Çelik Sektöründe 2020 - 41. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  41. Haftanın Öne Çıkanları

ABD, Hidrojen Bazlı DRI Araştırmasını Finanse Ediyor

ABD Enerji Bakanlığı'nın Irvine Üniversitesi'ne sera gazı içermeyen çelik üretimini araştırması için 5,7 milyon $ bağışta bulunduğunu öğreniliyor. Üniversitenin Gelişmiş Güç ve Enerji Programı’nın, İtalyan Politecnico di Milano ve Laboratorio Energia Ambiente Piacenza'nın yanı sıra FuelCell Energy, Hatch ve Southern California Gas ile işbirliği içinde olacağı belirtiliyor. Projenin, doğrudan indirgenmiş demir (DRI) sürecini beslemek için hidrojenin kullanılmasını içerdiği ifade ediliyor. Araştırmacıların, bunun SSAB'nin İsveç'teki hidrojen fabrikasına benzediğini, ancak SSAB prosesinin daha düşük sıcaklıklarda kullanıldığı ve çelik üretim sürecine entegre edilmesinin zor olduğu ifade ediliyor. Üniversite kıdemli bilim adamı Luca Mastropasqua’nın, "Önerdiğimiz proses, demir cevheri dönüşümünün gerçekleştiği şaft fırınının yüksek sıcaklıklarıyla doğrudan birleştirilebilen yüksek sıcaklıklı bir elektroliz sistemi kullanıyor" dediği kaydediliyor. Gelişmiş Güç ve Enerji Programı direktörü Jack Brouwer’ın, "Prosesimizin en son teknolojiye kıyasla çelik üretiminde daha yüksek enerji verimliliği sağladığını kanıtlayacağız. Bir yüksek fırınlı çelik fabrikası, bir ton çelik üretmek için 11 gigajoule yakıt kullanıyor. Bu değeri 8 gigajoule/tona düşürmeyi hedefliyoruz ve söz konusu 8 gigajoule artık kömürden değil, güneş ve rüzgârdan gelecek " dediği bildiriliyor. ( Kallanish, 05 Ekim 2020 )

Hollanda Kontamine Çelik Hurdası İçin Geri Dönüşüm Tesisi Açtı

Geçen hafta Hollanda'nın Delfzijl kentinde kontamine çelik hurdasını geri dönüştürmek için büyük ölçekli bir işleme tesisinin devreye alındığı ve açılışın, Hollanda Kralı Willem Alexander'ın huzurunda gerçekleştiği ifade ediliyor. Tesisin kurucusu ve operatörünün, çelik endüstrisinde daha önceden deneyime sahip olan Jan Henk Wijma, Nathalie van de Poel ve Bert Bult tarafından kurulan Purified Metal Company’nin (PMC) olduğu bildiriliyor. Bir hissedar olarak Jansen Geri Dönüşüm Grubu ile ortaklık kurulduğu belirtiliyor. Asbest, cıva, PCB ve krom VI gibi diğer tehlikeli bileşenler ile temas nedeniyle kirlenmiş çelik hurdaları temizlemek için bir yöntem geliştirdikleri aktarılıyor. PMC’nin döngüsel sürecinin tehlikeli çelik atığını ekonomik olarak uygun bir şekilde temiz, birinci sınıf bir hammaddeye dönüştürmeyi mümkün kıldığı aktarılıyor. İngiltere merkezli atıktan ürüne dönüştürme şirketi Renewi’nin, yalnızca kontamine olmuş çeliği toplayacağı ve doğrudan PMC'nin tesisine taşıyacağı bildiriliyor. PMC'ye göre, döngüsel sürecinin nihai ürününün, çelik fabrikaları için temiz, birinci sınıf bir hammadde olduğu belirtiliyor. ( Kallanish, 05 Ekim 2020 )

Tata Steel, Port Talbot'un Jingye'ye Satışı ile İlgili Görüşmeleri Yalanladı

İngiliz medyasında, kısa süre önce British Steel'i satın alan Çinli büyük çelik üreticisi Jingye Group'un Tata Steel'in İngiltere faaliyetlerini satın almakla ilgilendiği yönünde haberler yer aldığı, ancak Tata Steel Europe’un, bu konudaki görüşmeleri reddettiği bildiriliyor. Jingye’nin Tata Steel UK’i satın alma konusundaki “farazi ilgisi” hakkında ilk haberin, bankacılık kaynaklarına atıfta bulunan İngiliz gazetesi Sky News'te yayınlandığı belirtiliyor. Öte yandan Tata Steel Europe’un sözcüsünün “Bunun spekülatif ve doğru olmadığını açıklığa kavuşturmak istiyoruz” dediği ifade ediliyor. Tata Steel'in Hindistan ofisinin, söz konusu duyumların yalnızca basında çıkan haberler olduğunu ve iki taraftan da resmi bir onay gelmediğini söylediği, diğer taraftan Çinli şirkete yakın kaynakların durum hakkında resmi olarak yorum yapmadıkları kaydediliyor.  hyssenkrupp ile birleşme başarısız olduktan sonra, Tata Steel’in Avrupa operasyonları için bir elden çıkarma planı düşündüğü bildiriliyor. Şirketin İngiltere hükümeti ile operasyonları için çeşitli seçenekler konusunda aktif görüşmelerde bulunduğunu aktarılıyor. Sky News'e göre, fabrikada 900 milyon GBP'lik bir enjeksiyon için şirketin, % 50'ye varan hissesini devlete satmayı planladığı vurgulanıyor. İngiltere'nin en büyük çelik üreticisi olan Tata Steel Port Talbot fabrikasının, iki yüksek fırın (5 milyon ton pik demir), iki BOF (4,9 milyon ton çelik) ile faaliyet gösterdiği ve yılda 3,5 milyon ton sıcak şerit üretme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. Jingye Group’un, bu yıl Mart ayında İngiltere'de faaliyet gösteren bir başka çelik şirketi olan British Steel'i satın aldığı hatırlatılıyor. ( Metal Expert, 06 Ekim 2020 )

HYBRIT Projesi Yeni Finansman Alıyor

İsveçli çelik üreticisi SSAB, madencilik şirketi LKAB ve enerji şirketi Vattenfall’ın, HYBRIT projesi kapsamında bir tanıtım tesisi için kapsamlı bir fizibilite çalışmasını desteklemek amacıyla İsveç Enerji Ajansından 22 milyon SEK (yaklaşık 2,5 milyon $) mali destek alacağı bildiriliyor. Çalışmanın, geliştiricilerin bir tesis tasarımı ve lojistik çözümlerine karar vermelerine, ayrıca gerekli teknolojiyi ve tesis konumunu seçmelerine yardımcı olacağı belirtiliyor. Tanıtım tesisinin inşaatının planlanan faaliyetlerin 2025 yılında devreye alınacak olması ile birlikte 2023 yılında başlamasının hedeflendiği bildiriliyor. Planın, 1 milyon t/y seviyesinin biraz üzerinde bir kapasite ile tam ölçekli fosilsiz çelik üretimini göstermek olduğu belirtiliyor. HYBRIT Yönetim Kurulu Başkanı ve Vattenfall CEO'su Andreas Regnell’in, "Fosil içermeyen bir tedarik zinciri oluşturmak için kurulan benzersiz işbirliğimizde İsveç Enerji Ajansı'ndan bir kez daha destek almaktan çok memnunuz," dediği aktarılıyor. HYBRIT girişimi kapsamında demir cevherinin doğrudan indirgenmesine yönelik pilot tesisin, 31 Ağustos'ta Lulea'da faaliyete geçtiği aktarılıyor. ( Metal Expert, 06 Ekim 2020 )

Almanya Ekonomi Bakanı, Thyssenkrupp'un Kamulaştırılmasını Kabul Etmedi

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’ın, devletin yerel sanayi ve çelik üreticisi Thyssenkrupp'ta pay alma olasılığını reddettiği haber veriliyor. Altmaier'in yorumlarının, Alman çelik işçileri sendikası IG Metall'ın hükümeti şirketin krizi aşmasına yardımcı olmak için Thyssenkrupp'ta bir hisse satın almaya çağırmasından kısa bir süre sonra geldiği belirtiliyor. Altmaier’ın Salı günü Berlin'de enerji bakanları ile yaptığı görüşmelerde kamulaştırmanın şu anda doğru cevap olduğuna inanmadığını ve bunun çelik endüstrisinin sorunlarını çözmeyeceğini söylediği, aynı zamanda, hükümetin endüstrinin 2050'ye kadar karbon nötrlüğüne ulaşma yatırımını destekleme taahhüdünü yinelediği vurgulanıyor. Altmaier’ın, Eylül ayı başlarında Thyssenkrupp'u ziyaret ettikten sonra, şirkette devlet katılımına dair söylentilerin ortaya çıktığı; böyle bir olasılığın, Almanya Ekonomik Konseyi (Wirtschaftsrat der CDU) tarafından şiddetle eleştirildiği aktarılıyor. ( Metal Expert, 08 Ekim 2020 )

ArcelorMittal Polonya Krakow’daki Yüksek Fırınını Kalıcı Olarak Kapatacak

ArcelorMittal Polonya, Krakow tesisinin çelikhanesini kalıcı olarak kapatacağını açıkladı. Karar, Corona virüsü ve AB’ye gelen ucuz ithalattan dolayı artan enerji maliyetleri ve düşen talep nedeniyle verildi. ArcelorMittal’in CEO’su Sanjay Samadda, “Corona virüsü pandemisi Avrupa çelik sektörü için benzeri görülmemiş sonuçlar doğurdu. Son haftalarda talep stok düzeltmeleriyle canlanmış olsa da, Corona virüsü öncesi seviyelerin oldukça altında. Bu da bazı zor kararlar almamız gerektiği anlamına geliyor. Maalesef Krakow’daki yüksek fırını ve çelikhaneyi kapatmak zorundayız,” dedi. Yüksek fırın, azalan talep ve AB’ye gelen yüksek ithalat hacimleri nedeniyle geçtiğimiz yıl Kasım ayında askıya alınmıştı. ArcelorMittal, tesisin yeniden devreye alınmasını salgının başladığı Mart ayında süresiz olarak erteledi. ArcelorMittal, çelik pazarında kısa vadede bir toparlanma görülmesi konusunda çok az umut olduğunu, bu nedenle şirketin bu düşük talebe uyum sağlamak için kalıcı önlemler alması gerektiğini vurguladı. ArcelorMittal Poland’ın Krakow şubesindeki kok tesisi ile şirketin son beş yılda 500 milyon PLN (110 milyon €) yatırım yaptığı son kullanıcı (iki haddeleme tesisi, sıcak daldırılmış galvanizleme hattı ve yeni organik kaplama hattı) faaliyetleri, çalışmaya devam edecek. Söz konusu tesiste 650 işçi çalışıyor. ArcelorMittal Poland’ın Polonya’daki Dabrowa Gornicza tesisinde, toplamda yaklaşık 6 milyon ton kapasiteli iki adet yüksek fırını bulunuyor. Şirket, maliyet rekabetçiliğini iyileştirmek adına, söz konusu iki yüksek fırınında sıcak metal üretimini zenginleştirmeye karar verdi. Şirket, yaptığı açıklamada “Kraków’daki haddeleme tesislerinde kullanılacak slablar çoğunlukla, şirketin yenileme çalışmaları ve taneleri yönlendirilmiş çeliği daha da işlemek adına özel kaliteler üretmek için 180 milyon PLN (40 milyon €) yatırım yapacağı Dabrowa Gornicza’daki çelikhanesinden gelecek,” ifadelerine yer verdi. ( SteelOrbis, 09 Ekim 2020 )

İspanyol Çelik Üreticileri Emisyon Maliyetlerini Dengelemek İçin Finansman Alıyor

İspanya hükümetinin 2019'a karşılık gelen dolaylı sera gazı emisyon tazminatlarıyla ilgili 204 finansman talebini onayladığı ve toplam 61 milyon €’luk (72 milyon $) fonun 24 milyon € 'luk kısmının yerel çelik endüstrisine ayrıldığı haber veriliyor. Büyük çelik şirketlerinden ArcelorMittal İspanya’nın, neredeyse 6.725.047 € talep ettiği, bunun yanı sıra uzun çelik tedarikçisi Celsa, 3.288.624 € tazminat başvurusunda bulunurken, özel çelik üreticisi Sidenor’un 1.435.780 € talebinde bulunduğu belirtiliyor. Uzun çelik üreticileri Megasa ve Siderurgica Sevillana’nın sırasıyla 1.131.828 € ve 1.066.356 € istedikleri ifade ediliyor. Ancak yerli çelik derneği Unesid’in, finansmanın değeri konusundaki hayal kırıklığını dile getirdiği rapor ediliyor. Unesid’in sosyal medya kanalında " Tazminat 2019'dakinin üçte biri ve Brüksel tarafından izin verilen maksimum tutarın beşte biri, bu üzücü bir durum" yönünde yorumda bulunduğu aktarılıyor. Önemli bir karbon emisyonu riskine maruz kaldığı düşünülen belirli sektörlerde ve endüstriyel alt sektörlerde faaliyet gösteren şirketler için CO2 telafi mekanizmasının 2014 yılında onaylandığı ve 2020'ye kadar uzatıldığı kaydediliyor. Bu mekanizmanın, Avrupa Birliği İklim ve Enerji Eylem Çerçevesi ile uyumlu olduğu bildiriliyor. ( Kallanish, 09 Ekim 2020 )

IEA: Hükümetler Yeşil Çeliğe Geçişi Hızlandırmalı

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin demir ve çelik sektörü için sürdürülebilir geçişi hızlandırmaya yardımcı olması gerektiğini söylediği ifade ediliyor. Paris merkezli ajansın yeni Demir ve Çelik Teknolojisi Yol Haritası raporunda sıfıra yakın emisyonlu çelik için bir pazar yaratılmasını tavsiye ettiği bildiriliyor. IEA’nın enerji analisti Araceli Pales’in, "Yeşil çeliğin hükümetler tarafından yalnızca düzenlemeler yoluyla değil, aynı zamanda kamu ihale gereklilikleri yoluyla da teşvik edilmesi gerektiğini" söylediği aktarılıyor. Çeliğin, modern ekonomiler için hayati önem taşıdığı ve küresel talebin 2050 yılına kadar üçte birden fazla artışla mevcut 1,9 milyar tondan 2,5 milyar tona çıkmasının beklendiği bildiriliyor. Demir-çelik sektörünün, dünya çapında nihai enerji talebinin %8'ini ve enerji sektörü CO2 emisyonlarının % 7'sini oluşturduğu ifade ediliyor. Endüstriyel CO2 emisyonlarının yaklaşık % 25-30'unun çelik üretiminden geldiği ve kömürün sektörün enerji girdisinin % 74'ünü sağladığı belirtiliyor. Politika portföylerinin çeşitli olacağı, ancak hükümetlerin sıfıra yakın emisyonlu çelik üretim teknolojilerinin gösterimini desteklemesi; malzeme verimliliğini hızlandırması, uluslararası işbirliğini artırması ve küresel çapta eşit şartlar sağlaması gerektiği kaydediliyor. ( Kallanish, 09 Ekim 2020 )

Moody’s Küresel Çelik Sektörünün Görünümünü Talebin Toparlanmasıyla Durağan Olarak Değiştirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, güçlenen talep, artan kapasite kullanımı ve fiyatlar nedeniyle küresel çelik sektörünün görünümünü olumsuzdan durağana çevirdiğini açıkladı. Görünüm, kuruluşun, Corona virüsünde ikinci dalga görülmediği takdirde önümüzdeki 12-18 ay içinde operasyonel koşulların iyileşmesine ilişkin beklentilerini yansıtıyor. Moody’s Kıdemli Başkan Yardımcısı Carol Cowan, “Çelik talebi önemli son kullanıcı pazarlarda üretimin yeniden başlaması ve başta Çin’de olmak üzere güçlü küresel ekonomik verilerle artıyor,” dedi. Moody’s, pandemi nedeniyle uygulanan duruşların ardından otomotiv ve endüstriyel sektörlerde üretimin arttığını belirtti. Öte yandan, inşaat sektörü salgın boyunca dirençli kaldı ve Çin gibi altyapı odaklı teşvik programları olan ülkelerde güçlendi. Çelik üreticilerinin önemli son kullanıcı pazarlarda, satın alma yöneticisi endeksleri yükseldi; ABD, Avro Bölgesi ve Çin 50’nin üzerine çıkarak artış kaydetti. Moody’s makroekonomik kurulu, 2020 yılında G-20 ekonomilerinde %4,6’lık bir daralma öngörürken, 2021 yılında %5,3 oranında büyüme bekliyor. GSYİH’ın 2020 yılında %1,9 ve 2021 yılında %7 artacağı Çin hariç birçok önemli çelik tüketen bölge benzer bir yol izleyecek. Moody’s kapasite kullanımının arttığını, ancak bazı bölgelerde ve sektörlerde toparlanma geciktiğinden pandemi öncesi seviyelerin altında kaldığını belirtti. ( SteelOrbis, 09 Ekim 2020 )


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi