Çelik Sektöründe 2020 - 16. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  16. Haftanın Öne Çıkanları


Moody’s Çelik Sektörlerine İlişkin Beklentisini Düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Corona virüsü salgınının piyasayı küresel çelik üreticileri açısından daha da zorlu hale getirdiğini belirtti. Olumsuz görünümün başlıca nedeninin 2019 yılındaki zayıf göstergeler ve Corona virüsü salgını olduğu belirtildi. Moody’s’in ABD, Avrupa ve Asya’daki çelik sektörlerine ilişkin olumsuz görünümü çoğunlukla 2019 yılındaki zayıf göstergelerden kaynaklandı ve tüm bu sektörlerin görünümü Corona virüsü salgının ortaya çıkmasından önce sırasıyla 2019 yılının Ekim, Mayıs ve Ağustos aylarında olumsuz olarak revize edilmişti. Ancak, Moody’s, tüm dünyada Corona virüsü salgınının yayılması ile birlikte kötüleşen piyasa şartları nedeniyle, Rusya ve Brezilya’daki çelik sektörlerinin görünümünü de olumsuz olarak değiştirdi. Moody’s, “Salgın öncesinde yayılan geniş çapta makroekonomik zayıflık, petrol ve doğal gaz sondajının yanı sıra imalat, otomotiv, inşaat gibi önemli sektörlerde çelik talebinin düşmesine neden oldu,” diye belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşu, 2020 yılı için küresel bir ekonomik daralma beklentisi içinde ve G-20 gelişmiş ekonomilerinin ise 2021 yılında toparlanma göstereceğini tahmin ediyor. Kuruluşun başlıca çelik tüketimi yapan ülkeler için GSYİH büyüme tahminleri şu şekilde; ABD -%2, Avro Bölgesi -%2,2, Çin %3,3, Brezilya -%1,6 ve Japonya -%2,4.” Moody’s’e göre, ABD’de elektrik ark ocaklı üreticilerin entegre üreticilere kıyasla daha az etkilenmesi muhtemel görünse de sektör performansı bu yıl düşüş gösterecek. Otomobil montaj tesisleri faaliyetleri durduruldu ve yeniden faaliyete başlama tarihleri belli değil ve bu durum özellikle de sabit giderleri yüksek olan yüksek fırınlarda üretim kesintileri ve maliyet baskısına neden olacak. ( SteelOrbis, 13 Nisan 2020 )

Çelik Sektörü Kovid-19'un Etkisine Rağmen Üretimini Sürdürüyor

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs salgınının çelik sektörüne etkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Salgının hem Türkiye'de hem de dünyada çelik üreten ve kullanan sektörlere olumsuz yansıdığını ifade eden Yayan, buna rağmen üretim kararlılığının sürdüğünü söyledi. Yayan, "Üretimini sürdürmesi mümkün sektörlerin kontrollü bir şekilde çalışmasına ihtiyaç var. Çelik sektörü de bunlardan biri. Dolayısıyla tüm olumsuz etkilere, yurt içi ve yurt dışı talepteki daralmaya rağmen üretim faaliyetlerimizi sürdürme gayreti içindeyiz." diye konuştu.

''Talep daralması ve lojistik faktörler etkili''

Özellikle son haftalarda Avrupa Birliği'nin (AB) çelik talebinde ciddi bir azalma olduğuna dikkati çeken Yayan, Kovid-19 salgınının artmasıyla iş yerlerindeki çalışma şartlarının olumsuz etkilemesinin buna yol açtığını dile getirdi. Yayan, AB'deki İtalya ve İspanya gibi ülkelerde çelik üretim tesislerinin üretimlerini durduğunu anımsatarak, "Almanya gibi nispeten daha kontrollü giden ülkelerde sınırlı bir daralma oldu. Türk çelik sektörü gerekli tedbirleri almak kaydıyla çalışmayı, faaliyetlerini sürdürmeyi tercih etti." dedi. Türkiye'nin AB çelik sektöründe en büyük ihracatçı konumunda bulunduğuna işaret eden Yayan, şöyle konuştu: "AB'ye yönelik ihracatımız sınırlandı. Çelik tüketen sektörler duraklayınca talepler de azaldı. Bunun ötesinde lojistik problemler ortaya çıkmaya başladı. Buradan yüklediğiniz çelik ürünleri limanlara, oradan da kullanıcıya giderken taşıma kanallarında sıkıntılarla karşı karşıya kaldılar. Böyle olunca da üretim halen mevcut siparişleri tamamlamaya yönelik sürdürülüyor. Bu siparişler bittiğinde ve stok yapma imkanı da tümüyle kullanıldığında ondan sonrası için üretim yapmak ciddi şekilde zorlaşıyor."

"Stoka çalışmak gelecek için avantaj olabilir"

Yayan, mevcut şartlarda stoklara çalışmanın sektörün geleceği açısından avantaj olabileceğini bildirdi. Salgın bittiğinde ve talep ortaya çıktığında stokların hemen bu talebi karşılama açısından bir avantaj sağlayabileceğini vurgulayan Yayan, şunları kaydetti: "Orada da birkaç faktör var. Birincisi, talebin hemen hızlı bir şekilde gündeme gelmesi mümkün değil. Burada bir adaptasyon süreci olabilir. İkincisi fiyatlar çok dalgalanıyor. Stoklarda mal tutarken sadece stok maliyetine katlanırsanız bu anlaşılabilir ama fiyatlar sektörde çok hareketli. Dolayısıyla sipariş karşılığı bir üretim yapmıyorsanız, fiyat dalgalanmalarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu açından da bir risk var." Türkiye'nin ihracatında yüzde 10'luk payın çelik sektörünce gerçekleştirildiğini ifade eden Yayan, çalışanların Kovid-19 salgınından etkilenmemesi için gerekli önlemleri alarak üretimi devam ettireceklerini sözlerine ekledi. (AA/Milliyet, 15 Nisan 2020 )

Baowu, 2020'de Yancheng Çelik Tesisi İnşaatına Başlayacak

Baowu Grubu ve Çin’in Yancheng Şehri Belediye Başkanı’nın, 13 Nisan'da Yancheng Çelik Üssü'nün tanıtımını görüştüğü ve inşaatına bu yıl başlanmasının beklendiği belirtiliyor. Şimdiye kadar, Baowu’nun inşaat planlarını ve proje başvurularını tamamladığı ifade ediliyor. Üreticinin, çelik tesisinin 2020'den itibaren üç yıl içinde devreye alınmasını planladığı aktarılıyor. 2019 yılında Baowu’nun, Yancheng hükümeti ile 20 milyon ton/yıl kapasiteye sahip yeşil ve yüksek kalite çelik tesisleri kurmak için bir anlaşma imzaladığı; söz konusu projenin 8-10 milyon ton/yıl kapasiteli ilk aşamasının, 50 milyar CNY (7,1 milyar $) yatırımdan oluştuğu bildiriliyor. Meishan Steel’in, yeni Yancheng Çelik Üssü için 7 milyon ton/yıl kapasite kotası sağlayacağı, kalan 13m ton/yıllık kısmın ise, dâhili kapasite değişimleri veya dış kaynak kapasite kotaları ile gerçekleştirileceği vurgulanıyor. (Kallanish, 16 Nisan 2020 )

EUNIRPA, Yeni İthalat Kısıtlama Önerisi İçin Eurofer’i Sert Eleştirdi

Avrupa entegre olmayan filmaşin işleyicileri birliği EUNIRPA’nın, Eurofer'in mevcut ithalat kısıtlamalarını sıkılaştırma talebini sert eleştirdiği ve Avrupa Komisyonu'nun (EC) değişiklik yapmaması için çağrıda bulunduğu aktarılıyor. Entegre olmayan aşağı akım çelik distribütörlerini ve servis merkezlerini temsil eden EUNIRPA’nın, Eurofer’in mevcut kota miktarını % 75 azaltma talebinin, ithalatın neredeyse tamamen durmasına ve Avrupa çelik piyasasının tekelleşmesine yol açacağına inanıyor. EUNIRPA’nın açıklamasında “Karbon kaçağı maliyetlerini nötr hale getirmek için ek taleple birlikte, AB çelik üreticileri sadece entegre aşağı yönlü operasyonlarını artırmak istiyorlar” ifadelerini kullandığı kaydediliyor. Derneğin, Eurofer'in bağımsız distribütörleri “devre dışı bırakmak” için COVID-19 krizini kullanmak istediğini öne sürdüğü vurgulanıyor. Çelik üreticileri, salgının nedeniyle faaliyetlerini geçici olarak askıya almak zorunda kalırken, entegre olmayan servis merkezlerinin çoğunun hala AB dışından makul fiyatlarla ürün tedarik edebildikleri için faaliyetlerini sürdürdükleri bildiriliyor. Bu nedenle EUNIRPA’nın EC’den ithalat sınırlamalarını artırmamaya ve entegre olmayan aşağı yönlü çelik endüstrisinin rekabetçi kalmasını sağlamaya çağırdığı ifade ediliyor. EUNIRPA’nın açıklamasının, İtalyan çelik, hurda ve donanım distribütörleri birliği olan Assofermet'in Avrupa Komisyonu başkanı Ursula Von Der Leyen'e gönderdiği ve Eurofer’in son talebinin tüm AB çelik sanayii için zararlı olacağını söyleyen son mektubundaki ifadeleri yinelediği vurgulanıyor. ( Metal Expert/Kallanish, 17 Nisan 2020 )

İtalyan Çelik Şirketleri Faaliyetlerine Kademeli Olarak Yeniden Başlıyor

İtalyan çelik sektörü faaliyetlere yeniden başlamaya hazır ve son birkaç gün içinde bazı şirketler, faaliyetler ve istihdam azalmış olsa da, Corona virüsü nedeniyle konulan kısıtlamalara rağmen yeniden çalışmaya başladı. Üretimi hiç durdurmayan ArcelorMittal Italia, Arvedi ve Marcegaglia'ya ek olarak, birkaç şirket daha yakın zamanda faaliyetlerine yeniden başladı. Gerekli faaliyetler zincirinin bir parçası olduklarını, tesislerinin durdurulamayacağını, faaliyetlerini stratejik bir şekilde yürüttüklerini ileri sürerek İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin kararıyla son haftalarda uygulanan kısıtlamalardan muaf olmak için bölgesel idareye taleplerini ilettiler. Aslında, yerel idarenin, şirketlerin faaliyetlerine yeniden başlaması için bir onay vermesi gerekmiyor, sadece faaliyetlerin yeniden başlamasını uygun bulmazsa belirtmesi yeterli. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Acciaierie Venete ve AFV Beltrame Group geçtiğimiz hafta hem üretime hem de teslimatlara yeniden başlayan şirketler arasında yer alıyor. IRO zaten teslimatlarını gerçekleştirmeye devam ediyordu ve üretime yeniden başlamak için yerel idareye başvurdu. Pittini Group, 3 Nisan'dan itibaren üretime yeniden başladı. Çelik üreticileri Duferdofin-Nucor, Acciai Speciali Terni, Lucchini RS ve Feralpi Group, faaliyetlerini azaltmalarına rağmen yeniden çalışmaya başladı. Feralpi, gelecek haftaya kadar kapasite kullanımının %50’sine ulaşmayı hedefliyor. Hükümetin karantinayı hafifletecek ve çeşitli tedarik zincirlerinin tesislerinin virüsün yayılmasını engelleyecek önlemleri alarak faaliyetlerine yeniden başlamasını sağlayacak bir kararname hazırlaması konusunda beklentiler artıyor. Kamu yatırımlarının köprüler ve yolların inşaatlarının yeniden başlamasıyla canlanması bekleniyor. (SteelOrbis, 17 Nisan 2020 )

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ