Çelik Sektöründe 2020 - 26. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  26. Haftanın Öne Çıkanları

NDRC: Çin 2020 Yılında Eski Teknolojili Kömür ve Çelik Kapasitelerini Azaltmaya Devam Edecek

Xinhua tarafından yayımlanan bir habere göre, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) Çin’in enerji yapısını çevreye daha az zararsız ve daha etkili hale getirmeyi amaçlayarak eski teknolojili kömür ve çelik kapasitesini 2020 yılında azaltmaya devam edeceğini belirtti. NDRC, Çin’in çelik sektöründeki arz ile ilgili yapısal reformları harekete geçirmenin yanı sıra kapasite fazlasını düşürme çalışmalarını hızlandıracağını ve sektörün çevre dostu ve yenilikçi gelişimini teşvik edeceğini bildirdi. NDRC tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkedeki verimsiz üretim kapasitesi ile çevre ve sağlık standartlarına uygun olmayan kömür madenlerinin kapatılması gerekiyor. Komisyon ayrıca, kömür madenlerinin toplam sayısının yaklaşık 5.000’e düşürülmesi gerektiğini ve büyük ölçekli madenlerden yapılan üretimin ülkedeki toplam üretimin %96’sını oluşturması gerektiğini belirtti. ( SteelOrbis, 22 Haziran 2020 )

Marcegaglia, Acciai Speciali Terni’ye Olan İlgisini Göstermek İçin Yerel Kuruluşlarla Görüşecek

İtalya’nın en büyük çelik işleyicisi Marcegaglia Group’un yöneticileri Antonio ve Emma Marcegaglia yerel kuruluşlarla görüşmek ve geçtiğimiz ay ThyssenKrupp’un satışa çıkardığı paslanmaz çelik üreticisi Acciai Speciali Terni’ye (AST) olan ilgileri hakkında konuşmak için bugün İtalya’nın Umbria bölgesindeler. Antonio Marcegaglia “Henüz bir teklif oluşturmadık çünkü karşı taraftan bir işaret bekliyoruz. Bununla birlikte birkaç yıl öncesine dayanan ilgimizi kağıt üzerinde belirttik,” dedi. AST için teklifinde Marcegaglia’nın yalnız mı yoksa bir ortaklığı mı olacağı sorulduğunda grubun yöneticisi Antonio Marcegaglia, “Bekleyip göreceğiz. Biz kesinlikle başkahraman olmayı istiyoruz,” yorumunda bulundu ve grubun ilgisinin tüm Terni tesisi için olduğunu onayladı. SteelOrbis’in geçen ay bildirdiği gibi ana şirket ThyssenKrupp, büyük bir yapılanma planı açıklayıp Terni merkezli tesisi satışa çıkararak tesise bir ortak ya da alıcı aradıklarını bildirmişlerdi. ( SteelOrbis, 22 Haziran 2020 )

Liberty Steel Rotherham Tesisinin Kapasitesini Artıracak

İngiltere merkezli Liberty Steel Group, salgın sonrası ekonomiye hazırlanırken yaptığı yatırım programlarıyla greensteel stratejisinin bir sonraki aşamasını başlattığını açıkladı. Buna göre şirket, ürün yelpazesini genişletmek ve cazip pazar segmentlerine tedarik sağlamak amacıyla haddehanelerini daha verimli kullanmak için Rotherham’ın yılda 500.000 mt olan üretim kapasitesini 1 milyon mt’un üzerine çıkaracak. Liberty Steel, Rotherham’daki Thrybergh Bar Mill’in greensteel ürün yelpazesini genişletip ithalatı ikame ederek yerel pazarın inşaat demiri talebini karşılamayı hedefliyor. Şirket, 2020 yılının Eylül ayından itibaren greensteel inşaat demiri üreteceğini açıkladı.

Şirket ayrıca Liberty Steel Newport’taki greensteel merkezi için İtalyan Danieli ile anlaştı. Danieli’nin enerji tasarruflu elektrik ark ocağı teknolojisine ve İngiltere piyasası için yılda 1,5-2 milyon mt ince sıcak sac üretim kapasitesine sahip kompakt bir doğrudan döküm şerit tesisi kurmak için yatırım yaptı. Liberty Steel Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Sanjeev Gupta, “Thrybergh Bar Mill’deki yeni gelişmelerle birlikte, şirket, rekabetçi bir greensteel inşaat demiri ile İngiltere’nin inşaat piyasasından daha fazla pay almaya hazır,” dedi. ( SteelOrbis, 23 Haziran 2020 )

ArcelorMittal Kanada’daki Altyapı Varlıklarını Satmayı Planlıyor

Basında yer alan haberlere göre, Lüksemburg merkezli küresel çelik devi ArcelorMittal, ana varlık statüsünde olmayan varlıklarını elden çıkararak borcunu azaltmak için Quebec’te bulunan yıllık 24 milyon mt kapasiteli Mont-Wright demir cevheri madeninde üretilen konsantre demir cevherinin sevkiyatlarını yapan 420 km uzunluğundaki demir yolunu ve Kanada’daki diğer altyapı varlıklarını satmayı planlıyor. SteelOrbis’in edindiği bilgiye göre, tüm işletmenin ya da hisselerinin bir kısmının satışı çelik üreticisinin borcunu 9,5 milyar $’dan 7 milyar $’a düşürmesini sağlayacak. Bununla birlikte, ArcelorMittal’in Brezilya ve Liberya’daki diğer demir cevheri varlıklarını da gözden geçirdiği belirtildi. Şirket ayrıca ABD, Meksika, Bosna, Ukrayna ve Kazakistan’da faaliyet gösteriyor. (SteelOrbis, 24 Haziran 2020 )

Thyssenkrupp Hurda Toplama İçin Ortak Girişim Kuruyor

Thyssenkrupp Materials Services’in, çelik hurdasının imalat sanayiinin üretim sürecine daha etkin bir şekilde geri dönüştürülmesini amaçlayan bir ortak girişim kurduğu haber veriliyor. Thyssenkrupp Materials Services’in, Münih merkezli Mantro şirketi ile birlikte, yeni bir çığır açtığını ve “MT Industry Recycling GmbH” adı altında yenilikçi bir iş modeline yatırım yaptığını söylediği ifade ediliyor. MT Industry Recycling Genel Müdürü Jan Crommelinck’in, Almanya'da her yıl yaklaşık 20 milyon ton hurda ortaya çıkmasının “koordinasyonunun ve işlenmesinin muazzam bir potansiyel sunduğuna inanıyoruz” dediği aktarılıyor. Gelecekte, çelik fabrikaları ve dökümhaneler gibi müşterilerin doğrudan MT Industry Recycling'den saf çelik hurdası satın alabilecekleri ifade ediliyor. Hurda satıcısı aracılığıyla alım yapmanın artık gerekli olmayacağı ve aerodinamik süreç sayesinde, alıcıların önemli ölçüde daha düşük maliyetlerden ve dolayısıyla daha düşük satın alma fiyatlarından yararlanacakları kaydediliyor. Ayrıca malzemenin saflığının, kalite kaybı olmadan hurdaları eritmelerini ve yeniden işlemelerini sağlayacağı belirtiliyor. ( Kallanish, 24 Haziran 2020 )

ArcelorMittal Europe Karbonsuz Üretim İçin Yol Haritasını Açıkladı

Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal Europe, 2050 yılına kadar karbonsuz üretim yapma planını ayrıntılarıyla açıkladı ve sıfır karbon salımıyla çelik üreteceği iki temel yola yatırım yaptı. Şirket, 2030 yılına kadar karbon salımını %30 azaltmayı planlıyor. Şirket, karbonsuz üretime giden ilk yolun karbonun dönüşümlü karbon ve %100 yenilenebilir elektrikle değiştirilmesini sağlayan Smart Carbon teknolojisi olduğunu, ikinci yolun ise doğal gazdan hidrojene geçişi gerektiren doğrudan indirgenmiş demir (DRI) yoluyla üretim olduğunu belirtti. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Smart Carbon’un tamamlayıcı teknolojileri kullanarak daha erken sonuç verebilmesi iki yol arasındaki en önemli fark.

ArcelorMittal Europe’un 2030 hedefi, Smart Carbon teknolojilerini ve artan hurda kullanımını, özellikle birincil çelik üretiminde geri dönüştürülmesi zor olan düşük kaliteli hurda kullanımını artırmak için yeni yollar geliştirerek birleştiriyor. ArcelorMittal Europe’un yassı ürün birimi CEO’su Geert Van Poelvoorde, “Doğru piyasa koşullarının olmaması, karbonsuz çelik üretimine geçişin önündeki en büyük engel. Karbonsuz çelik üretimi yapmanın finansal maliyetleri yadsınamaz derecede büyük. Bununla birlikte, doğru politikaların uygulanmasıyla değişen piyasa koşullarıyla, Avrupalı çelik üreticileri, küresel olarak çelik üretiminde karbon salımını azaltma yolunu açarken, aynı zamanda Avrupa çelik sektörünün rekabetçi kalmasını sağlayacak,” dedi. ( SteelOrbis, 26 Haziran 2020 )

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ