Çelik Sektöründe 2020 - 39. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  39. Haftanın Öne Çıkanları

ArcelorMittal Europe: Karbonsuz Üretime Geçmek İçin Avrupa Çelik Sektörünün Doğru Politikalara İhtiyacı Var

Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal Europe, Smart Carbon ve yenilikçi DRI Teknolojilerini içeren karbonsuz üretim yol haritasına ilişkin bir açıklama yaptı. ArcelorMittal, Avrupa çelik sektörünün karbonsuz üretimini desteklemek için doğru politikalara sahip olmanın önemli olduğuna inanıyor. Şirket, iklim hedeflerine ulaşmak amacıyla ArcelorMittal için dört temel politika olduğunu belirtiyor. Bunlardan ilki, karbonsuz üretim için önemli bir çalışma olan ve aynı zamanda AB yerel çelik üreticilerinin karbon maliyetlerini ithalatınkiyle uyumlu hale getirerek adil bir rekabet ortamı yaratan Karbon Sınır Düzenlemesi. İkinci politika, düşük salımlı çelik üretiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak için bol ve uygun fiyatlı temiz enerjiye erişim. Üçüncü politika, düşük salımlı çelik üretimi için sürdürülebilir finansman sağlanması. Dördüncü politika ise döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırmak. Şirket, 2050 yılına kadar karbon nötr olma amacıyla CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar % 30 azaltma hedefine ulaşmak için çalışıyor, bu bağlamda Avrupa'daki farklı tesislerde Akıllı Karbon ve yenilikçi DRI adlı iki pilot proje inşa ettiği bildiriliyor. Karbon nötrlüğüne giden her iki yolun da 2030 yılına kadar tüm proses emisyonlarını içeren kapsam 1 CO2 emisyonlarını, hidrojen bazlı çelik üretimi için ihtiyaç duyulan büyük ölçekli, uygun fiyatlı, yenilenebilir enerjiyi beklemek zorunda kalmadan önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olacağına inanıyor. ( SteelOrbis/Kallanish, 21 Eylül 2020)

Malezya, Çin’in 10 Milyon ton/yıl Çelik Projesine Yeşil Işık Yaktı

Malezya'nın, Çin tarafından yatırımı üstlenilen ve Bintulu'daki Samalaju Endüstri Parkı'nda bulunan 10 milyon tonluk yeni entegre çelik fabrikası Wenan Iron and Steel’in, 1 Eylül'de Federal Sanayi Bakanlığı'ndan bir onay mektubu aldığı ve yatırımın temelinin atılmak üzere olduğu belirtiliyor. Şirketin, projenin 13 milyar MYR (3,15 milyar $) değerindeki üretime yönelik ilk inşaatına başlayacağı ifade ediliyor. Malezya Demir ve Çelik Endüstrisi Federasyonu ve Malezya Çelik Birliği’nin, sanayideki kapasite fazlası nedeniyle Malezya'da uzun ve yassı çelik ürünlerine yönelik yeni yatırımlar için üretim lisanslarının derhal dondurulması çağrısında bulunması ve Samalaju Endüstri Parkı'ndaki projeye alenen karşı çıkmasıyla, projenin geçtiğimiz Şubat ayında tehlikeye girdiği bildiriliyor. 2019'da Malezya'nın toplam çelik tüketiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre % 3 düşüşle 9,47 milyon ton ve toplam kurulu kapasitesinin 25 milyon ton civarında olduğu biliniyor. Bu nedenle, piyasa uzmanlarına ve özellikle yerel çelik üreticilerine göre, ülkenin, mevcut yerel oyuncularla rekabet edecek başka bir büyük çelik fabrikasına sahip olamaması gerektiği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 21 Eylül 2020 )

KARDEMİR, Monoblok Demir Yolu Tekerleği Üretecek

KARDEMİR'den yapılan açıklamada, şirketin, Türkiye'nin ilk ve tek demir yolu tekerleği üretim tesisine sahip olduğu ve TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğünün demir yolu tekerleği ihalesini kazandığı ifade edildi. Şirketin Türkiye'nin demir ve çelik ürünleri alanında yaptığı ithalata karşı ürün geliştirme çalışmalarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Şirketimiz TCDD Taşımacılık AŞ'nin ihtiyaç duyduğu ve ihale ettiği monoblok demir yolu tekerleği ihalesini kazanarak satışını gerçekleştirmiş oldu. Yaklaşık 1.600 adet monoblok demir yolu tekerleği için açılan ihalede, ülkemizin tek yerli üreticisi unvanıyla yer alarak milli servetimizin yurt içinde kalmasına katkı sağladık. Yapacağımız ürün geliştirme çalışmalarıyla iç piyasamızın ihtiyaçlarıyla uluslararası pazarlardaki tekerlek ihtiyacını da karşılayarak ülkemize döviz girdisi sağlamayı hedeflemekteyiz." "Ülkemizin raylı ulaşımına katkımızı sürdürüyoruz" KARDEMİR'in Türkiye'nin ilk ve tek demir yolu rayı üreticisi olduğu hatırlatılan açıklamada, "Şirketimiz, TCDD'ye yakın zamanda gerçekleştirmiş olduğu yaklaşık 30 bin ton ray tedarikiyle de ülkemiz raylı ulaşımlarına katkısını sürdürüyor. Tamamı ithalatla karşılanan ülkemiz demir yolu tekerleği ihtiyacının yerli kaynaklar ve milli üretimle karşılanmaya başlanmasının ülkemize, TCDD'ye ve şirketimize hayırlı olmasını dileriz." ifadelerine yer verildi. ( Dünya, 21 Eylül 2020 )

Alman Bakan Zirvede Konuştu: Avrupa Çelikçisini Koruyacak

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, dün Berlin’de gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) ticaret bakanları toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada, COVID19’dan ciddi oranda etkilenen Avrupa çelik sektörünü koruyacaklarını söyledi. Birliğin sektörde çevre dostu üretime geçmesini destekleyeceğinin sinyalini veren Altmaier, “Daha maliyetli olmasına rağmen, Avrupa çelik sektörünü ‘yeşil üretime’ geçişte desteklemekten vazgeçmeyecek” dedi. Avrupalı çelik üreticileri, Çin’in başı çektiği yurtdışı çelik üretimiyle rekabet edememekten endişeliyken, Avrupa Komisyonu tarafında bir süredir çevreye zararlı şekilde üretilen ithal çeliği vergilendirme konusu da değerlendiriliyor. ( Dünya, 22 Eylül 2020 )

AB, Çelik Sektörüne Destek Sözü Verdi

Avrupa ticaret bakanlarının, iklim nötr olma yolunda Avrupa çelik endüstrisini düşük fiyatlı ithalattan korumak için önlemler alma sözü verdikleri bildiriliyor. Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’ın, Berlin'deki AB ticaret bakanlarının gayri resmi toplantısında, Avrupalı çelik üreticilerine destek garantisi verdiği ve Avrupa Komisyonu'nu (EC) düşük fiyatlı ithalat girişine karşı daha rekabetçi ticaret koşulları sağlamaya çağırdığı ifade ediliyor. Toplantıda Altmaier’ın, "Avrupalı çelik işçilerini hayal kırıklığına uğratmak istemiyoruz ve buna izin vermeyeceğiz" dediği aktarılıyor. Avrupa Komisyonu Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in, AB'nin çelik sektörünü desteklemek için mevcut tüm araçları kullanacağını söylediği belirtiliyor. Bakanların, EC’nin karbon kaçağını önlemek için bir sınır ayarlama mekanizması uygulama girişimini destekledikleri, ancak yeni CO2 vergilerinin DTÖ kurallarına uygun olması gerektiğine dikkat çektikleri vurgulanıyor. Yine de, özellikle Avrupa Komisyonu'nun CO2 emisyonlarını azaltma hedefini % 55'e yükseltme önerisi ve DTÖ sisteminin yenilenmeye olan ihtiyacı göz önüne alındığında, somut eylemlerin çok hızlı bir şekilde uygulanması gerektiği ifade ediliyor. Eurofer’in daha önce, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (CBAM) acil bir konu olduğunu, ancak CBAM parametrelerinin, çelik dahil olmak üzere Avrupa endüstrisinin hem yurtiçinde hem de yurtdışında rekabet edebilirliğini sağlaması gerektiğini belirttiği aktarılıyor. Alman Çelik Federasyonu (WV Stahl) Başkanı Hans Juergen Kerkhoff’un, Avrupa'da yeşil çelik üretimini sağlamak için Brüksel'in sektörü haksız çelik ithalatından korumak için daha sıkı bir ticaret politikası belirlemesi gerektiğini vurguladığı bildiriliyor. ( Metal Expert, 23 Eylül 2020 )

Avrupa Komisyonu Ekim Ayı Sonunda Liberty-Ascoval-Hayange Birleşmesine Yönelik Karar Verecek

Avrupa Komisyonu’nun (EC), Fransız çelik tesislerinin İngiliz Liberty Steel tarafından devralımını analiz etmek için basitleştirilmiş prosedür kullanacağı belirtiliyor. AB birleşme kontrol otoritesinin, basitleştirilmiş prosedür kapsamında planlanan Liberty Steel, Hayange ve Ascoval kombinasyonunu gözden geçireceği, bunun da şirketlerin sıradan prosedüre göre çok daha az ayrıntılı bilgi sağlamaları gerektiği anlamına geldiği ifade ediliyor. Avrupa Komisyonu’nun, söz konusu prosedür kapsamındaki rekabet etkileri hakkında bir piyasa araştırması yapmadan işlemi netleştirebileceği aktarılıyor. Komisyon’un bildirimine göre, incelemenin tamamlanması için geçici son tarihin 27 Ekim 2020 olduğu rapor ediliyor. Liberty’nin, Fransız demiryolu üreticisi Hayange (300,000 ton/yıl) için ihaleyi, teklifinin uzun ve yarı ürün üreticisi Ascoval'ın (600,000 ton/yıl) devralımını da içermesi nedeniyle kazandığı kaydediliyor. Fransız hükümetinin, ulusal demiryolu operatörü SNCF'ye demiryolu tedarikinde geleneksel ortaklar olmaları bakımından, bu iki üreticiyi tek mülkiyet altında bulundurmak istediği belirtiliyor. Liberty’nin, başlangıçta demiryolu operasyonlarını geliştirmek için 65 milyon € yatırım yapacağı bildiriliyor. ( Metal Expert, 24 Eylül 2020 )

Ukrayna, Sera Gazı Düzenlemelerini AB Normlarıyla Uyumlu Hale Getiriyor

Ukrayna Bakanlar Kurulu'nun yerel sera gazı kota piyasası için bir düzenleyici mekanizma getirmek için bir dizi kararname çıkardığı öğreniliyor. İşletmeler arası sera gazı kota ticaretini düzenlemeye yönelik bu mekanizmanın, AB Ortaklık Anlaşması uyarınca Ukrayna'da uygulanması gereken AB yasalarında belirtildiği kaydediliyor. Sistemin 1 Ocak 2020'den itibaren başlatılması bekleniyor. Yerel basında çıkan haberlere göre, Ukrayna’nın gaz izleme sistemini zamanında uygulamaya koymaması halinde, yerel ihracatçıların AB'ye ürün satmak için ilave vergiler ödemesi gerekeceği vurgulanıyor. (Metal Expert, 24 Eylül 2020 )

İtalya Hükümeti, İlva Planını Ekim Ayı Başında Açıklayacak

İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Stefano Patuanelli’nin sendikalara yaptığı açıklamada, sorunlu çelik üreticisi ArcelorMittal Italia için yeni kamu-özel sektör ortaklığının daha net bir tanımının Ekim ayı başlarında açıklanabileceğini söylediği haber veriliyor. ArcelorMittal ile müzakerelerin ilerlediği rapor ediliyor. Taranto tesisindeki işçilerin, tesisin faaliyetsizliğini ve eski ve güvenilmez ekipmanın durumunu protesto etmek için bir dizi grev yaptıkları, ancak sendikaların, 23 Eylül'de Roma'da Patuanelli ile görüştükten sonra 24 Eylül'de yapılması planlanan son grevi iptal ettikleri kaydediliyor. Patuanelli’nin ayrıca, tesisin modernizasyonu için gerekli olan ve Avrupa fonlarını da içermesi gereken yaklaşık 3 milyar € (3,5 milyar $) toplam yatırımdan bahsettiğine dikkat çekiliyor. İtalya hükümetinin, yatırım kuruluşu Invitalia aracılığıyla ArcelorMittal Italia'da hissedar olmak için 470 milyon € tahsis ettiği ifade ediliyor. Devletin, çelik üreticisinin gerçek değerini belirlemek için durum tespiti yaptığı ve ardından Ilva'nın çoğunluk hissedarı olup olmayacağına karar vereceği kaydediliyor. Bu arada ArcelorMittal Italia’nın, Taranto tesisinde iyileştirme çalışmaları yürüttüğü ve çevre testleri gerçekleştirdiği bildiriliyor. ( Kallanish, 25 Eylül 2020 )

 


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ