Çelik Sektöründe 2020 - 42. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  42. Haftanın Öne Çıkanları

WV Stahl, Yükselen İklim Hedefinden Endişeli

Alman Çelik Federasyonu WV Stahl’ın, CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar %60 azaltmaya yönelik yeni iklim hedefinden endişe duyduğu, çünkü bunun için hala doğru bir siyasi çerçeve olmadığını değerlendirdiği bildiriliyor. Avrupa Komisyonu'nun hedefinin, % 40'tan % 55'e çıkarma önerisinin ardından, Avrupa Parlamentosu’nun Salı günü hedefi % 60'a çıkarma kararı aldığı bildiriliyor. Çelik sektörünün, Avrupa endüstrisindeki en büyük kirleticilerden biri olması nedeniyle (endüstriyel emisyonların yaklaşık % 30'unu teşkil ediyor), çelik fabrikalarında CO2 emisyonlarının azaltılmasına odaklanmanın çok önemli olduğu aktarılıyor. Ancak, daha iddialı hedeflerle, sektörün karbon nötrlüğe geçişini desteklemek için şimdiden doğru araçlar uygulanmaya başlanmasının gerektiği ifade ediliyor. WV Stahl Başkanı Hans Juergen Kerkhoff’un, mevcut AB iklim politikasının sonunda neye mal olacağını net bir şekilde anlamadan sadece hedeflere odaklandığından endişe duyduğu ve "Her zamankinden daha yüksek iklim hedefleri belirlemek, bunlara ulaşmak için yollar ve araçlar göstermeden iklim koruma için aleyhe dönen bir durum haline gelmemelidir. Yeşil çelik üretimi ve sürdürülebilir ürünler yoluyla 2030 için AB iklim hedefine ulaşmak, ancak uygun çerçeve koşulları düşük karbon teknolojilerine yapılan büyük yatırımları siyaseten desteklenirse mümkündür" dediği vurgulanıyor. Kerkhoff’un, düşük CO2 üretiminin, hidrojen ekonomisinin geliştirilmesinin ve Avrupa'daki endüstriyel üretimin karbon kaçağından korunması için finansal desteğin önemini vurguladığı; bunun için temel araçlardan birinin emisyon sertifikaları ve ek iklim gümrük vergileri olduğunu söylediği bildiriliyor. Daha önce, Avrupa Çelik Derneği’nin (EUROFER), iklim hedeflerinin gerçekleştirilmesine ve sektör oyuncularının rekabet gücünü korumaya yardımcı olmak için AB'nin acil olarak istikrarlı ve öngörülebilir bir politika çerçevesine ihtiyaç duyduğunu söylediği belirtiliyor. (Metal Expert, 12 Ekim 2020 )

Voestalpine, Faaliyetlerinin Karbonsuzlaştırılması İçin Devlet Yardımı İstiyor

Avusturyalı sanayi grubu Voestalpine’in, 2030'a kadar CO2 emisyonlarının üçte birini ve 2050'ye kadar % 80'den fazlasını azaltma programında şirketi destekleyecek olan AB yardım paketinden fon istediği bildiriliyor. Voestalpine’in, çevre programını Linz ve Donawitz'de uygulamak için AB’den 250 ila 350 milyon € arasında finansal destek alabileceği ifade ediliyor. Bakanlar toplantısında, Avusturya hükümetinin 2025'ten başlayarak en fazla on yıl için yılda 50-70 milyon € sağlamayı kabul ettiği kaydediliyor. EAO’ya dayalı faaliyetlerine geçiş programını AB ETS inovasyon fonuna sunan şirketim, 2021 yılının sonunda Brüksel'den bir karar beklediği belirtiliyor. Kaynaklara göre, Voestalpine'in planları arasında 220 kV'lık bir enerji hattı inşaatının yer aldığı rapor ediliyor. Voestalpine’in, Linz'de toplam 5 milyon ton/yıl kapasiteye sahip 3 yüksek fırın ve Donawitz'de 1,5 milyon t/y seviyesine kadar pik demir üretme kapasitesine sahip 2 yüksek fırın işlettiği aktarılıyor. ( Metal Expert, 12 Ekim 2020 )

SSAB Karbon Salımını 2032’ye Kadar %35 Azaltmayı Hedefliyor

İsveçli vasıflı çelik üreticisi SSAB, karbon dahil olmak üzere sera gazı salımına yönelik hedeflerinin, şirketleri, düşük salımlı bir topluma geçişte rekabet güçlerini artıran bilime dayalı hedefler belirlemeye teşvik eden bir kuruluş olan Science Based Targets girişimi tarafından onaylandığını açıkladı. Bu da, hedefin bilimsel temelli ve Paris Anlaşması ile uyumlu olduğu anlamına geliyor. SSAB, küresel ısınmayı 2°C’nin çok altında sınırlama amacı doğrultusunda sera gazı salımını 2032 yılına kadar %35 azaltmayı hedefliyor. SSAB’nin Başkan Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Başkanı Christina Friborg, “Science Based Targets girişimine katılarak, hedefimizin en son iklim bilimine dayandığını gösteriyoruz. Bunun diğer sektörlere ilham vermesini ve öncülük etmesini umuyoruz. Net hedefler belirlemek ve bunları yakından takip etmek önemli bir başarı faktörü,” dedi. ( SteelOrbis, 12 Ekim 2020 )

Baowu, Sinosteel'de Hisse Alacak

Çinli çelik devi Baowu’nun, maden kaynakları geliştirme ve ticaretinin yanı sıra madencilik ekipmanı imalatı yapan ve devlet tarafından işletilen Sinosteel Group Corporation'ın hisselerini satın alacağı kaydediliyor. Hisse alımının tamamlanmasının ardından, bunun yıl içinde üreticinin gerçekleştirdiği üçüncü devralım olacağı vurgulanıyor. 11 Ekim'de, Sinosteel Group Corporation'ın borsada işlem gören kolu olan Sinosteel Engineering and Equipment’ın, Baowu'nun ana şirketten hisse satın almayı planladığını duyurduğu ve duyuruda, devralma planının hala müzakere aşamasında olduğu belirtiliyor. Sinosteel Group Corporation’ın, Devlete Ait Varlıklar Denetim ve İdare Komisyonu'nun idaresi altında faaliyet gösteren bir şirket olduğu ve esas olarak maden kaynakları geliştirme ve ticaretinin yanı sıra, Çin'de ve yurtdışında 86 yan kuruluşla mühendislik ve madencilik ekipmanı imalatı ile ilgilendiği aktarılıyor. Taraflar arasında bir anlaşmaya varıldığında, bunun, 2020'de Baowu'nun üçüncü devralımı olacağı ve üreticinin, bu yıl Chongqing Iron and Steel ve Taiyuan Iron and Steel Company'de hisse satın alarak 2021 öncesinde 100 milyon ton/yıl çelik üretimi hedefini aştığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 13 Ekim 2020 )

ThyssenKrupp, AST’nin Satışı İçin Danışman Olarak JP Morgan’ı Seçti

Amerika merkezli çok uluslu finansal hizmet şirketi J.P. Morgan, şu anda Alman çelik üreticisi ThyssenKrupp’a ait olan İtalya merkezli paslanmaz çelik üreticisi Acciai Speciali Terni’nin (AST) satış işlemlerini takip edecek. Açıklama, ThyssenKrupp Birleşme ve Satın Alımlar Başkanı Volkmar Dinstuhl tarafından yapıldı. Daha önceden bildirildiği üzere, Terni merkezli tesis için şu ana kadar, İtalyan çelik üreticiler Marcegaglia ve Arvedi dışında, adı şimdilik açıklanmayan dört yabancı şirket ilgilendiğini iletmişti. ThyssenKrupp’un satış danışmanını belirlemesiyle, diğer piyasa oyuncularının da söz konusu şirket için adım atmaları bekleniyor. AST’nin değeri 600 milyon $ ila 1 milyar $ arasında ve tesis birden fazla şirkete satılabilir. Yatırım bankası, ilgili şirketlerden muhtemelen yıl sonuna kadar bağlayıcı olmayan teklif sunmalarını talep edecek. Dolayısıyla AST, yalnızca ciddi teklif verenlerin erişebileceği bir veri odası oluşturacak. ( SteelOrbis, 13 Ekim 2020 )

ArcelorMittal, İlk 30.000 Tonluk Karbon Nötr Çelik Tedarikini Bu Yıl Gerçekleştireceğini Açıkladı

ArcelorMittal’in, bu yıl müşterilerine ilk 30.000 tonluk karbon nötr çelik ürünü tedarik etmeyi planladığını söylediği belirtiliyor. Karbon nötr mamul üretiminin, 2022'de 600.000 tona ulaşacak şekilde artacağı bildiriliyor. Şirketin, 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefinde ilerlediği ve 2030 yılına kadar Avrupa kaynaklı emisyonları % 30 oranında düşüreceği ifade ediliyor. Bu hedefe ulaşmak için, yüksek fırınlarda ve DRI-EAO tesislerinde hidrojen kullanımı da dahil olmak üzere bir dizi projeye yatırım yapmaya devam ettiği kaydediliyor. Buna ek olarak, daha fazla akıllı karbon faaliyetleri uygulanmakta olduğu aktarılıyor. Şirketin hayata geçirdiği yatırımların somut bir sonucu olarak ArcelorMittal’in, ilk yeşil çelik hacimlerinin bu yıl satışa sunulacağını doğruladığı bildiriliyor. Hesaplamanın, karbondan arındırma projeleri sayesinde elde edilen CO2 emisyon tasarruflarının miktarını belirten ve emisyonları 2018 referans değerine kıyasla doğrulayan bir sistem kullanılarak yapıldığı kaydediliyor. ( Kallanish/Metal Expert, 14 Ekim 2020 )

Atakaş’tan 100 Milyon Dolarlık Yeni Yatırım

700 bin ton kapasiteyle çalışan Atakaş, 100 milyon dolarlık yeni yatırımla kapasiteyi 1,1 milyon ton seviyesine çıkaracak. Yatırımı 2021’de tamamlamayı hedefleyen şirket, 400 kişilik de yeni istihdam yaratacak. Recep Atakaş, demir çelik sektörünün duayen isimlerinden biri. Ömrünü bu sektöre vermiş desek yeridir. Dile kolay tam 45 yıl. 7 yaşından itibaren ticaret yapan babasının yanında iş hayatına, üniversite eğitiminin ardından da demir çelik sektörüne girdi. İlk başlangıcı, bildiği iş olan ticaretle, ama demir ticaretiyle yaptı. “İki hayalim vardı, bunlardan biri üniversite bitirmek (Türkçe öğretmeni), diğeri de sanayici olmaktı” diyen Atakaş, ikinci hayalini 1990 yılından itibaren üretim tarafına geçerek gerçekleştirdi. Geçen zaman zarfında çok büyük başarılara imza attı. Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, Rusya’nın en büyük demir çelik gruplarından MMK Grup ile yüzde 50 ortaklı, bu alanda bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük özel sektör yatırımına imza attı. Anlaşmanın imzalandığı 2005 yılında yatırım tutarı 1,5 milyar dolar olarak hesaplandı, yetmedi tamamlandığında 2 milyar doları geçti.

2011’in sonlarında bu ortaklıktan çekilen Recep Atakaş’ın çelikten uzak durması elbette beklenemezdi, yine Hatay’da yeni bir çelik tesisi kurdu ve 2017 yılında üretime başladı. Bugün bu tesis İSDEMİR’den aldığı sacı müşterilerinin talebine göre vasıflı ürüne dönüştürüp, galvanizli, boyalı, asitli veya soğuk sac olarak teslim ediyor. 700 bin ton/yıl kapasitesi bulunan tesiste 550’den fazla kişi çalışıyor. Üretimin yarısından fazlası ihraç ediliyor. Kömür ticareti ve liman yatırımları da var Recep Atakaş’ın başında bulunduğu Atakaş Şirketler Grubu, bu işin dışında 1989 yılından bu yana kömür ithalatı gerçekleştiriyor. Türkiye’nin üç bölgesinde 2,5 milyon ton kapasite ile eleme ve paketleme tesislerine sahip Atakaş, dünyanın çeşitli ülkelerinden ithal ettiği kömürleri Yeşilkor ve Cemre markaları ile tüketiciyle buluşturuyor.

2017 yılında yatırımlarına bir yenisini ekleyen Atakaş, İskenderun bölgesinde Atakaş Liman İşletmesini de hayata geçirdi. Limanın yıllık 10 milyon ton yük elleçleme potansiyeli bulunuyor. “Kapasite artışını 2021 bitmeden tamamlarız” Geleceğe dair planlarını ve demir çelik sektörünün içinde bulunduğu durumu konuştuğumuz Recep Atakaş, ilk olarak tam kapasite çalışan tesisin kapasitesini artıracaklarını söyledi. Atakaş, yatırımın çerçevesini şu şekilde anlattı; “Kapasitemizi 1,1 milyon tona çıkaracağız. Bu yüzde 50’den fazla artış anlamına geliyor. Bu yatırım için ilk adımı atmış, ama pandemi nedeniyle biraz beklemeye geçmiştik. Şu anda yeniden harekete geçiyoruz. Soğuk haddelemede en önemli işlemlerden birisi asitlemedir. Asitleme kapasitemizin 400 bin tonu boşta. Yani 1,1 milyon ton asitleme yapabilir durumdayız. Diğer taraftan ek tesislerimiz yapılmış durumda. Bundan dolayı daha az bir yatırımla bu kapasiteye ulaşacağız. Yatırım için toprak, bina, yan tesisler ve asitleme hazır diyebilirim. Geri kalan tutar da yaklaşık 100 milyon dolar olacak. Şu anda fabrikada 550 kişi çalışıyor. Bu yatırımın devreye girmesiyle birlikte 950 civarında bir istihdama ulaşmış olacağız. Yatırımı, yeni bir sıkıntı çıkmaması halinde önümüzdeki yılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz.” Üretimin yüzde 60’a yakınını ihraç ettikleri bilgisini veren Recep Atakaş, ABD vergi koymadan önce en çok ihracatı bu ülkeye yaptıklarını, şimdiyse ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine, ardından da Ortadoğu ve Afrika ülkelerine gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

“Türk demiri dünyada marka oldu”

ABD vergi uygulamaları ve pandeminin ekonomik etkileri nedeniyle 2020’nin çelik üreticisi açısından hem iç piyasada hem de yurt dışında oldukça sıkıntılı geçtiğini dile getiren Recep Atakaş, inşaat sektörünün dünya genelinde durmasıyla birlikte özellikle yuvarlak inşaat demiri üreten firmaların büyük sıkıntı yaşadığını aktardı. Buna karşın, Türk demirinin, gerek sıcak ve soğuk sac, gerekse de inşaat demirinde dünyada bir marka haline geldiğini ve kabul gören bir ürün olduğunu vurgulayan Atakaş, “Türk inşaat demiri, galvanizli Türk sacı dediğiniz zaman herkes bunu sorgulamadan alıyor. Kalite sorgulamasında ABD, Avrupa ülkeleri ve İsrail önde gelir. Bunların yaptığı kalite sorgulamalarında Türk çeliğinde hiçbir zaman bir sorun yaşandığını görmedik. Umarım en kısa zamanda hem bu salgın biter hem de ilişkiler normalleşir ve Türk çelik üreticisi bu sıkıntıları atlatır” şeklinde konuştu. ( Dünya, 14 Ekim 2020 )

Kanada'nın En Büyük İki Metal Geri Dönüştürücüsü Ortak Girişim Kuruyor

Kanada’nın metal geri dönüşüm endüstrisinin iki büyük oyuncusu olan ArcelorMittal Long Products Canada ve Triple M Metal’in, hurda metal tüketicilerine ve tedarikçilerine daha fazla seçenek ve hizmet sunmayı amaçlayan bir ortak girişim kurdukları ifade ediliyor. Resmi açıklamaya göre, Entegre Metal Geri Dönüşümü (Entegre) adlı ortak girişimin, Quebec'teki iki ortağın geri dönüşüm faaliyetlerinin çoğunu birleştireceği bildiriliyor. Birleşimin, geri dönüşümcülere sürekli olarak hurda metaller satmak ve güvenilir bir ortakla kalıcı iş ilişkileri kurmak için artan fırsatlar sunacağı ifade ediliyor. Integrated’in, hizmet sunumunun bir parçası olarak demir dışı metalleri işlemeye ve bunlara değer katmaya devam edeceği aktarılıyor. Başkan Francois Perras’ın, "İhtiyaç duyduğumuz çelik üretimine özgü hurda metal türlerine ek olarak, ortak girişim artık diğer Entegre Metal Geri Dönüşüm tesislerinde de işlenebilecek daha geniş bir hurda kalitesi yelpazesi satın almamıza izin verecek" dediği belirtiliyor. ( Metal Expert, 15 Ekim 2020 )

ArcelorMittal İspanya, Düşük Karbonlu Çelik Üretim Projesini İlerletiyor

ArcelorMittal’in, önümüzdeki üç ay içinde Kuzey İspanya'daki Gijón tesisinde yüksek fırın 2'de kok fırın gazı enjeksiyonunu uygulayacağı bildiriliyor. Şirketin, "ArcelorMittal Asturias, doğal ve kok fırın gazı dâhil olmak üzere gazlardan geri kazanılan gri hidrojen enjeksiyonu ile en gelişmiş kok fırını gazı projesine sahip. Bu, çelik üreticilerinin CO2 emisyonlarını azaltmalarına olanak tanıyan ve daha az kok tüketimiyle sonuçlanacak verimli ve uygun maliyetli bir yöntemdir" yönünde açıklama yaptığı aktarılıyor. Bir şirket sözcüsünün, Gijón’un 2 numaralı yüksek fırınında hidrojen açısından zengin kok fırın gazının ilk kullanımının Aralık sonunda veya Ocak 2021’de yapılması planlandığını açıkladığı kaydediliyor. Yeni yöntemin, pik demir üretim sürecinde % 78'e varan kok ikame oranlarına izin vereceği belirtiliyor. Yüksek fırın 2'deki ortak enjeksiyon projesinin, yıllık 40.000 ton kok tasarruf potansiyeline ve 140.000 tona yakın CO2 emisyon azaltımına sahip olduğu ifade ediliyor. ArcelorMittal Europe’un, yassı çelik üretim birimlerinin neredeyse tamamında karbondan arındırma projeleri uyguladığı ve üreticinin, bu yıl müşterilerine ilk 30.000 ton karbon nötr çelik ürün tedarik etmeyi ve 2022'de 600.000 tona ulaşmayı beklediğini duyurduğu bildiriliyor. (Kallanish, 16 Ekim 2020)


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi