Çelik Sektöründe 2021 - 14. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 14. Haftanın Öne Çıkanları

Liberty Steel’in Greensill’e Milyarlarca Borcu Var

BBC Radio 4’e verdiği bir röportajda GFG Alliance ve bağlı kuruluşu Liberty Steel’in sahibi Sanjeev Gupta, Liberty Steel’in GFG’nin borç aldığı kurum olan ve finansal açıdan sıkıntı yaşayan Greensill Capital’e milyarlarca pound borcu olduğunu belirtti. Sanjeev Gupta, yeni finansman kaynaklarının şirketin faaliyetlerini desteklemesini ve Greensill’i finanse etmesini bekliyor. Sanjeev Gupta, “Milyarlarca pound borç var, ancak aynı zamanda dünyanın en büyük çelik şirketlerinden biri olduğumuzu da unutmayın, duruma bu açıdan bakılmalı,” dedi. Şirketin sahibi, İngiltere’deki hiçbir çelik tesisinin kapatılmayacağına dair güvence verdi. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, GFG Alliance, İngiltere hükümetinin şirketin 170 milyon £’luk mali destek çağrısını reddetmesinin ardından, alternatif finansman kaynakları arıyor. ( SteelOrbis, 05 Nisan 2021 )

İran Çelik Sektörü, Çin İle Tarihi Anlaşmaya İlişkin Umut ve Endişelerini Dile Getiriyor

İran çelik piyasası katılımcılarının, Çin ile İran arasında yakın zamanda açıklanan stratejik anlaşmanın potansiyelini değerlendirmeye çalıştıkları belirtiliyor. Bir yandan, gelecek vaat eden büyük ölçekli anlaşmanın çelik üreticilerini desteklemesi ve tüketim segmentlerinin gelişimini yönlendirmesi beklenirken, öte yandan, işbirliğinin siyasi yönlerde ve ticaret akışlarındaki değişimlere ilişkin tahminlerde bazı endişelerin mevcut olduğu ifade ediliyor. Dışişleri Bakanları Javad Zarif ve Wang Yi tarafından 27 Mart 2021 tarihinde Tahran ile Pekin arasında imzalanan 25 yıllık stratejik anlaşmanın, uluslararası yaptırımlardan muzdarip İran'a ülke ekonomisinde ve sektörlerinde iyileşme umutları sağladığı; anlaşmaya göre Çin’in, İran'ın petrol ihracatında indirim karşılığında İran'a 400 milyar dolarlık yatırım yapacağı kaydediliyor. Fonların demiryolları, limanlar, sulama sistemleri, enerji üretimi ve diğer teknolojik çözümler gibi altyapı geliştirmeleri için kullanılması bekleniyor. Detaylar hala çok net olmasa da, İran çelik sektörünün de desteklenmesinin mümkün göründüğü belirtiliyor. (Metal Expert, 06 Nisan 2021 )

Rusya Kaplamalı Çelik Kapasitelerini Artıracak

Rus üreticilerin, kaplamalı çelik ithalatına karşı ticaret kısıtlamaları uygulanması nedeniyle ithalatı ikame etmeye ve kapasitelerini artırmaya devam ettikleri ve hem galvanizli sac hem de boyalı sac segmentlerinde artış planlandığı ifade ediliyor. Rusya’nın toplam kaplamalı çelik kapasitesinin 2021-2022’de artacağı ve Rusya'nın galvanizli sac ve boyalı sac kapasitelerinin, 2021'de sırasıyla 6,7 milyon tona (480,000 ton artış) ve 4,3 milyon tona (250,000 ton artışa) ulaşacağı öngörülüyor. Devletin ithalatı ikame etme politikasının yanı sıra, yerli üreticilerin, kaplamalı çelik ithalatına koruma önlemleri getirerek desteklendiği; Rusya'da Ukrayna'dan (% 23,9) ve Çin'den (% 12,69-70) HDG ithalatına beş yıllık anti-damping (AD) vergisinin 2020'nin başından beri yürürlükte olduğu; aynı zamanda Çin'in Rusya'ya yaptığı boyalı sac ihracatına % 6,98-20,2 oranında AD vergisi uygulandığı ve 2023 yılına kadar yürürlükte kalacağı aktarılıyor. Rusya'nın galvanizli sac kapasitesinin 2020'de 6,2 milyon ton seviyesinde kalarak bir önceki yıla göre değişmediği, ülkedeki galvanizli sac üretiminin ise % 7 artışla 3,7 milyon tona yükseldiği kaydediliyor. Rusya’nın boyalı sac kapasitesi % 3,5 artışla 4,1 milyon tona ulaşırken, boyalı sac üretiminin % 4 artışla 1,8 milyon tona çıktığı ifade ediliyor. Sonuç olarak, Rusya’nın görünür çelik tüketiminde kaplamalı çelik ithalatının payının 2019’daki % 17’den 2020’de % 14’e düştüğü aktarılıyor. ( Metal Expert, 07 Nisan 2021 )

NLMK Korozyon Önleyici Kaplamayı Test Ediyor

Rus çelik üreticisi NLMK Group, soğuk haddelenmiş ürünler için çinko, alüminyum ve magnezyum kaplamayı (ZAM) test etmeye başladığını açıkladı. ZAM, normal çinko kaplamalara kıyasla çeliği korozyona karşı üç kat daha dirençli hale getirip esnekliğini artırarak mekanik işlem sırasında metali çatlamalara karşı koruyor. ZAM kaplamalı çelik numuneleri testler sırasında havadaki kükürt dioksite, deniz tuzu aerosollerine ve düşük sıcaklıklarda yüksek neme maruz bırakılacak. Diğer uygulamaların yanı sıra, yeni kaplama hafif ince duvarlı çelik yapıların üretiminde kullanılıyor. Kaplama, çeliğin oksijen ve neme karşı direncini artırarak bina yapıları için daha iyi korozyon koruması sağlıyor. Şirketin açıklamasına göre, boyalı çelik üretiminde ZAM kaplamalı çelik kullanılırken, ZAM kaplamalı çelikten yapılan ürünler 50 yıldan fazla ömre sahip. Testler, Rusya ve dünya standartlarına uygun yapılıyor. Yeni ürünün 2022 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor. ( SteelOrbis, 07 Nisan 2021 )

Cezayir’de ETRHB Çelik Projesi Kaldığı Yerden Devam Edecek

Cezayirli yetkililer daha önce ertelenen Berrahal çelik tesisi projesinin (ETRHB), proje sahibinin hapis cezasının devam etmesine rağmen, yeniden başlatılacağını açıkladı. Projeye 2017 yılında başlanmıştı ve 2019 yılında proje sahibi Ali Haddad’ın aleyhine açıklanan mahkeme kararı sonucu durdurulmuştu. Cezayir sanayi ve ticaret bakanının açıklamasına göre, proje tekrar başlatılacak. Bakan, %75’i tamamlanmış olan proje için, “Projenin kurtarılması için en iyi çözümü bulmak hükümetin işi,” dedi. Üretimin yaklaşık 400 milyon $’a mal olacağı tahmin ediliyor ve bu yatırımın 2.000’den fazla kişiye iş sağlayacağı düşünülüyor. Çelik tesisi, daha önce açıklanan bilgilere göre, 850.000-1.000.000 mt çelik üretecek ve bunun çoğu uzun mamullerden oluşacak. Yine de şirket aynı zamanda boru üretimi de olacağını açıklamıştı. Daha önce 2019 yılının Temmuz ayında başlatılması beklenen proje şimdilik birkaç yıl gecikmiş durumda. Piyasa oyuncuları, projenin iskeletinde kullanılması gereken ekipmanların ve inşaat malzemelerinin durumuna ilişkin endişeli olduklarını belirtti. Çünkü bu ekipmanlar uzun bir süre limanlarda bekledi. ( SteelOrbis, 08 Nisan 2021 )

Hybrit, Hidrojen Depolama Tesisinin İnşasına Başladı

Fosil içermeyen çelik üretimini geliştirmeyi amaçlayan SSAB, LKAB ve Vattenfall ortak girişimi Hybrit’in, Lulea, İsveç'teki pilot tesisinin yanında fosil içermeyen hidrojen için bir kaya mağarası depolama tesisinin inşaatına başladığı ifade ediliyor. LKAB’nin, tesisin 2022-2024'e kadar faaliyete geçmesinin beklendiğini ve büyük ölçekli hidrojen üretiminde önemli bir rol oynayacağını söylediği belirtiliyor. Daha sonra 2021 yılında, Hybrit pilot tesisinin fosil içermeyen çelik üretimi için fosilsiz sünger demir üretmeye başlaması bekleniyor. Girişimin, karbondioksit emisyonlarını İsveç'te % 10 ve Finlandiya'da % 7 azaltma potansiyeline sahip olduğu ve bugün çelik endüstrisinin toplam küresel karbondioksit emisyonlarının % 7'sini oluşturduğu kaydediliyor. ( Kallanish, 08 Nisan 2021 )

Shandong Kapasite Kapatma Hedeflerini Açıkladı

Çin’in Shandong Eyaleti Ekoloji ve Çevre Shandong İl Yönetimi’nin yaptığı açıklamaya göre, üretim kapasitesini ve ekipmanlarını kapatarak 14. Beş Yıllık Plan döneminde emisyonları azaltacağı ifade ediliyor. Buna göre Shandong’un 13.970.000 ton/yıl pik demir üretim kapasitesini ve 18,76m t/yıl ham çelik üretim kapasitesinin 2021-2025 döneminde kapatacağı bildiriliyor. Aynı zamanda, koklaşma kapasitesini 2,95m ton/yıl azalacağı belirtiliyor. Shandong’un, çelik üretim emisyonlarını azaltmak için elektrik ark ocağı inşasını teşvik ettiği ve mevcut yüksek fırın-konvertör çelik üretim kapasitesinin %10'unun 2025 sonuna kadar EAO çelik üretimine dönüştürülmesini planladığı kaydediliyor. (Kallanish, 09 Nisan 2021 )

SSAB ve Volvo Fosil İçermeyen Çelikten Araç Geliştirecek

İsveçli yüksek mukavemetli çelik üreticisi SSAB’nin, dünyanın ilk fosil içermeyen çelikten yapılmış araçlarının araştırılması, geliştirilmesi, seri üretimi ve ticarileştirilmesi için Volvo Group ile bir işbirliği anlaşması imzaladığı belirtiliyor. SSAB’nin, proje kapsamında yenilenebilir enerji ve hidrojen kullanarak fosilsiz çelik ürünlerin seri üretimini geliştireceği ve başlatacağı, böylece son kullanıcılara kadar tamamen karbon-nötr değer zincirine odaklanacağı ifade ediliyor. Volvo’nun, SSAB tarafından üretilen çelikle ilk konsept araçları ve makinelerini 2021'de üretmeye başlamayı planladığı ve 2022'de daha küçük ölçekli seri üretim planlarının yapılacağı, daha sonra seri üretime geçileceği belirtiliyor. (Metal Expert, 09 Nisan 2021 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ