Çelik Sektöründe 2020 - 48. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  48. Haftanın Öne Çıkanları

Baowu Group Xinjiang’daki En Büyük İkinci Çelik Üreticisini Devralacak

Çinli çelik üreticisi Bayi Steel, hakim hissedarı Bayi Steel Company’nin bağlı kuruluşu Xinjiang Tianshan Iron and Steel Union Co., Ltd şirketinin, bölgedeki en büyük ikinci çelik üreticisi Xinxing Ductile Iron Pipes Xinjiang Co., Ltd şirketinin tamamını toplam 2,18 milyar RMB (330 milyon $) karşılığında devralmayı planladığını açıkladı. İnşaat demiri, sanayi oksijeni, sanayi nitrojeni ve düz argon üretimi ile satışı, mineral işlemesi ve satışı, kok, katran, santrifüjlü esnek demir boru ve yeni alaşımlı boru satışları yapan Xinxing Ductile Iron Pipes Xinjiang Co. şirketi 1,5 milyar RMB (230 milyon $) değerinde kayıtlı sermayeye sahip. ( SteelOrbis, 23 Kasım 2020 )

Karbon Yakalama Projesi Tata Ijmuiden’in Emisyonlarını Azaltacak

Tata Steel’in, Hollanda, IJmuiden'deki yüksek fırınlarından CO2 yakalamayı ve Kuzey Denizi altındaki boş gaz alanlarında depolanmak üzere taşımayı planladığı, projenin, çelik üretim sahasında CO2'nin % 30 oranında azalmasını sağlayacağı belirtiliyor. Bunun, Tata Steel'in, 2050 yılına kadar CO2 nötr hale gelmeyi amaçlayan sürdürülebilirlik stratejisinin bir parçası olduğu rapor ediliyor. Şirketin şu anda gerekli izinleri almak için planlar geliştirdiği ve 2027'den itibaren projeyi başlatmayı hedeflediği ifade ediliyor. Projenin iki aşamadan oluşacağı; ilk olarak, gazın Athos adı verilen boru hattı ağına gönderilmeden önce Tata Steel'de yeni bir CO2 yakalama tesisi inşa edileceği kaydediliyor. Athos’un, Kuzey Denizi Kanalı bölgesinde CO2'nin taşınması, yeniden kullanılması ve depolanmasını yönetecek olan EBN, Gasunie, Amsterdam Limanı ve Tata Steel arasındaki bir işbirliği olduğu aktarılıyor. CO2'nin yakalanmasının, ikinci aşamada, diğer endüstrilerle işbirliği içinde, kalan gazları kullanılabilir hammaddelere dönüştürme olanağını sunacağı, bunun, CO2’nin yılda 4 milyon ton azalmasına yol açabileceği belirtiliyor. ( Kallanish, 23 Kasım 2020 )

İçdaş Yeni Filmaşin Tesisiyle Pazar Payını Artıracak

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, 2005 yılından bu yana iki adet Danieli filmaşin tesisinin faaliyette olduğu Türkiye merkezli çelik üreticisi İçdaş'ın Biga tesisi için üçüncü bir filmaşin hattı tedarik edeceğini açıkladı. Çelik üreticisinin yatırımının amacı filmaşin pazar payını artırmak ve ürün portföyüne gelişmiş çelik kaliteleri eklemek. Yeni hat, 110 m/sn’lik maksimum haddeleme hızında kaynak teli, yüksek karbonlu ön gerilmeli beton çelik tel, yay çeliği, rulman çeliği, otomat çeliği ve alaşımlı çelik dahil olmak üzere çeşitli çelik kaliteleri üretmek üzere tasarlandı. Hattın 2021 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınması planlanıyor. ( SteelOrbis, 23 Kasım 2020 )

ArcelorMittal, Industeel İçin Ortak Arıyor

ArcelorMittal’in, Fransa ve Belçika'da bulunan Industeel levha biriminin hissedar yapısını potansiyel olarak gözden geçirmek için bir süreç başlattığını doğruladığı ifade ediliyor. Şirketin, işi daha da güçlendirmek için bir ortaklığın dikkate alınabileceğini belirttiği kaydediliyor. Industeel yönetiminin geçtiğimiz hafta yerel sendikalarla bir araya geldiği ve potansiyel ilgili tarafları değerlendirmek için profesyonel yetkililerin atandığını doğruladığı belirtiliyor. Sendikaların, birimin satışının da mümkün görüldüğünü, ancak herhangi bir değişikliğin öncelikle işçilerle görüşülmesi gerektiğini belirttiği aktarılıyor. ArcelorMittal’in, "Industeel, dünya çapında en geniş boyut aralığı ile sıcak haddelenmiş, dövme çelik levha, külçe ve şekillendirilmiş parçaların üretiminde uzmanlaşıyor. Karbon, düşük alaşımlı, paslanmaz çelik ve nikel bazlı alaşımlar üreten Industeel, en karmaşık uygulamalar için eksiksiz bir çelik kalitesi yelpazesi sunuyor" dediği bildiriliyor. ( Kallanish, 24 Kasım 2020 )

AB Karbon Vergisi Rus Çelik Üreticilerine 800 Milyon Dolara Mâl Olacak

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Viktor Evtukhov’un, AB'de bir karbon vergisinin getirilmesiyle Rus çelik şirketlerinin 800 milyon $/yıla kadar kaybedebileceğini söylediği bildiriliyor. Evtukhov’un, "Rusya'da Metal ve Madencilik ve BDT 2020" zirvesinde "Böyle bir verginin uygulamaya konulması, Rusya'nın Avrupa Birliği'ne yönelik yaklaşık 13 milyon ton/yıl çelik ihracatını etkileyecek. AB, genel olarak Rus çeliğinin en büyük tüketicileri arasında yer alıyor ve toplam değeri 7 milyar dolardan fazla. Buna göre, şimdi tartışıldığı gibi ton başına 60 €’dan fazla bir vergi getirilecekse, kayıplar yılda yaklaşık 780-800 milyon dolar olacaktır," dediği aktarılıyor. Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Alexander Shokhin’in, sınırda karbon düzenlemesinin bir haksız rekabet aracı veya Avrupa şirketleri için bir tür korumacılık haline gelmemesinin Rusya için önemli olduğunu söylediği aktarılıyor. AB’nin, planlanan Yeşil Mütabakat’ın bir parçası olarak sınırda karbon düzenleme mekanizması getirme niyetini açıkladığı ve Avrupalı yetkililere göre, bunun, minimum CO2 emisyonu ile yüksek iklim standartlarına göre üretilen ürünler için AB pazarında eşit şartlar sağlayacağı kaydediliyor. Sınır vergisine ilişkin nihai kararın 2021 ortalarında alınması bekleniyor. ( Kallanish, 25 Kasım 2020 )

LKAB'nin Peletten Yeşil DRI'ye Geçişi İçin 20 Yıla ve 40 Milyar €'ya İhtiyacı Olacak

İsveçli madenci LKAB’nin, satış yapısında nihayetinde demir cevheri peletlerini karbonsuz sünger demir (DRI) ile değiştirmek için yeni ve iddialı bir dönüşüm stratejisi sunduğu rapor ediliyor. LKAB’nin, 2045 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfıra indirmeyi ve şirketin madencilik faaliyetlerinin, operasyonlarda radikal değişiklikler de dâhil olmak üzere, 2060 yılının sonrasına genişletilmesini sağlamayı planladığı belirtiliyor. Stratejinin temel amacının, peletlerden (şu anda toplam sevkiyatta % 82) yeşil hidrojen kullanılarak üretilecek temiz DRI'ye geçmek olduğu kaydediliyor. Bu dönüşümle birlikte madencinin, daha fazla EAO kullanma eğiliminde olan çelik üretiminde teknolojik bir değişime gideceği ve DRI’nin bu tip çelik üretimi için uygun olduğu aktarılıyor. LKAB Başkanı ve CEO'su Jan Moestrom bir basın açıklamasında “Demir cevheri peletlerinden karbonsuz sünger demire geçişte, değer zincirinde önemli bir adım atarak ürünlerimizin değerini artırıyor ve aynı zamanda müşterilerimize karbon içermeyen demire doğrudan erişim sağlıyoruz. Bu dönüşüm bize 2045 yılına kadar ciromuzu ikiye katlamak için iyi fırsatlar sağlayacak ”dediği ifade ediliyor. Dönüşümün, 15-20 yıllık bir dönemde yılda 10-20 milyar kron (yaklaşık 1-2 milyar €) gerektireceği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 25 Kasım 2020 )

Thyssenkrupp Yakında Mali Kayıtlarını Liberty Steel’e Açabilir

Reuters’a göre, GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel Group, Thyssenkrupp’un çelik biriminin mali kayıtlarına Aralık ayının başında ulaşabilir. Daha önce ThyssenKrupp’un çelik birimiyle ilgilendikleri söylenen SSAB ve Tata Steel, şu anda Tata Steel varlıklarının SSAB’ye satılması konusunda görüşmelerde bulunduğundan, Liberty Steel sıkıntılı durumdaki Thyssenkrupp için teklif veren tek şirket olabilir. Şirket, çelik birimiyle ilgili kararını Mart ayına kadar vermeyi hedefliyor. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, devralma, Liberty Steel’in hammadde olarak her yıl satın aldığı 3 milyon mt slab ve sıcak saca olan bağımlılığını azaltacak. (SteelOrbis, 27 Kasım 2020 )

Hindistan Çelik Bakanlığı “Çelik Merkezleri” Oluşturmak İçin Plan Taslağı Sundu

Hindistan Çelik Bakanlığı, 2030 yılında yıllık 225 milyon mt yerel çelik talebini karşılamak ve entegre olmayan çelik üreticileri ile yan çelik birimlerinin piyasada daha büyük bir rol alacağı bir ortam yaratmak adına “çelik merkezleri” oluşturulması için plan taslağı sundu. Çelik Bakanı Faggan Singh Kulaste, 2030 yılında 225 milyon mt yerel çelik talebinin karşılanması ve yıllık 300 milyon mt üretim yapılması için, entegre çelik sektörünün piyasada önemli bir oynaması gerektiğini söyledi. Söz konusu plana göre, çelik merkezleri bölgelere ayrılacak ve hammadde erişimini sağlama almak için, çelik üreticilerinin çevresinde yan çelik birimleri ile entegre olmayan çelik üreticileri bulunacak. Bu plan, üreticilerin maliyet rekabetçiliğini, lojistik verimliliğini ve üretim kalitesini iyileştirecek. Bu da ülkenin çelik ürünlerinde tamamen kendine yeterli hale gelme hedefini gerçekleştirmesini ve çelik merkezleri çevresinde istihdam yaratılmasını sağlayacak. ( SteelOrbis, 27 Kasım 2020 )

 


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ