Çelik Sektöründe 2020 - 24. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  24. Haftanın Öne Çıkanları

IREPAS: Süregelen İstikrarsızlığa Rağmen Küresel Uzun Ürün Piyasasında İyimserlik Göstergeleri Var

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği IREPAS’ın yayımladığı son rapora göre, küresel çelik ihracat piyasasının, korumacılığın yayılmasıyla birlikte daha da daralması bekleniyor. AB kısa süre önce Türkiye’den ithal edilen sıcak saca yönelik antidamping vergisi soruşturması başlattı. Türkiye de AB’den gelen çelik ürünlerine yönelik vergiyle karşılık verdi. Kanada, çeşitli ülkelerden ithal edilen kalın levhaya yönelik benzer bir soruşturma başlatırken, Mısır %10 oranında bir vergi getirmek için çalışmalara başladı. Buna göre IREPAS, dünya piyasasının daha da daraldığını ve Rus üreticilerin liderliği ele geçirerek piyasaya egemen olduğunu belirtti. Bunun da, başlıca piyasa faktörü olarak üretim maliyetiyle “bir süreliğine hayatta kalma oyunu” olacağı belirtildi. IREPAS, küresel uzun ürün tüketimi konusunda, fiyatların özellikle Asya’da arttığını, ancak tüketim tahminlerinin belirsizliğini koruduğunu belirtti. Vadeli işlemler piyasasındaki iyimserlik, çeliğe olan talebi destekliyor, ancak IREPAS vadeli işlemler piyasasından gelen desteğin zayıflaması durumunda arz-talep dengesinin bozulacağı konusunda endişeler olduğunu belirtti. 

World Steel Association (World Steel), Corona virüsü pandemisinin etkilerine rağmen, mevcut yılda Çin’deki çelik talebinin artarak, 2020 yılında küresel çelik talebindeki düşüşü tahmini %6,4 ile kısıtlarken, Çin hariç dünyanın geri kalanındaki talebin 2019 yılına kıyasla %14,2 düşeceğini öngörüyor. Yılın ilerleyen dönemlerinde kaydedilecek toparlanmadan önce Haziran ve Temmuz aylarının denge ayları olması bekleniyor. IREPAS, hurda piyasasında talebin toparlandığını ve karantina sonrasında hammadde stoklarının yenilenmesi ticaretin normal seviyede gerçekleştiğini belirtti. IREPAS, tüm dünyada teşvik paketlerinin yakıt işlevi gördüğünü belirtti. Mali piyasalar U ya da L şeklinde bir ekonomik toparlanmadan ziyade V şeklinde bir toparlanma arayışında. Çin’e bakıldığında, ülkedeki endüstriyel faaliyetler Mayıs ayında normale döndü ve IREPAS Çin’in emtialar açısından geçen ay bir güç merkezi gibi görev yaptığını belirtti. IREPAS, Çinli şirketlerin piyasaya hızlı bir şekilde dönmesinin yanı sıra ülkenin ithalat yapar hale gelmesinin çok önemli etkenler olduğunu dile getirdi. Özetle, IREPAS sözü edilen tüm şartlar nedeniyle küresel piyasanın varlığından söz etmenin güç olduğunu belirtti. IREPAS Asya’nın orta vadede tamamen kendi kendine yeterli hale gelmesiyle ihracatçıların yakın zamanda “bir sonraki piyasa” arayışına gireceğini ve mevcut durum nedeniyle rekabetin herhangi bir yerden herhangi bir zamanda gelebileceğini belirtti. Genel olarak, IREPAS piyasanın hala Corona virüsü salgınının yarattığı hasarları değerlendirmeye çalışması ve gelecek döneme ilişkin belirsizlikler sebebiyle piyasadaki mevcut durumun istikrarsız olduğunun açıkça görüldüğünü belirtirken, en azından yatırımcıların ve sektörlerin iyimserlik gösterdiğini ifade etti. ( SteelOrbis, 09 Haziran 2020 )

İtalya Hükümeti ArcelorMittal’in Eski Ilva İçin Yaptığı Yeni Planı Reddetti

Yerel işçi sendikalarının ardından, İtalya hükümeti de, ArcelorMittal Italia’nın daha önce Ilva olarak bilinen Taranto merkezli çelik üreticisi için sunduğu yeni endüstriyel planı reddetti. Ekonomik Kalkınma Bakanı Stefano Patuanelli, “Zamanla, cezai muafiyetin kaldırılmasının tesisleri iade etme bahanesi olduğunu anladık,” dedi. Bakana göre, ArcelorMittal tarafından sunulan teklif kabul edilemez, çünkü bu teklif süreyi uzatarak hem istihdam seviyelerini hem de yatırım planını etkiliyor. Stefano Patuanelli, “Corona virüsü küresel ekonomiyi etkiledi, ancak 4 Mart’ta yapılan anlaşma bir başlangıç noktası oldu. Uyulması gereken bir sözleşme ve sendikayla yapılan bir anlaşma var,” dedi. İtalyan hükümeti, yalnızca grubun 10.700 çalışanının değil, aynı zamanda Ilva özel idaresinin istihdam ettiği çalışanların da çalışmaya devam etmesini sağlamak istiyor. Sendikalarla yapılan video konferansa katılan İtalya Ekonomi Bakanı Roberto Gualtieri, planın yetersiz olduğuna karar verdi ve “Corona virüsünün etkileri devam ediyor, bu nedenle daha önce tanımlanmış programa kıyasla bu durumu hesaba katmak gerek. Ancak, bu plan, önceki planı mevcut koşullara uyarlamanın ötesine geçti,” dedi. Bakan, yeni planın, Avrupa düzeyinde ve ulusal düzeyde çelik talebi yaratacak yatırımlar üzerinde güçlü bir baskı olduğu gerçeğini göz önüne almadığını belirtti. İtalya hükümetinin, Corona virüsünün etkilerini de hesaba katarak teklif sunmak konusunda istekli olduğunu da sözlerine ekleyen Roberto Gualtieri, “ArcelorMittal’in bize sunduğundan çok daha farklı bir tekliften söz ediyoruz,” dedi. Bakan Patuanelli son olarak “Taranto fabrikası bir akordeon gibi işler iyi gittiğinde üretim yapıp işler kötü gittiğinde üretimi durdurarak kullanılamaz; ayrıca Taranto ArcelorMittal’ın tek tesisi de değil,” dedi. ArcelorMittal tarafından sunulan yeni endüstriyel plan toplamda yaklaşık 5.000 işsize istihdam sağlayacak ve en az 2025’e kadar yılda 6 milyon mt çelik üretecek. Buna ek olarak, çevresel yatırımların ertelenmesi ile finansman ve devlet kaynaklarının talep edilmesini içeriyor. Şirket bütün bunları Covid-19 acil durumu sonrası “geleceğe yönelik beklentilerin dramatik çöküşü” diyerek açıkladı. ( SteelOrbis, 10 Haziran 2020 )

Liberty Galati Düşük Karbon Üretimi İçin DRI Tesisine ve Elektrik Ark Ocağına Yatırım Yapacak

İngiltere merkezli GFG Alliance’ın bünyesinde bulunan Liberty Steel, özellikle doğrudan karbon salımını azaltıp düşük karbonlu enerji kaynağı kullanımını artırarak modern çelik üretim teknolojilerini kurmak için Romanya hükümeti, ulusal gaz şirketi Romgaz, Eximbank Romania ve yerel eğitim kurumları ile bir mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, Romanya’nın en büyük entegre çelik tesisi Liberty Galati, Avrupa kıtasındaki ilk GREENSTEEL tesisini oluşturmak için düşük karbon teknolojilerine yatırım yapmayı hedefliyor. GREENSTEEL yatırım planları arasında doğal gaz ile üretim yapacak olan 2,5 milyon mt kapasiteli bir doğrudan indirgenmiş demir tesisi; biri Galati’nin levha tesisinde slab dökümü ve diğeri sıcak sac üretimi için olmak üzere iki elektrik ark ocağı bulunuyor. Elektrik ark ocakları, üretilen her bir ton çelik başına karbon salımını %80’e kadar azaltacak ve karbon salımı neredeyse sıfıra düşecek. Bu yatırımla yıllık sıvı çelik üretim kapasitesi 4 milyon mt’a çıkacak. Bu yatırım planı, Galati’yi 2030 yılına kadar karbonsuz üretim yapma yolunda ilerleyen GFG’nin Avrupa’daki ilk çelik tesisi haline getirecek. GFG Alliance’ın Yönetim Kurulu Başkanı Sanjeev Gupta, “Bu projenin büyük bir başarıya ulaşacağından ve Galati’yi sadece Avrupa’da değil, küresel olarak gelecek nesiller için inşa edilen yeni dönem sürdürülebilir düşük karbonlu çelik tesisi konumuna getireceğinden hiç şüphem yok,” dedi. ( SteelOrbis, 12 Haziran 2020 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi