin İthalatına Uygulanan Gümrük Vergilerinin 3 Ay Süreyle Artırılmasına Karar Verildi

Bazı demir çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin 3 ay süreyle geçici olarak artırılmasına karar verildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, slab ve kütük, yassı hadde mamulleri, alaşımlı ürünler, profiller ve paslanmaz sac gibi demir çelik ürünlerinde uygulanan gümrük vergileri, 15 Temmuz 2020 tarihine kadar uygulanmak üzere geçici süreyle 5 puan artırıldı. Sıcak haddelenmiş sacdan soğuk haddelenmiş sac ve sıcak haddelenmiş sacdan dikişli boru üreten tesisler ile beyaz eşya üreticilerinin doğrudan ithalatında bu artış 2 puan olarak uygulanacak. Kararla, Türkiye'deki demir çelik sanayiinde üretim ve istihdamın korunması amaçlanıyor. Bazı eşyaların ithalatında ilave gümrük vergisi Öte yandan, bazı sanayi ürünleri ile video konsolu, karnaval eşyası, golf sopası gibi eşyaların ithalatında ilave gümrük vergisi uygulanacak. Buna göre, kauçuk iplikler, tutkallar, plastik plaka/levhalar, demir veya çelikten vidalar, plastik ve metal düğmeler, bazı kaynak telleri, kağıt kesme makinaları, hava perdeleri, transformatörler, redresörler, sesli işaret cihazları, kesintisiz güç kaynakları, hoparlörler, röleler, multimetreler, saatler, kronometreler, aydınlatma cihazları aksam ve parçaları, hidrolik presler, video konsolları, bayram ve karnaval eşyası, sirk eşyası, çıtçıtlar ve bunların aksamları, golf sopaları ve açık hava oyunlarına mahsus eşyaya ilave gümrük vergisi uygulanması kararlaştırıldı. Söz konusu ilave gümrük vergisi oranları ürünlere göre yüzde 5 ile yüzde 50 arasında değişecek. Öte yandan, başka bir Cumhurbaşkanı Kararı'yla da gelişmekte olan ülkelerden tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında düşük oranda uygulanan ilave gümrük vergileri diğer ülkelerin seviyesine çıkarıldı. Söz konusu düzenlemelerle yerli üreticilerin desteklenmesi ve istihdamın korunması amaçlanıyor. ( AA, 18 Nisan 2020 )

Uğur Dalbeler: Türkiye Üçüncü Ülkelere Karşı Vergileri Yükseltirken, AB Avantaj Kazanıyor

Çelik üreticisi Çolakoğlu’nun CEO’su Uğur Dalbeler’in, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 18 Nisan itibariyle bazı nihai ve yarı ürünlere yönelik ithalat vergilerini üç ay boyunca artırması ile AB üreticilerinin Türkiye'ye ihracatta avantaj kazandıklarını söylediği bildiriliyor. Cumartesi günü yayınlanan karara göre, bazı alaşımlı ve alaşımsız kütük, slab, sıcak haddelenmiş sac, soğuk haddelenmiş sac, kaplamalı sac, paslanmaz çelik, profiller ve bazı çubuk ürünlere ilişkin gümrük vergilerinin 18 Nisan-15 Temmuz arasında 5 puan artırıldığı ve bir önceki seviye olan % 9-% 15 aralığından % 14-%20'ye yükseltildiği ifade ediliyor. Gümrük vergisi oranlarının da, boru üreticileri ve beyaz eşya üreticileri de dahil olmak üzere daha düşük ithalat oranlarından yararlanan bazı kullanıcılar için üç ay boyunca 2 puan arttığı ve % 6-% 7 aralığından % 8-% 9 seviyesine yükseltildiği kaydediliyor. AB ülkelerinin ve Türkiye ile serbest ticaret anlaşmaları olan ülkelerin gümrük vergisindeki söz konusu artıştan muaf tutulduğu vurgulanıyor.

Dalbeler’in, "İthalat vergilerindeki artış sürpriz oldu. Hâlihazırda sevkiyatı gerçekleşmiş ithal ürünler % 5 ek maliyetle karşı karşıya kalırken, sevkiyatı gerçekleşmemiş ürünlerde muhtemelen erteleme olacak. Ayrıca, 15 Temmuz'dan sonra ithalat vergilerinde olası bir uzatmayı da göz ardı etmemeliyiz" dediği aktarılıyor. Dalbeler’in, "Son iki yılda koruma önlemleri ile Türkiye'yi hedef alarak imzaladığımız ve hedeflediğimiz anlaşmalara uymayan Avrupalı üreticiler bu kararla avantaj elde ettiler ve bu durum endişe verici” dediği ve Avrupa çelik derneği Eurofer’in, 31 Mart'ta Türkiye'den HRC ithalatına yönelik anti-damping ve sübvansiyon soruşturması için Avrupa Komisyonu'na başvuruda bulunduğu yönünde bilgi alındığını vurguladığı kaydediliyor. Eurofer’in ise konu ile ilgili doğrulayıcı nitelikte bir açıklama yapmadığı belirtiliyor. Dalbeler’in, ayrıca, asıl meselenin haksız rekabetin ortadan kaldırılması olduğunu söylediği rapor ediliyor. Diğer ülkelerin, ticaret engelleri nedeniyle başka ülkelere satış yapamadıkları için satışlarını Türkiye'ye yönlendirdiklerini söyleyerek, "Rusya, Ukrayna, Hindistan, Japonya, Kore ve AB, hiçbir fiyat seviyesi gözetmeksizin Türkiye'yi hedefliyor" dediği bildiriliyor. ( S&P Global Platts, 21 Nisan 2020 )

Demir Çelik Üreticileri İthalatta Vergi Artışından Memnun

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Cumhurbaşkanı Kararı ile demir çelik ürünlerinin ithalatında vergi artışına gidilmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, "Alınan karar, Ticaret Bakanlığının gelişmeleri yakından takip ettiğini, katma değerin Türkiye'de kalması ve yurt içi istihdamın korunması konusunda hassasiyet içinde olduğunu göstermesi açısından önemli." dedi.

Resmi Gazete'nin 18 Nisan tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı demir çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergisi oranları 3 ay geçerli olmak üzere artırılmıştı. Yayan, AA muhabirine, alınan kararı ve Türkiye'de çelik üretim ve tüketiminin düşüş nedenlerini değerlendirdi. Önce ABD'nin çelik sektörüne uygulanan vergileri artırdığını, ardından Türk üreticilerin yöneldiği Avrupa Birliği'nin (AB) de koruma tedbiri aldığını anımsatan Yayan, bu tedbirler sonucu iki bölgeye de çelik ihracatının zorlaştığını söyledi. Yayan, bu olumsuzlukların Haziran 2019'dan itibaren Türkiye'de alınan ekonomik istikrar tedbirleriyle düzelme eğilimine girdiğini ifade etti. Tedbirlerin etkisiyle otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi sektörlerde çelik tüketiminin arttığına işaret eden Yayan, ancak tüketimdeki artışın çelik üretimine yansımadığını bildirdi. Yayan, bu durumda çelik tüketicisi sektörlerin ithalata yönelmesinin etkili olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu: "Çelik tüketimi yıllık bazda Kasım 2019'da yüzde 40,7, Aralık 2019'da yüzde 66,8, bu yılın ocak ayında yüzde 58,9, şubatta yüzde 34,2 arttı. Bu artış oranları çok yüksek, normal şartlarda üretimin de artması beklenir ancak böyle olmadı. Çelik üretimi Kasım 2019'da yüzde 8,1 azalırken, Aralık 2019'da yüzde 0,2, bu yılın ocak ayında yüzde 17,4, şubat yüzde 8,2 artış gösterdi. Çelik tüketicisi sektörler girdi olarak kullanacakları malzemeyi Türkiye'den temin etmek yerine ithalata yöneldiler."

"AB'nin uyguladığı kotayı kaldırmasını bekliyoruz"

Yayan, Türkiye'nin çelik sektörünü her yıl yüzde 6-7 büyüten bir ülke iken, üst üste 2 yıl çelik üretiminde gerileme yaşandığını söyledi. Bu durumun istihdamı ve katma değeri de olumsuz etkilediğini ifade eden Yayan, tüm bunları dikkate alan Ticaret Bakanlığının tedbirler getirdiğini bildirdi. Yayan, AB ile çelik sektöründe yapılan son 20 yıllık ticarete dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu: "18 yıl boyunca Türkiye AB'ye karşı çelik sektörü ticaretinde 6 milyar dolar civarında açık verdi ve hiç sesini çıkarmadı. Ne zamanki onlar bize karşı açık vermeye başladılar, hemen ilk yıldan tedbir başlattılar. Biz iki yıl üst üste onlara fazla verdik, şimdi tekrar onlar bize fazla veriyor. Bu durumda bize uyguladıkları kotayı gözden geçirmelerini ve kaldırmalarını bekliyoruz. Hem muhatabınıza daha fazla satıyorsunuz hem de onun satmasını engelliyorsunuz. Aranızda Serbest Ticaret Anlaşması bulunmasına rağmen böyle bir durum kabul edilebilir ve mantıklı değil."

Avrupa Çelik Üreticileri Federasyonunun mevcut kotaların yüzde 25 seviyesine indirilmesini istediğini belirten Yayan, örneğin inşaat demirinde bir yıllık kotanın bir haftada bittiğini söyledi. Yayan, AB'nin uyguladığı tedbirler düşünüldüğünde, Türkiye'nin tedbirlerinin yeterli olmayabileceğini, dahilde işleme rejimi ve AB ile ilişkiler doğrultusunda ilave tedbirler alınmasına da ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak, "Alınan karar, Ticaret Bakanlığının gelişmeleri yakından takip ettiğini, katma değerin Türkiye'de kalması ve yurt içi istihdamın korunması konusunda hassasiyet içinde olduğunu göstermesi açısından önemli. Alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz." diye konuştu. Karar 18 Nisan'da alınmıştı Bazı demir çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin oranlarının 3 ay süreyle artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 18 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, slab ve kütük, yassı hadde mamulleri, alaşımlı ürünler, profiller ve paslanmaz sac gibi demir çelik ürünlerinde uygulanan gümrük vergilerinin oranları, 15 Temmuz 2020'ye kadar uygulanmak üzere 5 puan artırıldı. Sıcak haddelenmiş sacdan soğuk haddelenmiş sac ve sıcak haddelenmiş sacdan dikişli boru üreten tesisler ile beyaz eşya üreticilerinin doğrudan ithalatında bu artış 2 puan olarak uygulanacak. Kararla Türkiye'deki demir çelik sanayisinde üretim ve istihdamın korunması amaçlanıyor. ( AA/Milliyet/Hürriyet, 21 Nisan 2020 )

Worldsteel, Küresel Çelik Talebinin İkinci Çeyrekte Daha da Düşeceğini Öngörüyor

Dünya Çelik Derneği (worldsteel), mevcut durumda süresinin öngörülmesi imkânsız olan COVID-19 pandemisinin yol açtığı üretim kesintileriyle birlikte, 2020 yılının ikinci çeyreğinde küresel çelik talebinde daha fazla düşüş bekliyor. Küresel çelik sanayiinin, kesintiler, bozulan tedarik zincirleri, güvenin çökmesi ve yatırım ve inşaat projelerinin ertelenmesinin yanı sıra tüketim faaliyetlerindeki düşüşten etkilendiğini belirten worldsteel, ayrıca, finansal piyasalardaki dalgalanmalar ve petrol fiyatlarının daralmasının yatırımları daha da zayıflattığını ifade etti. Ancak worldsteel, çelik talebi üzerindeki etkinin 2008 mali krizinde görülenden daha az olabileceğine inanıyor. Rapora göre, tüm hizmet ve doğrudan tüketici sektörlerdeki mevcut krizin, daha az çelik yoğun olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Worldsteel, mevcut krizden çıkış yolunun, sokağa çıkma yasağının süresine ve dünya çapında büyük ölçüde değişecek olan çıkış planlarının zamanlamasına bağlı olacağına inanıyor. İmalat sektörünün diğer sektörlere göre daha hızlı toparlanması, ancak tedarik zincirinde aksamalarının bir süre daha sürmesi bekleniyor. Worldsteel raporda “Sokağa çıkma yasağı ne kadar uzun olursa, tedarik zincirlerine verilen hasar o kadar büyük olur, böylece hızlı bir iyileşme yakalamak daha zor hale gelir” ifadelerine yer verdi. Aynı zamanda, son yıllarda hâlihazırda zorluklarla karşı karşıya olan otomotiv endüstrisinin, COVID-19'un en sert vurduğu sektörlerden biri olması öngörülüyor. Worldsteel, pandeminin, artan çevre düzenlemesi ve tüketicinin plug-in hibritlere ve elektrikli araçlara yönelmesi nedeniyle otomotiv sektöründeki uzun vadeli eğilimleri değiştirmeyeceğini belirtti. Artan bütçe açıklarının, hükümetlerin pek çok altyapı projelerine yönelik mali desteklerini kısıtlayacağının öngörülmesi nedeniyle COVID-19 krizinden sonra, konut ve konut dışı inşaat sektöründe hemen güçlü bir toparlanma yaşanması beklenmiyor. Worldsteel, virüsle ilgili devam eden üretim kesintileri nedeniyle çelik talebine ilişkin kısa vadeli görünümünü Nisan ayında yayınlamamaya karar verdi. Raporun Haziran ayında yayınlanması planlanıyor. ( Worldsteel/Metal Expert, 22 Nisan 2020 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ