Çelik Sektöründe 2020 - 43. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  43. Haftanın Öne Çıkanları

Liberty Steel Thyssenkrupp’un Çelik Birimini Satın Almak İçin Teklifte Bulundu

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel Group, Almanya merkezli Thyssenkrupp’un kötü durumda olan çelik birimini satın almak için bağlayıcı olmayan bir teklifte bulunduğunu açıkladı. Şirket, Liberty Steel ve Thyssenkrupp’un olası birleşmesinin, Avrupa çelik sektörünün karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek ve Greensteel üretime geçişi hızlandırmak için güçlü bir yapı oluşturacağına inanıyor. Öte yandan, Almanya’nın metal işçileri sendikası IG Metall’in, istihdam kayıplarına yol açabileceğinden Thyssenkrupp’un çelik biriminin satın alınmasına karşı çıktığı biliniyor. Sendika ayrıca geçtiğimiz günlerde hükümeti şirketin çelik birimine destek olmaya çağırdı. Thyssenkrupp, faaliyet zararları nedeniyle bir süredir çelik birimi için alıcı veya ortak arıyordu. Şirketin Salzgitter, Tata Steel ve SSAB ile birleşme olasılıkları konuşuldu. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, Almanya merkezli çelik üreticisi Salzgitter Group bu birleşme fikrine sıcak bakmadı. Şirket ayrıca İsveç merkezli vasıflı çelik üreticisi SSAB ile de çelik birimi için potansiyel bir birleşme konusunda görüşmeler yaptı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, şirket bilançosunu güçlendirmek için bu yılın başında asansör birimini 17,2 milyar €’ya satmıştı. ( SteelOrbis, 19 Ekim 2020 )

Worldsteel: Gelişmiş Ekonomilerde Çelik Talebi 2020’de Düşüp 2021’de Toparlanacak

Dünya Çelik Birliği’nin (worldsteel) kısa vadeli görünüm raporuna göre, gelişmekte olan ülkelerde, 2021 yılında çelik talebinde tam bir iyileşme beklenmezken, altyapı yatırımları sayesinde iyileşme gelişmiş ülkelere göre daha hızlı olacak. Çin hariç gelişmekte olan ekonomilerde çelik talebinin 2020 yılında %12,3 düşmesi, 2021 yılında ise %10,6 artması bekleniyor.

Gelişmiş ekonomiler için ise, worldsteel, 2019 sonunda toparlanma gösteren imalat sektörünün, pandemiyle birlikte yine gerilemeye başladığını belirtti. Ekonomilerin yeniden açılmasıyla pandemi öncesi seviyelere göre aranın kapanmasını sağlayan güçlü toparlanmaya rağmen, tüm yıl için iki basamaklı bir daralmanın kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor. Çin hariç gelişmekte olan ekonomiler için de, worldsteel’den yapılan açıklamada, gelişmekte olan ekonomilerin genel olarak pandeminin etkilerine karşı daha savunmasız oldukları ve ekonomik yapı ve virüsü kontrol altına almak için uygulanan önlemlerin sertliğine göre pandeminin etkisinin de farklı gözlendiği belirtildi. Söz konusu etki, hızla düşen yerel talep, ihracatın ve emtia fiyatlarının keskin şekilde gerilemesi ve serbest düşüşte olan turizm sektöründe yakın zamanda toparlanma beklenmemesi gibi faktörleri içeriyor.

Worldsteel, 2020 yılı için başlıca gelişmekte olan ekonomilerde çelik sektöründe iki basamaklı düşüşler beklendiğini söyledi. Gelişmiş ekonomilerde çelik talebinin 2020 yılında %14,9 düşmesi, 2021 yılında ise %7,9 artması bekleniyor. Çelik tüketen sektörler incelendiğinde, worldsteel, çoğu sektörün karantinalardan az etkilendiğini ve hizmet, havacılık ve eğlence sektörlerine kıyasla daha hızlı toparlanma gösterdiğine işaret etti. İmalat sektöründeki güçlü toparlanmanın, bazı küçük ve orta ölçekli işletmelerin iflas etmesi nedeniyle çelik kullanan sektörlerin tedarik zincirlerinde devam eden aksaklıklarla dengeleneceği düşünülüyor. İnşaat sektörü, çoğu hükümetin kamu projelerine odaklanması sayesinde salgının yarattığı şoka daha iyi direnç göstermeye devam ediyor. Gelişmiş ekonomilerde karantinaların gevşetilmesinin ardından çoğunlukla altyapı yatırımları, biriken talep, düşük mortgage oranları ve krediye daha kolay ulaşmanın desteğiyle inşaat sektöründeki olumlu durum devam etti. İnşaat sektörü 2020 yılında mali zorluklar yaşayan Türkiye, Meksika ve Brezilya başta olmak üzere çoğu gelişmekte olan ekonomide iki basamaklı daralmalar görecek. Öte yandan, Çin’de inşaat sektörünü hükümetin verdiği teşviklerle birlikte güçlü bir toparlanma göstereceği bildiriliyor.

Genel olarak worldsteel, 2021 yılında inşaattaki toparlanmanın yavaş olmasını beklerken, önümüzdeki dönemde inşaattaki büyümede başı altyapının çekeceği bildiriliyor. Otomotiv sektörü ise pandeminin sonuçlarından en çok etkilenen sektör oldu. Nisan ayında otomotiv üretimi çoğu ülkede %70-90 düşüş gösterdi. Arz tarafındaki sıkıntılar çabuk dağılsa da, talep tarafında karantina sonrası toparlanma yavaş oldu. Küresek otomotiv üretimi 2020’nin ikinci çeyreğinde %34 düşüş kaydetti. Ancak Çin’de güçlü talep hızlı toparlanmaya katkıda bulunurken, Ocak-Ağustos döneminde, Çin’in araç üretimi 2019’un %9 gerisinde kaldı. ( SteelOrbis, 19 Ekim 2020 )

Çolakoğlu Özel Paslanmaz Sac Kaliteleri Üretmeye Başladı

Çolakoğlu Metalürji Ekim ayı itibarıyla özel kalite paslanmaz sac üretmeye başladığını açıkladı. Şirket, 304 ve 304 L kaliteleri için dünyanın en büyük döküm tonajını elde ettiğini ve bu kalitelerin Türkiye’de ilk üretimini gerçekleştirdiğini belirtti. Türkiye’nin en önemli yassı çelik üreticilerinden biri olan Çolakoğlu, katma değerli çelik segmentine giriş yaparak ürün portföyünü genişletmek istiyor. Şirket, yıllık 4,5 milyon mt sıcak sac, 3,5 milyon mt slab, 1 milyon mt inşaat demiri ve 2,5 milyon mt kütük üretme kapasitesine sahip. ( SteelOrbis, 19 Ekim 2020 )

JSW’nin Asian Color Coated Ispat’ı İflas Kurtarma Yoluyla Devralması Onaylandı

19 Ekim’de Hindistan’ın Ulusal Şirketler Hukuku Mahkemesi, Hint çelik üreticisi JSW Steel Limited’ın Asian Color Coated Ispat Limited’ı iflas kurtarma yoluyla devralmasını onayladı. JSW Steel Limited, yılda bir milyon mt renkli kaplamalı çelik kapasitesine sahip tesisi almak için 212 milyon $ teklif sunmuştu. 2019 yılının Haziran ayında, Asian Color Coated Ispat’tan alacakları olan kişilerden oluşan bir heyet, JSW’nin karşı teklifini %80’lik oy fazlasıyla kabul etmişti. Asian Color Coated Ispat Limited, Hindistan Merkez Bankası’nın, bankalara olan borcunu ödeyemeyerek tasfiye mahkemelerine sevk edilen 28 şirketten oluşan ikinci listesinde bulunuyordu. Şirket, otomobil ve dayanıklı tüketim malları gibi sektörler için yılda 300.000 mt renkli kaplamalı çelik üretimi kapasitesine sahip bir tesis işletiyordu. Şirket ayrıca, toplamda 1 milyon mt kapasiteli soğuk sac ve galvanizli sac tesisi işletiyor. (SteelOrbis, 20 Ekim 2020 )

Küresel Çelik Grupları, Çelik Kapasite Fazlalığı Küresel Forumu'na Büyüyen Çelik Krizine Yönelik Çabaları Artırmak İçin Çağrıda Bulundu

Aralarında Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin de bulunduğu, Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'daki çelik endüstrisi dernekleri, çelik üreten ekonomilerin hükümetlerine Çelik Kapasite Fazlalığı Küresel Forumu'ndaki (GFSEC) çalışmalarını yoğunlaştırma çağrılarını yineledi. Dünyanın dört bir yanındaki çelik endüstrileri, GFSEC kurulduktan sonraki üç yıl içinde (2016 - 2019) kapasite fazlalığının kademeli düşüş eğilimini tersine çeviren ve çelik talebinin COVID-19 salgını nedeniyle ciddi ölçüde azaldığı bir dönemde çelik kapasite fazlalığındaki son artışla ilgili büyük endişelerini dile getirdi. Dernekler, dünya çapında makroekonomik koşullardaki ve çelik üretimindeki dengesiz toparlanma durumuna dikkat çekti ve özellikle uluslararası çelik pazarlarının potansiyel istikrarsızlaşma riskinden endişe duyduklarını belirtti. Çelik endüstrileri, çelik forumu üyelerinin bölgesel pazar ve kapasite gelişimlerinde şeffaflık sağlama ve Berlin Bakanlık raporunda belirtilen, kararlaştırılmış politika ilkelerine ve tavsiyelere dayalı olarak, kapasite artışlarını gözden geçirme taahhütlerini takdir ediyor. Bununla birlikte, çelik endüstrisindeki kapasite fazlalığının ölçeği ve devamlılığının, GFSEC'in şeffaflığı ve politikayla ilgili çalışmalarında daha fazla çaba gerektirdiğini ifade ediyor. Çelik dernekleri, foruma katılan hükümetlere özellikle:

· Kapasite fazlalığına neden olan ve piyasaları bozan endüstriyel sübvansiyonlara ve diğer desteklere yönelik daha sıkı kurallar geliştirme;

· Piyasa koşulları ve adil ticaret ile eşit şartlar sağlamak için etkili ticaret çözümlerini destekleme;

· Sübvansiyonlu veya piyasa güdümlü olmayan yatırımları ortaya çıkarmak için çelik kapasite artışlarının itici güçlerinin analizini derinleştirme;

· Yatırım yapılacak pazarlarda çelik talebi için güvenilir tahmin yapma;

· Kamuya açık iletişim ve bilgi geliştirerek şeffaflık çalışmasına katkıda bulunma; ve

· Artan çelik kapasite fazlalığı krizini ele almak için daha fazla çabaya ihtiyaç duyulması

hakkında G20 Liderleriyle iletişim kurma; çağrısında bulundu. Çelik dernekleri, katılımcı olmayan hükümetleri de, GFSEC’in çalışmalarına aktif katılımı sürdürmeye çağırdı. Küresel çelik krizini etkili bir şekilde ele almak, dünya çapındaki tüm ekonomilerin, çelik üreticilerinin ve çelik tüketicilerinin çıkarına olduğu ve tüm G20 ekonomilerinin aktif katılımını gerektirdiği belirtildi. Geçtiğimiz ay OECD, kapasite fazlalığının 2020'de büyümeye devam ederek, geçen yıla göre 40 milyon ton artışla küresel olarak 700 milyon tona ulaşmasının beklendiğini belirtmişti. ( TÇÜD, 22 Ekim 2020 )


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ